Ashe ti- o dat de inteles ca nu e buna, de mai mult de juma de an si inca nu a terminat-o
Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Nu- i place bre, da nu stia cum sa- ti zica
Ashe ti- o dat de inteles ca nu e buna, de mai mult de juma de an si inca nu a terminat-o
Ashe ti- o dat de inteles ca nu e buna, de mai mult de juma de an si inca nu a terminat-o
Re: Gastronomie si alte dichisuri
atunci nu are rost sa te deranjez cu o fiola cand o fi cazul 
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Asa e, cu o singura fiola sa nu ma deranjezi 
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Ce frumos ai spus-o...MuskMd scrie:esti un om cumpatat daca inca o mai ai
...nu uita ca sunt colectionar de whisky-uri,mai exista si palinca pe lumea asta si,nu in ultimul rand, obsedantele coctailuri.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>>> Plachia de crap.
Plachia, preparat din peste al vechiului regat, a fost ulterior adoptata(mai mult adaptata) de locuitorii deltei si cei din zona Dunarii. Sunt multe variante de gatit plachie,am avut discutii aprinse cu gospodinele lipovence,care,sustineau ca plachia este asa cum se prepara acum,in zilele noastre dintr-o multitudine de specii de pesti. Dupa parerea mea,stiuca de exemplu,nu are nici o legatura cu mancarea asta. Pestele pentru plachie trebuie sa aiba carnea mai grasa,sa fie mai robust, sa-si lase profund amprenta asupra gustului in combinatia cu celelalte ingrediente. La penultima iesire in delta,am refuzat plachia oferita de gazda(care nu-mi place deloc) si am gatit ziua urmatoare plachia stiuta de mine,dintr-un crapcean de 3 kg,oferit de un amic focsenean. Rezultatul a fost dezintegrarea gatelii in mai putin de 10 min. de la servire.Vinul alb,Feteasca Regala , a contribuit la bunul mers al lucrarii. Varianta lipoveneasca de plachie este cu peste(orice fel) prajit si seamana mai mult cu un gen de tocanita cu ceapa.Intr-adevar exista o varianta de plachie cu peste semiprajit dar nici aceasta nu are legatura cu ce se prepara in delta. Pentru cei de acolo este si un mod de a nu arunca pestele prajit ramas neconsumat.
Pentru plachie folosesc un crap de 2-3 kg,taiat bucati cam de 2 degete grosime. Intr-o tigaie,in care am pus cam 150 ml ulei, calesc 3 cepe mari tocate solzisori,pana cand devine lucioasa(10-15 min)Adaug cepei in timpul calirii sare si piper.Ceapa va forma patul pe care feliile de crap vor desavarsi”orgia”. Pregatesc o tava(le prefer pe cele cu margini mai inalte), presar intr-un strat uniform ceapa calita,asez bucatile de peste(crud).
Intr-un vas separat zdrobesc cam 500 grame rosii la cutie(iarna)sau proaspete in care adaug cimbru dupa gust,sare,piper, si un pahar zdravan de vin alb.Torn amestecul peste peste si am grija sa ajunga zeama peste tot inclusiv sub carne.Cateva foi de dafin completeaza aromele. Totul ajunge in cuptorul bine incins si va sta acolo,la foc moderat, pana cand se va alege uleiul la suprafata.Eu nu pun usturoiul tocat de la inceputul coacerii ci spre final,avand grija sa uniformizez cantitatea in toata tava. Trebuie avut grija sa se completeze sosul cu apa daca scade prea tare si pestele inca nu pare facut sau sosul inca nu a ajuns in stadiul mentionat.Se mai agita si tava sa nu se prinda ceapa si sa se arda.Cand cuptorul si-a facut datoria si este oprit,mai asteptam ceva timp sa se mai raceasca preparatul si il presaram cu patrunjel proaspat,tocat(optional). Plachia se serveste rece(la temp mediului ambient) cu lamaie,chiar multa lamaie.
Plachia, preparat din peste al vechiului regat, a fost ulterior adoptata(mai mult adaptata) de locuitorii deltei si cei din zona Dunarii. Sunt multe variante de gatit plachie,am avut discutii aprinse cu gospodinele lipovence,care,sustineau ca plachia este asa cum se prepara acum,in zilele noastre dintr-o multitudine de specii de pesti. Dupa parerea mea,stiuca de exemplu,nu are nici o legatura cu mancarea asta. Pestele pentru plachie trebuie sa aiba carnea mai grasa,sa fie mai robust, sa-si lase profund amprenta asupra gustului in combinatia cu celelalte ingrediente. La penultima iesire in delta,am refuzat plachia oferita de gazda(care nu-mi place deloc) si am gatit ziua urmatoare plachia stiuta de mine,dintr-un crapcean de 3 kg,oferit de un amic focsenean. Rezultatul a fost dezintegrarea gatelii in mai putin de 10 min. de la servire.Vinul alb,Feteasca Regala , a contribuit la bunul mers al lucrarii. Varianta lipoveneasca de plachie este cu peste(orice fel) prajit si seamana mai mult cu un gen de tocanita cu ceapa.Intr-adevar exista o varianta de plachie cu peste semiprajit dar nici aceasta nu are legatura cu ce se prepara in delta. Pentru cei de acolo este si un mod de a nu arunca pestele prajit ramas neconsumat.
Pentru plachie folosesc un crap de 2-3 kg,taiat bucati cam de 2 degete grosime. Intr-o tigaie,in care am pus cam 150 ml ulei, calesc 3 cepe mari tocate solzisori,pana cand devine lucioasa(10-15 min)Adaug cepei in timpul calirii sare si piper.Ceapa va forma patul pe care feliile de crap vor desavarsi”orgia”. Pregatesc o tava(le prefer pe cele cu margini mai inalte), presar intr-un strat uniform ceapa calita,asez bucatile de peste(crud).
Intr-un vas separat zdrobesc cam 500 grame rosii la cutie(iarna)sau proaspete in care adaug cimbru dupa gust,sare,piper, si un pahar zdravan de vin alb.Torn amestecul peste peste si am grija sa ajunga zeama peste tot inclusiv sub carne.Cateva foi de dafin completeaza aromele. Totul ajunge in cuptorul bine incins si va sta acolo,la foc moderat, pana cand se va alege uleiul la suprafata.Eu nu pun usturoiul tocat de la inceputul coacerii ci spre final,avand grija sa uniformizez cantitatea in toata tava. Trebuie avut grija sa se completeze sosul cu apa daca scade prea tare si pestele inca nu pare facut sau sosul inca nu a ajuns in stadiul mentionat.Se mai agita si tava sa nu se prinda ceapa si sa se arda.Cand cuptorul si-a facut datoria si este oprit,mai asteptam ceva timp sa se mai raceasca preparatul si il presaram cu patrunjel proaspat,tocat(optional). Plachia se serveste rece(la temp mediului ambient) cu lamaie,chiar multa lamaie.
-
biban solzos
- veteran

