dai o pulpa de carlan?
Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
grav de tot....si vin negru langa.....
dai o pulpa de carlan?
, fac schimb cu o bucata de vitel cu proxima ocazie 
dai o pulpa de carlan?
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
cu mare placere..dar la juma' de drum
uite o idee ...in mp
uite o idee ...in mp
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Ok,vase de lut.
1.oala mare de sarmale si alte tocanite de legume.
Mama soacra(Dumnezeu sa o hodineasca) din Transilvania punea si un ciolan afumat,pozitionat "central" intre 80-100 sarmale.Soriciul crestat,marar,piper.8-10 ore pe foc mic apoi cuptor.
2.vas roman....numai o atentionare,la final,dupa ce papati nu il spalati cu detergent,numai cu apa si eventual sapun de casa...
1.oala mare de sarmale si alte tocanite de legume.
Mama soacra(Dumnezeu sa o hodineasca) din Transilvania punea si un ciolan afumat,pozitionat "central" intre 80-100 sarmale.Soriciul crestat,marar,piper.8-10 ore pe foc mic apoi cuptor.
2.vas roman....numai o atentionare,la final,dupa ce papati nu il spalati cu detergent,numai cu apa si eventual sapun de casa...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Din pacate nu se mai gasesc oale de lut ca odinioara. Am cumparat si dupa doua trei utilizari oala de lut a inceput sa cedeze 
O fi aragazul de vina?
Imi amintesc de iaurtul de bivolita, in oala de pamant, pe care mi-l aduce strabunicul de fiecare data cand venea pe la noi... o minunatie
PS va place carnea de bivol? Chiar daca nu e considerata o carne "nobila" mie mi-e tare dor de o friptura de negrisor
Aveti vre-o reteta?
O fi aragazul de vina?
Imi amintesc de iaurtul de bivolita, in oala de pamant, pe care mi-l aduce strabunicul de fiecare data cand venea pe la noi... o minunatie
PS va place carnea de bivol? Chiar daca nu e considerata o carne "nobila" mie mi-e tare dor de o friptura de negrisor
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
-
mircioneolt
- veteran

- Mesaje: 939
- Membru din: 12 Noi 2009, 13:25
- Localitate: Rosiorii de Vede
Re: Gastronomie si alte dichisuri
poate ma lumineaza cineva...am un putinei tipla de la bunici si vreau sa fac smantana stie cineva tehnica ce si cum lapte garla prin piata si chiar de bivolita 
-
mircioneolt
- veteran

- Mesaje: 939
- Membru din: 12 Noi 2009, 13:25
- Localitate: Rosiorii de Vede
Re: Gastronomie si alte dichisuri
[quote="luci_t"]Din pacate nu se mai gasesc oale de lut ca odinioara. Am cumparat si dupa doua trei utilizari oala de lut a inceput sa cedeze 
O fi aragazul de vina?
eu am si nu are nici o prob nu se spala cu detergent ,inainte de utilizare cu 15 min de umple cu apa nu stiu de ce .....dar e ok
O fi aragazul de vina?
eu am si nu are nici o prob nu se spala cu detergent ,inainte de utilizare cu 15 min de umple cu apa nu stiu de ce .....dar e ok
Re: Gastronomie si alte dichisuri
poi se lasa in apa pentru ca lutul e poros si absoarbe apa aia, altfel de la caldura se contracta si crapa sau na, dupa 2-3 utilizari necorespunzatoare probabil devine casant 
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Noi nu o punem niciodata direct pe flacara.Intotdeauna pe o plita de fonta de cca 2 cm.luci_t scrie:Din pacate nu se mai gasesc oale de lut ca odinioara. Am cumparat si dupa doua trei utilizari oala de lut a inceput sa cedeze :(O fi aragazul de vina?
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@luci_t: pui oala direct pe foc??? in cazul asta clar ca nu-ti rezista; oalele de lut nu se pun direct pe foc; pe vremuri erau sobe, vasele nu erau atinse direct de flacara. Acuma ori le pui la cuptor, ori le pui pe o plita de fonta, din aia rotunda; eu o pun cu distantierele alea in sus (deci partea neteda a plitei pe flacara). Fierbe mai greu dar suficient si nu se prinde mancarea de fund decat foarte-foarte greu! Am o oala de lut smaltuita de vreo 10 ani; abia acum a inceput sa-i sara smaltul si trebe s-o schimb.luci_t scrie:Din pacate nu se mai gasesc oale de lut ca odinioara. Am cumparat si dupa doua trei utilizari oala de lut a inceput sa cedeze
O fi aragazul de vina?
Imi amintesc de iaurtul de bivolita, in oala de pamant, pe care mi-l aduce strabunicul de fiecare data cand venea pe la noi... o minunatie
PS va place carnea de bivol? Chiar daca nu e considerata o carne "nobila" mie mi-e tare dor de o friptura de negrisorAveti vre-o reteta?
-
kleniacul
- veteran

- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Procesul tehnologic pe care ti-l dezvalui e secret,dar am incredere ca nu-l mai spui nimanui.Se ia laptele,se strecoara,prin tifon,se umple oala si se acopera.Dupa 2-3 zile,in functie de temperatura exterioara,laptele se prinde.Se ia cu grija partea de sus,adica partea grasa,care este smintina,si se papa dupa pofta inimii.Ce ramine,adica laptele smintinit,se consuma sau se face urda,brinza proaspata sau ce mai vrei tu.mircioneolt scrie:poate ma lumineaza cineva...am un putinei tipla de la bunici si vreau sa fac smantana stie cineva tehnica ce si cum lapte garla prin piata si chiar de bivolita
