REFULARI - sau loc de dat cu capu' [Remake]

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 13 Apr 2011, 13:49

Am citit despre cel putin o persoana deconvertita de la crestinism. Povestea pe scurt e ca baiatu asta Daniel Everett, fiind misionar s-a dus sa converteasca un trib din amazon, Piraha. Din pacate pentru biserica a avut ghinionu grav sa dea de o cultura extrem de exotica. Astia n-aveau povesti care sa dateze mai mult de 2 generatii si nici mitologie. Cand l-au intrebat pe Everett daca l-a vazut pe Cristos si asta a zis ca nu, si-au pierdut interesul in povestile despre crestinism. E destul de interesanta si amuzanta povestea, tribu fiind unul de oameni glumeti... la un moment dat asta le zice ca maica-sa vitrega s-a sinucis si aia incep sa rada amuzati ca saraca femeie a fost asa de proasta. La un moment dat le traduce din biblie pe casete audio si dupa ce astia dau impresia ca asculta zile in sir isi da seama ca derulau pana la episodul cu decapitarea lu Ioan Botezatoru.. "ba... i-a taiat capu! mai pune o data! :lol: " Dupa ce asta le-a zis ca-i e frica de serpi au inceput sa-i zica sa nu doarma ca sunt serpi in zona etc. Si asta cand a vazut ca nu se putea intelege cu ei din punct de vedere crestin si ca astia nu erau nefericiti ca sa le aduca promisiunea si speranta de fericire, ca telefonu fara fir al unei povesti la ei se opreste destul de repede si nu e absolut deloc credibila o poveste care se intinde peste mai multe generatii... incepe sa se indoiasca de meseria lui.

Daca bunghiti englezeste:

http://fora.tv/2009/03/20/Daniel_Everet ... _Knowledge

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 13 Apr 2011, 14:22

Ce bogata fantezie au unii... :lol: :lol:

Care dintre voi a-ti construit o casa?Se pune fundatia ,de una singura la orizontala ,perfect,si peretii se fac perfect verticali,fara instrumentul si mina mesterului???Care dintre voi a-ti facut vreodata o simpla cutie sin lemn sau altceva ,sa vedeti ce atentie sporita trebuie ca sa iasa perfect perpendiculara in trei planuri????Daca nu a-ti incercat macar una dintre lucrurile extrem de simple pomenite mai sus,incercati-le.....Apoi priviti in sus la Soare si jos la pamintul de sub voi.....Poate vi se pare firesc, dar primiti exact atita caldura cit va trebuie,nici mai multa nici mai putina,tot asa si in cazul luminii,iar gravitatia va tine pe loc ca sa n-o luati razna prin atmosfera....Atmosfera??Da chestia aia care va umple plaminii cu fiecare inspiratie...Poate vi se pare ceva de la sine inteles....Toate vin la noi pentru ca functioneaza dupa niste legi,nu haotic,si sint efectul unor mecanisme mult,mult,mult mai complexe decit o cutie de lemn sau decit fundatia unei case...Cine le-a facut??S-au facut singure??O cutie de lemn se face singura???La fel ,si fundatia unei case??Si ce vina are Biblia in sine, ca oamenii ii reflecta distorsionat mesajul???
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 13 Apr 2011, 14:26

ULK scrie:burtea...as always...sa te mai laud?...nu o mai fac :)...ca t-i se urca la cap :). Am crescut in famile crestina si totusi nu pot sa nu gandesc exact ca si tine. Intodeauna (fara sa fie ceva constient) am cautat raspunsuri la intrebari si sa gandesc "out of the box". Omul, civilizatia, tot ce inseamna ea, evolueaza fara intrerupere, incet dar sigur.

Nu mai traim vremurile ce au trait stramosii nostri, vrem, nu vrem sa acceptam , este o alta lume si alte perceptii. E frumos sa respectam tot ce a fost in trecut dar privind prezentul si viitorul doar prin prizma lui....este o greseala.

