Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 14 Aug 2006, 14:32

Gabi ne-a fost dor de tine :)

off-topic: necazurile tale se rezovlau onorabil daca aveai o asigurare a locuintei. Eu platesc cam 170 eur pe an in 4 transe trimestriale si in afara de casa sunt asigurate absolut toate bunurile plus asigurarea de raspundere civila (adica daca inund baba de sub mine platesc asigurarile reparatiile mele dar si reparatiile peretilor babei). Evident ca inlocuiesc aia de la asigurare geamuri, cazi etc.

PS: nu sunt agent de asigurari si nici n-am astfel de interese :)
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

gabii
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gabii » 03 Oct 2006, 08:16

Gata, am inceput sa-mi revin...
... dupa o serie de evenimente placute la mine in familie.. adica vestea cea buna e ca o sa mai fie un pescar sau o pescarita in plus la mine in casa :lol: asa- prin aprilie... ca doar in concediu n-am stat chiar degeaba.. .
... in fine evenimentele s-au cam tinut lant de mine...
incepand cu o raceala sau gripa aviara, naiba stie ce a fost, ca o luna jumate m-am tratat cu de toate si pana la urma mi-a trecut cu chiu cu vai... am luat si tuica fiarta, vin fiert, aspirina, alea alea, apoi am trecut 6 zile pe antibiotice- rezultat canci! :evil: Basca m-am mai dat si cu motoru chiar cand am crezut ca am scapat si am luat-o de la capat... apoi am trecut pe injectii.. degeaba. Vazand ca nu-mi trece am lasat-o in plata ei, nu i-am mai dat importanta si asta a avut rezultate... apoi am calcat intr-un cui ruginit, antitetanos &stuff :evil: . Apoi multe accidente marunte casnice, gen spini in deget, par infipt in piept.. culminand saptamana trecuta cu un flex a carei lama mi s-a infipt in stratul adipos de pe burta :shock: . Am avut noroc.. acum sunt cat de cat ok. Ieri trebuia sa incep sapaturile la bata aia de sturioni... da cred ca s-a imbatat escavatoristu ca n-a venit. Cica vine azi si incepe sa sape. Va fi de 20m lungime, 5 m latime, 1 m adancime + 80 cm peste nivelul solului, adancimea apei vreau sa o tin constant pe la 1,5m, pana la primavara o betonez complet, in care o sa bag alimentare cu apa pe dedesubt, ca sa mearga si pe timp de inghet, luminatoare pe dedesubt, 2 scurgeri de supraplin, scurgere pt golire totala, si mai las vre-o 2 gauri cu teava pt ceea ce va urma (ori alimentare suplimentara cu apa, ori distribuitoare de hrana). Sistemul va fi unul de tip "flow-trough" fara recircularea apei. Adica din put trag apa direct in balta betonata - care atunci cand ajunge la gaura de supraplin- se va varsa in prima balta- aia cu crapi si carasi.

Balta mica de carantina - o desfiintez, de fapt ii schimb utilizarea.. am scos folia din ea, s-a dus apa in pamant (a secat). O maresc nitel, o lungesc, ii dau o forma mai ciudata si o betonez si pe aia. O fac sa pot tine cam 1,2 -1,5 m de apa (nivelul apei) in mod constant, si la primavara o sa incep sa cresc acolo niste crapi Koi. Initial ma gandeam sa bag direct koii aia cu pesti din balta mare, da ar fi o gresala... Sunt al naibii de scumpi. Si am observat ca se vand!!! Si cer unii in piata preturi exorbitante pt niste pesti - adica pt un crapulet alb cu negru de 15 cm cerea unu cu nesimtire 2 milioane de lei :shock: . Tot pt baltuta ai mica voi incerca sa gasesc o modalitate de filtrare + recirculare a apei, pt ca am nevoie de apa cat mai calda. Plus sper ca voi face rost de un sistem de incalzire a apei..
Deh, vise, planuri, sperante si bani bagati in pamant si betoane .. Sper ca la anu sa discut altfel problema.. Adica momentan sunt in stadiul "mi-as face o balta si as creste sturioni" - sper ca la anu sa fiu in situatia : "Am o balta, am toate instalatiile, vreau pesti!".
In fine, scuze Bogdank- nu te-am mai sunat pt ca am stagnat cu toate lucrarile... Sper ca azi sa reiau totul.

