CINE TREBUIE SA REPREZINTE PESCUITUL RECREATIV LA ANPA ?

discutii despre competitiile de pescuit la rapitori

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Bass Assassin
senior
senior

Mesaj de Bass Assassin » 02 Noi 2011, 13:34

semlecangheorghe scrie:7,62....pe foc automat daca se poate..
:wink:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 02 Noi 2011, 13:41

Bass Assassin scrie:Dar absurda nu este si propunerea ca toatea apele sa treaca sub tutela administatiilor locale ?
Eu ce nu inteleg este asta:

Aveti in fata o realitate ! Cruda !

Si totusi refuzati sa ganditi o alternativa bazandu-va pe o presupunere !

Ce abuzuri s-ar putea face in plus in cazul autoritatilor locale, si nu se pot face , sau nu se fac in situatia actuala ?
Diferenta este ca in cazul realitatii de astazi raspunderea se voaleaza pana la zero de la Bucuresti pana in teritoriu
pe cand la nivel local, raspunderea nu ar mai putea fi pasata ca nu mai e unde !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Noi 2011, 13:41

Bass Assassin scrie:Dar absurda nu este si propunerea ca toatea apele sa treaca sub tutela administatiilor locale ?
Ba da, dar eu nu am facut o astfel de propunere.
Ceea ce sustin eu este ca UNELE ape sa poata trece in administrarea administratiilor locale sau asociatiilor.
si in ANUMITE CONDITII pe care acestea trebuie sa la indeplineasca.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Bass Assassin
senior
senior

Mesaj de Bass Assassin » 02 Noi 2011, 13:50

Tavi scrie: Ceea ce sustin eu este ca UNELE ape sa poata trece in administrarea administratiilor locale sau asociatiilor.
si in ANUMITE CONDITII pe care acestea trebuie sa la indeplineasca.
Scuze , poate eu am inteles gresit . Daca doar unele ape si obligatoriu in anumite conditii pe care acestea trebuie sa la indeplineasca ... sustin si eu ideea
Eu am inteles ca toate apele sa fie trecute in administrarea asociatiilor si administratiilor locale .

Problema este , care sunt acele ape si cum se face impartirea lor ?

cezar.ch
veteran
veteran

Mesaj de cezar.ch » 02 Noi 2011, 14:19

Optiunile incep sa se clarifice. Suntem cativa colegi de forum care am facut dovada faptului ca ne preocupă situaţia pescuitului recreativ în România.
Chiar şi aşa, este greu de identificat o platformă de discuţii unanim acceptată.
Totuşi, pescuitul în ape publice înseamnă zone variate, stiluri, resurse şi abordări total diferite.
Eu cred, iar aici exprim o părere personală, că nu se poate pune semnul egal între pescuitul în ape de munte cu pescuitul la Dunăre sau pe lacurile de acumulare.
Dacă pentru noi, care ne dăm cu părerea este greu, cred că pentru birocraţii de la ANPA, care de multe ori habar n-au ce este pescuitul de plăcere, este cu atât mai greu.
Peste faptul că nu se prea pricep, mai primesc şi tot felul de indicaţii de la partid sau de la diverse grupuri de interese.

NU CRED CĂ SE POATE GĂSI O SOLUŢIE UNIVERSAL VALABILĂ.

Dar, câteva idei tot ar putea rămâne.

1. Costul permisului ANPA sa rămână modic, în limitele actuale. Este un impozit al statului, pe care-l plătesc toţi pescarii, pentru a pescui pe ape publice.
2. Permisul să se procure direct de la ANPA, de la asociaţii sau de la poştă, benzinării, oficii CEC
3. Acolo unde se poate şi există interes, ANPA să poată delega administrarea resurselor acvatice vii către autorităţile locale sau asociaţii. Beneficiarul delegării să poată institui o taxă (zilnica, săptămânală, lunară, anuală) din care să-şi constituie un buget pentru pază, populare, amenajări etc.
4. Dunărea să rămână liberă, neatribuită primăriilor sau asociaţiilor, iar de pază, combaterea braconajului să se ocupe instituţiile statului (politia locală, poliţia de frontieră, jandarmeria), iar asociaţiile, ca şi pescarii neafiliaţi să participe benevol, pe bază de voluntariat, cel puţin la nivelul semnalării diverselor acte de braconaj, distrugeri sau alte încălcări ale legii.

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 02 Noi 2011, 14:31

cezar.ch scrie: 4. Dunărea să răm�nă liberă, neatribuită primăriilor sau asociaţiilor, iar de pază, combaterea braconajului să se ocupe instituţiile statului (politia locală, poliţia de frontieră, jandarmeria), iar asociaţiile, ca şi pescarii neafiliaţi să participe benevol, pe bază de voluntariat, cel puţin la nivelul semnalării diverselor acte de braconaj, distrugeri sau alte �ncălcări ale legii.
Comentez si eu la ce ma doare cel mai tare.

