Privind elaborarea unei Strategii Nationale pentru Pescuitul Recreativ.
1. Este absolut, dar ABSOLUT necesara. Era necesara si acum 20 de ani, si acum 10 ani, este si acum. Dar daca asteptam sa o scoata ANPA...cred ca si nepoteii nostri tot despre nevoia unei Strategii vor vorbi.
2. Legat de atribuirea unor zone de pescuit. Sunt de acord ca a fost facuta in pripa, mai mult ca o forma prin care ANPA se "spala pe maini" de obligatia de a administra apele publice.
Nici formula juridica nu este prea fericita. Nu este nici proprietate, nici inchiriere, nici concesiune, nici comodat "sui-generis". Este o forma prin care asociatiile primesc niste responsabilitati, in contul dreptului de a distribui permise (implicit de a percepe cotizatii).
Dar, vedeti pe cineva dispus sa faca investitii de perspectiva, pe un plan managerial bine articulat si costisitor, pentru ceva care nu-i apartine sau asupra caruia nu are decat dreptul (si asa contestat de multi), de a percepe niste "taxe =permise zonale"?
Credeti ca eu nu sunt constient ca se poate ca maine sau peste o luna, unul dintre miliardarii detinatori de vile si proprietati sa vrea lacul Snagov in proprietate ? Pentru plimbari, fitze sau "bunga-bunga".
Sunt foarte constient, iar colegii mei de asociatie sunt la fel de constienti si ei. Totusi, ne facem treaba la Snagov, se pare ca se si vede, fara sa cerem nimic. Doar DAM !
Si mai sunt astfel de asociatii, nu suntem noi singurii. Si-n Bucuresti, si-n Banat, si-n Ardeal, si-n Moldova. Poate sunt putine, dar numai daca astea putine arata ca SE POATE, pot fi date pe brazda celelalte, care detin o apa doar de dragul de a incasa cotizatii.
Este normal ce spuneti, ca intai sa ai capacitatea sa oferi si apoi sa ai indrazneala sa ceri !
Dar, cred ca asta va veni cu timpul !
Pana atunci, mai avem mult de ratacit prin acest desert, in care legile bune-proaste se aplica diferentiat, discretionar sau deloc, in care disolutia autoritatii este vizibila, iar meritele unora sau altora sunt recunoscute, in cel mai fericit caz, post mortem.
Din nefericire, nu numai in ceea ce priveste pescuitul recreativ.
PS- scuze daca tot ma raportez la asociatia noastra si la Snagov, dar aici cunosc situatia.