Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 15 Iun 2006, 06:45

Da, merci de urari!
5 Stiuci s-au insanatosit la mine in tigaie dupa ce au stat cu burta la soare pe suprafata apei.. .erau taaare ametite. Acum inteleg io de ce s-a mirat ala de la marmacie cand i-am cerut triclorfon: Cica asta se da la vaci, cai, animale - nu la pesti :shock: .
Cert e ca au crapat cateva rosioare mai sensibile si 5 stiuci. Cu ocazia asta am constatat ca stiucile au crescut fata de cand le-am bagat in balta.
Am pescuit sa vad rezultatul tratamentului - la carasi parazitul a inceput sa dispara.. da au ramas ouale! Asa ca peste cateva zile o sa repet tratamentul, ma gandesc daca bag aceeasi doza sau dublez doza...
In balta de carantina am bagat intentionat vre-o 6 - 7 carasi si am bagat de doua ori mai multa concentratie.. sa vad ce se intampla:
Efectul:
Carasii n-au nici o treaba..
Broastele oracaie ca si pana acum...
Mormolocii de broasca parca nu mai sunt asa de agitati...
In schimb la suprafata apei au facut covor plutitor MILIOANE DE LARVE de tantari ... Macar stio o treaba...


P.S - Se pare ca unii dintre pesti au depus icre- din care au iesit pestisori miiici mici de tot (1 - 2 cm). Ca am vazut niste exemplare care se fofilau pe la suprafata apei zilele trecute. Astia nu au avut nimic de la tratament.

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 26 Iun 2006, 11:52

Salutare!

Scriu din nou...

In balta aproape ca am scapat de parazitii aia cretini, crapii si carasii au inceput sa dea de mancare la stiuci - adica au depus icre, au eclozat pestisorii aia miiiici mici de tot si acum sunt pe la suprafata apei cu stiucile alergand dupa ei.
Dar nu imi ajunge...

Vreau altceva!
M-am gandit io nitel :lol: ca deh, am mintea prea odihnita...
Vreau ca in aval de balta sa fac alta balta, de 40m/12m/2m adancime, betonata. Fundul acesteia va fie deasupra nivelului panzei freatice, adica nu o fac prin ESCAVARE, ci voi lua un utilaj gen Lama - si voi incepe sa imping pamantul de la interior spre exterior inaltand astfel malurile. In partea cu balta escavata voi intra cam cu 30 -40 de cm mai jos, ca sa pot face o scurgere, direct in balta escavata. Apoi fie cu lut, fie direct cu ciment- voi betona toata balta. Mai sap 2 puturi de 15 -20 de metri, mai pun 2 pompe care sa bage apa incontinuu si voi avea un bazin betonat pt pesti!
Vreau sa fac acest bazin in special pt a creste in sistem semiintansiv - vreau sa cresc Cega si Morunas.
M-am gandit ca apa ce se scurge din acest bazin o deversez in balta cealalta - aia escavata. Pt ca aia oricum nu se umple niciodata, orice as face, pe fund are nisip... si nu creste nivelul mai sus decat e nivelul panzei freatice. Afirm asta pt ca am bagat incontinuu in ultima luna apa cu o pompa cu debit de 55 l/min si nu am reusit sa cresc deloc nivelul. Doar am oxigenat-o. Asa ca daca tot bag pompa incontinuu, macar sa cresc si pesti cu adevarat importanti din punct de vedere financiar.

Are cineva crescatorie de sturioni?
Ma poate indruma cu ceva sfaturi??
P.S. - nu cred ca voi putea obtine fonduri saphard sau phare, pt ca nu am un sistem de reciclare a apei....

??
Am io mintea prea odihnita???
Credeti ca e realizabila chestia asta???

Pls, daca aveti informatii, dati-mi un PM!!!

