Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Curichi cu losti a.k.a. "varza cu taitei"
Varza murata se toaca si se tine in apa la desarat.Se stoarce bine de apa si se caleste intr-o tigaie mare cu ulei de floarea soarelui si adaugati piper la sfarsit. Intre timp, daca va da mana, faceti taitei de casa, daca nu, cumparati taitei din oras (fara ou). Nu va dau vreo indicatie de cantitate, dar raportul intre varza si taitei sa fie jumi/juma'. Se fierb taiteii in apa cu sare. Se scurg de apa in strecuratoare si intr-un vas oarecare se amesteca cu varza calita. Pofta buna!
Varza murata se toaca si se tine in apa la desarat.Se stoarce bine de apa si se caleste intr-o tigaie mare cu ulei de floarea soarelui si adaugati piper la sfarsit. Intre timp, daca va da mana, faceti taitei de casa, daca nu, cumparati taitei din oras (fara ou). Nu va dau vreo indicatie de cantitate, dar raportul intre varza si taitei sa fie jumi/juma'. Se fierb taiteii in apa cu sare. Se scurg de apa in strecuratoare si intr-un vas oarecare se amesteca cu varza calita. Pofta buna!
@andrei riga
ce pofta mi-ai facut... pe la mine-n sat se face reteta asta doar ca e cu varza dulce. Si batranii ii spuneau "curechi cu lashte" sau "curechi cu taitei lati" Sigur saptamana asta o sa-mi faca sotia
ce pofta mi-ai facut... pe la mine-n sat se face reteta asta doar ca e cu varza dulce. Si batranii ii spuneau "curechi cu lashte" sau "curechi cu taitei lati" Sigur saptamana asta o sa-mi faca sotia
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
Stie cineva o reteta buna de marinata? Si mai ales cum se face! Mersi.
Until next time....Tight Lines!
De peste ? Se poate face din mai multe,de asta intreb.
-
- veteran
@luci_t
Eu sunt regatean, asa ca traducerea mea s-ar putea sa fie aproximativa, e preluata de la nevasta-mea care e nascuta aici in Bucuresti, mama ei si in special bunica fiind ardelence
Eu sunt regatean, asa ca traducerea mea s-ar putea sa fie aproximativa, e preluata de la nevasta-mea care e nascuta aici in Bucuresti, mama ei si in special bunica fiind ardelence

Marinata varianta 1. Pestele(2kg) filetat, se taie in buc de cca 4 cm. Se pun in borcan(e). Marinata: apa(500 ml),200 ml otet,ulei 100ml,sare,dafin,piper boabe,2 cepe feliate,mustar boabe, se pun la fiert circa 10min. Cand s-au racit se toarna peste pesthe si se amesteca si se lasa o saptamana sa se contopeasca aromele. Vor urma alte variante zilele astea.
>>> Sa traiesti Andrei pentru idee !
>>> Sa traiesti Andrei pentru idee !
Am inteles acum ce-i cu curichiul... dar sa stii ca pe la moti varza = curichi Cu inaintasi prin ardeal banuiesc ca ai o sotie care stie gati bine. Nu prea le am cu postul, desi imi propun de cativa ani sa postesc, dar am o "reteta" traditionala si foarte simpla de post:ANDREI RIGA scrie:@luci_t
"Croampe in duba cu curechi acru si oloi de ludaie"
Se iau cativa cartofi necuratati si se pun la copt in cuptor la foc potrivit. Se scurge niste varza murata si se taie. Cand is copti cartofii, se pun pe un platou asa cum sunt, cu varza in apropiere. Pt a fi mai gustosi in farfurie ne punem niste ulei de dovleac cu sare, curatam cartofii asa cum sunt calzi, ii incingem in ulei si...
Pofta buna
PS daca nu aveti ulei de dovleac (nu am mai gasit de ani buni) e foarte bun uleiul de floarea soarelui, de masline sau uleiul aromat/balsamic
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
-
- veteran
luci_t scrie: PS daca nu aveti ulei de dovleac (nu am mai gasit de ani buni) e foarte bun uleiul de floarea soarelui, de masline sau uleiul aromat/balsamic