Mesaj
de deltaic » 26 Aug 2013, 18:42
>>> Plachia de crap.
Plachia, preparat din peste al vechiului regat, a fost ulterior adoptata(mai mult adaptata) de locuitorii deltei si cei din zona Dunarii. Sunt multe variante de gatit plachie,am avut discutii aprinse cu gospodinele lipovence,care,sustineau ca plachia este asa cum se prepara acum,in zilele noastre dintr-o multitudine de specii de pesti. Dupa parerea mea,stiuca de exemplu,nu are nici o legatura cu mancarea asta. Pestele pentru plachie trebuie sa aiba carnea mai grasa,sa fie mai robust, sa-si lase profund amprenta asupra gustului in combinatia cu celelalte ingrediente. La penultima iesire in delta,am refuzat plachia oferita de gazda(care nu-mi place deloc) si am gatit ziua urmatoare plachia stiuta de mine,dintr-un crapcean de 3 kg,oferit de un amic focsenean. Rezultatul a fost dezintegrarea gatelii in mai putin de 10 min. de la servire.Vinul alb,Feteasca Regala , a contribuit la bunul mers al lucrarii. Varianta lipoveneasca de plachie este cu peste(orice fel) prajit si seamana mai mult cu un gen de tocanita cu ceapa.Intr-adevar exista o varianta de plachie cu peste semiprajit dar nici aceasta nu are legatura cu ce se prepara in delta. Pentru cei de acolo este si un mod de a nu arunca pestele prajit ramas neconsumat.
Pentru plachie folosesc un crap de 2-3 kg,taiat bucati cam de 2 degete grosime. Intr-o tigaie,in care am pus cam 150 ml ulei, calesc 3 cepe mari tocate solzisori,pana cand devine lucioasa(10-15 min)Adaug cepei in timpul calirii sare si piper.Ceapa va forma patul pe care feliile de crap vor desavarsi”orgia”. Pregatesc o tava(le prefer pe cele cu margini mai inalte), presar intr-un strat uniform ceapa calita,asez bucatile de peste(crud).
Intr-un vas separat zdrobesc cam 500 grame rosii la cutie(iarna)sau proaspete in care adaug cimbru dupa gust,sare,piper, si un pahar zdravan de vin alb.Torn amestecul peste peste si am grija sa ajunga zeama peste tot inclusiv sub carne.Cateva foi de dafin completeaza aromele. Totul ajunge in cuptorul bine incins si va sta acolo,la foc moderat, pana cand se va alege uleiul la suprafata.Eu nu pun usturoiul tocat de la inceputul coacerii ci spre final,avand grija sa uniformizez cantitatea in toata tava. Trebuie avut grija sa se completeze sosul cu apa daca scade prea tare si pestele inca nu pare facut sau sosul inca nu a ajuns in stadiul mentionat.Se mai agita si tava sa nu se prinda ceapa si sa se arda.Cand cuptorul si-a facut datoria si este oprit,mai asteptam ceva timp sa se mai raceasca preparatul si il presaram cu patrunjel proaspat,tocat(optional). Plachia se serveste rece(la temp mediului ambient) cu lamaie,chiar multa lamaie.