Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
biban solzos
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de biban solzos » 12 Sep 2013, 19:51

rine scrie:
biban solzos scrie:Decat mult si prost, mai bine putin si dupa retetele tale :wink: ...si-a lui rine , da' asta-i mai cu figuri ...da' pana la urma spune si el :lol: :lol:
uite ca nu spun :twisted:
Musk ...cred ca le confunzi..
pana la urma tot spui tu ...nu pt mine, ca nu contez prea mult, da' pt bietele merisoare ...ai sufletul ala sa se borseasca bunatate de fructe ? ...da-mi "mp" , ca nu-l citesc ! :mrgreen:

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 12 Sep 2013, 20:19

MuskMd scrie:eu zic bibane sa nu cauti scuze.... Tai merisoarele cubulete, dupa ce un prealabil le.ai curatat de partile nedigerabile ...
Apoi, stii ce ? Nu-ti zic "succes " la pescuit, dar, cand ti-o fi lumea mai draga (dpv al pescuitului, doar ! ) sa fii nevoit sa lasi pescuitul, sa tai merisoare cubulete , dupa ce in prealabil le-ai curatat de partile nedigerabile ( or fi ciorapii lui gigel, din armata ??)...Ai de mine si de mineeee....chiar de la tine, nu m-asteptam ....Asta este :cry: :cry: :twisted: ...Asta-i si titllul imnului national, pus in practica de tine : "Asteapta-te , romane " :!:

ps : sa ai oglinda la tine mereu ...cand te apropiii de vreun colt, verifica ce-i dincolo....te astept .... :wink: :wink:
Si de-o iesi ceva bun, n-o sa afli veci ....nici dulce, nici alcoolic ...ti-o veni randul ...Sa nu uiti , Darie, nimic sa nu uiti :wink: :wink: :P :P

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 12 Sep 2013, 21:37

ma nervezi si pun o sticla numa sa va oftic ...... :lol:

omule perfectiunea vine cu eforturi...treci la curatat si taiat cubulete...presupun ca o tuica cum trebe aveti pe acolo :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 19 Sep 2013, 20:33

> Ca tot a venit vorba de licori,chiar azi vorbeam cu A.Riga si ma lamentam ca nu primesc si eu cadou,niciodata, trascau(exceptie MuskMd ). Zeii mi-au ascultat tanguielile si am primit de la un amic,o juma’ de palinca de cirese amare. In timp ce scriu imi sterg lacrimile, O NEBUNIE,este a treia oara in viata cand beau asa ceva. Ambrozia si nectarul zeilor palesc in fata elixirului in posesia caruia tocmai am intrat.

> Ieri,la rugamintile copiiilor,le-am cumparat crenvursti,d’aia din comert. Ce sa zic…buni.Ca fapt divers: un crenvurst mi-a cazut pe jos in timpul transferului spre farfurie.Cainele(cumplitul meu tekel sarmos)s-a repezit sa-l inhate.A vrut sa puna gura pe el si,s-a oprit.A plecat nemultumit si toata seara mi-a aruncat priviri pline de repros…,probabil a crezut ca fac misto de el. Ce naiba contin dracoveniile aste ce au aprobare sa se comercializeze prin magazinele de profil ???

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 19 Sep 2013, 20:56

deltaic scrie:
Cainele(cumplitul meu tekel sarmos)s-a repezit sa-l inhate.A vrut sa puna gura pe el si,s-a oprit.A plecat nemultumit si toata seara mi-a aruncat priviri pline de repros…,probabil a crezut ca fac misto de el. Ce naiba contin dracoveniile aste ce au aprobare sa se comercializeze prin magazinele de profil ???
oare, ce fac astia cu maidanezii ? :twisted:

