Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@gstef-ai cumva,te rog si o reteta de pasta de ardei rosii IUTZI???
Sa ma explic...prin natura serviciului,opresc sa mananc,pe autostrada Budapesta-Viena.
Langa Keskemet e un restaurant bun,Misza.
Meniu si in limba romana.
Am papat acolo,acea pasta de ardei rosii IUTZI care se servea ca garnitura,condiment,ziceti-i cum vreti la...orice.
Gulas,bob-gulas,ciorba de burta,etc..
Am cumparat un borcan.
M-a ingrijorat faptul ca dupa vreo 6 luni...avea aceiasi culoare...desi umblasem in el pt oarece ciorbe de cap de crap....nu avea micro-sporogeneza pe pereti...bla,bla...
Ma duc la Cora-Buc....gasesc pasta de ardei ungureasca...era plina de E-uri...la revedere...
Sa ma explic...prin natura serviciului,opresc sa mananc,pe autostrada Budapesta-Viena.
Langa Keskemet e un restaurant bun,Misza.
Meniu si in limba romana.
Am papat acolo,acea pasta de ardei rosii IUTZI care se servea ca garnitura,condiment,ziceti-i cum vreti la...orice.
Gulas,bob-gulas,ciorba de burta,etc..
Am cumparat un borcan.
M-a ingrijorat faptul ca dupa vreo 6 luni...avea aceiasi culoare...desi umblasem in el pt oarece ciorbe de cap de crap....nu avea micro-sporogeneza pe pereti...bla,bla...
Ma duc la Cora-Buc....gasesc pasta de ardei ungureasca...era plina de E-uri...la revedere...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>gsteph< sa te vad acum pe unde scoti camasa ! Scrie-i reteta dorita lui "nuke" si vezi sa fie una cel putin la fel de buna ca bulionul de ardei,deja celebru.
-
- utilizator constant
- Mesaje: 256
- Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
- Localitate: Bucuresti
Re: Gastronomie si alte dichisuri
era cumva pasta de ardei Pista? si dupa mai bine de un an arata la fel. dar capata un gust usor gust de chimicale. am avut un sample tinut din disperare si lipsa de altceva.nuke scrie:@gstef-ai cumva,te rog si o reteta de pasta de ardei rosii IUTZI???
Sa ma explic...
...
Am cumparat un borcan.
M-a ingrijorat faptul ca dupa vreo 6 luni...avea aceiasi culoare...desi umblasem in el pt oarece ciorbe de cap de crap....nu avea micro-sporogeneza pe pereti...bla,bla...
Ma duc la Cora-Buc....gasesc pasta de ardei ungureasca...era plina de E-uri...la revedere...
am intrebat specialistu' - adica pe sotia mea - si: daca vrei doar o pasta/bulion de arei iuti (in exclusivitate) poti sa incerci aceeasi modalitate de preparare utilizand doar ardei iuti (v. postul meu despre sarmalute de post).
eu as recomanda un mix 50% ardei gras rosu si 50% ardei iute (rosu sau verde), sau intr-o proportie suportabila unui om normal

uscat si inrosit ca pentru boia si copt superficial pe plita/grill inainte de consum, capata o aroma teribila!!!
despre un ardei iute in particular: in zona Buzaului se cultiva un ardei iute, cu geometrie de ardei capia (alungit) si uneori de ardei bulgaresc ("incovrigat", curbat), de culoare PORTOCALIE (!) cand e copt. i se spune "ardei de muraturi", se coace mai prin septembrie si se gaseste in piete pana in octombrie - inceput de noiembrie. este extrem de gustos crud, dar adaugat la mancare (dupa puterea de a suporta a fiecaruia) e de mare efect pentru cei care mananca iute (picant eu zica ca e altceva si voi pune un exemplu mai jos). in muraturi nu se conserva aroma foarte bine, dar le iuteste iar ardeiul se conserva cam prost... daca e copt nu prea ramane decat coaja...
acest ardei am incercat sa il conserv toamna trecuta in doua moduri: taiat si pus la congelator sau pus in otet ca ardeiul iute comun. in otet... nu mi-a iesit mai bine decat la muraturi, carnea se dizolva. la congelator e ok, merge si mancat (e.g. tocat si adaugat la ciorba) sau pus la gatit - dar tot se pierde din aroma.
toamna asta o sa incerc cu ajutorul sotiei sa fac un bulion din asa ceva. am selectionat seminte de la ardei "perfecti" si "imperfecti", acu' sa vad cine le va semana si creste prin Buzau... avem o matusa dar deja imi e jena sa ii pun job-ul in brate pt. ca e in varsta si anul trecut 2 brazde de ardei au mers la mine...
am atasat aici o poza cu ardeii in cauza, poate ma ajuta cineva sa identific alta zona unde se cultiva in afara de Buzau si poate limitrof Ialomita (Moldova toata, Giurgiu, Alexandria, si ce mai stiu eu... nu).
am promisiunea sotiei ca voi capata un format electronic de reteta de ketchup homemade pentru a pune aici - un fel de a spune ketchup - pe care il producem toamna. eu tai, toc si iar tai: telina, verdeturi, ardei, rosii si alte "chestii". cred ca se poate adauga si ardei iute. "designed" in BZ, autor necunoscut, preluata tot de la soacra mea... este BESTIAL.
sotia mi-a spus sa pun la vanzari semintele de ardei "roz" (asa ii zic eu) de muraturi!





