Consultare publica ANPA - material (partea I)

discutii despre competitiile de pescuit la rapitori

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 11 Noi 2011, 18:05

in ipoteza propusa de mine federatia popesciana n-ar mai avea nevoie sa existe si in mod cert n-ar avea nici un rol in pescuitul de orice forma sau in raport cu apele si administrarea lor.
ca sa fac o alta comparatie, daca va imaginati toate apele publice dion tara ca pe o imensa ferma piscicola avand ca administrator Ministerul Mediului si caangajati de intretinere si paza ANPA lucrurile ar staa cam asa : vrei sa pescuiesti pe o pa din ferma ministerului o poti face daca platesti taxa si rezspecti regulamentul de pescuit al ministerului. daca nu vin angajatii (ANPA) care iau masuri impotriva ta . in mod similar cu orice balta privata unde daca vrei sa pescui platesti omului taxa si respecti regulamentul lui ca altfel vin paznicii si te swcot de pe balta. in ecuatia asta asociatii , federatii sau alte entitati ar exista numai daca ar vrea sa se ocupe de concursuri, ecologizari, educatie civica la copii si adulti etc.

Bass Assassin
senior
senior

Mesaj de Bass Assassin » 11 Noi 2011, 19:00

kingofbeasts scrie:in ipoteza propusa de mine federatia popesciana n-ar mai avea nevoie sa existe si in mod cert n-ar avea nici un rol in pescuitul de orice forma sau in raport cu apele si administrarea lor.
.
Acest lucru trebuie in primul rand subliniat , ca acest anus contra naturii (citeste federatie) trebuie extirpat , nu isi are rostul , este un pericol public , un atentat grav la banii si pasiunea pescarilor .
Acesta federatie nu este decat o forma mascata de jecmaneala a pescarilor , o inselaciune venita dintr-o minte abjecta si cu mare foame de bani .

cezar.ch
veteran
veteran

Mesaj de cezar.ch » 14 Noi 2011, 11:30

a) miky

- “recreativ” in loc de “sportiv” la pct. 2.c)
- Strategie nationala privind pescuitul pe ape publice
- daca OM 15/2011 isi va inceta activitatea si se va pune problema unei noi atribuiri, criteriile sa fie alese cu grija si sa se puna accentul pe aspectele calitative ale activitatii celor care solicita in administrare “ape publice”.

Cat despre propunerea privind “Inspectorii delegati ANPA”, o trec la pct.4.

b) Bass Assassin

- apele neatribuite sa ramana “neatribuite”, pe durata aplicarii OM 15/2011

c) Apsscobarul

- atribuirea sa tina seama de realitatile zonei, iar in situatia existentei mai multor solicitanti, apele sa se atribuie proportional cu numarul membrilor (evident, asociatiile cu activitate vizibila si cuantificabila)

d) Boistean

- scot treaba cu Prutul, pentru ca este deja atribuit, iar daca OM 15/2011 ramane, 4 ani asta-i situatia. Daca se schimba ordinul, vedem atunci ce scriem despre asta

Prieteni, dar la APE DE MUNTE nu scrie nimeni nimic ???
Asa cum am afirmat anterior, aici nu prea stiu ce ar trebui sa cerem !!!
Help !

Astazi dupa amiaza finalizez textul, iar maine, 15 noiembrie 2011, va ajunge unde trebuie.
Va fi semnat : Comunitatea pescarilor recreativi de pe forumul “rapitori.ro”

OK ?

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 14 Noi 2011, 12:26

Iata propunerile mele pentru apele de munte:

1. Romsilva sa administreze prin protocol de delegare apele de munte; administrarea sa se faca direct de unitatile silvice sau prin parteneriate incheiate de Romsilva cu asociatiile de pescari recreativi interesate.
2. Pescuitul in apele de munte sa se faca in baza permisului national( emis de ANPA) si a permisului zonal ( tarif de acces ) emis de Romsilva sau de parteneriatele Romsilva-asociatii de pescari.
3. ANPA sa publice pe site-ul propriu lista zonelor de pescuit din apele de munte administrate direct de unitatile Romsilva si a zonelor de pescuit administrate de parteneriatele Romsilva-asociatii de pescari.
4. ANPA sa publice pe site-ul propriu tarifele de acces percepute de Romsilva sau de parteneriatele Romsilva cu asociatiile de pescari.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 14 Noi 2011, 12:26

In privinta apelor de munte, cred ca situatia este mult mai complicata !
Apele de munte sunt date prin protocol de delegare catre RNP, insa acest protocol, ca si atitudinea de pana acum a RNP fata de aceste ape ridica multe semne de intrebare !
Pe de-o parte RNP, ar putea daca si-ar lua atributiile in serios, sa pazeasca bine apele de munte; Din pacate experienta de pana acum ne-a aratat ca sunt multe ocoale silvice in tara unde interesul pentru gestionarea eficienta a apelor de munte este zero, si este greu de clintit din loc, in ciuda demersurilor venite chiar de la conducerea lor centrala !

