Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
ranga
veteran
veteran
Mesaje: 2578
Membru din: 17 Aug 2010, 11:57

Mesaj de ranga » 28 Ian 2012, 20:51

Bine ca te-am prins Deltaic. :D
Chiar in seara asta ma gandeam la topicul asta si stiind ca nu esti paralel cu gusturile fine, vroiam sa te intreb daca stii vreo reteta cu castane.
Acum 10 minute am terminat un castron de castane coapte. Ma gandeam ca trebuie sa stii vreun "dichis" al acestor fructe. :wink:
Musai si o licoare pe care o recomanzi alaturi de vreun preparat din castane. :P

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 29 Ian 2012, 11:29

De craciun,la Tg.Neamt,la soacra-mea,s-a gatit curcan umplut cu castane.Bun,foarte bun. Castanele insotesc cu succes fripturile de curcan sau iepure. Retete exotice le trateaza fierte in vin rosu.Parca prin Franta am gustat asa ceva.
Inainte de a fi preparate,castanele se cresteaza.Scoase din cuptor se stropesc cu putina apa(cognac pentru cei ce cu fitze), se presara cu sare si se acopera cu un prosop cam 5-10 min. In felul asta se curata mai usor. Vinul indicat este unul rosu-dur gen Merlot. Ardelenii din zona Baia-Mare sunt mari specialisti in castane,parca au si o sarbatoare a castanilor.

Ca tot am stabilit contactul,cand facem" schimbul cultural"de care vorbeam inainte de sarbatori ? Vb pe mp.daca vrei.

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Mesaj de nuke » 29 Ian 2012, 12:00

@deltaic-referitor reteta pastravi in smantana...

Uite una mai usoara din zona Siriu,
1 pastrav=1 lingura smantana putin mai grasa.
Pui in tigaie pastravii curatati bine(atentie la vene sange de la sira ca amarasc peshticul!),initial tinuti 15-20 min(maxim) in sare si piper,nimic altceva.
Cati pastravi atatea linguri de smantana.Practic asezi pastravul pe smantana,"fiecare pastrav pe lingura lui"...
10 minute pe o parte,10 minute pe cealalta.La final pui in sos zeama de mujdei(fara a pune si "cateii zdrobiti",'a bon entendeur salut!' ecologistilor),asezonezi cu sare,piper(gusti sosul intai de a pune),patrunjel verde.
Mamaliga rece sau paine neagra,proaspata.
Pofta mare!

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 29 Ian 2012, 12:07

Multumesc "nuke" ! Maine asta fac,chiar nu aveam inspiratie pentru maine.
Daca inteleg bine pui pestele pe pat de smantana in tigaie ?

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Mesaj de nuke » 29 Ian 2012, 12:25

deltaic scrie:Multumesc "nuke" ! Daca inteleg bine pui pestele pe pat de smantana in tigaie ?
Nu faci pat de smantana!
Daca smantana e putin mai grasa, cand o pui in tigaie,practic este ca o galusca,mushuroi,zi-i cum vrei.
Pui pastravul pe fiecare astfel de galusca.
Si nu exagera cu zeama de la mujdei.
Vei obtine astfel un gust 'legat'!

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 31 Ian 2012, 20:40

>nuke< Inca unsuros pe degete si satisfacut,ma grabesc sa-ti transmit impresiile despre reteta cat inca sunt "calde". Minunata ! Aligote-ul a completat festinul.

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 02 Feb 2012, 22:26

Initial am vrut sa scriu despre vinuri dar, molesit dupa o masa strasnica cu midi,am renuntat deocamdata.
>MIDI CU LAMAIE<Scoicile(2 kg am gatit) se curata si se spala bine.Atentie la cele moarte! Intr-o tigaie se incinge ulei de masline (preferabil) se pune usturoi, cam o jumatate de capatana, patrunjel tocat(o legatura mare),boia de ardei dulce si iute dupa gust si se calesc ingredientele . Se adauga scoicile si 3 lamai feliate. Se adauga sare si piper si se tin la foc intens amestecand , pana se deschid valvele si carne capata o culoare galben-portocalie. Se servesc calde cu paine prajita,insotite de un vin alb sec.

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Mesaj de nuke » 04 Feb 2012, 12:49

Marele avantaj al unor retete este ca NU sunt copy-paste,ci testate.
De aceea cred ca, "confratele rapitori.ro, deltaic" a initiat acest topic si a impartasit cateva retete..

Personal,daca plictisesc pe cineva, imi rezerv dreptul de a continua pe MP cu "deltaic" si cu cine mai doreste.
Retete mai sunt.
Numai bine.
PS:@deltaic:ma bucur ca ti-a placut.Sa traiesti frumos!

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2820
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Mesaj de rine » 04 Feb 2012, 13:30

nuke scrie:Marele avantaj al unor retete este ca NU sunt copy-paste,ci testate.
De aceea cred ca, "confratele rapitori.ro, deltaic" a initiat acest topic si a impartasit cateva r

Personal,daca plictisesc pe cineva, imi rezerv dreptul de a continua pe MP cu "deltaic" si cu cine mai doreste.
Retete mai sunt.
Numai bine.

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2820
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Mesaj de rine » 04 Feb 2012, 13:34

bad post.
de ce mai, pe m.p. ? la urma urmei este un topic deschis pentru asta.
cine vrea citeste si /sau pune in practica ce citeste ,cine nu ;nu.
sunt o gramada de topicuri "nascute moarte"
de ce sa fie si asta la numar?

Scrie răspuns