Avatar utilizator
bogdank
veteran
veteran
Mesaje: 892
Membru din: 03 Sep 2004, 09:43
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bogdank » 26 Iun 2006, 12:38

Ca sa cresti sturioni, nu-ti trebuie neaparat sisteme recirculante. Eu nici nu ti-as recomanda, de altfel. Riscurile sunt mult mai mari decit in sistemele flow-through. Si costurile la fel. Daca n-ai instalatie de filtrare meseriasa, e jale. Sturionii nu trebuie sa ii cresti neaparat in sisteme superintensive, merge si intensiv, in bazine in aer liber. Si se poate face treaba buna.
Cind spui "morunas", te referi la morun, sau chiar la pestele numit morunas (Vimba vimba)? Morunul are cel mai bun ritm de crestere, dar sunt si alte specii interesante.
Sa nu plictisim lumea, putem continua pe MP

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 26 Iun 2006, 13:41

puteti baga si aici,e interesant...
Michael va recomanda Regulamentul forumului

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 26 Iun 2006, 13:43

Multam de info.
Chiar am nevoie de sfaturi si sustinere morala :lol:

Nu doresc sa RECIRCUL apa...
Ideea mea ar fi asa:
Incep anul asta cam peste 1 luna sa fac inca o balta. Sa o fac in prelungirea baltii pe care o am deja. Eventual sa fac un bazin mare de 40/12 cu adancimea de minim 1,5m (adica sa am 600 - 700 mc de apa)pe care sa il impart in 3 sau 4 bazine mai mici pentru diferite specii de pesti sau sa fie unu pt sturioni de 1 an, unu pt puiet etc. Balta/baltile astea le voi betona complet, atat pe margini cat si pe fund, ca sa nu am apa mizerabile, si voi baga apa direct cu pompa. Pompez printr-un capat apa proaspata din putz, iar apa asta se va scurge direct in balta escavata- si se va infiltra in pamant.
Practic nu am nevoie de filtre...
Nu stiu cat de legal e ceea ce vreau io sa fac :oops:

S-ar putea sa trebuiasca la un moment dat la scurgerea apei in balta escavata si sa trebuiasca niste conducte sa o scurg direct in canalizare.
Cred ca asta va fi una dintre problemele majore pt a intra in legalitate.

Oricum, la un volum redus de activitate (adica 50 litri/minut - cat am acum) nu am treaba cu nivelul din balta escavata, apa se duce instantaneu in solul nisipos.

Da, m-am referit la Morun - tocmai pentru ritmul de crestere...
Cega ajunge cel mai repede la maturitate (cica dupa 2 -3 ani) si ar fi o solutie sa cresc specia Cega pt icre + embrioni de cega (apropo, embrionii se vand cu un euro/bucata!!!!) iar Morunii sa ii cresc pt carne. Ar fi de-ajuns sa imi fac o pila la cateva restaurante- sa ii aprovizionez periodic cu carne de Sturion.
Din cat m-am documentat io pana acum de pe net, cica in sistem superintensiv se poate produce intre 125 si 150 kg Sturion /Mc apa!! Io nu calculez la rata asta ci iau in calcul o productie de 20 -30 de kg pe metru cub- tot ar fi ceva!!!
Ma gandesc cum naiba sa fac sa incalzesc apa, ca apa din put are intre 4 si 10 grade. Daca pompa aia scoate apa din put si baga in balta in mod continuu - pai apa din balta nu ajunge sa aiba mai mult de 20 -25 de grade in zilele calduroase de vara. Iarna trebuie neaparat apa incalzita, altfel pestii nu cresc!

"Sa nu plictisim lumea, putem continua pe MP "

Pai nu cred ca plictisim pe nimeni... Cel putin mie mi-ar fi placut sa gasesc pe alte forumuri discutii serioase cu privire la sturioni, informatii despre hranirea si bolile crapului etc. Eu am experimentat pe pielea mea unele chestii, poate ca discutiile astea "plictisitoare" :lol: vor fi de real folos celor care vor avea aceleasi idei cretze ca si mine.


P.S. - Cica carnea de sturion e intre 300.000 si 600.000 lei /kg!!! Iar kg de icre intre 600 Euro si 2000 Euro!!!

5 kile d eicre si mi-am scos investitia initiala!! 5 Kg de icre se pot obtine din 80 -90 de kile de sturioni maturi!



Astept cu interes orice idee si orice comentariu.

