Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Ghenadie
veteran
veteran
Mesaje: 1579
Membru din: 13 Noi 2011, 12:55

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Ghenadie » 26 Aug 2013, 15:05

Nu- i place bre, da nu stia cum sa- ti zica :lol1:
Ashe ti- o dat de inteles ca nu e buna, de mai mult de juma de an si inca nu a terminat-o :P

Avatar utilizator
MuskMd
veteran
veteran
Mesaje: 5488
Membru din: 13 Apr 2007, 06:09
Localitate: B. C.

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de MuskMd » 26 Aug 2013, 15:21

atunci nu are rost sa te deranjez cu o fiola cand o fi cazul :P
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Avatar utilizator
Ghenadie
veteran
veteran
Mesaje: 1579
Membru din: 13 Noi 2011, 12:55

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Ghenadie » 26 Aug 2013, 15:29

Asa e, cu o singura fiola sa nu ma deranjezi :lol:

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 26 Aug 2013, 16:36

MuskMd scrie:esti un om cumpatat daca inca o mai ai :lol:
Ce frumos ai spus-o...
...nu uita ca sunt colectionar de whisky-uri,mai exista si palinca pe lumea asta si,nu in ultimul rand, obsedantele coctailuri.

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 26 Aug 2013, 18:42

>>> Plachia de crap.

Plachia, preparat din peste al vechiului regat, a fost ulterior adoptata(mai mult adaptata) de locuitorii deltei si cei din zona Dunarii. Sunt multe variante de gatit plachie,am avut discutii aprinse cu gospodinele lipovence,care,sustineau ca plachia este asa cum se prepara acum,in zilele noastre dintr-o multitudine de specii de pesti. Dupa parerea mea,stiuca de exemplu,nu are nici o legatura cu mancarea asta. Pestele pentru plachie trebuie sa aiba carnea mai grasa,sa fie mai robust, sa-si lase profund amprenta asupra gustului in combinatia cu celelalte ingrediente. La penultima iesire in delta,am refuzat plachia oferita de gazda(care nu-mi place deloc) si am gatit ziua urmatoare plachia stiuta de mine,dintr-un crapcean de 3 kg,oferit de un amic focsenean. Rezultatul a fost dezintegrarea gatelii in mai putin de 10 min. de la servire.Vinul alb,Feteasca Regala , a contribuit la bunul mers al lucrarii. Varianta lipoveneasca de plachie este cu peste(orice fel) prajit si seamana mai mult cu un gen de tocanita cu ceapa.Intr-adevar exista o varianta de plachie cu peste semiprajit dar nici aceasta nu are legatura cu ce se prepara in delta. Pentru cei de acolo este si un mod de a nu arunca pestele prajit ramas neconsumat.
Pentru plachie folosesc un crap de 2-3 kg,taiat bucati cam de 2 degete grosime. Intr-o tigaie,in care am pus cam 150 ml ulei, calesc 3 cepe mari tocate solzisori,pana cand devine lucioasa(10-15 min)Adaug cepei in timpul calirii sare si piper.Ceapa va forma patul pe care feliile de crap vor desavarsi”orgia”. Pregatesc o tava(le prefer pe cele cu margini mai inalte), presar intr-un strat uniform ceapa calita,asez bucatile de peste(crud).
Intr-un vas separat zdrobesc cam 500 grame rosii la cutie(iarna)sau proaspete in care adaug cimbru dupa gust,sare,piper, si un pahar zdravan de vin alb.Torn amestecul peste peste si am grija sa ajunga zeama peste tot inclusiv sub carne.Cateva foi de dafin completeaza aromele. Totul ajunge in cuptorul bine incins si va sta acolo,la foc moderat, pana cand se va alege uleiul la suprafata.Eu nu pun usturoiul tocat de la inceputul coacerii ci spre final,avand grija sa uniformizez cantitatea in toata tava. Trebuie avut grija sa se completeze sosul cu apa daca scade prea tare si pestele inca nu pare facut sau sosul inca nu a ajuns in stadiul mentionat.Se mai agita si tava sa nu se prinda ceapa si sa se arda.Cand cuptorul si-a facut datoria si este oprit,mai asteptam ceva timp sa se mai raceasca preparatul si il presaram cu patrunjel proaspat,tocat(optional). Plachia se serveste rece(la temp mediului ambient) cu lamaie,chiar multa lamaie.

biban solzos
veteran
veteran
Mesaje: 587
Membru din: 12 Oct 2009, 06:35
Localitate: oradea

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de biban solzos » 10 Sep 2013, 14:54

Avem p-aici "merisoare " ! Niste fructe, de marimea afinelor , de culoare incepand de la crem pana la rosu intens ( cum vad vreo trei cand scriu eu :wink: )
Rog pe cei care stiu ceva de prelucrarea lor : dulceata, merisorata :wink: ( nu Merisoreanu, ca nu-mi place !), etc , daca nu-i deranj, sa scrie ...
Multumesc !

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 10 Sep 2013, 15:40

Gem de merisoare se gaseste la IKEA.Are o multime de alte rahaturi in compozitie dar, are si merisoare. Suc concentrat se poate cumpara de la targurile unde se vand produse "traditionale" .Sucul ambalat de "Ocean Spray",la cutie de tabla sau carton,se foloseste la o sumedenie de coctailuri.Exemplu:
>>>Dragon's Fire- 60 cl Mandarin vodka,o picatura de suc lime,40 cl suc merisoare,40 cl Cointreau.Se agita toate in shaker cu 4 cuburi de gheata si se servesc in pahar Martini cu o felie de coaja de portocala.

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 10 Sep 2013, 15:54

Asta prepar acum si inchin un pahar in cinstea "bibanului solzos". Daca mai scriam si textul asta probabil iarasi eram delogat.
Vreau sa va impartasesc o reteta de...salata...aperitiv...invatata de la un grec,prin delta,la ultima iesire.
Ultima oară modificat 10 Sep 2013, 15:54 de către deltaic, modificat 1 dată în total.

biban solzos
veteran
veteran
Mesaje: 587
Membru din: 12 Oct 2009, 06:35
Localitate: oradea

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de biban solzos » 10 Sep 2013, 15:54

@ deltaic, iubirea mea , eu am fructele (sau o sa le am , daca-mi dati voi o ideea ) ...eram curios ce pot face cu ele ...Ca din comert, cum ziceai tu ...tot felul de rahaturi ....Decat mult si prost, mai bine putin si dupa retetele tale :wink: ...si-a lui rine , da' asta-i mai cu figuri ...da' pana la urma spune si el :lol: :lol:

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 10 Sep 2013, 15:55

Poate raspunde careva doleantelor tale.Eu nu stiu.

Scrie răspuns