Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Hai ma "D2O" cu reteta ca i se strica omului pasarelele.
Azi, dezlegare la peste.Drept urmare:somon tinut in ulei aromat,fript pe gratar cu garnitura de midi si ardei capia caliti si dichisiti cu usturoi. Daca binevoieste Riga,va aparea si o poza. Vinul de Dragasani,Cramposia este un vin de exceptie.Ma duce cu gandul la campiile nesfarsite pline de flori salbatice.Serie limitata"Casa Isarescu"( o avea vreo legatura cu...?)
Azi, dezlegare la peste.Drept urmare:somon tinut in ulei aromat,fript pe gratar cu garnitura de midi si ardei capia caliti si dichisiti cu usturoi. Daca binevoieste Riga,va aparea si o poza. Vinul de Dragasani,Cramposia este un vin de exceptie.Ma duce cu gandul la campiile nesfarsite pline de flori salbatice.Serie limitata"Casa Isarescu"( o avea vreo legatura cu...?)
-
- veteran
deltaic scrie:Hai ma "D2O" cu reteta ca i se strica omului pasarelele.
Auzi, Cramposia aia e de post ?

De post negru,coane Riga! Numa' eu stiu cat m-a chinuit. Grabit sa devorez bucatele,nu le-am decorat corespunzator pentru poza dar, totusi le-am dichisit indelung inaintea servirii.
Merci pentru postare si La Multi Ani !
Merci pentru postare si La Multi Ani !
-
- veteran
Multumesc! si ti-a priit sa mananci asa, singurel , fara prieteni !?
Ciorba de perisoare de peste.
Pentru perisoare:
• 500 g peste dezosat
• o ceapa mica
• 2 oua
• 2 linguri cu faina
• 2 linguri cu gris
• 2 linguri cu marar verde tocat
• sare
Pentru ciorba:
• un morcov mare
• un ardei gras
• o ceapa
• un dovlecel
• 2 linguri cu varf de orez
• 1/2 l bors
• o cutie rosii in bulion
• un ou
• leustean sau telina verde
Mod de preparare
Pestele se spala bine si se pune la fiert intreg, cam 3 minute dupa ce incepe sa clocoteasca. Se scurge de apa, se spala cu apa rece si se lasa la racit. Apoi se alege carnea cu mare grija de pe oase. Se mixeaza carnea de peste si ceapa cu blenderul sau se dau prin masina de tocat, apoi se amesteca intr-un castron cu restul ingredientelor si se framanta bine. Trebuie sa rezulte o compozitie bine legata, alftel perisoarele se desfac la fiert...
Legumele pentru ciorba se curata, se spala si se toaca cubulete. Se pune o oala cu apa la fiert, cam 3 l, cand clocoteste se adauga legumele si se lasa sa fiarba. Se adauga orezul si se da focul mic. Cu mana umeda se pun perisoarele, mai intai una si verificati sa nu se desfaca. Se lasa sa mai fiarba 10 minute si apoi se adauga borsul si rosiile maruntite. La final se bate oul zdrente si se presara verdeata tocata.
Tipsuri
Ca sa nu aveti surpriza sa vi se desfaca perisoarele, este bine sa fierbeti separat o oala cu apa si se le faceti acolo. Se pune o perisoara si se lasa putin la fiert. Daca e ok, se pun si restul, apoi se muta in oala cu ciorba. Daca se desface, mai adaugati in compozitie gris sau faina, dupa plac.
Pentru perisoare:
• 500 g peste dezosat
• o ceapa mica
• 2 oua
• 2 linguri cu faina
• 2 linguri cu gris
• 2 linguri cu marar verde tocat
• sare
Pentru ciorba:
• un morcov mare
• un ardei gras
• o ceapa
• un dovlecel
• 2 linguri cu varf de orez
• 1/2 l bors
• o cutie rosii in bulion
• un ou
• leustean sau telina verde
Mod de preparare
Pestele se spala bine si se pune la fiert intreg, cam 3 minute dupa ce incepe sa clocoteasca. Se scurge de apa, se spala cu apa rece si se lasa la racit. Apoi se alege carnea cu mare grija de pe oase. Se mixeaza carnea de peste si ceapa cu blenderul sau se dau prin masina de tocat, apoi se amesteca intr-un castron cu restul ingredientelor si se framanta bine. Trebuie sa rezulte o compozitie bine legata, alftel perisoarele se desfac la fiert...
Legumele pentru ciorba se curata, se spala si se toaca cubulete. Se pune o oala cu apa la fiert, cam 3 l, cand clocoteste se adauga legumele si se lasa sa fiarba. Se adauga orezul si se da focul mic. Cu mana umeda se pun perisoarele, mai intai una si verificati sa nu se desfaca. Se lasa sa mai fiarba 10 minute si apoi se adauga borsul si rosiile maruntite. La final se bate oul zdrente si se presara verdeata tocata.
Tipsuri
Ca sa nu aveti surpriza sa vi se desfaca perisoarele, este bine sa fierbeti separat o oala cu apa si se le faceti acolo. Se pune o perisoara si se lasa putin la fiert. Daca e ok, se pun si restul, apoi se muta in oala cu ciorba. Daca se desface, mai adaugati in compozitie gris sau faina, dupa plac.
Deci toate retetele postate de mine mai sus sunt incercate personal, unele luate de pe net sau furate de la bucatari si eventual dichisite de mine pe ici pe colo.
O sa postez in curand si conserva marinata de peste.
O sa postez in curand si conserva marinata de peste.
Gogol scrie: O sa postez in curand si conserva marinata de peste.
Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee , asa DA !

