grecu scrie:ma ajuta si pe mine cineva cu o reteta de pastrav sau dorada, fara prajeli
Iata ce fac eu din pestii enuntati..
Saramura de pastrav
-nu dau solzii jos dar curat f.bine burta
-15 minute dupa ce ii curat bine ii tin cu sare si piper(numai in burta),nimic altceva.Se sterg bine "lateralele".
Piperul ars e cumplit...
-fripti bine pe plita, cu sare(un pic crestati pe laterale)
-zeama e..... zeama clara din supa de gaina,pasta/sos de ardei iute,piper si 4-5 crengutze cimbrisor (nu ai,culegi in iulie-aug de la munte/ sau pui cimbru),felii din 2-3 catei usturoi,adusa la stadiul de fiert
-se da un clocot impreuna,supa cu pesticul,acoperiti cu o folie de AL.
Practic eu fac zeama respectiva intr-o tava in care incap toti,astfel incat sa fie doar putin acoperiti de supa,pun pesticii(curatati de arsura,sare,etc),pun folia,acopar,dau clocot,las 15-20 minute...
Se poate si renunta la pasta/sosul de ardei iute.
Mi se pare gustul mai fin.Atunci mariti cantitatea de piper/cimbrisor,dupa gust...
Pastrav cu sos de unt,lamaie si patrunjel
-reteta de mai sus,cu exceptia ca in loc sa il pun in zeama de supa....incalzesc intr-un ibric,fara sa fierb,unt mai dietetic(1/2 pachet la 6 pastravi de 25 cm)
-l-am "topit",sting focul,acum adaug zeama de la o lamaie(daca vrei mai acru....pui mai mullt) si patrunjel tocat f.fin
-pun imediat sosul peste peshtele fierbinte
-il las 2-3 minute,intorcandu-l de 2 ori
-garnitura,cartofi fierti in coaja sau copti
Dorada...numai pe plita cu sare( e grasa si e acvacultura).Insa capetele si cozile merg invariabil la ciorba cu zeama de varza...
Daca o prinzi in Croatia,in mare,poti sa il tavalesti in sare+1lg faina+1 lgtz boia dulce+ mult malai("kukuruz",il gasesti la orice butic)..si apoi...upsss....fara prajeli..