Aici ar trebui sa existe si o cale, unde o asociatie sa poata lua in paza o bucata din Dunare. Sunt de acord sa platesc o taxa in plus, numai daca acea zona este asigurata de cineva si este bine pazita.
Vreau ca atunci cand sun la asociatia respectiva, sa vina cineva pe apa si sa rezolve problema, indiferent daca aceasta este pe luciul de apa sau pe mal.
De exemplu cand vad un traistar ca baga in desaga strapi sau moace, sa-i fie data o amenda usturatoare si sa-i fie interzis accesul pe zona respectiva pe o perioada anume(asta ar trebui sa fie si in lege).
Cand vad barcile pline de plase sau aparate electrice, sa vina cineva abilitat impreuna cu politia/jandarmeria.
In felul acesta s-ar putea descuraja actele infractionale comise de politie. Avand in spate si alti oameni, cred ca s-ar putea sa nu mai poata lua bani grei de la braconieri(asta numai daca acei oameni ar avea acelasi gand ca si noi).

In cazul in care asociatia respectiva nu-si face datoria...va fi imediat trasa la raspundere si i se va lua dreptul de administrare. Aici trebuie un act bine studiat si semnat in momentul in care primeste in administrare apa respectiva, in asa fel incat ambele parti(statul si asociatia) sa poata fi trase la raspundere penala. :idea:

Stiu ca e greu de realizat, eu mi-am expus un punct de vedere. Sunt de acord cu legi aspre si amenzi usturatoare pentru toti cei care isi bat joc de vietuitoarele din ape, indiferent de natura- pescuit, braconaj, poluare.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Noi 2011, 14:39

miky scrie:Ok Gigi !
eu am inteles ce crezi !
Sunt curios ce propui, avand in vedere ca:

1- parerea ta despre autoritatile locale de la noi e foarte proasta !
2- parerea ta despre asociatiile de la noi (cele existente) este ca sunt copii nereusite ale AGVPS
3- parerea ta despre ANPA, sper ca e proasta !

deci,
1 - cine sa fie ?,
si
2 - cum sa functioneze mecanismul ?
si mai ales
3 - cum poate fi determinat sa functioneze asa cum speri tu ?

1Cine sa fie???Poi simplu,noi pescarii constituiti in asociatii sau individual..Daca noi(ca asociatii)nu ne administram cum trebuie ,o sa vina altii care sa administreze,si aia nu vor fi pescari,vor fi functionari prost platiti,care au o sarcina de care ii intreseaza cit maintereseaza pe mine opereta..

2 Cum sa functioneze??Poi o asociatie are o apa..riu sau lac...Unde este peste vor fi si pescari,nu?Cind vezi ca se braconeaza,dai telefon....Unde??La un nr.de telefon pus la dispozitie de asociatie..Acolo ,cineva platit pentru asta ,anunta la Jandarmi sau Politie..
In paralel,echipe de doi pescari pot face o plimbare in compania angajatului A.N.P.A.in special in zonele susceptibile ca se braconeaza..Sint constient ca sint zone unde fenomenul este imposibil de stapinit..La asta nu am solutie,dar cred ca nici daca ar fi o Primarie pe fir,nu sint solutii..Apoi sint braconierii ”cu spate”....

Si n-am spus ca TOATE asociatiile sint copii nereusite ale A.J.V.P.S.Am afirmat clar ca sint si asociatii care inteleg sa se implice,mai fac o populare,o ecologizare,mai merg in control cu A.N.P.A....dar ziceam ca daca ar fi lasat astia in pace ordinul 15 sau cit o fi,s-ar fi cernut care este asociatie doar pentru profitul ala cu permisele si care ,mai si face ceva..
Si mai cred ca in A.J.V.P.S.,este o parte buna care daca ar fi stimulata ar produce rezultate..
3.Cum poate fi determinat sa functioneze?In primul rind prin educarea pescarilor.Prin publicatii,internet,si concursuri...Desi am fost luat in balon pentru ideea asta,cred ca interesul pentru competitii creste nivelul de informatie si odata cu el,multi vor fi mai educati..Asta cere timp...nu vine deodata..
Noi pescarii trebuie sa cerem sa ni se puna la dispozitie un nr. de telefon unde sa sunam..Noi ,daca vrem ape cu peste ,sa le pazim..Altfel o
sa o faca altii in locul nostru si nu pentru noi ci pentru ei..

