orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
MuskMd
- veteran

grav de tot....si vin negru langa.....
dai o pulpa de carlan?

, fac schimb cu o bucata de vitel cu proxima ocazie

Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
-
rine
- veteran

cu mare placere..dar la juma' de drum
uite o idee ...in mp

-
nuke
- senior

Ok,vase de lut.
1.oala mare de sarmale si alte tocanite de legume.
Mama soacra(Dumnezeu sa o hodineasca) din Transilvania punea si un ciolan afumat,pozitionat "central" intre 80-100 sarmale.Soriciul crestat,marar,piper.8-10 ore pe foc mic apoi cuptor.
2.vas roman....numai o atentionare,la final,dupa ce papati nu il spalati cu detergent,numai cu apa si eventual sapun de casa...
-
luci_t
- veteran

-
Din pacate nu se mai gasesc oale de lut ca odinioara. Am cumparat si dupa doua trei utilizari oala de lut a inceput sa cedeze

O fi aragazul de vina?
Imi amintesc de iaurtul de bivolita, in oala de pamant, pe care mi-l aduce strabunicul de fiecare data cand venea pe la noi... o minunatie
PS va place carnea de bivol? Chiar daca nu e considerata o carne "nobila" mie mi-e tare dor de o friptura de negrisor

Aveti vre-o reteta?
-
mircioneolt
- veteran

poate ma lumineaza cineva...am un putinei tipla de la bunici si vreau sa fac smantana stie cineva tehnica ce si cum lapte garla prin piata si chiar de bivolita

-
mircioneolt
- veteran

[quote="luci_t"]Din pacate nu se mai gasesc oale de lut ca odinioara. Am cumparat si dupa doua trei utilizari oala de lut a inceput sa cedeze

O fi aragazul de vina?
eu am si nu are nici o prob nu se spala cu detergent ,inainte de utilizare cu 15 min de umple cu apa nu stiu de ce .....dar e ok
-
pikeman
- veteran

-
poi se lasa in apa pentru ca lutul e poros si absoarbe apa aia, altfel de la caldura se contracta si crapa sau na, dupa 2-3 utilizari necorespunzatoare probabil devine casant

-
nuke
- senior

luci_t scrie:Din pacate nu se mai gasesc oale de lut ca odinioara. Am cumparat si dupa doua trei utilizari oala de lut a inceput sa cedeze :(O fi aragazul de vina?
Noi nu o punem niciodata direct pe flacara.Intotdeauna pe o plita de fonta de cca 2 cm.
-
tavistan
- veteran

luci_t scrie:Din pacate nu se mai gasesc oale de lut ca odinioara. Am cumparat si dupa doua trei utilizari oala de lut a inceput sa cedeze

O fi aragazul de vina?
Imi amintesc de iaurtul de bivolita, in oala de pamant, pe care mi-l aduce strabunicul de fiecare data cand venea pe la noi... o minunatie
PS va place carnea de bivol? Chiar daca nu e considerata o carne "nobila" mie mi-e tare dor de o friptura de negrisor

Aveti vre-o reteta?
@luci_t: pui oala direct pe foc??? in cazul asta clar ca nu-ti rezista; oalele de lut nu se pun direct pe foc; pe vremuri erau sobe, vasele nu erau atinse direct de flacara. Acuma ori le pui la cuptor, ori le pui pe o plita de fonta, din aia rotunda; eu o pun cu distantierele alea in sus (deci partea neteda a plitei pe flacara). Fierbe mai greu dar suficient si nu se prinde mancarea de fund decat foarte-foarte greu! Am o oala de lut smaltuita de vreo 10 ani; abia acum a inceput sa-i sara smaltul si trebe s-o schimb.
-
kleniacul
- veteran

mircioneolt scrie:poate ma lumineaza cineva...am un putinei tipla de la bunici si vreau sa fac smantana stie cineva tehnica ce si cum lapte garla prin piata si chiar de bivolita

Procesul tehnologic pe care ti-l dezvalui e secret,dar am incredere ca nu-l mai spui nimanui.Se ia laptele,se strecoara,prin tifon,se umple oala si se acopera.Dupa 2-3 zile,in functie de temperatura exterioara,laptele se prinde.Se ia cu grija partea de sus,adica partea grasa,care este smintina,si se papa dupa pofta inimii.Ce ramine,adica laptele smintinit,se consuma sau se face urda,brinza proaspata sau ce mai vrei tu.