- Mesaje: 587
- Membru din: 12 Oct 2009, 06:35
- Localitate: oradea
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Avem p-aici "merisoare " ! Niste fructe, de marimea afinelor , de culoare incepand de la crem pana la rosu intens ( cum vad vreo trei cand scriu eu
)
Rog pe cei care stiu ceva de prelucrarea lor : dulceata, merisorata
( nu Merisoreanu, ca nu-mi place !), etc , daca nu-i deranj, sa scrie ...
Multumesc !
Rog pe cei care stiu ceva de prelucrarea lor : dulceata, merisorata
Multumesc !
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Gem de merisoare se gaseste la IKEA.Are o multime de alte rahaturi in compozitie dar, are si merisoare. Suc concentrat se poate cumpara de la targurile unde se vand produse "traditionale" .Sucul ambalat de "Ocean Spray",la cutie de tabla sau carton,se foloseste la o sumedenie de coctailuri.Exemplu:
>>>Dragon's Fire- 60 cl Mandarin vodka,o picatura de suc lime,40 cl suc merisoare,40 cl Cointreau.Se agita toate in shaker cu 4 cuburi de gheata si se servesc in pahar Martini cu o felie de coaja de portocala.
>>>Dragon's Fire- 60 cl Mandarin vodka,o picatura de suc lime,40 cl suc merisoare,40 cl Cointreau.Se agita toate in shaker cu 4 cuburi de gheata si se servesc in pahar Martini cu o felie de coaja de portocala.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Asta prepar acum si inchin un pahar in cinstea "bibanului solzos". Daca mai scriam si textul asta probabil iarasi eram delogat.
Vreau sa va impartasesc o reteta de...salata...aperitiv...invatata de la un grec,prin delta,la ultima iesire.
Vreau sa va impartasesc o reteta de...salata...aperitiv...invatata de la un grec,prin delta,la ultima iesire.
Ultima oară modificat 10 Sep 2013, 15:54 de către deltaic, modificat 1 dată în total.
-
biban solzos
- veteran

- Mesaje: 587
- Membru din: 12 Oct 2009, 06:35
- Localitate: oradea
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@ deltaic, iubirea mea , eu am fructele (sau o sa le am , daca-mi dati voi o ideea ) ...eram curios ce pot face cu ele ...Ca din comert, cum ziceai tu ...tot felul de rahaturi ....Decat mult si prost, mai bine putin si dupa retetele tale
...si-a lui rine , da' asta-i mai cu figuri ...da' pana la urma spune si el

Re: Gastronomie si alte dichisuri
Poate raspunde careva doleantelor tale.Eu nu stiu.