Problema gestion?rii apelor publice este tare complicat?, dup? p?rerea mea. Noi, cei de la APC 21 am constatat-o pe pielea noastr?, în administrarea lacului Snagov.
Cu sprijinul poli?iei ?i al parchetului, 74 de dosare penale în 2013, alte 17 de la începutul anului 2014. 29 de dosare deja solu?ionate definitiv, 7 condamn?ri la privare de libertate (toate cu suspendare), 18 amenzi penale, 6 achit?ri.
Alte 39 de dosare în faza exercit?rii c?ilor de atac.
?i totu?i, succesele noastre în lupta anti-braconaj sunt doar par?iale, avem uneori senza?ia c? de?ert?m marea cu linguri?a. Legile nu prea ne ajut?, braconajul este socotit infractiune cu nivel redus de periculozitate".
In plus, am mai distrus "accidental", zeci de kilometri de plase. Este singura metoda eficienta.
În alt? ordine de idei:
- Statul nu face mai nimic, încaseaz? câ?iva bani la buget ?i...atât.
- AGVPS nu face nimic. Unde mai poate, mai ia câ?iva b?nu?i. În rest, se ocup? de vân?toare. Poate, c? în unele jude?e mai sunt excep?ii, dar pe zona de sud... ZERO t?iat. Ba chiar, ceva abuzuri.
- Organele statului se implic? doar dac? primesc ordin "de sus". Noi ne-am zb?tut doi ani pentru asta, pân? la urm? am ob?inut o colaborare.
- Asocia?iile mai nou ap?rute...unele fac ceva, altele doar încaseaz? bani pentru diverse nevoi, altele decât cele folositoare faunei piscicole.
- Federa?ia lui popescu nu-i capabil? de nimic, vrea doar s?-?i ?tearg? mucii cu mâneca cluburilor ?i a pescarilor recreativi.
De partea cealalt?:
- Pescarii recreativi vor ca s? pescuiasc? pe bani pu?ini sau gratis. Desigur, s? plece mereu cu pe?te acas?.
- Pescarii de competi?ie vor s? pescuiasc?, s? se antreneze pe ape ideale, pline de pe?te. Nici individual, nici în cadrul cluburilor cu CIS sau f?r?...mai nimic. Sunt câteva excep?ii l?udabile, dar, la scar? mare, aproape nimic.
Peste toate, braconaj cât cuprinde, pescuit industrial/comercial, poluare si deteriorarea grav? a ecosistemelor. Agricultur?, industrie, poluare, chimizare.
P?i atunci, de unde pe?te în apele publice?
Iar în incinte, carpodroame sau alte b?l?i private, pre?uri mari, aproape prohibitive, iar pentru competi?ii, piste pu?ine ?i cheltuieli mari de organizare.
Cu regret, dar asta-i situa?ia.
legea nu se respect?, iar noi vorbim de "moral/imoral" când fiecare nu ?tie cum s? trag? pe turta lui