Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
eu sunt cu ochisorii cascati cat ceapa si astept, astept... e cel mai folositor (pt mine) topic pe care l-am vazut vreodata pe net. pana si nevesti-mii a inceput sa ii placa sa am cunostinte pescari.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
o reteta de icre? ceva care sa le gasesc in comert sa nu ies la copca
am tot luat gata preparate dar nu ma satisfac
as prefera sa iau materie prima si sa le prepar eu !


Nu termin o relatie cu o femeie pana nu o vizitez in trei locuri !
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Stii cum e cu icrele? Oricat ai respecta reteta, cateodata se taie. Si nu prea exista reteta. Sunt prea multi factori care sa stabileasca o reteta standard. Insa sunt doua secrete: sa le faci mai sarate, si putin mai acre. In rest, ceapa dupa gust sau fara. Si mai ales niciodata sa nu le inmultesti cu gris sau paine. Mai bine putin si bun, decat mult si prost. Incearca d'alea de stiuca, au cele mai mici sanse de a se taia. Dar sunt cam scumpe. Insa daca iei 100 grame si le freci bine cu ulei, ies destul de multe.
-
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
- Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Cele mai bune icre dupa parerea mea(nu poti sa faci ceva cu gustul omului
),sunt icrele de somon.Cele din federatia rusa sunt cunoscute sub denumirea de "icre de manciuria" si se mai gasesc pe la comerciantii moldoveni de prin piete. La ele nu-ti trebuie decat paine prajita,unt si un vin bun. Deja imi ploua in gura.

"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"
Re: Gastronomie si alte dichisuri
M-ar interesa si pe mine o reteta reusita de peste afumat (salau, stiuca, pastrav) daca ati incercat si ati fost multumiti de rezultate.
Cum se pregateste pestele inainte de fum, iar apoi la fum cum si cat se tine etc. ... Am impresia ca e ceva manopera si pricepere la mijloc ca sa iasa ceva bun bun, asa ca va astept cu ceva idei valabile ! Stima !
Cum se pregateste pestele inainte de fum, iar apoi la fum cum si cat se tine etc. ... Am impresia ca e ceva manopera si pricepere la mijloc ca sa iasa ceva bun bun, asa ca va astept cu ceva idei valabile ! Stima !
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Dupa lungi ospete si evenimente de sarbatorit pe toate riturile si stilurile,mi-am facut curaj sa scriu cate ceva.
>>>Sarbatori de iarna in Moldova.
Exista 7 locatii in tarisoara asta a noastra unde ma simt acasa:Gorgova,Dr.Tr.Severin,Zarnesti(BV),Salicea(CJ), Gura Raului(SB),Tg.Neamt si Vadu(CT).Oricand sunt binevenit si ma simt excelent alaturi de oameni care,in mare masura,sfintesc aceste locuri.De sarbatori ca la Sibiu,in Marginime,nu ma pot satura niciodata.Zilele petrecute aici(12-14 de sarbatori)se volatilizeaza pur si simplu. Sarbatorile prind "gust"prin multitudinea bucatelor alese,gatite cu mare grija si mult suflet.Pe vatra din fata casei,ceaunul pe pirostrii,sfaraie mamaligi fara contenire si in pauzele dinte mamaligi,creaza ciorbe sau tochituri fabuloase. Anul asta am mers la Tg.Neamt,zona in care traditiile(cu o oarecare dilutie)se mai pastreaza si unde atmosfera este cu adevarat sarbatoreasca. Zile de tihna,peisaj mirific cu zapada de juma'de metru si frig cumplit,colindele ce se aud din biserici,miresmele de gateli ce acapareaza satele din imprejurimi,toate adunate ma deconecteaza si ma mobilizeaza sa particip activ la pregatirea marilor praznice de Craciun. In bucataria soacra-mi,un adevarat laborator de delicii,se roboteste de zor. De data asta am primit o infuzie de inspiratie din partea unei ardelence sosita de la Bistrita.Marturisirile ei sunt scurte si naucitoare:TARABASCA !
>Pentru tarabasca se fierb maruntaie de porc:inima,plamani,rinichi,carne grasa de la gat si ceva slanina impanata cu carne.Nu se foloseste ficat.Dupa fierbere si racire toate se taie cubulete,se amesteca cu pasat(spalat)care se adauga cam cat o treime din cantitatea de carne folosita.Se toaca 2 cepe crude si se amesteca cu compozitia,se condimenteaza cu sare,piper si cimbru.Cu produsul rezultat se umplu stomacul si intestinul gros al porcului.Se leaga la capete si se pun la fiert pana dau in clocot.Cand s-au racit, se afuma. Inainte de a fi consumata se fierbeinca o data, sau poate reprezenta "dichisul"daca se intercaleaza intre sarmale.
