Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri

Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
E vremea fructelor de padure...
Deci...cine are o reteta strasnica de afinata/zmeurata?
Eu pana acum,afinata o faceam cam asa:
-2 kg afine
-1/5 kg zahar
Lasat amestec la soare,se scutura pana se dizolva integral zaharul.
Pus 1/3 litru spirt alb.
Lasat la intuneric.
Pus dupa 7 zile vodca ruseasca de cea mai buna calitate,aici dupa gustul meu(nu mai mult de 40 grade tot amestecul)..si....iata dichisul...o cana de apa plata.
Ascuns damigeana,la temperatura camerei,pana la Craciun.
Voi cum procedati???
Deci...cine are o reteta strasnica de afinata/zmeurata?
Eu pana acum,afinata o faceam cam asa:
-2 kg afine
-1/5 kg zahar
Lasat amestec la soare,se scutura pana se dizolva integral zaharul.
Pus 1/3 litru spirt alb.
Lasat la intuneric.
Pus dupa 7 zile vodca ruseasca de cea mai buna calitate,aici dupa gustul meu(nu mai mult de 40 grade tot amestecul)..si....iata dichisul...o cana de apa plata.
Ascuns damigeana,la temperatura camerei,pana la Craciun.
Voi cum procedati???
nuke scrie:Ascuns damigeana,la temperatura camerei,pana la Craciun.
adica sa stai cu dusmanul in casa atat timp?

Fac in fiecare an : zmeurata,murata,afinata,visinata,caisata."nuke" vad ca deti adevarul suprem in privinta retetei si mi-as permite o singura sugestie in privinta alcoolului folosit.Eu pun prima data peste fructe alcool rafinat de 96*,dupa 2 saptamani de macerare si apoi reglez taria cu vodka,exclus tuica sau alte d'astea(care au personalitatea lor). Am facut anul trecut cornata dar a iesit o porcarie,cred ca am gresit undeva. Cu prima ocazie,incerc sa fac din cirese amare. Ca o paranteza, cea mai buna palinca bauta de mine, a fost din cirese amare.
cornata e cea mai tare parerea mea
....
multumim nuke pt faza cu apa plata , am sa o incerc anul asta
Personal am incercat si cu alcoolul dublu , dar nu m-a incantat felul in care prezerva aroma... prefer, fara menajamente sa folosesc finlandia sau absolut . Mai putin, dar mai bun....
In rest... doar acum 2 ani au rezistat sticlele in casa mai mult de 3 luni
.....
PS personal mai am un fetish
: visino-ciresata facuta cu cirese amare si cu tuica buna de casa ..... se amesteca amaruiul cu acrisorul si cu damful de la tuica tare din binecunoscutul butoi de dud
...faca o cunostinta de-a mea de la tara
..... e asa un fel de 3 feluri....dar te unge pe instalatie 

multumim nuke pt faza cu apa plata , am sa o incerc anul asta

Personal am incercat si cu alcoolul dublu , dar nu m-a incantat felul in care prezerva aroma... prefer, fara menajamente sa folosesc finlandia sau absolut . Mai putin, dar mai bun....

In rest... doar acum 2 ani au rezistat sticlele in casa mai mult de 3 luni

PS personal mai am un fetish

Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
Cornata, negresit...

La ciresata din cirese salbatice,de munte pun un baton de scortisoara si 2-3 cuisoare la o damigeana de 5 litri.deltaic scrie:Cu prima ocazie,incerc sa fac din cirese amare. Ca o paranteza, cea mai buna palinca bauta de mine, a fost din cirese amare.
Sa nu faceti prostia sa spargeti vreodata,pt aroma mai intensa, samburii(valabil si la prune,caise,piersici,etc).
Contin cianuri...
asta cu scortisoara m-a dat pe spate
. lucrez la o salata care se anunta bunicica.daca e asa o lansez in eter... 

-
- veteran
cand ati inceput sa spuneti de fructele astea ma asteptam si la o placinta ceva nu doar litri de alcooooale domne 

Trebuie sa stea cuminte la intuneric pana atunci,temperatura camerei sau crama,beci,etc...ranga scrie:adica sa stai cu dusmanul in casa atat timp?
Retetele vechi spuneau ceva la genul 1 an pt maturare.
Iar apa plata sa fie cat mai alcalina...gen Izv.Alb sau Aquab...sau orice apa plata care se aproprie sau depaseste 7 pH.
Daca ai damigeana de sticla e mai bine...dar ermetizeaza bine dopul...daca nu ai incredere in dop,ceruieste-l..