Balta mare - acolo a scazut apa, a scazut panza freatica - cam cu 1 metru fata de asta primavara. Sunt curios ce o sa se intample la iarna, daca va rezista vre-un peste pana la primavara. Acum sunt acolo 28 de crapi cel mai mare 4,5 kg, un somn, o stiuca, si multi, multi carasi. Cred ca numarul carasilr depaseste 5.000!!! Sunt ca raia. Se inmultesc ca dementii!!! Acolo trebe rapitori seriosi ca sa haleasca carasii aia mici.

Va mai zic una-alta, pe parcurs...
Cu stima,
Gabi

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 03 Oct 2006, 08:31

gabii scrie:par infipt in piept...flex infipt in stratul adipos de pe burta :shock: i
:shock: ce esti,cascador?
Michael va recomanda Regulamentul forumului

christianpindichi
veteran
veteran

Mesaj de christianpindichi » 03 Oct 2006, 09:02

...sau narator! :lol:

gabii
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gabii » 03 Oct 2006, 09:22

Nuuu, nici una - nici alta, sunt economist... cica.
Cu paru - am o salcie pitica pe malul baltii, langa ea am infipt un par de un metru - ca sa protejez salcia.. ei bine, salcia aia insemna locul unde pun galeata cu mancare pt pesti. Langa salcie practic las galeata jos si apoi ma aplec sistematic, bag mana in maglavais, fac bulgarul si fleosc in balta si tot asa. Numai ca intr-o zi am fost cam aiurit si m-am aplecat PESTE salcie si implicit PESTE tarusul ala care mi s-a oprit in piept :oops: . Am avut mare noroc ca nu a fost ascutit ca acolo ramaneam. Apoi cu flesu ala.. am luat un garaj de tabla ca le demoleaza astia prin arad. Si a trebuit s ail tai cu flexul. Buuun, si la un mement dat tineam cu mana stanga de manerul lateral.. .care S-A DESURUBAT brusc, flexul s-a rotit in juru manerului si polidiscul s-a implantat in burta mea :evil: - nu e deloc placut, va garantez.. de la turatie, tricoul s-a topit pur si simplu si span de tabla+topitura de tricou+par de pe burta s-au amestecat in grasimea de pe burta - rana are ca 13 -15 cm lungime. Din fericire stratul de grasime (care s-a topit la contactul cu polidiscul) a atenuat efectul ... Sper ca voi supravietui... :?

gabii
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gabii » 16 Oct 2006, 13:09

Asa... am supravietuit cu greu...

Mai trecu ceva vreme si ... :evil:

... rana de la burta dupa ce a dat semne ca se infecteaza - in final a inceput sa se vindece.. si acum e ok, nu ma mai doare cand conduc (de la centura) - sper ca in 2 saptamani sa fie aproape complet vindecata...
Cu escavatul-probleme minore.. adica de trei ori trebuia sa vina ala sa imi escaveze - de trei ori m-a aburit, prima data pt c aa fost la o nunta si a doua zi a fost mahmur, a doua oara l-am sunat si am vorbit cu nevasta-sa care il facea betiv :shock: , a treia oara l-am pizduit ca nu s-a tinut de cuvant.. Acum caut altu cu escavator...
Intre timp m-am apucat de balta aia de carantina- am scos folia, am adancit-o cu 20 -25 de cm, o lungesc (de la 5m la 8m). Am sapat canal de scurgere pt golire totala (jos) si apoi mai sus la 80 -90 de cm pun o teava de mentinere nivel.
Am tras teava pana la bazinu asta, pe sub pamant - pe acolo voi baga apa.
Daca reusesc sa termin saptamana asta de sapat (se sapa foarte greu, doar cu tarnacopu, si foarte foarte greu cu cazmaua, e pamantu ca betonu!) voi face cofrajele, armaturile si apoi voi turna beton. Va fi complet betonat, va fi destinat cresterii crapilor Koi.

Buuun..

