Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
ANDREI RIGA
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de ANDREI RIGA » 04 Mar 2012, 22:21

Inca o idee de la nevasta

"VARZARI"

Se caleste varza acra ca la reteta precedenta. Se face coca de paine, din care se "intocmesc" plicuri cu varza in interior (ca o poala in brau) dupa care se coc la cuptor. Din nou "Pofta buna!"
PS daca faceti, chemati-ma si pe mine! Mie nu-mi mai face, de cand am mancat singur toata tava! :wallbash:

Alte idei de post

Tocanita de ciuperci
Ciulama de ciuperci

D2O
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de D2O » 05 Mar 2012, 10:48

tocmai aseara am lipsit cand erau discutile mai interesante. la ce reteta s-au dezvaluit ma bate gandul sa tin post si eu :D

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 05 Mar 2012, 19:38

ANDREI RIGA scrie:
luci_t scrie: :lol: :lol: Mesaj de la nevasta-mea : "oloi de ludaie" gasesti la Plafar ! Tot de la ea: stie ca se fac si cu varza dulce, dar sunt minunati cu varza acra! Iar eu subscriu in totalitate! :lol: :lol:
saru'mana pt pont doamna. Deja mi-am trimis socru sa caute la Plafar si sa-mi trimita aici :lol:
si la varzari merge bine sa se amestece varza cu niste branza sarata si marar... is delicioase mai ales daca se acopera cu niste smantana... of ce pofta mi-ai facut :wallbash:

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 05 Mar 2012, 20:10

luci_t scrie: si la varzari merge bine sa se amestece varza cu niste branza sarata si marar... is delicioase mai ales daca se acopera cu niste smantana... of ce pofta mi-ai facut :wallbash:
Asa este, dar trebuiau sa fie de post! :D

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 05 Mar 2012, 20:21

>Saru'mana dna Riga si din partea mea,un pont important.De Plafar,lumea a cam uitat. Mai am pregatite niste sarutari de maini pentru eventuale retete de post nedivulgate inca.
>luci_t< de imbunatatirile retetei cu branza si smantana ,deocamdata nici nu poate fi vorba desi suna foarte apetisant.Dupa post incerc neaparat si varianta asta.

D2O
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de D2O » 06 Mar 2012, 18:13

si una de marinata de la mine.
crap sau caras mare
faina
1paharulei
piper
ienibahar
coriandru
sare
dafin
zeama de la 1 lamaie mare
juma pahar otet
apa 1/2l
pestele curatat de solzi si matze,se taie in jumatate pe lungime si jumatatile rezultate se taie in buc de 3 degete. bucatile de peste se tavalesc in faina si se prajesc in ulei fara sa se rumeneasca prea mult.se tin cam 5 min pe fiecare parte.cand sunt gata se pun la borcan cu ulei cu tot. fierbem apa cu ienibahar,coriandru,dafin si piper cam 5 min. se ia de pe foc,seadauga zeama de lamaie,otetul si o lingurita si juma de sare.se lasa la racit si se toarna peste peste.dupa o saptamana se poate manca.tine cam 3-4 saptamani la frigider.

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 06 Mar 2012, 18:36

D2O scrie:si una de marinata de la mine.
crap sau caras mare.....
Un motiv sa pescuiesc un crap pe santul din fata casei :lol:

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 09 Mar 2012, 21:33

>>> Marinata varianta 2. Pestele,taiat bucati,se da prin faina,se prajeste pe jumatate(cam ca la plachie).In uleiul ramas se caleste ceapa taiata marunt(2 cepe mari). Cand s-a calit se pun 2 cutii de rosii cuburi maruntite in blender,vin=1 pahar,1 lamaie feliata si curatata de coaja,foi de dafin,piper boabe,sare,boia dulce/iute(dupa gust). Se fierbe totul cam 5 min,se adauga bucatile de peste si se baga la cuptor pana se ingroasa sosul. Aperitiv excelent,se serveste rece. Marinata mea preferata.

gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant

Re:

