CINE TREBUIE SA REPREZINTE PESCUITUL RECREATIV LA ANPA ?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- Bass Assassin
- senior
Opinia mea este ca , daca o asociatie isi permite sa investeasca intr-o anumita apa trebuie sa ceara si taxe pe masura investitiei . Dar sa fie investitie reala , nu doar pe hartie .
Pe de alta parte ,trebuie sa ne gandim ca totusi este vorba de o apa publica , nu cred ca trebuie ingradit accesul pescarilor la o astfel de apa prin taxe exagerate .
Pe de alta parte ,trebuie sa ne gandim ca totusi este vorba de o apa publica , nu cred ca trebuie ingradit accesul pescarilor la o astfel de apa prin taxe exagerate .
Asta pentru ca trei sferturi dintre noi suntem frati cu "Dl GOE" al lui Caragiale !boistean scrie:da Tavi, ai dreptate intr-un fel, dar vezi ca la noi in Romania - a propos de pescuit - platim pantofi nemtesti si primim contrafacuti, chinezesti...

Revenind la pestii nostri

Am citit mai demult pe net, ca Administratorul (de stat) care administreaza o avutie a statului, are obligatia administrarii acelei avutii in sensul pastrarii si conservarii valorii acelei avutii, eventual al cresterii acelei valori !
In acest sens, ANPA are obligatia conservarii acestor ape la valoarea... care ? daca luam valoarea apelor de acum, nu are nici o obligatie in repopulari, amenajari, etc... e suficient sa fie pazite si atat ! Dar, ... NE CONVINE ?

mie, evident NU, acum dupa ce au fost distruse !
insa e utopic sa credem ca apele vor fi populate din banii statului prea curand !
Asa ca in ciuda Permisului National de 30 lei, mai devreme sau mai tarziu, chiar daca nu ne convine, eu sunt sigur ca populari si amenajari se vor face tot din bani proveniti de la cei interesati de pescuitul recreativ, adica de la noi ! Depinde numai de noi cand o sa intelegem acest lucru, sau cand o sa acceptam aceasta realitate !
Problema mare este cui vom da acesti bani, si cum vom avea certitudinea ca marea lor majoritate se vor intoarce in beneficiul pescuitului recreativ !
Ori pentru asta, la un moment dat va trebui sa lasam patima deoparte si va trebui sa incepem sa gandim, sau macar sa incepem sa facem ce au facut si altii la randul lor, ca sa nu reinventam noi roata !
Adica sa solicitam cadrul legal adecvat care sa permita acest lucru !
Daca numa' stam belicosi pe pozitie, si suntem gata noi insine sa nu respectam legea numa' ca sa se vada ca suntem in opozitie, sau daca facem doar pe justitiarii tot timpul, lucrurile nu se vor rezolva de la sine nici peste cei 20-30 ani invocati pe aici !
Sorry !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/
ar mai fi si solutia concesionarii sau co-proprietatii intre o asociatie si primaria locala, cu 2 paznici si un administrator cred ca o balta se poate intretine singura si la nivel financiar, oricum, urmand exemplul celor de dincolo singura cale de a avea sanse reale in a prinde un peste este lipsa reciprocitatii si taxe/abonamente pe diverse locatii. In momentul de fata imi permit sa separ pescarii - recreativi in 2 categorii:
1. cei care merg intr-adevar la pescuit pentru recreatie , dintre acestia printre care ma numar si eu, multi sunt dispusi sa plateasca mai mult sau mai putin pentru a prinde un peste, cativa pleaca in Suedia/Spania/Cehia/Italia, altii se duc pe o incinta din Delta, altii vin de dincolo sa pescuiasca aici (ex Sarulesti), in momentul in care nu se mai justifica investitia tre sa analizezi costurile...ma scuzati dar 3 gherle pe Olt ma costa cat o partida reusita pe o incinta privata, singura diferenta o reprezinta pescuitul pe salbatic, mai placut, mai interesant, surprizele(in materie de pesti nu sti ce intra, in materie de braconieri, le stim)
nu gasesc nicio locatie la momentul asta, de stat, in care sa imi atarn 3 stiuci de 40-60 cm de funie langa barca si sa vina una la metru sa le muste, in Delta exista(privata), deci platesti
2. pescarii care vor sa plateasca f putin pentru a pescui si sa aiba rezultate maxime, reprezinta marea majoritate a pescarilor, vor reciprocitate, vor un singur permis, cat mai ieftin, vor sa prinda peste, dar ATENTIE, ei sunt si cei care duc peste subdimensionat acasa, ei sunt si cei care duc specii protejate acasa, ei sunt si cei care daca prind 5kg, sau 5kg+ duc acasa, ei sunt si cei care daca au X KG in frigider mai duc si Y LG. De multe ori pretextul se justifica in "AM DAT BANI PE PERMIS" sau "AM PIERDUT O ZI LA PESCUIT SA DUC CEVA ACASA"
intre aceste categorii mai exista ceva pescari care fac din ambele, sau in categoria 2 elibereaza pesti subdimensionati, poate chiar si restul, sau duc un epste o data pe luna acasa(de multe ori studenti sau oameni cu venituri mici dar care iubesc natura)
ca o concluzie, calitatea pescuitului si banii de multe ori se invart in categoria 1. care financiar poate fi egala cu categoria 2. dar ca raport de oameni probabil e o comparatie 1 la 1000 , deci jumate din banii investiti in pescuit (cei ai celor din categoria 1. ) se duc la persoane private sau in alte tari, cealalta jumatate (ai celor din categoria 2.) o parte se duc in buzunaru unora si o parte se platesc salariile nejustificate ale altora. Dar categoria 2 nu comenteaza, pentru ca au platit 5 lei si un baboi se gaseste si pentru ei.
Categoria 1 va fi multumita pentru ca primeste de cat plateste
1. cei care merg intr-adevar la pescuit pentru recreatie , dintre acestia printre care ma numar si eu, multi sunt dispusi sa plateasca mai mult sau mai putin pentru a prinde un peste, cativa pleaca in Suedia/Spania/Cehia/Italia, altii se duc pe o incinta din Delta, altii vin de dincolo sa pescuiasca aici (ex Sarulesti), in momentul in care nu se mai justifica investitia tre sa analizezi costurile...ma scuzati dar 3 gherle pe Olt ma costa cat o partida reusita pe o incinta privata, singura diferenta o reprezinta pescuitul pe salbatic, mai placut, mai interesant, surprizele(in materie de pesti nu sti ce intra, in materie de braconieri, le stim)
nu gasesc nicio locatie la momentul asta, de stat, in care sa imi atarn 3 stiuci de 40-60 cm de funie langa barca si sa vina una la metru sa le muste, in Delta exista(privata), deci platesti
2. pescarii care vor sa plateasca f putin pentru a pescui si sa aiba rezultate maxime, reprezinta marea majoritate a pescarilor, vor reciprocitate, vor un singur permis, cat mai ieftin, vor sa prinda peste, dar ATENTIE, ei sunt si cei care duc peste subdimensionat acasa, ei sunt si cei care duc specii protejate acasa, ei sunt si cei care daca prind 5kg, sau 5kg+ duc acasa, ei sunt si cei care daca au X KG in frigider mai duc si Y LG. De multe ori pretextul se justifica in "AM DAT BANI PE PERMIS" sau "AM PIERDUT O ZI LA PESCUIT SA DUC CEVA ACASA"
intre aceste categorii mai exista ceva pescari care fac din ambele, sau in categoria 2 elibereaza pesti subdimensionati, poate chiar si restul, sau duc un epste o data pe luna acasa(de multe ori studenti sau oameni cu venituri mici dar care iubesc natura)
ca o concluzie, calitatea pescuitului si banii de multe ori se invart in categoria 1. care financiar poate fi egala cu categoria 2. dar ca raport de oameni probabil e o comparatie 1 la 1000 , deci jumate din banii investiti in pescuit (cei ai celor din categoria 1. ) se duc la persoane private sau in alte tari, cealalta jumatate (ai celor din categoria 2.) o parte se duc in buzunaru unora si o parte se platesc salariile nejustificate ale altora. Dar categoria 2 nu comenteaza, pentru ca au platit 5 lei si un baboi se gaseste si pentru ei.
Categoria 1 va fi multumita pentru ca primeste de cat plateste