Totusi,exact din acest motiv , ca oamenii primitivi sunt influentati si manipulati usor prin religie si credinta...a avut si are , religia un aport imens benefic..mai ales in tarile unde legile si aplicarea lor sufera(si tara noastra)..Multi posibili infractori, criminali cred in Dumnezeu...si asta le mai opreste din drum spre vreo alta crima.

Foarte interesant de vazut, cam cati din puscarii sunt credinciosi sau macar se proclama credinciosi...Multi , foarte multi.

burtea...O teorie :). Oare nu e mai bine , ca omul ala primitiv care este pasibil de infractiune oricand ...sa fie oprit de o forta invizibila si absolut obiectiva si impartiala(fie si imaginara)...decat sa fie suprimat prin legi aspre , care dus la extreme poate sa duca usor spre dictatura?
Excludem acum binenteles, ca defapt era mai bine sa fie educati..:)
Imi e greu sa-mi inchipui cum ar fi fost societatea fara religie. Am doar un singur exemplu - cel de mai sus de pe pagina - despre asa ceva. Dar cum am trecut ca specie de la politeism la monoteism la un moment dat vom face pasul urmator. Oamenii vor face lucruri morale si imorale si cu si fara "ajutorul" religiei, criminalitatea e mai ridicata in randul credinciosilor in primul rand pentru ca sunt mai multi decat necredinciosii si in al doilea rand ca detinutii sunt in general oameni redusi mintal. S-ar putea sa crezi ca exagerez dar te poftesc sa lucrezi macar vreo 2 zile cu detinuti si o sa intelegi ce vreau sa spun.

Morala banuiesc ca tine mai mult de firea, educatia si situatia materiala a fiecaruia decat de credinta deci credinta nu cred ca impiedica un om violent sa comita acte de violenta. Sau un hot sa fure. Doar nu crezi ca hotia si omorul erau ocupatii decente inainte sa fie interzise in religie. Sunt sigur ca e posibil in schimb sa convinga un om pasnic sa comita asa ceva, sa justifice crima in interesul fiintei imaginare, a vietii de apoi in care se promite bautura (la nordici), femei (la musulmani) si lipsa durerii (la crestini ai de ales intre plictiseala eterna in rai si chin etern in iad), impotriva dusmanului bisericii si a dusmanului natiunii.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 13 Apr 2011, 14:36

semlecangheorghe - ceea ce ai zis tu poate fi foarte usor combatut de catre un ateu zicandu-ti ca evolutia ne-a adus in punctul in care totul pare fi pus la fix pentru noi ... (foarte plauzibil de altfel)

eu (parerea mea) iti pot zice ca intregul univers a fost creat de catre "cineva" intr-o anumita forma care ulterior a evoluat si s-a schimbat in functie de situatii, dar ca acel cineva sub nici o forma nu e dumnezeul preaslvait de biserici, dumnezeul in numele carora au fost omorati milioane de oameni, dumnezeul in numele caruia se fura pe rupte, se prosteste lume si se profita pana la extrem.
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 13 Apr 2011, 14:48

semlecangheorghe scrie:Ce bogata fantezie au unii... :lol: :lol:

Care dintre voi a-ti construit o casa?Se pune fundatia ,de una singura la orizontala ,perfect,si peretii se fac perfect verticali,fara instrumentul si mina mesterului???Care dintre voi a-ti facut vreodata o simpla cutie sin lemn sau altceva ,sa vedeti ce atentie sporita trebuie ca sa iasa perfect perpendiculara in trei planuri????Daca nu a-ti incercat macar una dintre lucrurile extrem de simple pomenite mai sus,incercati-le.....Apoi priviti in sus la Soare si jos la pamintul de sub voi.....Poate vi se pare firesc, dar primiti exact atita caldura cit va trebuie,nici mai multa nici mai putina,tot asa si in cazul luminii,iar gravitatia va tine pe loc ca sa n-o luati razna prin atmosfera....Atmosfera??Da chestia aia care va umple plaminii cu fiecare inspiratie...Poate vi se pare ceva de la sine inteles....Toate vin la noi pentru ca functioneaza dupa niste legi,nu haotic,si sint efectul unor mecanisme mult,mult,mult mai complexe decit o cutie de lemn sau decit fundatia unei case...Cine le-a facut??S-au facut singure??O cutie de lemn se face singura???La fel ,si fundatia unei case??Si ce vina are Biblia in sine, ca oamenii ii reflecta distorsionat mesajul???
Asta consider ca e un mit, nimic in lumea asta nu e perfect. Priviti in sus insistent la Soare si vedeti cum vederea se defecteaza iremediabil. Incercati sa traiti fericiti fara caldura generata artificial iarna si aer conditionat vara.
Argumentul expus de tine cum ca tot ceea ce exista necesita un creator este o eroare logica si se numeste "argumentul ignorantei". Pe scurt spui ca nu stii cine a creat lumea deci stii ca a creat-o Dumnezeu.

Daca admitem ca Dumnezeu a creat lumea atunci cine l-a creat pe Dumnezeu? Daca raspunsul la care te gandesti este ca Dumnezeu este etern de ce sa nu sarim peste toata povestea si sa consideram lumea ca fiind eterna?

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 13 Apr 2011, 14:56

La un moment dat traia un om pe nume Thales. Si asta avea o ipoteza cum ca intinderea de ape e infinita. S-a dovedit la un moment dat o ipoteza gresita dar atitudinea lui vis-a-vis de cantitatea informatiei pe care o detinea e deosebit de laudabila. E mare lucru sa accepti ca sunt unele lucruri pe care nu le cunosti si nu le poti deocamdata afla. Spre deosebire de a inventa explicatii din ignoranta totala. Astazi suntem in aceeasi situatie in privinta datelor despre Univers. Marginea Universului este limita posibilitatii noastre de a vedea in spatiu. Intinderea Universului este necunoscuta.

modigliani
veteran
veteran

Mesaj de modigliani » 13 Apr 2011, 15:20

geppetto scrie:. Marginea Universului este limita posibilitatii noastre de a vedea in spatiu. Intinderea Universului este necunoscuta.
Am inteles perfect ce vrei sa spui . Insa , om fiind , creat si traitor in acesta lume tridimensionala ( limitata - in sensul fizic/matematic al cuvantului ) ai tendinta , ca oricine de altfel , sa folosesti cuvinte ca ,, Marginea " , ,, Intinderea " . Ori , cel putin teoretic stim ca Universul este nelimitat , este infinit .

Am sa pun acum o intrebare :

Toti stim asta . Infinit , fara capat si fara sfarsit , .... insa cati dintre noi pot percepe asta ? Cati pot intelege cu dramul de ratiune pe care-l avem ( la nivel Universal vorbesc ) sa poata cuprinde acest concept ? Conceptul de Infinit .

Asta este . Suntem ,, prizonierii " lumii care ne-a creat si parerea mea este ca degeaba ne straduim sa privim ( in toate sensurile posibile ) dincolo de aceasta . Este o lume tridimensionala , cu legi matematice , fizice , geometrice valabile probabil doar aici ( si implicit intelese doar de catre noi , copiii acestei lumi ) . ..... E mult de vorbit aici . Inclusiv despre haosul ( sau ordinea ) in care exista Pamantul . Daca-i vorba despre o ordine , ei bine e ,, facuta cu cap " . Dar daca-i vorba despre a fi rodul haosului ? ..... Nu-i asa ca doar foarte greu putem accepta asta ? Nu putem efectiv admite ca suntem unde suntem acum doar datorita unui lant de .... intamplari ..... haotice . Nu cadreaza cu natura umana acest lucru . Ne place , avem nevoie , de senzatia ca suntem importanti ( candva , din acelasi considerent , omenirea ,, jubila " convinsa fiind ca Soarele se invarte in jurul Pamantului ). Dar am putea-o accepta ca pe un fapt , sa ne putem bucura de ,, intamplarea " de a fi , de a putea comunica acum pe-un forum ( de exemplu ) , etc .