Mesaj de gsteph1968 » 10 Mar 2012, 13:47

deltaic scrie:>>>Despre whisky. Aveam deunazi o "disputa"cu un bun amic pe acest subiect. Am degustat impreuna niste"Bruichladdich 15 years old" single malts,46* alch.Un whisky din zona Islay. Licorile de aici din arhiperlagul Hebridelor sunt celebre pentru aroma intensa de turba si fum care contribuie la un gust desavarsit.Drept dovada este whisky-ul "Ardbeg" cu cel mai mare punctaj la ora actuala(98 pct din 100 posibile). Cand l-am vazut pe bunul meu amic ca vrea sa-si puna gheata in whisky,un val negru mi-sa pus pe ochi.Un mare sacrilegiu ! Singurele whisky-uri care se preteaza la asa ceva sunt burbonurile americane, pe care eu nu le pot consuma decat in coctailuri.
Ca in orice disputa (gheata se exclude din start)sunt voci care sustin ca trebuie baut simplu,cel mult cu un pahar de apa alaturi si altele care prefera diluat cu apa pura, cel mult 20% din continutul paharului.Eu prefer simplu.Paharul de whisky adecvat nu este cel cu care ne-am obisnuit,paharul cilindric cu modele sofisticate incrustate.Pentru a observa reflexele culorii si limpezimea ,este foarte important ca sticla paharului sa fie subtire,simpla si transparenta.Paharul trebuie sa tina intacte aromele un timp cat mai indelungat,schimbul cu aerul sa fie,cat mai limitat. Paharul de whisky este de tip lalea sau bulb cu picior scurt. Whisky-urile ajung la peste 60*alc(chiar 66*) dar acest lucru nu se simte direct. Comparativ, palinca are in mod normal 50*-53*alc.
Despre acest subiect se poate vorbi la nesfarsit(sunt topicuri nenumarate pe forumurile de specialitate) dar un lucru este cert,nu merita sa te imbeti cu asa licoare divina. Single malt-urile mele preferate,din ce am reusit sa procur, raman "Ardbeg"si "Laphroaig "din zona Islay si "Rosebank 22 years old 61,1*alch."din zona Lowlands.
:respekt:

ar mai fi si Tallisker 20y old
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.

gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gsteph1968 » 10 Mar 2012, 14:43

regret teribil ca am pierdut "dezlantuirea" acestui topic, si teama imi este ca nu e singurul...

iata aici o reteta de sarmale post din zona Buzaului (sarbii si gradinile lor):

Sarmale de post:
-1 kg orez
-2.5 kg ceapa
-1 l ulei
-2 linguri zahar
-1 lingura gris
-1 lingura faina
-delikat (de casa... cine are, sare si legume deshidratate)
-cimbru
-piper + [++] [+++]
-bulion de ardei (cu generozitate)

Se toaca ceapa si se prajeste in ulei. Apoi se adauga
bulionul si se continua sa se prajeasca. Apoi se adauga
orezul si se lasa pe foc mic in continuare. Treptat se
adauga cate putina apa (cam doua cani in total). Apoi se
ia de pe foc si se adauga cimbrul, piperul, delikatul,
zaharul, faina si grisul. Se lasa sa se raceasca.

Se invelesc apoi sarmalele in foi de varza acra (se pune
cate o ligurita de compozitie la o sarma - orezul se umfla). La fundul oalei
se pun bete de marar apoi se aseaza sarmalele. Se adauga
zeama (1/2 bors si 1/2 apa). Deasupra se toaca putina varza
(miezul) si se pune putin bulion sau suc de rosii si apoi
se fierb.

Reteta este preluata de la soacra mea (Dumnezeu sa o ierte!). Sotia mea le gateste mai rar decat imi doresc, participarea mea se rezuma la ajutor la "ambalat", curatat si tocat ceapa.
[off topic]
Un ingredient de baza la multe din preparatele din zona BZ este bulionul de ardei rosii facut in casa. Am testat diverse sortimente din comert si nu prea... dar in lipsa celui facut in casa merge. Din pacate si ardeii rosii din piata incep sa nu mai fie ce trebuie din cauza ca gradinarii din comoditate nu isi selectioneaza seminte, le cumpara la plic. Este o chestie verificata toamna trecuta cu ardei rosii din gradina familiei.

Bulion de ardei rosii: ardei rosii (romanesti, din piata), se spala, se curata, taiati bucati, tocati la masina, se pun la fiert (sare optional). Se fierb pana se ingroasa (nu pasta, ci ca un sos mai gros). Se pune compozitia fierbinte (!) in sticle/borcane cu capac ermetic, lasand cat mai putin aer in recipient. Optional + bain-marie. Se conserva f. bine.
Se poate folosi la orice fel de mancare, pentru mine e esential la sarmale (de post sau nu), iahnie de fasole si orice sos rosu.
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.

Scrie răspuns