Pe de alta parte sa solicitam desfiintarea protocoluilui si aceste ape sa ramana neatribuite deloc, ar insemna ca aceste ape sa nu mai aiba nici o sansa in viitorul foarte apropiat, nici macar prin acele zone (putine la numar) unde silvicii acorda un oarecare interes conservarii fondurilor piscicole din ograda lor !
Tot in ideea asta, cred ca o trecere a administrarii apelor din ograda RNP in ograda autoritatilor locale, desi consider ca asta este una din solutiile de viitor, se va face foarte anevoios, si in multe locuri, cu o opozitie destul de neinteles din partea RNP, avand in vedere dezinteresul lor fata de aceste ape !
De exemplu, sunt destule ape de munte in zone unde RNP nu mai are o structura in teritoriu, nu mai are nici macar fonduri silvice, acestea trecand sub palaria ocoalelor private ! Cu toate acestea, nici in acele zone, la vechea atribuire, RNP nu a renuntat la nici una din apele in cauza !

1 - Cred ca ceea ce se poate cere pentru moment, este amendarea protocolului ANPA-RNP, deja existent, cu precizari clare privind atributiile si obligatiile RNP ca administrator delegat, precum si cu competentele si drepturile RNP in exercitarea acestei administrari, toate acestea enuntate si stabilite intr-o forma transparenta care sa nu mai dea nastere la interpretari si conflicte de pe malul apei !
2 - Deasemenea, acea taxare, cu alura de permis RNP, daca ramane permisa, sa fie transparenta, fara echivoc, si sa oblige RNP la folosirea acelor fonduri strict in scopul amenajarii, conservarii si repopularii apelor avute in administrare ! (eventual cu un mod transparent de verificare a utilizarii acestor fonduri)
3 - Ar fi absolut necesar sa cerem extinderea sezonului de pescuit la salmonide astfel incat:
- pescuitul pastravului indigen sa fie permis intre 1 aprilie - 1 octombrie
- pescuitul lipanului sa fie permis intre 1(sau 15) iunie - 31 decembrie

din considerentele ca:
A.
- boistea la pastrav are loc in lunile oct, nov si decembrie, nu mai mult
- boistea la lipan are loc in aceeasi perioada cu prohibitia la ciprinide si la speciile colinare si de ses , nu mai mult
B.
- prezenta pescarilor recreativi, cu permis si in conditiile respectarii legii, este de dorit pe apa, lipsa acestora incurajand braconajul pe ape care raman ale nimanui pe toata perioada de prohibitie actuala (adica 8 luni/an)
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 14 Noi 2011, 12:39

cezar.ch scrie:a) miky:
Eu as numi-o:
strategie nationala privind administrarea si conservarea apelor naturale interioare precum si conditiile de practicare a pescuitului recreativ pe teritoriul tarii
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Bass Assassin
senior
senior

Mesaj de Bass Assassin » 14 Noi 2011, 13:19

D-le Cezar , eu cred ca trebuiesc consultati si cei de la crap , stationar , forumurile mari si asociatiile din tara .
Nu este mai bine daca la semnatura apar mai multe comunitati de pescari recreativi ?

ps: eu imi mentin punctul de vedere referitor la apele neconcesionate

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 14 Noi 2011, 13:30

in privinta apelor de munte cred ca s-ar impune si o delimitare clara a acestora (nu prin trimiteri la nu stiu ce studii realkizate in nu stiu ce ani trecuti), delimitare care sa poata fi adusa usor la cunostinta pescarilor recreativi.
pe de alta parte stiu ca protocolul actual face referire pe undeva, atunci cand vorbim de apele de munte atribuite RNP, strict la apele pe care silvicultorii au amenajat cascade, toplite etc., ori multe ape de munte sunt asa cum le-a lasat mama natura, fara nicio interventie de ajutorare din partea RNP.
si tot din actualul protocol RNP-ul respecta/preia numai ce-i convine (vezi taxele incasate abuziv).

apele e bine, totusi, sa ramana in administrarea RNP - chiar si cu o taxa suplimentara, dar cu o conditionare precisa vizavi de paza, in primul rand.

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 14 Noi 2011, 13:30

miky scrie:
cezar.ch scrie:a) miky:
Eu as numi-o:
strategie nationala privind administrarea si conservarea apelor naturale interioare precum si conditiile de practicare a pescuitului recreativ pe teritoriul tarii

strategie nationala privind administrarea si conservarea resurselor acvatice vii din apele naturale interioare precum si conditiile de practicare a pescuitului recreativ pe teritoriul tarii

cezar.ch
veteran
veteran

Mesaj de cezar.ch » 14 Noi 2011, 13:45

Deci :

Strategie nationala privind administrarea si conservarea resurselor acvatice vii din apele naturale interioare precum si conditiile de practicare a pescuitului recreativ pe teritoriul tarii

Multumesc Miky si flydb.

Asa o preiau !

Am inteles ideea cu apele de munte, mai stau vreo doua ore, poate va mai ganditi la ceva, apoi fac o redactare si o trec aici. daca-i OK, dau copy paste si o includ in material.

Vreau ca aprox la ora 19,00 sa avem textul final.

@ Bass Assassin
Ok, am inteles si am preluat ca atare.
Privind pescarii de pe alte forumuri, daca doresc, pot sa preia si ei punctul nostru de vedere, sa adere la el cu/fara amendamente si sa-l trimita si ei la ANPA.
Dar nu prea am vazut emulatie pe la altii, cu privire la "problema".

Scrie răspuns