Cati stiu ca de fapt ..... noi aproape NU EXISTAM fizic ?

Nassim Haramein puncteaza , subliniaza aceasta ,, crunta " realitate citand din fizica umana cunoscuta ( si unanim acceptata ca fiind valabila ) amintind nonsalant ca ..... atomul este 99 % vid ! Moleculele sunt conglomerate de atomi , corpul uman este la randul sau un conglomerat de molecule . Concluzia ??? ..... 99 % ..... suntem VID !!!

Si deja putem ,, aluneca " cu discutia inspre constiinta . Cum de putem fi constienti de sine , de lumea noastra , cum de putem avea ganduri si sentimente , trairi si senzatii , ...... ( etc ) ..... cat timp nu existam ???

.......................................................

Pana continuam discutia va citez un pasaj dintr-un interviu luat marelui Tutea :

,, - Maestre , dar de fapt ce insemna , ce presupune , pe intelesul nostru , al majoritatii , ..... a filozofa ?
- Hmm .... Nu stiu sa raspund exact , si mai ales pe intelesul multimii . Spun in schimb ca mai toti marii filozofi ai lumii , din toate timpurile au sfarsit in doar doua moduri : ori au innebunit , ori l-au gasit pe Dumnezeu in toate ! "

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 13 Apr 2011, 15:46

Oho, nu numai atat, chiar si intervale si distante masurabile pe care le citim pe hartie (sau monitor) sunt imposibil de inchipuit in minte. Ne putem inchipui durate de timp extrem de mici in comparatie cu timpul masurabil - spre exemplu 200 000 de ani e un interval incomparabil cu un interval de timp usor de inchipuit de om : 70 de ani - o viata. Daca te uiti cu 200 000 de ani in trecut (pe hartie, evident) si compari intervalul asta (perioada de la aparitia omului pana in prezent) cu varsta Pamantului poate te gandesti ca poti reprezenta treaba asta grafic. Pe o dreapta de lungimea drumului dintre Bucuresti si Constanta istoria omului ocupa ~ 1m. Nu cred ca are rost sa discutam despre cum nu ne putem inchipui distantele astronomice masurate in ani-lumina. Zeci de miliarde de ani- lumina.
Cu toate astea asa cum si cat putem percepe lumea din jurul nostru ea este mai fascinanta decat orice fantezie pe care ne-ar placea sa o credem pentru a ne umple golul incertitudinii si ignorantei.

greerevl
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de greerevl » 13 Apr 2011, 17:47

daca ati face un film sa mor daca nu ar fi un hit printre atei (eu inclus) :twisted: :twisted: :twisted:
si conform celor spuse mai sus in religie nu cred in "CREATOR" nici atat
pur si simplu nu am nici cea mai mica dovada ca exista o putere suprema care controleaza tot :roll: :roll: :roll: :roll:

T.Adrian
veteran
veteran

Mesaj de T.Adrian » 13 Apr 2011, 17:52

greerevl scrie:daca ati face un film sa mor daca nu ar fi un hit printre atei (eu inclus) :twisted: :twisted: :twisted:
si conform celor spuse mai sus in religie nu cred in "CREATOR" nici atat
pur si simplu nu am nici cea mai mica dovada ca exista o putere suprema care controleaza tot :roll: :roll: :roll: :roll:
Pe acelasi principiu nici nu poti sa spui ca nu ai nici un indiciu ca nu exista...teoria asta cade :lol: :lol: :lol:
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

Scrie răspuns