regret teribil ca am pierdut "dezlantuirea" acestui topic, si teama imi este ca nu e singurul...
iata aici o reteta de sarmale post din zona Buzaului (sarbii si gradinile lor):
Sarmale de post:
-1 kg orez
-2.5 kg ceapa
-1 l ulei
-2 linguri zahar
-1 lingura gris
-1 lingura faina
-delikat (de casa... cine are, sare si legume deshidratate)
-cimbru
-piper + [++] [+++]
-bulion de ardei (cu generozitate)
Se toaca ceapa si se prajeste in ulei. Apoi se adauga
bulionul si se continua sa se prajeasca. Apoi se adauga
orezul si se lasa pe foc mic in continuare. Treptat se
adauga cate putina apa (cam doua cani in total). Apoi se
ia de pe foc si se adauga cimbrul, piperul, delikatul,
zaharul, faina si grisul. Se lasa sa se raceasca.
Se invelesc apoi sarmalele in foi de varza acra (se pune
cate o ligurita de compozitie la o sarma - orezul se umfla). La fundul oalei
se pun bete de marar apoi se aseaza sarmalele. Se adauga
zeama (1/2 bors si 1/2 apa). Deasupra se toaca putina varza
(miezul) si se pune putin bulion sau suc de rosii si apoi
se fierb.
Reteta este preluata de la soacra mea (Dumnezeu sa o ierte!). Sotia mea le gateste mai rar decat imi doresc, participarea mea se rezuma la ajutor la "ambalat", curatat si tocat ceapa.
[off topic]
Un ingredient de baza la multe din preparatele din zona BZ este bulionul de ardei rosii facut in casa. Am testat diverse sortimente din comert si nu prea... dar in lipsa celui facut in casa merge. Din pacate si ardeii rosii din piata incep sa nu mai fie ce trebuie din cauza ca gradinarii din comoditate nu isi selectioneaza seminte, le cumpara la plic. Este o chestie verificata toamna trecuta cu ardei rosii din gradina familiei.
Bulion de ardei rosii: ardei rosii (romanesti, din piata), se spala, se curata, taiati bucati, tocati la masina, se pun la fiert (sare optional). Se fierb pana se ingroasa (nu pasta, ci ca un sos mai gros). Se pune compozitia fierbinte (!) in sticle/borcane cu capac ermetic, lasand cat mai putin aer in recipient. Optional + bain-marie. Se conserva f. bine.
Se poate folosi la orice fel de mancare, pentru mine e esential la sarmale (de post sau nu), iahnie de fasole si orice sos rosu.
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.