O sa va pun si eu una cu obleti . O sa ma pomeniti.

da-i prostului o scara , ca el o pune si coboara !
Aceasta reteta este ideala pentru pestele mic, in special caras, rosioara, dar si platica.
1. se curata pestele, se fileteaza si se cresteaza des pe lat.
2. se pune la prajit in ulei incins, dara FARA sa fie trecut prin faina sau malai.
3. indoim o masura de otet si doua de apa, in care se pun cateva boabe de piper si una sau doua foi de dafin.Amestecul il punem pe foc pana da in clocot (apa, otetul, piperul si foile de dafin).
4. punem pestele prajit intr-un borcan, asezat strat peste strat si turnam lichidul fierbinte peste el.
Cu un capac etans putem pastra pestele de la un sezon la altul fara probleme.Important este ca nu mai trebuie sa ne ferim de oscioare...acestea fiind inmuiate de otet in numai 2 zile.Otetul fierbinte scoate uleiul ''inghitit ''de peste la prajire si face un amestec nemaipomenit.
Reteta asta musai cine poate , sa o faca cu oblete.
Stiu....migaleala la curatat , spalat , etc. dar merita tot efortul !
Prima data am incercat-o cu niste prieteni. Era pentru prima oara cand facusem . Au gustat ei primi si se uitau ciudat la mine...am zis ca nah , nu mi-a iesit , asta e... dar de unde nene....vroiau sa stie fix cate borcane mai am !
Unu' deja intingea pestele pe paine ca pe unt...ce mai , belea !
Astfel de borcane mai gasiti in Partizani , de acolo am furat cateva retete.
PS: cui i place , poate pune felii de ceapa si usturoi pe fundul borcanului inainte sa puna pestele. Ii da gust bun .
1. se curata pestele, se fileteaza si se cresteaza des pe lat.
2. se pune la prajit in ulei incins, dara FARA sa fie trecut prin faina sau malai.
3. indoim o masura de otet si doua de apa, in care se pun cateva boabe de piper si una sau doua foi de dafin.Amestecul il punem pe foc pana da in clocot (apa, otetul, piperul si foile de dafin).
4. punem pestele prajit intr-un borcan, asezat strat peste strat si turnam lichidul fierbinte peste el.
Cu un capac etans putem pastra pestele de la un sezon la altul fara probleme.Important este ca nu mai trebuie sa ne ferim de oscioare...acestea fiind inmuiate de otet in numai 2 zile.Otetul fierbinte scoate uleiul ''inghitit ''de peste la prajire si face un amestec nemaipomenit.
Reteta asta musai cine poate , sa o faca cu oblete.

Stiu....migaleala la curatat , spalat , etc. dar merita tot efortul !

Prima data am incercat-o cu niste prieteni. Era pentru prima oara cand facusem . Au gustat ei primi si se uitau ciudat la mine...am zis ca nah , nu mi-a iesit , asta e... dar de unde nene....vroiau sa stie fix cate borcane mai am !

Astfel de borcane mai gasiti in Partizani , de acolo am furat cateva retete.

PS: cui i place , poate pune felii de ceapa si usturoi pe fundul borcanului inainte sa puna pestele. Ii da gust bun .
da-i prostului o scara , ca el o pune si coboara !
Incearcati si Tamaioasa de Dragasani,de la acelasi nene care semneaza pe bani...deltaic scrie:Cramposia"Casa Isare.....scu"
Curios pt o tamaioasa....este....genul "sec",scuzati gramatica!
Nu o sa regretati fratilor..
Ps:Pastrama de peste e gata,zvantata,afumata,pe jumatate mancata.
>nuke< pastreaza o sticla de Tamaioasa pentru proxima ocazie cand ne-om vedea.
>Gogol< ne-ai zdrobit pe toti cu retetele tale. Homer(singurul om ce nu s-a putut loga la forum), lacrimeaza abundent dupa
lecturarea retetei.
>audumbre< buna reteta de marinata.Savuroasa si durabila pe timp de iarna. Cand am ocazia sa servesc asa ceva,ma dezlantui...
>Gogol< ne-ai zdrobit pe toti cu retetele tale. Homer(singurul om ce nu s-a putut loga la forum), lacrimeaza abundent dupa
lecturarea retetei.
>audumbre< buna reteta de marinata.Savuroasa si durabila pe timp de iarna. Cand am ocazia sa servesc asa ceva,ma dezlantui...