Dar, intre timp am o problema imensa!
Din iunie a fost cam seceta intr-una...
De o saptamana pestii mei SUFERA! :cry:
Somnul meu a trebuit sa-l sacrific, l-am prins cu mana.. asa de anemiat a fost saracu datorita lipsei de oxigen. Pompa mere - baga apa, problema e ca s-au suprainmultit carasii :!: . Nu trebuia sub nici o forma sa bag carasii aia.. cred ca sunt cu SUTELE DE MII de pestisori. Partea proasta e ca stau la suprafata TOTI crapii, innoata frumos in grupuri. Si iau aer cu gura.
Partea si mai proasta e ca bagand continuu timp de 1 saptamana apa din put, am reusit performanta sa ii duc la stadiu de hibernare, am racit apa din balta si nu mai mananca. Speram sa scot cat mai multi carasi si sa las doar cativa crapi peste iarna. Din pacate nu prea stiu ce o sa fac acum. Apa a scazut odata cu panza freatica, de la 1,6 -1,8 metri la 60 -65 de cm :shock: . Cand o da inghetul si n-oi mai putea sa bag apa (o sa imi inghete pompa :evil: ) - cred ca o sa sufere toti pestii aia.
Am inceput sa scot din ei cu un ridicator.. in primele trei zile am scos in medie 2 - 3 mii de pestisori in 2 ore. De 3 zile insa nu mai pot sa-i pacalesc, pur si simplu nu mai vin la paine sau la mamaliga aia ce o puneam in ridicator... Nu mai vor sa manace si pace!
Cu aia micii pe care i-am tot scos (in total cred ca am scos peste 10.000 de pestisori mici miiici de tot, intre 3 si 7 cm/bucata, doar carasi) am populat un canal din apropiere. Vre-o cativa (cam un kil) l-am facut tocanita si l-am dat la pisicile lu soacra-mea...
Stiuca nu mai gasesc din pacate...
Somnul n-a rezistat.
La Metro au pastrav, da mi-e greu sa cred ca rezista pastravul unde nu a rezistat somnul sau stiuca.

So - inca o lectie invatata: Carasu NU ARE CE CAUTA intr-un bazin asa mic!

Ce naiba fac?

corol
junior
junior

Mesaj de corol » 16 Oct 2006, 14:41

eu zic sa lasi naibii balta aia ca mai rau te stresezi cu ea.iti trebuie balta serioasa pt ce vrei tu.daca vrei sa cresti Koi e bine dar pt altceva nu.eu zic sa le golesti si sa iti gasesti alta pasiune.stiu eu pe cineva care s-a chinuit ca un bou,scuze,si pina la urma a renuntat.avea aceleasi probleme ca tine.vroia sa faca din rahat bici!sa nu te superi dar asculta-ma ca stiu ce spun

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 16 Oct 2006, 20:31

MAMA MAMA , la noi erai o paine buna de mancat, desi nu prea practic pescuitul "la fix" se vand carasheii aia mici ca painea calda. Daca iti si mai spun ca ii vand cu 10000 bucata o sa cazi pe jos....spor la munci in continuare, si mai baga stuci, ca somnu o lesinat de la atata mancare

gabii
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gabii » 24 Oct 2006, 08:39

OkiDoki, a venit in sfarsit unu cu escavatoru.. in 15 minute a facut cam cat am facut io la cazma in 4 zile :shock: .
Am marit balta de carantina (aici vor fi crapii aia japonezi), am adancit-o, am lungit o latura (acum are 8 metri pe 1 metru adancime si 3 latime). Daca mai tine vremea cu mine, sambata torn betonul pe fund. Azi sau maine cumpar tevaraile, coturi, robineti cu bila etc ca sa fac scurgerea ca lumea de la inceput.
Balta pt sturioni a inceput sa prinda contur. A sapat ala cu escavatoru canalul pe unde va fi scurgerea. Am ingropat tevaraiele, am montat robineti cu bila.
Mai am nitel de lucru la aia mica, adica sa indrept malul si sa fac cofrajele.
Frumos e ca asta sapa cu cupa din fata, apoi cara pamantul in curte si il si netezeste. Lucreaza excelent. Da incet... mi-a promis ca pana sambata o termina. Oricum, anul asta nu bag apa sau pesti- aia e sigur.
Vad ca problema cu oxigenarea a cam disparut - bag apa cam 1 data la 4 zile. Trebe sa gasesc URGENT o solutie pt zilele geroase care vor veni... adica sa vad cum naiba fac un prister - ceva- la pompa de apa si la fantana c as anu inghete la primul ger...

Acuma - daca am inceput o treaba - voi mere pana la capat... Daca e sa nu mearga- nu mere si gata.. Da io sper ca biciu asta sa si pocneasca.. :lol:

P.S - daca nu gasesc sturioni, o sa incerc cu Somon. Important e ca pana la anu sa am bazinul gata facut, betonat dotat cu tot ce trebuie.
Mai vorbim..

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 26 Oct 2006, 07:23

omule, daca vrei sa iti faci bazin pentru sturioni vezi ca sunt fonduri nerambursabile de la anul pentru piscicultura! in proportie de 80%. Pai daca faci o chestie cat de cat, fa-o ca lumea, cu proiect, finantare europeana si iti faci damblaua:D

PS
este unu care creste sturioni, e in sibiu, mai precis pe drumul sibiu-fagaras unde intra raul balea in olt ( sau mai precis unde se face dreapta ca sa mergi pe transfagarasan)

succes

Scrie răspuns