Always C&R
http://www.bscteam.ro
http://www.bscteam.ro

Eu cred,... (si am mai vazut si pe dincolo la fel), ca:
In mod normal apele naturale, in speta cursurile de ape curgatoare, trebuie sa ramana ale statului, nu concesionate, nu vandute nu nimic !
ele ar trebui sa poata fi administrate, dupa reguli clare, transparente, cu obligatii si responsabilitati de catre autoritatile publice locale !
Acestea au la indemana logistica, conventiile necesare cu institutiile abilitate pentru paza, control, ecologizare, intretinere, supraveghere !
Mai mult, acestea pot incheia parteneriate/conventii cu asociatiile din zona, prin care asociatiile sa preia partea de intretinere, populari, supraveghere PE INTREG SECTORUL DE APE PUBLICE CURGATOARE DIN ZONA, in schimbul atribuirii de catre autoritatile locale a unor zone/sectoare de apa, nu mai mari decat un sfert sa zicem, sau o cincime, din lungimea cursului de apa respectiv pe judetul cu pricina, pe care asociatiile sa le gestioneze, sa le populeze si sa le transforme in zone de trofee, zone de C&R, sau zone "imbunatatite calitativ ca si fond piscicol" (pt traistari

Evident pe restul de 4 cincimi sau de trei sferturi de curs de apa, accesul la pescuit ar ramane la nivelul permisului national, eventual imbunatatit si asta

