Mesaj
de deltaic » 14 Iun 2012, 20:45
Sunt obosit,nu aveam nici un chef sa scriu pe vre un forum dar,abordam un subiect "national" si nu vreau sa-l ratez. Asa ca,mi-am preparat un coctail si iata-ma.
"Mititelul",aproape simbol national(cineva spunea ca poate fi pus pe stema steagului national alaturi de seminte)si-a mai pierdut din savoarea de odinioara si reteta a suferit modificari ,zic eu,fundamentale. Carnea de cal nu mai figureaza pe lista ingredientelor.Bunicul meu spunea ca,odata, demult, asa se faceau micii.Si carnea de oaie avea rolul ei dar multa lume nu o prefera. Cand eram copil, influentat de tatal meu,eram fascinat de grataragii acelor vremuri si de dichisurile lor in prepararea carnii de mici sau friptura. Lucrurile sunt putin mai complicate decat par.
Sa revin la reteta. Din ce in ce mai rar, ca de...ne-am boierit,mai preparam mici acasa. Carnea de vita de la gat este cea mai potrivita(cca 1 kg),deasemenea ceafa de porc(400-500g). Noi mai folosim si putin seu de vaca(100-200g).Se toaca de 3 ori totul(pe vremuri se facea la satar) se sareaza dupa gust si se lasa la odihnit in congelator cam 2 ore(nu apuca sa inghete). Dupa odihna urmeaza potrivitul "miroaselor".Nu vor lipsi piperul,chimenul,usturoi(pisat),bicarbonat-1lingurita,cimbru,ienibahar,optional boia.Separat se prepara zeama de carne sau de oase,se lasa la racit si se amesteca in cantitati mici cu tocatura pana se obtine consistenta optima. Se pot forma cu masina de tocat prin tubul de umplut carnati sau portionati cu lingura,la mana. Fripti pe carbuni la temperatura mare,vor fi unsi permanent cu zeama de carne(putina lume mai procedeaza asa).Se mananca cu ardei iute(pentru cunoscatori) nu cu mustar.