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 19 Sep 2013, 21:20

deltaic scrie:Ca fapt divers: un crenvurst mi-a cazut pe jos in timpul transferului spre farfurie.Cainele(cumplitul meu tekel sarmos)s-a repezit sa-l inhate.A vrut sa puna gura pe el si,s-a oprit.A plecat nemultumit si toata seara mi-a aruncat priviri pline de repros…,probabil a crezut ca fac misto de el. Ce naiba contin dracoveniile aste ce au aprobare sa se comercializeze prin magazinele de profil ???
pai sa-ti spun ce contineau prin 1995, de atunci sigur au mai suferit "imbunatatiri" toate deseurile ramase in urma procesului de transare si prelucrare a carnii plus condimente si inca ceva substanta care avea marele avantaj ca retinea apa in proportie de o parte preful ala minunat si aprox 9 parti apa PLUS returul de la magazine (carnea nevanduta si expirat) care se macina si ajungea in mititei, crenvurst sau parizer.
Daca parizerul era de "pui" mai bagau o pasta din aripi, gheare si capuri de pui care venea din germania :wallbash:
PS Nu dati asa ceva copiilor, ca nici cainii nu-i manaca :mrgreen: Pitica mea a mancat foarte putin crenvursti si numai daca i-a dat altcineva sau mamica fara sa fiu eu prezent

audumbre
senior
senior

Mesaj de audumbre » 19 Sep 2013, 21:36

A trecut cam o luna de cand am scris asta:
Este adevarat faptul ca, mezelurile nu mai contin CARNE de multa vreme. Intamplator , printre clientii firmei unde lucrez acum, este si o fabrica de mezeluri(pe locul 2 in tara :idea: ).
Din 30 de TIR-uri intrate pe poarta fabricii, doar 1(unul) contine carcase de porc/vita. Mai este unul cu organe de animale( stomac/intestine/piele pui/etc) .Restul 28 sunt doar "condimente" si soia.

Produsele care contin CARNE , sunt doar "muschiuletul"(in diferite forme de preparare), "coastele afumate" , "kaiser-ul" si cam atat. In salam se baga resturi de carne , care provin in urma procesarii mecanice a oaselor.
Mai exact , intr-o cuva imensa se arunca oasele. Printr-un procedeu mecanic , se separa ramasitele de carne de pe os. Acelea servesc in salam , parizer, cremwursti , carnati si alte preparate asemanatoare. Nu va imaginati ca in salam sau parizer intra carne din pulpe. :lol:

Acum nu va imaginati nici ca "muschiul" e muschi sau kaiser-ul e kaiser. Acestea se injecteaza cu o saramura speciala, care la temperaturi inalte, devine gel. Cand aceste preparate sunt "proaspete", veti observa acel gel in interior(are o culoare galben-verzuie). Mai mult decat atat, veti observa gustul amar al acelei saramuri.
Acest proces de injectare se face pentru faptul ca, in urma procesarii termice(fiert/afumat/oparit), greutatea produsului finit scade considerabil. Daca dintr-un kg de carne prepari "muschi afumat" de exemplu, greutatea produsului finit este de 600-700gr. Pierdere 300-400gr..
Aici intervine saramura. Prin natura compusilor chimici pe care ii are , aceasta nu scade in urma procesarii.

Ceva mai nasol : Pe etichetele butoaielor(provenite din India) scrie destul de clar " Funduri de vita" . Acea delicatesa incontestabila ajunge in parizer/cremwursti.

Fermele de pui , unde se si proceseaza carnea , vand pe banda rulanta PIELE DE PUI. Unde ajunge aceasta ? In cremwurstii cu eticheta "cremwursti din piept de pui".

Tineti cont de un lucru : Toate acestea se petrec in tonul legii. Adica sunt legale din toate punctele de vedere.

La iesirea din Bucuresti spre Brasov, la un magazin de mobila , se vinde "hot-dog" la 1 leu. Ce contine acel "carnat" , ca impreuna cu painea, mustarul si ketchup-ul sa faca in total 1leu ? Nu mai pui salariile, chiria spatiului, utilitati, etc. Lumea e neinteresata...se multumeste sa umfle burta cu putini bani.
"Suntem ceea ce mancam" - ADEVARAT .

