am citit cu mare placere discutiile de pe forum si m-au/m-am convins sa incerc sa fac un helesteu langa casa de la tara.
Nu am insa deloc experienta in domeniu asa ca as dori sfaturi de la cei cu experienta...
Ca sa fiu mai explicit: zona cu pricina e situata in Prahova, o zona de deal, cu o difererenta de nivel (rapa) in apropiere si cu un izvor langa teren. Ideea mea era simplista (nu stiu cat de realista..dar imi propun sa aflu):sa captez acel izvor (care am inteles ca nu e secat deloc pe tot timpul anului) facand un put, sau un bazin de acumulare si sa fac 2 bazine diferentiate de inaltime (circulare de cate minim 50 mp si maxim 200 mp fiecare, sapand in aceasta rapa. Ma gandeam sa pun o pompa in bazinul de jos cu care sa urc apa deasupra bazinului de sus, urmand ca apa sa cada in acest bazin printr-un sistem cu cateva trepte de piatra. In fiecare bazin as putea monta cate un sistem de oxigenare a apei (nu stiu cum ar fi mai eficient economic).Am mai multe intrebari:1) nu stiu cum sa procedez cu fundul helesteului,sa pun folie (de care ar fi mai bine? oare), sa il fac mai adanc (solul e din pamant galben cca 1,2- 2 m si balastru) sa pun rachita impletita si salcii pe mal;2)cum fac cu filtrarea algelor, vegetatiei (sunt copaci in zona si vor fi multe frunze); 3) ce plante pot pune, de unde le pot lua; 4) ce pesti sa pun ...inteleg ca nu carasi ..mie imi plac carasii koi; 5) ca sa fie eficient economic cam cat de mare ar tb sa fie suprafata baltii
Multumesc mult anticipat pt sfaturi