Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
>Pastravi cu smantana<
Pastravii curatati se sareaza , pipereaza si se lasa la rece 1-2 ore. Se dau prin smantana,apoi prin pesmet,din nou prin smantana,iar pesmet si se pun in tigaia cu ulei incins cam 15 min pe fiecare parte. Trebuie sa aiba o culoare aramie. Se servesc cu smantana din belsug turnata peste ei. Garnitura nu-si are rostul,poate vinul sec si viclean sa faca ceva treaba.
Dupa asa masa un coctail servit in tihna casei este tot ce mai trebuie.
>Grenada< Gheata,40 cl. vermut rosu(ex.Martini dulce), 100 cl.rom(nu alb),1 bagheta de scortisoara. Se pun in shaker:gheata(4cuburi)vermutul si romul,se agita bine,se strecoara in pahar tip Martini si se decoreaza cu batonul de scortisoara(trebuie sa pluteasca). Cand se consuma se scufunda batonul sa dea aroma.
Pastravii curatati se sareaza , pipereaza si se lasa la rece 1-2 ore. Se dau prin smantana,apoi prin pesmet,din nou prin smantana,iar pesmet si se pun in tigaia cu ulei incins cam 15 min pe fiecare parte. Trebuie sa aiba o culoare aramie. Se servesc cu smantana din belsug turnata peste ei. Garnitura nu-si are rostul,poate vinul sec si viclean sa faca ceva treaba.
Dupa asa masa un coctail servit in tihna casei este tot ce mai trebuie.
>Grenada< Gheata,40 cl. vermut rosu(ex.Martini dulce), 100 cl.rom(nu alb),1 bagheta de scortisoara. Se pun in shaker:gheata(4cuburi)vermutul si romul,se agita bine,se strecoara in pahar tip Martini si se decoreaza cu batonul de scortisoara(trebuie sa pluteasca). Cand se consuma se scufunda batonul sa dea aroma.
-
- veteran
iete inca una
salata de shaloo.........un shalo mai dolofan 1,5-2kg se fierbe se lasa la racit dupa care se scot fileuri cu 2-3 cepe verzi,250ml maioneza pe aista a preparato nevasta ca nu ma pricep
,2 castraveciori murati dati prin razatoare si scursi de zeama,sare,piper ,2lingurite de mustar dulce,zeama lamaie dupa gust ,le amestecati toate si bagati la ghiozdan
face minuni dupa atata carne de porc

Crap la cuptor.
Se ia una bucata crap, in functie de cat de mare e tava, respectiv cuptorul si se sectioneaza pe spinare, in asa fel incat la sfarsit sa arate ca un calcan
iar burta sa faca un "castron" natural.
Se unge tava cu ceva ulei de masline, crapul se pune peste, se sareaza, se asezoneaza cu rosii taiate bucati din belsug, piper macinat fara frica si cateva boabe de piper verde. La sfarsit se mai toarna ceva ulei de masline de gust.
Inainte de a fi pus la cuptor, se pune si o ceasca/cana de apa in tava care ulterior se va transforma in sos dupa ce se scurg toate cele de pe peste.
La 45 de minute de cuptor, zeama de pe langa se pune pe crap si se mai lasa inca 15 minute, timp in care se ia o capatana de usturoi si se prepara un mujdei subtire.
Cand se face ora, mujdeiul se toarna fara frica pe crap si se mai da la cuptor 15 minute.
Se mananca cat de cald posibil pentru savurarea gustului.
Se poate pune si un demi-sec langa, care ajuta si la odihna de dupa
Pofta mare!

Se ia una bucata crap, in functie de cat de mare e tava, respectiv cuptorul si se sectioneaza pe spinare, in asa fel incat la sfarsit sa arate ca un calcan

iar burta sa faca un "castron" natural.
Se unge tava cu ceva ulei de masline, crapul se pune peste, se sareaza, se asezoneaza cu rosii taiate bucati din belsug, piper macinat fara frica si cateva boabe de piper verde. La sfarsit se mai toarna ceva ulei de masline de gust.
Inainte de a fi pus la cuptor, se pune si o ceasca/cana de apa in tava care ulterior se va transforma in sos dupa ce se scurg toate cele de pe peste.
La 45 de minute de cuptor, zeama de pe langa se pune pe crap si se mai lasa inca 15 minute, timp in care se ia o capatana de usturoi si se prepara un mujdei subtire.
Cand se face ora, mujdeiul se toarna fara frica pe crap si se mai da la cuptor 15 minute.
Se mananca cat de cald posibil pentru savurarea gustului.
Se poate pune si un demi-sec langa, care ajuta si la odihna de dupa

Pofta mare!

Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
Pt ca i-am promis lui Deltaic , adaug si eu o reteta, pt care nu am nici un merit, e primid-o de la un bun amic vanator si pescar , dl Marius Girju, unii dintre voi sigur il stiti.....
Reteta e pt iepure, dar eu am incercat-o cu caprior si cerb, si e geniala
Reteta e pt iepure, dar eu am incercat-o cu caprior si cerb, si e geniala

marius_girju scrie:
Pentru iepure la cuptor:
1.Se impusca un iepure sau doi (atentie dupa 1 noiembrie) depinde cat puteti manca...
2.Se curata si se taie bucati mai mari (ex. pulpele pe spate in doua ca si cele de pe fata, spatele tot in doua)
3.Mai aveti nevoie de tava inalta ca se pun si ceva lichide, suc de struguri alb demidulce cam un litru pentru fripura, atentie numai demidulce e important si vreo doi litri pentru baut, ce aveti, cat se face friptura
4.Sa trecem si la lucruri serioase, ce mai aveti nevoie:
-castraveti murati in otet
-gogosari murati in otet
-morcovi cruzi
-ceapa uscata
*legumele de mai sus in cantitati egale, ele vor fi o semigarnitura, sa acopere cam o treime in inaltime din tava, care se unge in prealabil cu ulei de masline*
-cativa catei de usturoi
-ceva slanina afumata musai din ardeal (maramures)
-condimente dupa gust
-aproximativ un litru de vin alb demidulce
-rabdare
5.Se taie legumele rondele impreuna cu 3-4 catei de usturoi taiati si ei si cateva bucati de slanina si se aseaza pe fundu' tavii, amestecate si sa formeze un pat de legume (sa acopere cam o treime in inaltime din tava)
6.Se impaneaza bucatiile de iepure cu usturoi si slanina afumata, dupa care se aseaza pe patul de legume una langa alta nu una peste alta!
7.Se pune peste toate vin alb demidulce (demidulce deoarece castravetii si gogosarii sunt acrii) pana acoperiti totul (asta in caz ca nu l-ati baut pe tot) si tava se etanseizeaza bine cu staniol si se baga in cuptorul incins
8.Se tine la foc potrivit si se controleaza din cand in cand sa nu scada vinu' prea repede.
9.Dureaza cam o ora jumate doua, verificati cand sunt facuti morcovii (ei se fac mai greu) scoateti staniolul si mai lasati vreo 10 minute
10.Este gata
11. Se serveste cu cartofi natur sau ce va place...si cu beutura garla
12.ATENTIE - Sa nu va mire ca aveti vecini la usa cu strachini in mana la cersit, mireasma pe timpul prepararii face victime!
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
-
- veteran
Simplu, taranesteMuskMd scrie:ma, nu stiu cum sunt altii, dar eu nu voi da vreodata pe mama somonului fume sau la gratar ca sa ilocuiesc un pastrav adevarat prajit in malai , cu mamaliga si mujdei.... dar na... asa sunt moldovenii

Se ia un bat de fly... si neste muste...te duci pa paraul din spatele casei...dupa care cu putin noroc si stiinta,colectezi neste pastraviori

Curatati,spalati,sarati si piperati...si-i arunci intre-o tigaie cu putin unt...dara musai Irish Butter

La final,stropesti totul cu mujdei de usturoi...si nu uita de mamaliga

C-am asa arata la final

Pofta buna!!!...nu uita sa dai click pe poze

Mah, io am mancat si pastrav prajit in ulei si dat prin malai sau faina, si prajit in unt si in folie de Al sau hartie cerata pe plita.
Somonu la gratar sau pe plita cu o tzara de ulei de masline e mai bun.
Tre sa tin odata trei pastravi de-aia vero nu furajati (tin rar doi, cate unu/cap de kinder) sa vad daca e mai bun ca somonu gatit in acelasi fel.
Ca-s curios.
Deosebit e si pastravu de lac de la o anumita marime in sus, are o carne rosie asemanatoare cu a somonului....din pacate nu mai e....
Somonu la gratar sau pe plita cu o tzara de ulei de masline e mai bun.
Tre sa tin odata trei pastravi de-aia vero nu furajati (tin rar doi, cate unu/cap de kinder) sa vad daca e mai bun ca somonu gatit in acelasi fel.
Ca-s curios.
Deosebit e si pastravu de lac de la o anumita marime in sus, are o carne rosie asemanatoare cu a somonului....din pacate nu mai e....
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13