Doctrina iadului este foarte veche.A fost folosita mult timp pentru a conduce masele de oameni sub aceasta amenintare cumplita:un loc subteran populat cu demoni temniceri care ii chinuie pe cei damnati ,vesnic, in torturi cumplite folosinf foc si alte metode.
De cealalta parte, Creatorul ,impreuna cu ingerii,cu cei drepti, stau si privesc la acest spectacol grotesc.
Vi se pare rational?Mie nu.Adica noi oamenii gresim in fel si chip.Bun. Biblia zice ca pretul pacatului este moartea,in epistola catre romani.Deci cine greseste ,plateste si gata.Prin faptul ca murim ,ne platim greselile.Atunci ce rost mai are un chin vesnic?Cu ce il ajuta pe Dumnezeu care este iubire ,ca cineva sa fie torturat vesnic?
Eu cred ca aceasta credinta in iad este foarte gresita,il dezonoreaza foarte mult pe Creator.Si pentru ca am si un argument, am gasit in Biblie un episod in care era descris cum israelitii si-au sacrificat copii in foc,dupa modelul unor popoare pagine ,linga care convietuiau.Ei bine ,Biblia arata ca D-zeu s-a miniiat pe ei,le-a interzis sa mai faca acest lucru,pe care il califica ca fiind dezgustator si pe care nici prin minte nu ii trecuse sa li-l ceara.Atunci cum poate sa se foloseasca el de un iad ,o chestie la scara mai mare?Atunci de unde referirile la Gheena si pilda cu bogatul si Lazar?
Gheena vine de la un loc numit Ghet Hinom,un loc unde erau arse cadavrele animalelor moarte ,gunoaiele si cadavrele criminalilor.Va imaginati ca acest loc fumega mereu ,deorece tot timpul aici veneau gunoaie care trebuiau arse.Fumul de acolo se ridica permanent amintind oricui era prin preajma ca acest loc functioneaza distrugind definitiv orice gunoi. Definitiv, nu ardea gunoiul respectiv o eternitate.Iata de ce cred ca Gheena este o expresie simbolica care sugereaza distrugerea completa,pentru totdeauna, asa dupa cum un rug arde orice cadavru sau gunoi aruncat inauntru.Dupa ce acesta arde, cenusa se imprastie su nu mai ramine nimic...care sa fie chinuit.
Iar pilda cu bogatul si cu Lazar este o pilda,o situatie ipotetica,deoarece avind circumstantele mai sus mentionate nu poate fi luata ad literam.Nu pot sa cred ca Lazar era un animalut de companie ,pitit in sinul lui Avraam;nu cred ca locatia raiului este foarte aproape de cea a iadului,incit sa se auda strigatele condamnatilor-ce rai ar mai fi acela?,nu cred ca o picatura de apa cazuta pe buzele bogatului i-ar potoli acestuia setea.Cred ca este o ilustrare si trebuie interpretata cumva.Are un alt inteles.
Eu asa am inteles din Biblie.Dar observ ca exista o mare diferenta intre ACEASTA ,si DOGMELE unor religii.Ce ma doare pe mine mai tare este ca Biblia este condamnata pentru astfel de dogme,si majoritatea oamenilor nu fac diferenta intre dogma cuiva si Biblia in sine.
Si-Gi Lures wobblers&more..
.