Salutare!
Dupa mai bine de o luna revin cu amanunte.
Pestii mei s-au imbolnavit...

din cauza unui vecin idiot binevoitor. Asta a fost la pescuit si mi-a bagat vre-o 50 -60 de carasi infestati cu un parazit din clasa ARGULUS. Parazitul asta se fixeaza sub solzi cu capul - e ca un fel de tepusa infipta, cam 5 -6 mm lungime. Se hraneste cu substantele din carnea pestelui. Se inmulteste extrem de repede, perioada de incubatie a oualelor e de 10 zile. De fapt de vre-o doua saptamani incoace absolut toti pestii pe care i-am pescuit la mine in balta aveau intre unu si 10 paraziti sub solzi. Am incercat sa ii tretez cu albastru de metil initial - am bagat intr-o zi 2 galeti pline cu albastru (20 de litri!!!) Efectul a fost... apa de ploaie!. Asta pt ca nu am aflat decat in urma cu 3 zile cum se cheama parazitu asta cretin si cu ce se trateaza.
Concret, pt cei care mai au problema asta - Parazitii din clasa Argulus - sunt multe feluri in clasa asta, cu forme si marimi diferite - paraziteaza pestii fixandu-se sub solzi. Ei injecteaza o substanta care lichefiaza carnea si se hranesc cu lichidul ala (ca si paienjenii!!!). Nu omoara pestii, dar ii supun la un stres doarte mare, datorita ranilor provocate. Pestii devin mult mai sensibili la alte bacterii, isi pierd pofta de mancare, se freaca de mal sau stuf in incercarea de a se elibera de paraziti. Parazitii traiesc si iarna. Se inmultesc prin oua. Ouale - dupa zece doispe zile eclozeaza - si niste chestii minuscule incep sa innoate liber prin apa in cautarea unei gazde. La mine in decurs de o luna s-au infestat pestii in proportie de 90 % !!!
Tratamentu se face pe baza de substante fosforice. Mi s-a spus de la institut ca cica se trateaza cu TRICLORFON (asta de obicei se da la vaci, cai, porci etc). Am fost la MULTE farmacii veterinare din Arad si toti mi-au dat acelasi raspuns: NU ADUC ASA CEVA. Asa ca am fost la depozitul veterinar - acolo am gasit la pliculete de 50 de grame, 52de mii pliculetul
Balta mea are intre 250 si 300 de metri cubi de apa. Cica trebuie sa pun un gram la 3 metri cubi. Eu am pus 3 pliculete (adica 150 de grame) la toata cantitatea de apa, am depasit doza ca sa fiu sigur de o treaba. Ieri am tratat balta, daca tratamentul are efect, inseamna ca peste 2 zile nu mai am voie sa vad paraziti pe pesti. Daca nu? - Pai atunci mai am o solutie: Curent trifazic, 2 fire groase aruncate in balta si... 10 minute ii fac sa danseze. Adica 10 minute pe ora timp de cateva ore. Ii fierb, ce banana mea!
Daca are efect, peste 10 -12 zile repet tratamentul si am scapat definitiv de paraziti!
Mentionez ca pana acum am bagat 21 de crapi, intre care 4 exemplare peste 3 kg (3 Cteno si unu oglinda). Mai sunt in balta peste 100 de carasi, vre-o 5 galeti de puiet de caras si crap de 2 -4 cm, vre-o 15 rosioare, un biban si 12 stiuci. Chestia e ca mai e loc d emulti pesti - dupa cum vad io situatia. Estimez ca daca mai aduc 50 de crapi de 1 kil bucata- nu va fi deloc suprapopulata. Ii si hranesc cu grau sau amestec de macinatura de grau, porumb si floarea soarelui. De cand ii hranesc nu prea mai reusesc sa ii prin in undita, semn ca sunt satui!!!
Aaa, era sa uit: Am dus trei bete de bambus de la metro, inca nu sunt sigur ca s-au prins. Am dus si niste Bambus adevarat, din 8 radacini vad ca s-au prins 2. Tot e ceva.
Imediat se incalzeste afara- si o sa caut nuferi.
Numai bine!