Cit despre A.N.P.A....MA ABTIN..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Noi 2011, 14:41

Corect sintetizat.
Lucrul pe care al trebui sa-l dezvoltam, asa cum am mai zis deja, este in ce conditii se face atribuire unor ape.
1.pe de o parte:
Autorizare?
Concesionare?
Protocol?
Legea vrobeste de toate trei
2. pe de alta parte: indiferent de procedura, esentiale sunt conditiile care trebuie respectate.. pentru a primi o apa si pentru a o pastra. Aici e tot dichisul
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Bass Assassin
senior
senior

Mesaj de Bass Assassin » 02 Noi 2011, 14:54

ranga scrie:
Aici ar trebui sa existe si o cale, unde o asociatie sa poata lua in paza o bucata din Dunare. Sunt de acord sa platesc o taxa in plus, numai daca acea zona este asigurata de cineva si este bine pazita.
:
Fara taxa , foamea-i mare si se creaza un precedent periculos . Am explicat ca, platesti taxa pe malul romanesc si bulgarul dinamiteaza sau baga curent pe malul bulgaresc sau pe insule .
Sau ,ala pescuieste industrial in fata mea (exemplu Canalul Dorobantul ) si eu sa platesc taxa ? Ce sa pazeasca asociatia aia ... poate doar buzunarele proprii
Controlul sa fie obligatoriu pentru asociatii impreuna cu politia de frontiera si jandarmeria ,fara alte taxe si cotizatii speciale .

cezar.ch
veteran
veteran

Mesaj de cezar.ch » 02 Noi 2011, 15:00

ranga scrie:
cezar.ch scrie: 4. Dunărea să răm�nă liberă, neatribuită primăriilor sau asociaţiilor, iar de pază, combaterea braconajului să se ocupe instituţiile statului (politia locală, poliţia de frontieră, jandarmeria), iar asociaţiile, ca şi pescarii neafiliaţi să participe benevol, pe bază de voluntariat, cel puţin la nivelul semnalării diverselor acte de braconaj, distrugeri sau alte �ncălcări ale legii.
Comentez si eu la ce ma doare cel mai tare.

Vreau ca atunci cand sun la asociatia respectiva, sa vina cineva pe apa si sa rezolve problema, indiferent daca aceasta este pe luciul de apa sau pe mal.
De exemplu cand vad un traistar ca baga in desaga strapi sau moace, sa-i fie data o amenda usturatoare si sa-i fie interzis accesul pe zona respectiva pe o perioada anume(asta ar trebui sa fie si in lege).
Cand vad barcile pline de plase sau aparate electrice, sa vina cineva abilitat impreuna cu politia/jandarmeria.
In felul acesta s-ar putea descuraja actele infractionale comise de politie. Avand in spate si alti oameni, cred ca s-ar putea sa nu mai poata lua bani grei de la braconieri(asta numai daca acei oameni ar avea acelasi gand ca si noi).

In cazul in care asociatia respectiva nu-si face datoria...va fi imediat trasa la raspundere si i se va lua dreptul de administrare. Aici trebuie un act bine studiat si semnat in momentul in care primeste in administrare apa respectiva, in asa fel incat ambele parti(statul si asociatia) sa poata fi trase la raspundere penala. :idea:

Stiu ca e greu de realizat, eu mi-am expus un punct de vedere. Sunt de acord cu legi aspre si amenzi usturatoare pentru toti cei care isi bat joc de vietuitoarele din ape, indiferent de natura- pescuit, braconaj, poluare.
Ei, iata o postare deosebit de interesanta privind Dunarea. Aici trebuie sa tinem seama de cateva aspecte obiective :
- Dunarea nu este numai a Romaniei (decat intre Calarasi/Ostrov si Macin).
- In rest, de la Bazias pana la varsarea bratului Chilia in Marea Neagra, este frontiera de stat (cu Serbia, cu Bulgaria, cu Ucraina, putin si cu R.Moldova)
- pescuitul pe frontiera este reglementat. Cel mai logic si fezabil ar fi ca acest permis de granita (P.G.) sa se elibereze in schimbul unei taxe modice (15-20 lei/pers), iar politia de frontiera, sprijinita la nevoie de alte structuri militarizate, sa asigure paza.
La randul ei, politia de frontiera (si NUMAI EA) sa fie controlata in modul cu isi face treaba de Garda de Mediu si de structurile informative M.I.

Politia de Frontiera are si oameni, si mijloace, si proceduri pentru asta. Iar, mai presus de toate, are MIJLOACELE si OBLIGATIA de a aplica legea. Poate da sanctiuni, poate retine, poate face dosare penale, poate proceda la confiscari, conform legii.

Asociatiile nu au niciunul din drepturile de mai sus. Sunt ONG-uri constituite din civili, de fapt, din simpli pescari recreativi, de obicei voluntari.

Cam la fel, pastrand proportiile s-ar pune problema si cu Prutul.

Concret : pescuiesti pe apele interioare, iei permis ANPA. Pescuiesti pe frontiera (Dunare sau Prut), platesti ceva pt. P.G., dar atat pescarul, cat si patrimoniul piscicol si natural sunt protejate.

Scrie răspuns