Alt exemplu mai putin placut..

Acum 6-7 ani am lucrat ca distribuitor pentru o fabricuta de mezeluri din Baicoi. Toate bune si frumoase pana in camera de procesare. Aveam un cazan de masina fara camera de refrigerare. Plecam dimineata pe traseu si ma intorceam seara. In tot acest timp, o parte din marfa o vindeam, o parte o aduceam inapoi. De la unii clienti aduceam si retur(ce nu vindeau in curs de 1 saptamana). Toate claie peste gramada , in lazi de plastic.

Ce credeti voi ca se intampla cu returul adus ? Adica carnati expirati, carne vanata, verde, urat mirositoare, etc. Se spalau cu furtunul in lazi, se scoteau membranele artificiale si se bagau in masina de tocat. Urma o galeata de boia sa coloreze bine carnea, condimente, bicarbonat, sare si praf de usturoi. Asta din urma ia orice urma de miros neplacut.
Ce iesea din masina urma calea micilor si a carnatilor Trandafir.
Da , ati citit bine. Din gunoaie faceau mici si carnati.
Sa mai zic ca muistii cumparau de la abatoare uger de vaca si-l faceau PARIZER ? N-are rost....

Acum intrebati-va de ce gasiti in supermarket-uri, parizer la 9lei/kg....
da-i prostului o scara , ca el o pune si coboara !

crapmaniacul
veteran
veteran

Mesaj de crapmaniacul » 20 Sep 2013, 08:15

audumbre scrie:A trecut cam o luna de cand am scris asta:
Este adevarat faptul ca, mezelurile nu mai contin CARNE de multa vreme. Intamplator , printre clientii firmei unde lucrez acum, este si o fabrica de mezeluri(pe locul 2 in tara :idea: ).
Din 30 de TIR-uri intrate pe poarta fabricii, doar 1(unul) contine carcase de porc/vita. Mai este unul cu organe de animale( stomac/intestine/piele pui/etc) .Restul 28 sunt doar "condimente" si soia.

............... .................

Da , ati citit bine. Din gunoaie faceau mici si carnati.
Sa mai zic ca muistii cumparau de la abatoare uger de vaca si-l faceau PARIZER ? N-are rost....

Acum intrebati-va de ce gasiti in supermarket-uri, parizer la 9lei/kg....
Este incredibil unde au ajuns baietii astia in goana lor dupa profit, sunt chiar mizerabili si inchinati total banului, fara mama si fara tata ...

Asta este drumul pe care am intrat de cativa ani buni, si ne indreptam cu pasi mari sa facem cunostinta cu mancarea viitorului care aduce mult mai mult profit decat mancarea clasica. Etapa aceasta probabil e una de testare, o etapa tranzitorie spre cea finala in care tabletele de concentrate de nutrienti vor fi luat locul treptat dar sigur fripturii de porc/vita in sange care va deveni probabil doar apanajul celor bogati.
Companiile multinationale gigant din ind. chimica si alimentara care invart anual bugete cat pib-ul Romaniei, lucreaza de multi ani si nici nu ascund asta, la retetele de tablete fast-food pe care le vom degusta in curand, la inceput cu titlu de curiozitate iar apoi din ce in ce mai extins ...

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 21 Sep 2013, 11:15

> Zilele astea am gatit reteta de la pag.56,cu manatarci,publicata de" T.Adrian" si reteta de marinata la cuptor,de la pag.70,publicata de "audumbre". >>>Delicioase !

