Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
sherbamont
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de sherbamont » 25 Apr 2012, 20:29

deltaic scrie:Lucrez la niste consolidari de case mai vechi si am caramizi din: 1893,1933,1945. Prioritate la alegere are "nuke"ca el a adus subiectul in actualitate. Stoc limitat din fiecare lot aprox. 10-12 mc.(rezultati din modificarile cerute de beneficiari). Reteta lui Adrian,ca de obicei,buna,cu ajustarile de rigoare. Acum gatesc muschiulet umplut.Am stat o zi intreaga printre caramizile mentionate si desi nu prea aveam chef de gatit,la cererea "fanilor"(sotia si copiii) si sa nu-mi matuiesc aureola,am acceptat sa ma apuc de treaba.Revin cu amanunte.

Salut,
ma declar fan absolut,si pentru ca ne desparte distanta...nu ai idee de vre un apartament pe langa tine? sa ma abonez la masa.
Cand citesc postarile ma satur cu gustul,mai doua felii de paine si un pahar de vin si gata....

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 25 Apr 2012, 21:22

Serbane,de vineri,5 zile sunt in Cheile Rasnoavei. Catarare,drumetii,ciorba de potroace la cazan,berbec la protap si multe altele. Te astept. Stau spre Vanga Mare.Nu stiu daca am semnal la tel. Vin mai multi "legendari"ai alpinismului romanesc si chiar pescari(vreo 3).

T.Adrian
veteran
veteran

Mesaj de T.Adrian » 25 Apr 2012, 23:59

Ok, e timpul pentru prima reteta care nu a fost incercata inca.
E cat se poate de proaspata. Tocmai am vazut-o la tv pe un post frantuzesc.

Deci: Tartare de dorada

-se ia o dorada si se fileteaza "curat"
-se toaca frumos in bucatele mici (cat o falanga de deget mic) si se pune intr-un bol
-se ia una bucata pomelo (nu din ala imens cum se gaseste de obicei la noi ci varianta dulce si roz de marimea unui gref)
-pomelo-ul se curata de coaja cu un cutit pana se ajunge la pulpa
-se scoate miezul dulce fara a taia si coaja alba dintre bucatele
-se toaca rapid in bucati potrivite miezul si se arunca in bol
-bucata ramasa din pomelo se stoarce deasupra bolului
-se asezoneaza cu sare, piper si ulei de masline
-se da putina coaja de lamaie verde (citron) pe razatoare
-se rade putin de tot ghimbir (nu sunt sigur ca am inteles sau vazut bine, asa ca la pasul asta se poate renunta :) )
-se amesteca usurel cu mainile

Asezare in farfurie:
-se face un mic bol dintr-o rondea de pomelo din care s-a scos miezul
-se umple frumos cu continutul din bol
- se scoate rondeaua cat sa ramana tartarul in forma (cum vedem la televizor la diverse emisiuni)
- se pun 2-3 feliute de rosie cherry taita subtire deasupra
- se mai toarna putin ulei de masline pe si pe langa ca sa prinda farfuria culoare
- se mai da putina lamaie verde pe razatoare

Bun...pofta mare. Eu sper sa o incerc in weekend pentru ca mi s-a parut fantastica.

Cat am scris asta, am pierdut o reteta buna de langusta, dar nu-i bai, ca si asa e prea scumpa :lol:
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 26 Apr 2012, 09:08

@deltaic-boierul tot boier!
Multam de oferta dar eu am cam terminat cu constructiile.
Le cedez...cui vrei tu...dar sa fie un tip care ia tot,maca sa "intelega" ceva din ele,sa fie constient de calitatea lor ca sa se bucure de ele.
Acele caramizi nu au o moarte prematura....

T.Adrian
veteran
veteran

Mesaj de T.Adrian » 26 Apr 2012, 09:26

Si legat de postul meu precedent, a urmat
- placinta de cartofi cu smantana
- mistret usor marinat cu ierburi aromate, la gratar
- pastrav de rau facut pe piatra incinsa dupa ce in prealabil a fost "unsa" cu ierburi aromate
- fudulii de cocosel, prajite cu putina verdeata si usturoi sau fierte si facute pane
si piesa de rezistenta
- vaca tigru facuta la protap si stropita constant cu supa de vita. Timp de preparare 12 ore :). Astia ziceau ca e cea mai cea carne dintre toate carnurile de vaca, doar ca nu prea se comercializeaza din cauza ca nefiind o rasa de carne nu e foarte rentabila.

