Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 14 Ian 2012, 18:43

si asa sufla, tare, vantul afara (sper ca nu si prin buzunare :lol: ) asa ca:

2kg de caracatita (sa fie mai mare nu baby), 1/2 kg ceapa cat mai mica(chiar arpagic).un pahar de vin rosu,10 catei de usturoi intregi,3 frunze de dafin,o lingura de amestec cu;oregano,cimbru,piper boabe,piper negru macinat ,ulei de masline pentru fiert,ulei floarea soarelui pentru prajit.
se spala aratarea cu multa apa,se pune intr-o cratita (fara apa sau sare) cu cateva felii de ceapa( dintr-o ceapa mai mare) si las-o sa fiarba inabusit pana cand s-a inmuiat ,se poate observa intepad-o c-o furculita. ce-i 1/2 kg de ceapa, tai marunt si calesti ( separat)in ulei de floare pana se "aureste" intorcand-o tot timpul c-o lingura .se scoate se pune intr-o tigaie adanca, adaugi usturoiul si condimentele ,torni putin ulei de masline, pui caracatita deja fiarta (taiata bucati mai mari)mai pui si ceva din zeama care a lasat-o (lasa zeama si ea, "intra la apa")si lasi sa fiarba la foc mic ,cateva minute, pana se inmoaie usturoiul.torni vinul si mai lasi cratita pe foc 5 minute dupa ce a inceput sa fiarba.

cam asta e.

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 19 Ian 2012, 15:11

Ca sa respect o promisiune, iata o reteta si de la mine

Salau la abur in pergament(ptr 8 persoane)

Mai intai se portioneaza aproximativ 1,5 kg de salau, taindu-se fileuri cam de dimensiunea unei maini delicate de femeie. Intr-un castronel se amesteca 120 gr de unt( inmuiat putin) cu opt ramurele de patrunjel tocate marunt , la fel si cimbru proaspat si inca 6-7 fire de arpagic. Separat se taie julien doi morcovi potriviti care se coc pe jumatate in cuptor, cu putin ulei de masline.
Se asezoneaza pestele cu sare si piper. Se unge mijlocul a opt bucati de hartie de copt (pergament) cu untul aromatizat si se aseaza in fiecare cate un file de salau, peste care se toarna pret de doua lingurite de vin alb sec. Deasupra se aseaza frumos si ingrijit “aschiileâ€

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 19 Ian 2012, 15:15

asta suna ultralight :D
merci :D
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

mircioneolt
veteran
veteran

Mesaj de mircioneolt » 19 Ian 2012, 15:16

deci sa pun 2 shaloo la dezghetat :D

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 19 Ian 2012, 15:51

Nu se pune Andrei ! Promisiunea era pentru o reteta de prajituri. Astept...daca tot m-ai starnit...

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 19 Ian 2012, 15:57

La pachetelele de salau de mai sus, fiica-mea a facut urmatorul desert

Pere fierte in vin rosu

Intr-o oala mai maricica se pune la fiert pe foc potrivit un litru de vin rosu dulce cu doua linguri de zahar, patru cuisoare, doua-trei bastonase de scortisoara, o pastaie de vanilie(cu semintele scoase- care se pun si ele in vin, dar separat) si coaja rasa de la o portocala. Se curate de coaja 5-6 pere tari potrivite ca marime (fara a li se rupe codita) si se pun in vinul care fierbe, unde se tin pana se inmoaie(se verifica cu furculita, care trebuie sa intre foarte usor), dupa care se scot si se pun pe cate o farfurioara. Vinul se lasa pe foc mic pana scade si devine sirop (sa faca bule mari).
Perele se servesc caldute pe frisca si glazurate cu siropul rezultat din vin.

Fiica-mea a folosit frisca lichida la care nu s-a omorat prea tare cu batutul. Rezultatul a fost asta

Imagine

Uploaded with ImageShack.us

mircioneolt
veteran
veteran

Mesaj de mircioneolt » 19 Ian 2012, 16:07

arata super bravo ei :wink:

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 19 Ian 2012, 16:10

Uite si o prajitura promisa . Reteta diseara sau maine dimineata! :D Pana atunci incercati perele fierte in vin, sunt bestiale ! :lol: :lol:

Imagine

Uploaded with ImageShack.us

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 20 Ian 2012, 08:56

Andrei sper ca nu faci misto de mine. Sigur tortul nu este cumparat ??Daca este facut in casa imi zdruncini teoriile si valorile despre deserturi.
Ma tin de manifestatii si alte d'astea si nu prea am mai gatit specialitati.Nici jumatatea de ciuta platita ,nu m-am dus sa o iau.Am plecat spre amicul vanator duminica sau sambata(nici nu mai stiu), m-am oprit la Universitate,era in drumul meu, sa vad ce se petrece si acolo am ramas.

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 28 Ian 2012, 19:51

>>>Despre whisky. Aveam deunazi o "disputa"cu un bun amic pe acest subiect. Am degustat impreuna niste"Bruichladdich 15 years old" single malts,46* alch.Un whisky din zona Islay. Licorile de aici din arhiperlagul Hebridelor sunt celebre pentru aroma intensa de turba si fum care contribuie la un gust desavarsit.Drept dovada este whisky-ul "Ardbeg" cu cel mai mare punctaj la ora actuala(98 pct din 100 posibile). Cand l-am vazut pe bunul meu amic ca vrea sa-si puna gheata in whisky,un val negru mi-sa pus pe ochi.Un mare sacrilegiu ! Singurele whisky-uri care se preteaza la asa ceva sunt burbonurile americane, pe care eu nu le pot consuma decat in coctailuri.
Ca in orice disputa (gheata se exclude din start)sunt voci care sustin ca trebuie baut simplu,cel mult cu un pahar de apa alaturi si altele care prefera diluat cu apa pura, cel mult 20% din continutul paharului.Eu prefer simplu.Paharul de whisky adecvat nu este cel cu care ne-am obisnuit,paharul cilindric cu modele sofisticate incrustate.Pentru a observa reflexele culorii si limpezimea ,este foarte important ca sticla paharului sa fie subtire,simpla si transparenta.Paharul trebuie sa tina intacte aromele un timp cat mai indelungat,schimbul cu aerul sa fie,cat mai limitat. Paharul de whisky este de tip lalea sau bulb cu picior scurt. Whisky-urile ajung la peste 60*alc(chiar 66*) dar acest lucru nu se simte direct. Comparativ, palinca are in mod normal 50*-53*alc.
Despre acest subiect se poate vorbi la nesfarsit(sunt topicuri nenumarate pe forumurile de specialitate) dar un lucru este cert,nu merita sa te imbeti cu asa licoare divina. Single malt-urile mele preferate,din ce am reusit sa procur, raman "Ardbeg"si "Laphroaig "din zona Islay si "Rosebank 22 years old 61,1*alch."din zona Lowlands.

Scrie răspuns