Problema gestionării apelor publice este tare complicată, după părerea mea. Noi, cei de la APC 21 am constatat-o pe pielea noastră, în administrarea lacului Snagov.
Cu sprijinul poliţiei şi al parchetului, 74 de dosare penale în 2013, alte 17 de la începutul anului 2014. 29 de dosare deja soluţionate definitiv, 7 condamnări la privare de libertate (toate cu suspendare), 18 amenzi penale, 6 achitări.
Alte 39 de dosare în faza exercitării căilor de atac.
Şi totuşi, succesele noastre în lupta anti-braconaj sunt doar parţiale, avem uneori senzaţia că deşertăm marea cu linguriţa. Legile nu prea ne ajută, braconajul este socotit infractiune cu nivel redus de periculozitate".
In plus, am mai distrus "accidental", zeci de kilometri de plase. Este singura metoda eficienta.
În altă ordine de idei:
- Statul nu face mai nimic, încasează câţiva bani la buget şi...atât.
- AGVPS nu face nimic. Unde mai poate, mai ia câţiva bănuţi. În rest, se ocupă de vânătoare. Poate, că în unele judeţe mai sunt excepţii, dar pe zona de sud... ZERO tăiat. Ba chiar, ceva abuzuri.
- Organele statului se implică doar dacă primesc ordin "de sus". Noi ne-am zbătut doi ani pentru asta, până la urmă am obţinut o colaborare.
- Asociaţiile mai nou apărute...unele fac ceva, altele doar încasează bani pentru diverse nevoi, altele decât cele folositoare faunei piscicole.
- Federaţia lui popescu nu-i capabilă de nimic, vrea doar să-şi şteargă mucii cu mâneca cluburilor şi a pescarilor recreativi.
De partea cealaltă:
- Pescarii recreativi vor ca să pescuiască pe bani puţini sau gratis. Desigur, să plece mereu cu peşte acasă.
- Pescarii de competiţie vor să pescuiască, să se antreneze pe ape ideale, pline de peşte. Nici individual, nici în cadrul cluburilor cu CIS sau fără...mai nimic. Sunt câteva excepţii lăudabile, dar, la scară mare, aproape nimic.
Peste toate, braconaj cât cuprinde, pescuit industrial/comercial, poluare si deteriorarea gravă a ecosistemelor. Agricultură, industrie, poluare, chimizare.
Păi atunci, de unde peşte în apele publice?
Iar în incinte, carpodroame sau alte bălţi private, preţuri mari, aproape prohibitive, iar pentru competiţii, piste puţine şi cheltuieli mari de organizare.
Cu regret, dar asta-i situaţia.
legea nu se respectă, iar noi vorbim de "moral/imoral" când fiecare nu ştie cum să tragă pe turta lui