Raspunsul soacra-mi la provocarea cu tarabasca a fost pe masura.Din pacate nu mai pot continua relatarea acum dar o voi face imediat ce imi termin treburile..
Va urma...
>>>Sarbatori de iarna in Moldova.
Exista 7 locatii in tarisoara asta a noastra unde ma simt acasa:Gorgova,Dr.Tr.Severin,Zarnesti(BV),Salicea(CJ), Gura Raului(SB),Tg.Neamt si Vadu(CT).Oricand sunt binevenit si ma simt excelent alaturi de oameni care,in mare masura,sfintesc aceste locuri.De sarbatori ca la Sibiu,in Marginime,nu ma pot satura niciodata.Zilele petrecute aici(12-14 de sarbatori)se volatilizeaza pur si simplu. Sarbatorile prind "gust"prin multitudinea bucatelor alese,gatite cu mare grija si mult suflet.Pe vatra din fata casei,ceaunul pe pirostrii,sfaraie mamaligi fara contenire si in pauzele dinte mamaligi,creaza ciorbe sau tochituri fabuloase. Anul asta am mers la Tg.Neamt,zona in care traditiile(cu o oarecare dilutie)se mai pastreaza si unde atmosfera este cu adevarat sarbatoreasca. Zile de tihna,peisaj mirific cu zapada de juma'de metru si frig cumplit,colindele ce se aud din biserici,miresmele de gateli ce acapareaza satele din imprejurimi,toate adunate ma deconecteaza si ma mobilizeaza sa particip activ la pregatirea marilor praznice de Craciun. In bucataria soacra-mi,un adevarat laborator de delicii,se roboteste de zor. De data asta am primit o infuzie de inspiratie din partea unei ardelence sosita de la Bistrita.Marturisirile ei sunt scurte si naucitoare:TARABASCA !
>Pentru tarabasca se fierb maruntaie de porc:inima,plamani,rinichi,carne grasa de la gat si ceva slanina impanata cu carne.Nu se foloseste ficat.Dupa fierbere si racire toate se taie cubulete,se amesteca cu pasat(spalat)care se adauga cam cat o treime din cantitatea de carne folosita.Se toaca 2 cepe crude si se amesteca cu compozitia,se condimenteaza cu sare,piper si cimbru.Cu produsul rezultat se umplu stomacul si intestinul gros al porcului.Se leaga la capete si se pun la fiert pana dau in clocot.Cand s-au racit, se afuma. Inainte de a fi consumata se fierbeinca o data, sau poate reprezenta "dichisul"daca se intercaleaza intre sarmale.
Raspunsul soacra-mi la provocarea cu tarabasca a fost pe masura.Din pacate nu mai pot continua relatarea acum dar o voi face imediat ce imi termin treburile..
Va urma...
-
- veteran
- Mesaje: 556
- Membru din: 03 Noi 2009, 11:21
- Localitate: bucuresti
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Abia astept, Sadoveanu,Pastorel Teodoreanu si altii, mici copii.....Hai repede cu continuarea
sherbamont
serbandudus@rdslink.ro
serbandudus@rdslink.ro
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Cer permisiunea lui Gogol care a dat un raspuns sublim sa nu se supere ca adaug:Gogol scrie: Incearca d'alea de stiuca
-uleiul sa NU fie de masline,trebuie sa fie neutru ca gust ca sa nu acopere gustul icrelor de stiuca(ulei din struguri sau floarea soarelui)
-viteza mixerului sa fie mare (dar nu sa sparga boabele)
-la final 2-3 linguri de sifon sau apa minerala f.acidulata si inca odata mixate pt a fi mai "pufoase"..
Dr.Vasile Voiculescu(pomenit fie...) scria odata ca secretul este ca un nebun sa le bata si un risipitor sa toarne uleiul...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Aaa..nu ma supar...oricum nu puneam ulei de masline. Numai de floarea soarelui. De cel de struguri nu am auzit...se gaseste pe la hipermarketuri?
Re: Gastronomie si alte dichisuri
da gogol,se gaseste la toate hipermarketurile
mai precis ulei din semintele existente-n boaba de strugure
dar are un pret mare la vanzare
mai bine de floarea-soarelui
apropo:icre de hanus a mancat cineva?
sunt delicioase
mai precis ulei din semintele existente-n boaba de strugure
dar are un pret mare la vanzare
mai bine de floarea-soarelui
apropo:icre de hanus a mancat cineva?
sunt delicioase
