Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
ANDREI RIGA
veteran
veteran
Mesaje: 1653
Membru din: 05 Oct 2006, 11:40
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de ANDREI RIGA » 04 Mar 2012, 20:18

Curichi cu losti a.k.a. "varza cu taitei"

Varza murata se toaca si se tine in apa la desarat.Se stoarce bine de apa si se caleste intr-o tigaie mare cu ulei de floarea soarelui si adaugati piper la sfarsit. Intre timp, daca va da mana, faceti taitei de casa, daca nu, cumparati taitei din oras (fara ou). Nu va dau vreo indicatie de cantitate, dar raportul intre varza si taitei sa fie jumi/juma'. Se fierb taiteii in apa cu sare. Se scurg de apa in strecuratoare si intr-un vas oarecare se amesteca cu varza calita. Pofta buna!

Avatar utilizator
luci_t
veteran
veteran
Mesaje: 1729
Membru din: 26 Ian 2007, 23:22
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de luci_t » 04 Mar 2012, 20:46

@andrei riga

ce pofta mi-ai facut... pe la mine-n sat se face reteta asta doar ca e cu varza dulce. Si batranii ii spuneau "curechi cu lashte" sau "curechi cu taitei lati" Sigur saptamana asta o sa-mi faca sotia

Avatar utilizator
AdrianHD
veteran
veteran
Mesaje: 1165
Membru din: 24 Sep 2009, 22:40
Localitate: Brad,Hunedoara
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de AdrianHD » 04 Mar 2012, 20:56

Stie cineva o reteta buna de marinata? Si mai ales cum se face! Mersi.
Until next time....Tight Lines!

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 04 Mar 2012, 21:07

De peste ? Se poate face din mai multe,de asta intreb.

Avatar utilizator
AdrianHD
veteran
veteran
Mesaje: 1165
Membru din: 24 Sep 2009, 22:40
Localitate: Brad,Hunedoara
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de AdrianHD » 04 Mar 2012, 21:12

De peste,sigur! :D
Until next time....Tight Lines!

ANDREI RIGA
veteran
veteran
Mesaje: 1653
Membru din: 05 Oct 2006, 11:40
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de ANDREI RIGA » 04 Mar 2012, 21:22

@luci_t

Eu sunt regatean, asa ca traducerea mea s-ar putea sa fie aproximativa, e preluata de la nevasta-mea care e nascuta aici in Bucuresti, mama ei si in special bunica fiind ardelence :D

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 04 Mar 2012, 21:34

Marinata varianta 1. Pestele(2kg) filetat, se taie in buc de cca 4 cm. Se pun in borcan(e). Marinata: apa(500 ml),200 ml otet,ulei 100ml,sare,dafin,piper boabe,2 cepe feliate,mustar boabe, se pun la fiert circa 10min. Cand s-au racit se toarna peste pesthe si se amesteca si se lasa o saptamana sa se contopeasca aromele. Vor urma alte variante zilele astea.
>>> Sa traiesti Andrei pentru idee !

Avatar utilizator
AdrianHD
veteran
veteran
Mesaje: 1165
Membru din: 24 Sep 2009, 22:40
Localitate: Brad,Hunedoara
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de AdrianHD » 04 Mar 2012, 21:39

Mersi deltaic! :respekt:
Until next time....Tight Lines!

Avatar utilizator
luci_t
veteran
veteran
Mesaje: 1729
Membru din: 26 Ian 2007, 23:22
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de luci_t » 04 Mar 2012, 21:49

ANDREI RIGA scrie:@luci_t

Eu sunt regatean, asa ca traducerea mea s-ar putea sa fie aproximativa, e preluata de la nevasta-mea care e nascuta aici in Bucuresti, mama ei si in special bunica fiind ardelence :D
Am inteles acum ce-i cu curichiul... dar sa stii ca pe la moti varza = curichi Cu inaintasi prin ardeal banuiesc ca ai o sotie care stie gati bine. Nu prea le am cu postul, desi imi propun de cativa ani sa postesc, dar am o "reteta" traditionala si foarte simpla de post:

"Croampe in duba cu curechi acru si oloi de ludaie"

Se iau cativa cartofi necuratati si se pun la copt in cuptor la foc potrivit. Se scurge niste varza murata si se taie. Cand is copti cartofii, se pun pe un platou asa cum sunt, cu varza in apropiere. Pt a fi mai gustosi in farfurie ne punem niste ulei de dovleac cu sare, curatam cartofii asa cum sunt calzi, ii incingem in ulei si...
Pofta buna

PS daca nu aveti ulei de dovleac (nu am mai gasit de ani buni) e foarte bun uleiul de floarea soarelui, de masline sau uleiul aromat/balsamic

ANDREI RIGA
veteran
veteran
Mesaje: 1653
Membru din: 05 Oct 2006, 11:40
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de ANDREI RIGA » 04 Mar 2012, 22:02

luci_t scrie: PS daca nu aveti ulei de dovleac (nu am mai gasit de ani buni) e foarte bun uleiul de floarea soarelui, de masline sau uleiul aromat/balsamic
:lol: :lol: Mesaj de la nevasta-mea : "oloi de ludaie" gasesti la Plafar ! Tot de la ea: stie ca se fac si cu varza dulce, dar sunt minunati cu varza acra! Iar eu subscriu in totalitate! :lol: :lol:

Scrie răspuns