Avatar utilizator
bogdank
veteran
veteran
Mesaje: 892
Membru din: 03 Sep 2004, 09:43
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bogdank » 26 Iun 2006, 15:34

Sfat: ia direct puiet care deja a trecut la hrana granulata. Daca ai putina grija de ei, mortalitatea e infima. Icrele embrionate deja reprezinta o problema, iar alevinii una si mai mare. Iti trebuie instalatii, apa, hrana naturala, pe scurt probleme. MARI. Am avut ocazia sa vad si sa lucrez la o pepiniera si stiu ce inseamna.
Pe cind cu puietul obisnuit cu hrana naturala, daca le dai apa (debit si oxigen) si hrana destula, nu ai probleme. Sunt f. rezistenti.
In privinta speciei: ritm de crestere bun il are si hibridul dintre cega si morun - besterul.
Din punct de vedere al icrelor, cele de cega nu sunt foarte valoroase. Mai rentabil ar fi sa cresti pastruga, in 4 ani o poti aduce la maturitate sexuala. De pe un bazin de 500 mp, in care poti baga cam 1000 pastrugi, poti scoate profit brut vreo 180.000 euroi. Si amenajarea, puietul, furajul, aeratoare, distribuitoare de furaj, iti vine pe la 45-50.000. Cu morunul poti sa uiti pt icre, ca ajunge la 16-18 ani la maturitate sexuala. Carnea de pastruga o poti vinde cu aprox 10, chiar 15 euroi kilul, dar icrele fac vreo 500 euroi kilogramul, iar de pe 500 mp poti scoate in anul 5 vreo 250 kg. Pentru bazinul de care vorbesc iti trebuie cam 15 mc/ora debit. Asta vine vreo 250 l/min.
Nu costa un embrion 1 euro. La 1 euro poti lua deja puiet de 90 de zile. Un pui de 20 g il poti lua si la 5 euro/buc. (ma refer la pastruga, la restul nu stiu). Daca vrei, iti pot da vreo 2 adrese unde sa te interesezi exact (asta chiar ca pe MP). Spor la munca

Avatar utilizator
mihaimircea
veteran
veteran
Mesaje: 825
Membru din: 03 Aug 2005, 09:30
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de mihaimircea » 27 Iun 2006, 09:38

apropo, nu o dati pe privat ca e tare interesant
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 28 Iun 2006, 07:21

Am vorbit deja cu omul cu utilajul, in 15 zile vine sa se apuce de escavat. Voi incepe in iulie lucrul la primul bazin betonat. Sper sa termin pana la sfarsit de august, pentru ca apoi sa caut psti, furaje, eventuale stimultente- medicamente//vitamine etc.
Daca totul e OK, voi face si al doilea bazin betonat paralel cu primul.
Bazinele vor avea lungimea de 20 sau 25 de metri fiecare, latimea de 5 - 5,5 m.
Apoi ar mai fi loc pentru inca unu sau 2 bazine mai mici (15 -20m lungime) da alea la anu!

Va mai tin la curent.. . momentan ma documentez intes cu privire la sturioni.

balcky
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 1
Membru din: 07 Aug 2006, 09:59

BALTA

Mesaj de balcky » 07 Aug 2006, 10:17

Ai mai facut ceva?

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 14 Aug 2006, 10:48

Din pacate Nu!
Pt ca ala cu escavatoru are ceva lucrare mai mare pe langa Timisoara.
Pt ca de trei saptamani am fost in concediu si abia ieri am revenit la Arad.
Pt ca momentan am ca facut gaura in buget... si trebe sa pun la loc :lol:
Pt ca mi s-a gaurit cadita de la baie (a fost furtuna, eu am fost plecat, s-a trantit geamu si un ciob MARE s-a infipt in cadita si mi-a gaurit-o) si am inundat vecinii cand am facut dus, trebe s aschimb cada si sa le zugravesc baia la cei de jos - si astea cam costa...
Pt ca iarasi furtuna m-a prins pe picior gresit si cu geamurile deschise, s-a trantit si o usa de la dormitor - de-aia cu geam pe mijloc - geamu s-a facut tzandari, acum intru in camera chiar si prin usa- si aia iarasi costa.
Asta e, mai aman nitel da nu renunt!

Va tin la curent cand am noutati!

Scrie răspuns