Nu credeam ca o emisiune bazata pe calatarii si gatit o sa ma tina treaz pana la 2 noaptea in cursul saptamanii :lol:
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

sherbamont
veteran
veteran

Mesaj de sherbamont » 26 Apr 2012, 11:52

deltaic scrie:Serbane,de vineri,5 zile sunt in Cheile Rasnoavei. Catarare,drumetii,ciorba de potroace la cazan,berbec la protap si multe altele. Te astept. Stau spre Vanga Mare.Nu stiu daca am semnal la tel. Vin mai multi "legendari"ai alpinismului romanesc si chiar pescari(vreo 3).

Merci de invitatie dar nu am liber decat pe 1 Mai

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 26 Apr 2012, 12:22

nuke scrie:Episodul 2-Romania:..dichisul fructelelor de mare.De obicei, punga (in RO=congelata) contine calamari,creveti,scoici,caracatita si bucati de peste.
Sunt in tara...deci ce fac cu punga congelata de "fructe..."?

Eu spal bine continutul,fara sa il decongelez,cu apa rece.
Il fierb in apa simpla,fara sare,adaosuri de condimente,etc..
Opresc aragazul,DUPA PRIMUL CLOCOT si clatesc bine continutul,CU APA LA ACEIASI TEMPERATURA,ADICA CLOCOTITA.
Pun la scurs.

1.Cand sunt mai lenes fac maioneza picanta,inclusiv cu usturoi si amestec.
2.Cand sunt mai vioi..fac un sos.. cam asa:
-calesc un pic 1 ceapa(nu mult...),boabe de piper(5-6) si coriandru(o linguritza) in ulei masline
-adaug 1 pahar de vin alb sec
-las pana dispare mirosul de alcool/vin
-adaug rosii proaspete,4 buc,decojite marunt si taiate marunt.Nu am,e iarna,atunci conserva de la Cirrio.. si o jumate de lingurita de zahar brun(dupa gust,daca sosul e mai "gros" diluez cu supa legume sau din fuchs/vegeta, daca e "lung",mai pun o lingura de pasta de tomate)
-dupa 2 minute,1 ardei kapia taiat marunt si ardei iute cat place la fiecare
-dupa 2 minute,toate "fructele"scurse bine
-1 minut max-2 min lasate la fiert,amestecat usor, apoi pusa sarea,boia iute(daca nu ajunge cantit.de iuteala de la pasul anterior)
-opresc focul,pun patrunjel proaspat,taiat marunt.
Garnitura,hmm....mie imi place painea neagra...la copii,pastele(fusilli,pt ca acea spirala...retine sosul)
Puteti pune si usturoi(odata cu ardeiul) sau busuioc verde,in loc de patrunjel....

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 01 Mai 2012, 18:54

M-am intors din muntii patriei.Frumos,foarte frumos. Referindu-ma strict la gastronomie,a fost un duel inversunat cu aprigele unguroaice participante la intalnire(de fapt am fost la o nunta nonconformista). Ciorba de potroace prezentata,a schimbat optica ardelenilor despre mancarea sudista. Raspunsul a fost pe masura,bob gulas (guias cum am sesizat ca se spune). Schimbul de experienta cred ca va fi benefic ambelor tabere. Ne-am dat reciproc retete si am promis ca peste 2 luni vom face o noua "confruntare".Au fost cateva zile de deconectare maxima. Ca de obicei il voi ruga pe Andrei Riga sa posteze poze.

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 01 Mai 2012, 21:15

deltaic scrie: Ca de obicei il voi ruga pe Andrei Riga sa posteze poze.
Vine, vineeee....
Imagine

Imagine

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 01 Mai 2012, 21:17

ca de obicei, noul forum mai stirbeste din frumusetea pozelor, dar deh... asta e !

Scrie răspuns