Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
gabitoi
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de gabitoi » 29 Sep 2013, 19:46

tavistan scrie:@gsteph 1968: Obisnuiam si eu sa fac tot felul de conserve cu miere; mi-a explicat un apicultor ca mierea, odata ce si-a pierdut proprietatile este doar un indulcitor ordinar si, fata de zahar, fermenteaza mai usor. Valoarea calorica este similara cu a zaharului (pentru acelasi nivel de indulcire valoarea calorica e aceeasi), asa ca nu-i nici un castig; eu am renuntat si acolo unde trebuie adaugat "edulcorant" pun pur si simplu zahar...

Un articol referitor la proprietatile mierii de albine care cred ca v-ar ajuta: http://www.cevabun.ro/mierea-incalzita- ... au-adevar/
Stima.
Am invatat ca oricum ai taia, orice lucru are doua fete.

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 30 Sep 2013, 08:53

MuskMd scrie:domnilor.....e vremea pastramei de oaie ..... :respekt:
M-am lecuit de cumparat pastrama de oaie de cand muncesc prin Ardeal,in zone cu traditii oieresti.Pt ca cei de aici mi-au zis ca este facuta si din oi moarte,muribunde,batrane etc,etc.
In special cea afumata ca sa mascheze vinetiul nefiresc.
Asa ca astept vantul rece,permanent, al lunii noiembrie si mi-o fac singurel.
Un dichis..cine poate sa cumpere o mielutza mai rasarita in primavara,o ingrasa, iar in noiembrie o sa aiba cea mai buna carne.
Explicatia ar fi ca lipsa hormonilor de inmultire nu schimba gustul carnii..

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 30 Sep 2013, 09:05

Eh , dar cand stii sursa si participi la ritual ... :twisted:

noi ( ca familie ) luam in fiecare toamna un carlan si participam la tot tacamul pe cat posibil :D , pastrama e facuta in casa , fumul tot aici :lol: ..... saptamana viitoare cred ca va fi si tulburelul negru exact cum trebe' ....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 30 Sep 2013, 10:37

MuskMd scrie:pastrama e facuta in casa , fumul tot aici
1.Nu ne dati si dvs reteta dvs,rogu-va??Promit ca dau si eu din casa o reteta de pastrama..de peste...
2.Din multiple postari al dvs.am dedus ca aveti o sursa de "coarne"".
Intrebarea era daca se poate scoate din zona cu pricina un arbust,legal cu plata la ocolul silvic?
E zona de deal acolo si daca da,care e altitudinea?
Sau e cineva care vinde din pepiniera proprie?
Pt ca,din nefericire,cornul,ca arbust rodeste in 5 ani cu o probabilitate de 50%...dupa ce a iesit din seminte..
Iar de cumparat nu am gasit decat in Hu...

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 30 Sep 2013, 10:53

de reteta tre sa intreb...meseria e in condimente, io m-is abia ucenic, taica-miu presteaza cu maxim talent :D
despre restul aveti pm !

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 30 Sep 2013, 11:17

MuskMd scrie:de reteta tre sa intreb...meseria e in condimente, io m-is abia ucenic, taica-miu presteaza cu maxim talent :D
despre restul aveti pm !
Multumesc mult!Aveti si dvs.pm!

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 30 Sep 2013, 20:23

nuke adevaru e cum spui tu marea majoritate isi bat jok,dar adevarata pastrama e facuta din oile batrane care in toamana sunt sacrificate ptr asa ceva,se pun in butoaie de lemn in pamant pana in primavara,alta aroma, alt gust au,e dificil sa dai de unu care respecta cu sfintenie tot procesul,iar cand dai ii pui in pahar si il lasi sa se laude si mai afli cum e carnea de urs... mi-a fost dat sa gust si de batal si de oaie batrana plus niste visli de vanat,o minune....

muskmd si eu vreau reteta te rog (contra cost sau dau un coniac facut in casa)ca nu am de gand sa astept pana in primavara sa se faca pastrama iar la anu aveam de gand sa fac ca nuke, imi iau 2 berbecuti nu unu ca si pana acum si unu il tai in toamana,iar pe la jumatatea luni oct cand da bruma bine si cade musca ma bag la niste carnati din vitel si porc plus
http://www.cevabun.ro/mititeii-de-la-ca ... eta-proba/ mai ales ca materialul necesar a prins forme frumoase numai bune.... deja imi ploua in gura,ma duk sa bag o slanina cu ceapa strivita ca nu am mai mancat de mult....

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 30 Sep 2013, 20:41

duminica il ung pe batranu cu ceva tulburel de molan....poate scapa si proportiile :D

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 01 Oct 2013, 17:47

MuskMd scrie:proportiile :D
Ok.Da Doamne!
Pana atunci,iata reteta mea de pastrama "la tigaie"".
Am constatat ca la gratar poti gasi si bucati nepatrunse langa os,bucati cauciucate..etc,etc...
O tigaie de innox,fonta,ceva mai groasa ""in fund"",neaparat cu capac...
Bucati de pastrama(1 kg) taiate cat o 1/2 cutie chibrituri si cat mai egale.
2 linguri ulei masline incinse un pic,pun pastrama.
Acopar si mestec din cand in cand.
Cand apa/saramura a iesit bine din pastrama,practic tre'sa fie un pic peste carne, pun 1/2 kg vin alb sec+ 5-6 boabe piper negru si o linguritza de legume deshidratate pisate,gen AU-Fuchs(naturale 100% ca aia nu se joaca).
Acopar,foc mic.
Amestec din cand in cand.
Cand a scazut bine de tot si pastrama e moale,pun un pic de cimbru uscat si 3-4 catei de usturoi netaiati si nezdrobiti.
Inca 5 min.
Peste mamaliga rece e un vis.
Se mananca cu tulburel.
PS:Un inginer constructor,sa-l hodineasca D-zeu,imi spunea ca nu este harnic taranul care de Sf.Dumitru nu are pastrama,vin nou si mamaliga din munca lui,din acel an.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 01 Oct 2013, 17:52

nuke scrie: PS:Un inginer constructor,sa-l hodineasca D-zeu,imi spunea ca nu este harnic taranul care de Sf.Dumitru nu are pastrama,vin nou si mamaliga din munca lui,din acel an.
inseamna ca am ajuns o natie de tarani puturosi .....

batranul zdrobeste de zor ca sa apuce sa fiarba olea pana duminica.... -D

Scrie răspuns