Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>ranga<, retetele tale, de regula, sunt foarte bune deci,hai cu descrierea. Azi am "grataragit" cotlete de berbecutz.O nebunie! Daca nu ma vedeam cu prietenul "Homer"(singurul om care nu s-a putut loga la forum,cum o spun de fiecare data cand il pomenesc)si nu ne pierdeam in beri si vise despre delta(se apropie),descriam amanuntit toata gateala,inclusiv garnitura.Ramane pe altadata...
Multumesc Andrei Riga pentru pozele postate pt. mine. Am cumparat calmari necuratati si mi-a luat 45 min. sa -i curat cum trebuie(10 buc.).
Multumesc Andrei Riga pentru pozele postate pt. mine. Am cumparat calmari necuratati si mi-a luat 45 min. sa -i curat cum trebuie(10 buc.).
Re: Gastronomie si alte dichisuri
"Foi cu lapte"
Foi= frunze de stevie sau spanac.
Lapte batut. Cantitate- 1,5-2L
Marar, patrunjel
Ulei, sare, piper.
Se spala frunzele bine in apa rece si apoi se pun la fiert(daca sunt frunzele mari, se scot nervurile)-aproximativ 20min.
Dupa ce s-au fiert, se scot pe un fund de lemn si se lasa la scurs, apoi se toaca cu un cutit.
Pastrati un ibric de apa in care au fiert.
Intr-un tuci incingeti 3-4 linguri de ulei. Optional, puteti cali o ceapa(mie nu-mi place). Cand uleiul este incins bine, puneti frunzele sa se caleasca- aproximativ 3-4min.
Dupa ce s-au calit, puneti laptele batut. In functie de cantitate, 1,5-2L. Adaugati sare si piper(nu mult).
Daca vi se pare groasa, mai adaugati din apa pe care ati pastrat-o de cand au fiert frunzele.
O lasati pe foc pana cand se formeaza spuma deasupra, nu o dati in clocot. Dati tuciul de pe foc si adaugati mararul si patrunjelul tocat marunt.
Se serveste atat rece cat si calda. Mie imi place calda si cu mamaliguta rece.
Pofta buna!
Sunt curios prin ce zona a tarii se mai prepara reteta asta. Eu o mostenesc de la bunicii mei din Buzau.
Cam asa se prepara si ciorba de dovleac cu lapte, numai ca se mai pune si morcov ras.
Nu dati cu pietre daca nu va place.
E ca si ciorba de burta. Unii mor dupa ea, altii chiar la propriu(cazul meu). 
Foi= frunze de stevie sau spanac.
Lapte batut. Cantitate- 1,5-2L
Marar, patrunjel
Ulei, sare, piper.
Se spala frunzele bine in apa rece si apoi se pun la fiert(daca sunt frunzele mari, se scot nervurile)-aproximativ 20min.
Dupa ce s-au fiert, se scot pe un fund de lemn si se lasa la scurs, apoi se toaca cu un cutit.
Pastrati un ibric de apa in care au fiert.
Intr-un tuci incingeti 3-4 linguri de ulei. Optional, puteti cali o ceapa(mie nu-mi place). Cand uleiul este incins bine, puneti frunzele sa se caleasca- aproximativ 3-4min.
Dupa ce s-au calit, puneti laptele batut. In functie de cantitate, 1,5-2L. Adaugati sare si piper(nu mult).
Daca vi se pare groasa, mai adaugati din apa pe care ati pastrat-o de cand au fiert frunzele.
O lasati pe foc pana cand se formeaza spuma deasupra, nu o dati in clocot. Dati tuciul de pe foc si adaugati mararul si patrunjelul tocat marunt.
Se serveste atat rece cat si calda. Mie imi place calda si cu mamaliguta rece.
Pofta buna!
Sunt curios prin ce zona a tarii se mai prepara reteta asta. Eu o mostenesc de la bunicii mei din Buzau.
Cam asa se prepara si ciorba de dovleac cu lapte, numai ca se mai pune si morcov ras.
Nu dati cu pietre daca nu va place.


Re: Gastronomie si alte dichisuri
Am uitat sa va spun, ca in loc de mamaliga, puteti opta pentru bulz cu branza de oaie pe jar. Chiar daca galeata de apa vi se va parea cana, merita! 