>Cat despre discutia referitoare la alimentatia zilelor noastre,ce se mai poate spune !? Branza topita are in compozitie 2-4%branza reziduala,restul...? Vinurile din comert,ne bem moartea consumand licori ce atrag prin pretul scazut(nici cu cele cu pret ridicat nu sunt 100% sigur).Exemplele pot continua la nesfarsit. Trebuie constientizat faptul ca industria farmaceutica si alimentara sunt total fara scrupule,cu siguranta cele mai dure si avide de castig.

gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gsteph1968 » 23 Sep 2013, 11:08

@deltaic: pentru baieti in loc de cremwurst din chimicale de ce nu incerci un virsli facaut in casa sau un cremwurst homemade din carne de pui.

am avut un scurt concediu prin cheile Nerei si pentru ca planuiam sa stam la cort cu mancarea din traista (fara aragaze si alte alea), sotia mea a facut un experiment: ghiveci de legume si carne de vita, pasteurizat in borcane.
a functionat foarte bine, si s-a pastrat perfect timp de 6 zile.
solutia asta o vom aplica pentru viitoarele iesiri la munte sau mare - ghiveci, mazare, fasole, peste, etc...
evident in loc de conserve.

cu asa ceva ne-am ocupat in ultimile 2 saptamani, pentru ca va fi o iarna grea si ca sa boicotam comerciantii :-D
Imagine

am primit de la cineva prin primavara trecuta un borcan de dulceata de ardei iuti.
este un condiment excelent (un toping) care se poate adauga aproape la orice preparat din carne.
mie mi-a placut in mod deosebit si acest weekend am produs o mica cantitate, in scop experimental - vreau sa vad unde se pot aduce imbunatatiri.

reteta (de pe net) nu e foarte deosebita de alte dulceturi ca principiu.
ardeiul:
- 1kg ardei iute, taiat rondele sau fasii cu semintele indepartate
pentru sirop
- 1kg zahar
- 1l otet 9grd
- 1 bucata de ghimbir cat un deget sau mai mica (eu nu am gasit in timp util si am renuntat)

am folosit 1kg de ardei iute verde, mai "fraged" si nu foarte iute. l-am taiat rondele si intr-un castron mare cu apa l-am "framantat" sa ii iasa semintele, apoi l-am trecut strecurat folosind o strecuratoare cu ochiuri mari sa indepartez semintele (au iesit cam 90%).
a iesit cam 850g de compozitie. recomand manusi chirurgicale pentru cei care sunt mai sensibili.
pentru culoare am adaugat 3 gogosari si un ardei gras rosu, 1/2 dat prin masina si retul taiat bucatele f. mici., au iesit 250ml de pasta semi lichida.

mi s-a parut exagerat 1kg. de otet asa ca am pus 400ml otet si 400ml apa - pana la ~ 1l am adaugat pasta de ardei de mai sus.

la sirop am folosit lichidul de mai sus si 600g de miere + 500g zahar - pus pe foc si amestecat periodic.
dupa ce a inceput sa se ingroase un pic siropul (cam 30-40m de fierbere), am adaugat ardeiul iute si am mai fiert cam o ora.
am testat siropul pus in farfurie rece - sa se lege.
ce a iesit vedeti in ultima poza mai jos.
la gust mi s-a parut f. ok - cel putin mie mi-a placut ce a iesit.

am mai incercat o chestie si rezultatul o sa il vad cam peste o luna:
am pus un borcanel de ardei iute (taiat pe lung in 2-4) in miere cu otet (la ochi 1 parte otet si 9 parti miere).
si asta a fost preluata de pe net dar nu mai stiu sursa...
daca aveti idei pe tema asta: shout!

stiu ca mierea isi pierde proprietatile prin incalzire/fierbere - dar intentia mea era sa nu folosesc zahar si eram curios daca gustul de miere se pastreaza.
asa ca intrebarea mea catre voi este: se poate face sirop ca pentru dulceata folosind numai miere? in ce raport fata de zahar + apa?

saptamana viitoare o sa mai fac 1 kg dar cu ardei de BZ pentru muraturi (am pomenit de ardeii astia intr-un post mai demult in acest topic).
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.

Scrie răspuns