- Fişiere ataşate
-
- IMAG0322.jpg (37.87 KiB) Vizualizat de 1155 ori
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
-
- utilizator constant
- Mesaje: 256
- Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
- Localitate: Bucuresti
Re: Gastronomie si alte dichisuri
am incercat sa vin cu niste sugestii. de lungimea unui roman fluviu, ma rog...deltaic scrie:>gsteph< sa te vad acum pe unde scoti camasa ! Scrie-i reteta dorita lui "nuke" si vezi sa fie una cel putin la fel de buna ca bulionul de ardei,deja celebru.

eu am o atitudine fata de gatit identica cu cea de la pescuit! experimentez si invat... uneori am capturi respectabile

foarte serios: daca se gasesc gradinari dispusi sa incerce ardeiul descris de mine, le donez 1/2 din semintele cu pricina pentru raspandire. din ambele loturi.
sotia mea comenteaza "deci ai facut celebru bulionul de ardei!"
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
-
- utilizator constant
- Mesaje: 256
- Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
- Localitate: Bucuresti
Re: Gastronomie si alte dichisuri
ma dispera ca nu mai pot modifica sau adauga la ultimul post...
pentru pasionatii de mirodenii (spices) si alte "picanterii" - un site destul de celebru despre bucataria indiana de unde eu am invatat cate ceva: http://www.mamtaskitchen.com
despre mirodenii si condimente naturale (la indemana, mai tehnic dar de ajutor, si nu e singurul): http://www.condimente.ro/spices
promit sa revin cu reteta de ketchup, la ora asta chiar imi doresc un copy/paste.
pentru pasionatii de mirodenii (spices) si alte "picanterii" - un site destul de celebru despre bucataria indiana de unde eu am invatat cate ceva: http://www.mamtaskitchen.com
despre mirodenii si condimente naturale (la indemana, mai tehnic dar de ajutor, si nu e singurul): http://www.condimente.ro/spices
promit sa revin cu reteta de ketchup, la ora asta chiar imi doresc un copy/paste.
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@gsteph-multumesc pt reteta.
Pasta de ardei era facuta de Misza,in bucataria proprie deci nu pot sa iti raspund daca era Pista.Insa,gustativ,si dupa culoare cred ca avea si gogosar(sau kapia)....pt ca aroma si iuteala era mai blanda iar culoarea catre bordeaux..
Facand analogie cu o mancare ungureasca(Balaton)-fasole boabe cu carnita de vaca+gogosar calit cu ardei iute am crezut ca si pasta e asa,de aceea am intrebat un specialist din Buzau....
Off..covrigi de Buzau(de la gara mai nou ca aia de la piata s-au stricat un pic.)...of rachiu de afine de la Lopatari...of pastrama de Plescoi...of busuioca...etc.
Pasta de ardei era facuta de Misza,in bucataria proprie deci nu pot sa iti raspund daca era Pista.Insa,gustativ,si dupa culoare cred ca avea si gogosar(sau kapia)....pt ca aroma si iuteala era mai blanda iar culoarea catre bordeaux..
Facand analogie cu o mancare ungureasca(Balaton)-fasole boabe cu carnita de vaca+gogosar calit cu ardei iute am crezut ca si pasta e asa,de aceea am intrebat un specialist din Buzau....
Off..covrigi de Buzau(de la gara mai nou ca aia de la piata s-au stricat un pic.)...of rachiu de afine de la Lopatari...of pastrama de Plescoi...of busuioca...etc.
-
- utilizator constant
- Mesaje: 256
- Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
- Localitate: Bucuresti
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@nuke: ardei sau gogosari, dulci sau iuti - se poate aplica aceeasi reteta de preparare a bulionului sau pastei descrisa succint in postul meu cu reteta de sarmalute. dar atentie la curatatul ardeiului iute cu mainile neprotejate !! - e vorba de ochi, fata, buze... asta toamna am avut probleme vreo doua zile.
sotia a binevoit sa imi scrie reteta de :Ketchup"
-10 kg rosii
-3 kg gogosari
-3 kg ardei capia
-5 cepe mari
-5 teline mari inclusive frunzele lor (mai multe, mai bine)
Toate acestea se curata de cotoare, se spala, se taie (bucati 2-3cm) si se pun la fiert. Se lasa sa clocoteasca 2 ore. Apoi se lasa la racit, dupa care se dau prin masina de tocat cu separator (de mai multe ori, pana raman numai cojile de la ardei).
In sucul obtinut se adauga 0.25 kg zahar, 0.25 l ulei, 0.15 l otet, 8 lingurite sare, 3 lingurite cimbru si 3 lingurite piper (toate acestea pot fi ajustate in functie de preferinte). Acestea se fierb in clocot timp de 20 minute si apoi se imbuteliaza in timpul fierberii (!!!), in sticle sau borcane care se inchid etans, care sunt curate si uscate. Se lasa sa se raceasca cat mai lent (invelite intr-o patura).
sotia a binevoit sa imi scrie reteta de :Ketchup"
-10 kg rosii
-3 kg gogosari
-3 kg ardei capia
-5 cepe mari
-5 teline mari inclusive frunzele lor (mai multe, mai bine)
Toate acestea se curata de cotoare, se spala, se taie (bucati 2-3cm) si se pun la fiert. Se lasa sa clocoteasca 2 ore. Apoi se lasa la racit, dupa care se dau prin masina de tocat cu separator (de mai multe ori, pana raman numai cojile de la ardei).
In sucul obtinut se adauga 0.25 kg zahar, 0.25 l ulei, 0.15 l otet, 8 lingurite sare, 3 lingurite cimbru si 3 lingurite piper (toate acestea pot fi ajustate in functie de preferinte). Acestea se fierb in clocot timp de 20 minute si apoi se imbuteliaza in timpul fierberii (!!!), in sticle sau borcane care se inchid etans, care sunt curate si uscate. Se lasa sa se raceasca cat mai lent (invelite intr-o patura).
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Ia marturiseste tu,...draga "gsteph" cum fac sarbii din zona pomenita,pilaful?Ma refer la ala de post,ca de,...ma tin departe de ispite.
Azi am mai folosit 1/4 din bulionul de ardei de la tine,la o supa de fasole. A iesit o nebunie(daca nu eram in post nici nu ma uitam la ea in lipsa ciolanului afumat). Intr-adevar aportul ardeilor la gustul final al preparatelor (unde se preteaza)se simte.
Azi am mai folosit 1/4 din bulionul de ardei de la tine,la o supa de fasole. A iesit o nebunie(daca nu eram in post nici nu ma uitam la ea in lipsa ciolanului afumat). Intr-adevar aportul ardeilor la gustul final al preparatelor (unde se preteaza)se simte.
-
- utilizator constant
- Mesaje: 256
- Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
- Localitate: Bucuresti
Re: Gastronomie si alte dichisuri
deltaic scrie:Ia marturiseste tu,...draga "gsteph" cum fac sarbii din zona pomenita,pilaful?Ma refer la ala de post,ca de,...ma tin departe de ispite.
Azi am mai folosit 1/4 din bulionul de ardei de la tine,la o supa de fasole. A iesit o nebunie(daca nu eram in post nici nu ma uitam la ea in lipsa ciolanului afumat). Intr-adevar aportul ardeilor la gustul final al preparatelor (unde se preteaza)se simte.