Cam asa stau lucrurile prin alte parti ,... SI FUNCTIONEAZA !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
Este foarte bun exemplul cu slapii chinezesti si pantofii de gala. O apa buna costa. Daca resursa piscicola din anumite zone de pescuit nu va fi admistrata de entitati cu obligatii si drepturi nu se va ajunge la niciun rezultat. In aceste conditii cea mai buna varianta este urmatoarea:Tavi scrie:o apa buna costa...o apa mare costa mai mult decat o apa mica.boistean scrie:pai daca cei din Cucuietii din Vale nu-si permit sa faca acele treburi pe Olt cu un cuantum de 50 de lei cotizatie (egala cu cea din Cucuietii din Deal), sa nu mai solicite acea apa, ca nu i-o baga nimeni pe gat...
Exclud popularile, una e sa pazesti Oltul si alta e sa pazesti paraul din fundul gradinii... una e sa alergi dupa zeci de braconieri care intind plase, dau la japca si la parasute zi de zi, plus sa mai controlezi cateva sute de pescari intinsi pe zeci de kilometri de mal si alta e sa te plimbi cu bicicleta pe un parau unde pescuiesc 10 pescari/saptamana.....
Voi vrei sa mergeti la la cel mai ieftin magazin si sa platiti o pereche de slapi chinezesti si cu chitanta in mana va duceti si luati din orice magazin de lux pantofi de gala...Asa se traduce reciprocitatea. Iar daca aia cu pantofi de gala nu-si permit sa-i vanda la pret de slapi sa stea acasa....
Eu cred ca ma retrag din discutia asta.
- permis national anual platit la fisc ca orice impozit.
- tarif de pescuit platit administratorului zonei respective( sau titularului de autorizatie pe zona respectiva) care sa fie fractionat pentru 1 zi, 1 saptamana, 1 luna, 1 an).
Si sa nu uit, dl.Cezar are si votul meu.
io tocmai am zis !jhonny scrie: Care sunt propunerile dvs. va rog

- Bass Assassin
- senior
Vin cu o propunere , poate ca unora o sa le para aberanta ...
Propunerea consta in instituirea unei taxe de populare a apelor publice .
Taxa care sa fie obligatorie pentru toti cei care achizitioneaza permisul de pescuit ,cuantumul taxei sa fie stabilit in urama unui studiu de specialitate la nivel national .
Fondul obtinut din acesta taxa sa fie impartit tuturor asociatiilor in functie de marimea zonelor pe care le are in administrare . Acestea sa fie obligate sa faca populari anuale si sa asigure paza si controlul zilnic al apelor adminstrate .
Un reprezentant al asociatie sa merga in control , cu cantarul ,si sa verifice cantitatea de peste prinsa de fiecare pescar . Cel care este prins ca a depasit cantitalea legala ,sa fie obligat prin lege, sa plateasca 100 de kg peste viu pentru populare , asta sa fie amenda .
Braconajul direct la puscarie
Propunerea consta in instituirea unei taxe de populare a apelor publice .
Taxa care sa fie obligatorie pentru toti cei care achizitioneaza permisul de pescuit ,cuantumul taxei sa fie stabilit in urama unui studiu de specialitate la nivel national .
Fondul obtinut din acesta taxa sa fie impartit tuturor asociatiilor in functie de marimea zonelor pe care le are in administrare . Acestea sa fie obligate sa faca populari anuale si sa asigure paza si controlul zilnic al apelor adminstrate .
Un reprezentant al asociatie sa merga in control , cu cantarul ,si sa verifice cantitatea de peste prinsa de fiecare pescar . Cel care este prins ca a depasit cantitalea legala ,sa fie obligat prin lege, sa plateasca 100 de kg peste viu pentru populare , asta sa fie amenda .
Braconajul direct la puscarie
Am uitat un lucru:
Pe dincolo, autoritatile locale colaborau deopotriva cu toate asociatiile dintr-o zona pe acelasi principiu:
De pilda in Slovenia pe raul Sava Bohinca, pe un sector de apa de vreo 16 km, se ingrijeau in cooperare 8 asociatii deodata ! in astia 16 km, exista o singura zona de trofee, de vreo 4 km la un pret adecvat, restul de 12 la un pret unic, scazut fata de zona de trofee !
toti 16 km erau ingrijiti de cele 8 asociatii...
cum isi imparteau banii si sarcinile cele 8 asociatii, ...probabil ca proportional cu implicarea fiecarei asociatii... dar asta facea obiectul unui contract intre ele ! Nu era treaba autoritatilor locale decat sa existe o singura polititca, unitara: Peste mult, pescari multumiti, respectarea legii si sezon plin de turisti in extrasezonul de ski !
Pe dincolo, autoritatile locale colaborau deopotriva cu toate asociatiile dintr-o zona pe acelasi principiu:
De pilda in Slovenia pe raul Sava Bohinca, pe un sector de apa de vreo 16 km, se ingrijeau in cooperare 8 asociatii deodata ! in astia 16 km, exista o singura zona de trofee, de vreo 4 km la un pret adecvat, restul de 12 la un pret unic, scazut fata de zona de trofee !
toti 16 km erau ingrijiti de cele 8 asociatii...
cum isi imparteau banii si sarcinile cele 8 asociatii, ...probabil ca proportional cu implicarea fiecarei asociatii... dar asta facea obiectul unui contract intre ele ! Nu era treaba autoritatilor locale decat sa existe o singura polititca, unitara: Peste mult, pescari multumiti, respectarea legii si sezon plin de turisti in extrasezonul de ski !