Re: Gastronomie si alte dichisuri
Supa de salata:
doua capatani de salata se spala bine se rup frunzele in jumatate si se pun la fiert, separat se prajesc intr-o tigaie 300 de grame de costita afumata taiata cubulete (merge si slanina), cand s-au rumenit se adauga peste salata care fierbe. In grasimea lasata de costita se face o omleta din 4-5 oua. Cand e gata omleta se rastoarna pe un fund de lemn se taie cubulete si se adauga la fiert in supa. 7-8 catei de usturoi se zdrobesc si se prajesc impreuna cu o lingura mare de faina, se stinge cu o cana de lapte si se toarna in supa. Se potriveste de vegeta si piper, se mai lasa cateva clocote si gata, avem o supa foarte gustoasa care se prepara destul de rapid.
Dichisul aici e sa adaugam la supa care fierbe si o lingurita mare cu varf de zahar, ca sa "luam gustul de salbatic" al salatei, vorba bunicii sotiei mele.
doua capatani de salata se spala bine se rup frunzele in jumatate si se pun la fiert, separat se prajesc intr-o tigaie 300 de grame de costita afumata taiata cubulete (merge si slanina), cand s-au rumenit se adauga peste salata care fierbe. In grasimea lasata de costita se face o omleta din 4-5 oua. Cand e gata omleta se rastoarna pe un fund de lemn se taie cubulete si se adauga la fiert in supa. 7-8 catei de usturoi se zdrobesc si se prajesc impreuna cu o lingura mare de faina, se stinge cu o cana de lapte si se toarna in supa. Se potriveste de vegeta si piper, se mai lasa cateva clocote si gata, avem o supa foarte gustoasa care se prepara destul de rapid.
Dichisul aici e sa adaugam la supa care fierbe si o lingurita mare cu varf de zahar, ca sa "luam gustul de salbatic" al salatei, vorba bunicii sotiei mele.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
am accesat cu rezerva topicul cand am vazut ca a postat zuckala,ma temeam ca iar o fi vreo poza daia de se activeaza ulcerul la vederea bunatatilor descrise si pozate. o idee geniala a celor doi(ranga si zuckala) sa ofere o alternativa estivala si usoara a bucatarelii. o insula de verdeata binevenita.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
prin harghita. doar ca acolo ,folosesc salata.ranga scrie:"Foi cu lapte"
Foi= frunze de stevie sau spanac.
Lapte batut. Cantitate- 1,5-2L
Marar, patrunjel
Ulei, sare, piper.
Sunt curios prin ce zona a tarii se mai prepara reteta asta.
foarte ....purgativa

Re: Gastronomie si alte dichisuri
pot sa spun ca nu e asa.rine scrie:prin harghita. doar ca acolo ,folosesc salata.ranga scrie:"Foi cu lapte"
Foi= frunze de stevie sau spanac.
Lapte batut. Cantitate- 1,5-2L
Marar, patrunjel
Ulei, sare, piper.
Sunt curios prin ce zona a tarii se mai prepara reteta asta.
foarte ....purgativa

cu salata n-am incercat, nu stiu cum e..
este foarte usor de preparat si ma gandeam sa o fac pe balta. dupa o noapte de "impartasanie", merge de minune!
Deocamdata Buzau si Harghita. Mai asteptam

Re: Gastronomie si alte dichisuri
si prin zona aradului se face o "zeama de shelata" asemanatoare, doar ca io fiind mai sclifosit nu ma dau in vant dupa ea. Insa o mancarica de spanac sau urzici si doua ochiuri de ou sunt minunate...
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Zuckala scrie:Supa de salata:
Se potriveste de vegeta si piper, se mai lasa cateva clocote si gata, avem o supa foarte gustoasa care se prepara destul de rapid.Dichisul aici e sa adaugam la supa care fierbe si o lingurita mare cu varf de zahar, ca sa "luam gustul de salbatic" al salatei, vorba bunicii sotiei mele.
E foarte buna reteta...
Sotia(ardeleanca) mai pune ca "tusa finala" si marar verde,tocat.
Dar marar din acela...care "bate spre negru"(excelent si la sos de iaurt, acela de-i zic gretzili ,tzatziki).
Re: Gastronomie si alte dichisuri
...de loboda ati auzit ??
reteza e ca si a lui zukala,prima apa se arunca din cauza culoarei rosiatice lasate de loboda,dar fara vegeta si cu usturoi si ceapa verde si folosim burta afumata adica o slanina cu carne mai multa
reteza e ca si a lui zukala,prima apa se arunca din cauza culoarei rosiatice lasate de loboda,dar fara vegeta si cu usturoi si ceapa verde si folosim burta afumata adica o slanina cu carne mai multa
