@deltaic: pentru baieti in loc de cremwurst din chimicale de ce nu incerci un virsli facaut in casa sau un cremwurst homemade din carne de pui.
am avut un scurt concediu prin cheile Nerei si pentru ca planuiam sa stam la cort cu mancarea din traista (fara aragaze si alte alea), sotia mea a facut un experiment: ghiveci de legume si carne de vita, pasteurizat in borcane.
a functionat foarte bine, si s-a pastrat perfect timp de 6 zile.
solutia asta o vom aplica pentru viitoarele iesiri la munte sau mare - ghiveci, mazare, fasole, peste, etc...
evident in loc de conserve.
cu asa ceva ne-am ocupat in ultimile 2 saptamani, pentru ca va fi o iarna grea si ca sa boicotam comerciantii
am primit de la cineva prin primavara trecuta un borcan de dulceata de ardei iuti.
este un condiment excelent (un toping) care se poate adauga aproape la orice preparat din carne.
mie mi-a placut in mod deosebit si acest weekend am produs o mica cantitate, in scop experimental - vreau sa vad unde se pot aduce imbunatatiri.
reteta (de pe net) nu e foarte deosebita de alte dulceturi ca principiu.
ardeiul:
- 1kg ardei iute, taiat rondele sau fasii cu semintele indepartate
pentru sirop
- 1kg zahar
- 1l otet 9grd
- 1 bucata de ghimbir cat un deget sau mai mica (eu nu am gasit in timp util si am renuntat)
am folosit 1kg de ardei iute verde, mai "fraged" si nu foarte iute. l-am taiat rondele si intr-un castron mare cu apa l-am "framantat" sa ii iasa semintele, apoi l-am trecut strecurat folosind o strecuratoare cu ochiuri mari sa indepartez semintele (au iesit cam 90%).
a iesit cam 850g de compozitie. recomand manusi chirurgicale pentru cei care sunt mai sensibili.
pentru culoare am adaugat 3 gogosari si un ardei gras rosu, 1/2 dat prin masina si retul taiat bucatele f. mici., au iesit 250ml de pasta semi lichida.
mi s-a parut exagerat 1kg. de otet asa ca am pus 400ml otet si 400ml apa - pana la ~ 1l am adaugat pasta de ardei de mai sus.
la sirop am folosit lichidul de mai sus si 600g de miere + 500g zahar - pus pe foc si amestecat periodic.
dupa ce a inceput sa se ingroase un pic siropul (cam 30-40m de fierbere), am adaugat ardeiul iute si am mai fiert cam o ora.
am testat siropul pus in farfurie rece - sa se lege.
ce a iesit vedeti in ultima poza mai jos.
la gust mi s-a parut f. ok - cel putin mie mi-a placut ce a iesit.
am mai incercat o chestie si rezultatul o sa il vad cam peste o luna:
am pus un borcanel de ardei iute (taiat pe lung in 2-4) in miere cu otet (la ochi 1 parte otet si 9 parti miere).
si asta a fost preluata de pe net dar nu mai stiu sursa...
daca aveti idei pe tema asta: shout!
stiu ca mierea isi pierde proprietatile prin incalzire/fierbere - dar intentia mea era sa nu folosesc zahar si eram curios daca gustul de miere se pastreaza.
asa ca intrebarea mea catre voi este: se poate face sirop ca pentru dulceata folosind numai miere? in ce raport fata de zahar + apa?
saptamana viitoare o sa mai fac 1 kg dar cu ardei de BZ pentru muraturi (am pomenit de ardeii astia intr-un post mai demult in acest topic).
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.