eu sunt moldovean (BC), si apoi prin "adoptie" buzoian. supa de fasole din copilaria prin Moldova imi amintesc ca era o chestie fada si de culoare incerta. spre deosebire de ciorba de fasole acrita cu bors, cu cimbru, mamaliguta calda si o ceapa zdrobita cu pumnul alaturi...
prin urmare - pilaf de post:
- 3-4 morcovi mari, taiati in 1/2
- 1 telina mai maricica dar nu exagerat taiata in 1/4
- 3-4 cepe medii intregi
- optional 1 pastarnac mediu (taiat pe lung daca e gros si atos la mijloc)
- optional 1 patrunjel radacina (idem ca mai sus)
- cateva linguri de ulei
se fierb cele de mai sus fara sare (!) in cca. 2l de apa. dupa fierbere se strecoara legumele. se masoara zeama in volum (!), la fiecare 5 polonice de zeama se pune 1 polonic de orez (ras, nu cu varf, e vorba de volum). se adauga sare si "delikat de casa (merge si ala de supermarket, dar atentie ca are neshte chimicale de te doare... ficatul). se fierbe pana se leaga un pic orezul. produsul final trebuie sa aiba o culoare galbuie, sa nu fie perfect legat - cand se raceste se mai leaga...
se presara piper cand se serveste. merge si cu mamaliguta calda, si ceva muraturi in saramura (patlagele, vinete, conopida, etc).
obs: legumele fierte eu le mananc separat cu un pic de sare. li se poate da o intrebuintare dupa imaginatia fiecaruia. "sarbii" din BZ nu le mancau... da deh, gradinari din tata'n fiu...
exista si varianta de pilaf din gaina / pui crescut in curte... dar sa lasam pentru dupa post.
next: vreti si o ciulama de praz ? nu e sarbeasca 100%, dar e gustoasa.
off-topic: tocmai am primit felicitari (prin telefon) ca scot sarbaria din anonimat !





sincer, nimeni dintre rude sau prieteni nu mi-a putut spune care e chestia cu sarbii si BZ... ca e cam departe de Dunare...

The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Am facut-o si eu si a iesit trasnet. Pe langa morcov si ceapa, am pus si ciuperci(fierte). O minunatie!kleniacul scrie:...Daca va intereseaza o reteta de pate de ficat,eu de obicei fac de pui.......
