cezar.ch scrie: Permise :
1) valabilitate
variante:
a) 365 de zile de la data emiterii (exemplu - obtii permis pe 1 mai 2012, ramane valabil pana pe 30 aprilie 2013
b) an calendaristic, adica 01.01-31.12,2012
mai introduc, asa ca varianta, desi nu o prefer :
c) fractionat : o luna, trei luni, un an
2. distribuire
a) plata la trezoreria teritoriala, dovada prin documentul de plata
b) la liber, prin oficiile postale, benzinarii, magazine de profil
c) prin asociatii sau individual, prin sediile teritoriale ANPA
Varianta exclusiv prin asociatii, care s-a incercat in trecutul apropiat, trebuie respinsa ca abuziva.
Cea mai comoda pare a), dar nu rezolva problema pensionarilor; ar exista doar varianta ca acestia sa foloseasca talonul de pensie drept permis. Sincer, nu cred ca are sanse sa fie acceptata; s-a incercat cu PG-urile alea de 50 lei, acum trei ani si s-a renuntat, la cererea Min.deFinante.
Varianta b) este si ea buna, dar pentru asta ANPA trebuie sa negocieze cu respectivii agenti economici. Iar institutiile astea cer bani. La distribuirea pensiilor, Posta percepe 3 % (plateste Min.Finantelor la Bankpost). Se plateste ceva si la plata pe card, catre banca emitatoate a cardului, tot de catre M.F.
DAR, CRED CA ASTA ESTE CEA MAI BUNA VARIANTA PENTRU PESCARI.
Varianta c) este buna pentru pescarii "mai lenesi", care pot opta pentru asociatii, dar si pentru cei care se descurca singuri.
3. Cuantum (cost)
a) 7 Euro (intreg); 2,5 Euro (elevi, studenti); gratis (pensionari)
b) 15 Euro (intreg); 5 Euro (elevi, studenti); gratis (pensionari) - media din cele cateva tari europene unde cunosc situatia.
c) mai mult, intre 10-50 Euro
Eu cred ca ANPA nu poate pretinde alta varianta decat a). Daca isi va asuma obligatii concrete, poate pretinde mai mult. Dar asa, cred ca este suficient pentru cum (se fac ca) gospodaresc resursa piscicola.
4. Universalitate
a) Permisul sa aiba valabilitate pe toate apele tarii (cu sau fara Delta Dunarii). Impunerea de taxe de catre asociatiile care au apele in administrare sa se faca pe baza de acte doveditoare privind chetuielile cu paza si combaterea braconajului, popularile, decolmatarile, depoluarile, ecologizarile si amenajarile specifice pescuitului.
b) Taxe diferentiate pe zone.
A- ape de munte
B- colinare si de ses
C- Delta Dunarii
cu posibile combinatii, A + B sau A + C, sau A+B+C.
Asta despre permise. Daca am scapat ceva, va rog sa semnalati.
s-a scris mult de la postarea asta de azi dimineata !
si in privinta valabilitatii si a distribuirii si a cuantumului si si a universalitatii,... mie mi se pare ca lumea nu pricepe ceva:
"CE ESTE PERMISUL DE PESCUIT ? "
in momentul de fata, in afara ca are forma de cartonas tiparit frumos de ANPA (aici iara o tipografie da un tun mic

), permisul de pescuit este o ...
TAXA !!!!!!!!! adica un IMPOZIT, O ACCIZA,... sau cum vreti voi sa-i ziceti ! Acesti bani, intra intr-un cont de taxe si impozite si ingroasa un buget al statului in care intra toate impozitele si taxele inclusiv TVA si acizele pe tigari si bauturi ! Si statul il foloseste ca atare la ce vrea muschii lui (gauri negre)
DECI NICI UN LEU DIN BANII DE PERMIS NU SE INTOARCE IN PESCUIT !Ce-i tot dati cu ce ni se ofera de banii astia ? Ce vi se ofera in schimbul TVA ? Ce vi se ofera in schimbul impozitului pe teren sau pe casa, sau pe masina ?
NU DIN BANII DE PERMIS VOR FI PAZITE SI INTRETINUTE SI POPULATE APELE ! deci nu asteptati asa ceva ca inseamna numa carcoteala ieftina si degeaba !
In contextul asta:
VALABILITATEA acestui impozit/taxa numit permis de pescuit ,... e normal sa fie anuala ! Asa e si in alte tari (Va pot arata exemple de permise nationale cu aceeasi semnificatie din din Cehia, Slovacia, etc)
CUANTUMUL acestui impozit/taxa numit permis de pescuit e datoria statului sa-l umfle cat mai tare pe pielea populatiei si a cetatenilor sa si-l doreasca sa fie cat mai mic ca la orice impozit cerut mocca de stat !
Iarasi va pot arata exemple din alte tari unde cuantumul acestui gen de permis este unul intre 5-10 euro si in contextul asta mie mi se pare ca asa cum e acuma e rezonabil, nu trebuie noi sa-l propunem mai mare, intrucat nu castigam nimic, cum am zis, acesti bani nu se intorc in pescuit !
UNIVERSALITATEA - judecand ca mai sus, normal e sa fie valabil pe intreg teritoriul tarii !
DISTRIBUIREA
a) plata la trezoreria teritoriala, dovada prin documentul de plata
b) la liber, prin oficiile postale, benzinarii, magazine de profil
ASTEA sunt caile normale !
cu punctul c nu sunt de acord pentru ca:
1 - trebuie eliminata calitatea de intermediar al asociatiilor in distribuirea permiselor !
2 - Dupa plata permisului la trezorerii, Petrom sau Mc Donald, pescarul trebuie sa poata pleca direct la pescuit, nu sa mai treaca pe la ANPA sau pe la Asociatii sa-si ridice cartonasul, ca atunci inseamna ca e ca pana acuma !
3 - Lucrurile vor intra in normal cand asociatiile vor avea conditii egale cu pescarii neafiliati in demersul de obtinere a permiselor, adica toti sa le poata procura din acelasi loc !
Evident, asociatiile pot face serviciul pentru membri sai sa le procure permisele angro,... dar din aceleasi surse ca si pescarii neafiliati !
Iar ANPA, in calitate de administrator, si de institutie Guvernamentala, n-are decat sa se implice, pe aceleasi cai pe care statul se implica in colectarea taxelor, impozitelor, vignetelor, accizelor pe combustibili, pe bauturi si tigari , etc ! Trebuie sa i se pretinda acest lucru, pentru ca oricum nu face nimic altceva ! Asta ar trebui sa intre la obligatiile administratorului, sa puna la dispozitie permisele prin reteaua, PTTR, benzinarii, etc... pe care statul deja e obisnuit sa o foloseasca !