Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
deltaic
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 23 Mai 2016, 09:06

MuskMd scrie:mai degraba gasesti escargot cu pate de fois gras decat alivanci , sarmale si o tochitura de la mama ei.... :?
Pai vine omu' cu Cayenne-le (ca numa' d'astea vezi prin parcare) si cu teschereaua plina si vrei sa plece putind a usturoi...? Cat despre alivenci , cred ca multi moldoveni mai tinerei nici nu au auzit de asa ceva .

>"nuke" , daca inteleg bine , pestele sta pe gratar si apoi in cuptor invelit in foi , gresesc ?
Chiar vreau sa incerc reteta asta azi , sa mai schimb meniurile cu carnuri grele de dupa post .

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 23 Mai 2016, 10:38

deltaic scrie:pestele sta pe gratar si apoi in cuptor invelit in foi , gresesc ?
Nu,nu gresesti.Intai gratar apoi cuptor.
Sau numai cuptor daca nu ai timp.Daca e numai cuptor,ungi foile cu ulei si legi cu sfoara subtire sau scobitori..
In reteta mea nu am pus "sare si piper".Asta isi pune fiecare,cum vrea.
Marele R.A.R,D-zeu sa il hodineasca zicea ca piperul strica gustul fin al pastravului..
Puteti pune unt aromat cu lamaie sau coaja lamaie bio nu fungicido,rozmarin,etc.dar multe condimente omoara gustul pastravului...vedeti reteta mea de pastrav cu smantana...unde se pune numai zeama de la usturoi..
@Musk@Liviu-la hanul Ancutei am papat pastrav in foi de hrean in 2008.Nu au vrut sa dea reteta...foilor care erau moi si totusi ferme si parfumate..

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 26 Mai 2016, 13:50

nuke scrie: multe condimente omoara gustul pastravului...vedeti reteta mea de pastrav cu smantana...unde se pune numai zeama de la usturoi..
>>>Pag.9 , inceputurile topicului , "infruntarea titanilor" , o multime de retete valoroase s-au publicat atunci... "nuke"este unul dintre "grei" si la propriu si la figurat .
>Ma scuzati , nu am timp acum sa scriu mai mult , am ajuns acasa si creez(gatesc)..., toata familia este alaturi de mine , fara sa ma ajute , asteapta doar rezultatul final , se aud matze ghioraind . Probabil/mai mult ca sigur , revin cu amanunte despre meniul unei zile de joi , o zi neutra din toate punctele de vedere .

P.S.> am un vin din podgoriile(cele noi) din imprejurimile Adamclisi-ului , in jurul caruia creez meniul .

kleniacul
veteran
veteran

Mesaj de kleniacul » 31 Mai 2016, 11:37

Azi am vazut un documentar,,,La Securite' Alimentaire",e foarte instructiv, e in franceză, arată diverse aspecte din industria alimentară si conexă, erbicide care ajung in mincarea animalelor si le provoaca grave tulburari metabolice, acele animale sau produsele lor ne provoacă nouă grave dezechilibre cu rezultate directe in avalanşa de cancere si tulburari hormonale.Sînt testate si tacîmuri si vase din plastic cu produsi chimici toxici , se demonstrează si cum se obtine mierea de origine chineză sau braziliana din substanţe chimice, similar cu obţinerea oului de găină care nu a fost ouat de nici o pasăre sau reptilă.În week-end am extras mierea din stupii aflaţi la salcîm 2, rezultatele fiind foarte slabe faţa de anul trecut.Tot la Buzau am aflat de un apicultor care se lăuda între amicii lui ca a dat 1 T de sirop de zahăr, o tonă,într-o noapte.Nici nu ştiu ce e mai rău , o miere falsificată local , sau în China.Ce mi-a placut in documentar e că rezultatele organelor de securitate alimentară sint publice, atît pe site-ul autorităţii publice , cît şi, obligatoriu, pe site-ul supermagazinelor prinse în off-side.Cel puţin in Franţa se pare ca nu există discriminare intre micii si marii comercianţi.Se vorbeşte acolo si despre carnea de cal din Romănia , şi alte lucruri interesante.Vizionare plăcută.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 02 Iun 2016, 00:08

kleniacule ai extras salcam? esti valoros ;) noi am venit din pastoral pe minus grav si am tinut albinele la rapita pentru dezvoltare , culmea au iesit pe minus mai grav decat cele care au stat acasa, am declarat an nul de salcam, cine cumpara sa aibe mare grija ca se umbla cu zaharuri, pacat ca forjeaza albina degeaba "mierea" e pasteurizata din zahar daca nu se zahariseste in maxim doua saptamani clar e fiertura. au fost zile de cules dar au adus 800 gr plus si peste noapte a scazut la 1.2kg cantarul, semn ca a fost apa multa si putin nectar! atentie daca si de unde cumparati! nu va pacaliti cu salcamul anul asta dpmdv , plec in suedia duminica si am ciupit cu greu 2 kile de salcam de anul trecut de la cineva de incredere pentru un prieten, zic atentie mare ! nici de la fanteata nu iese cantarul pe plus din pacate

kleniacul
veteran
veteran

Mesaj de kleniacul » 02 Iun 2016, 16:05

pikeman scrie:kleniacule ai extras salcam? esti valoros ;) noi am venit din pastoral pe minus grav si am tinut albinele la rapita pentru dezvoltare , culmea au iesit pe minus mai grav decat cele care au stat acasa, am declarat an nul de salcam, cine cumpara sa aibe mare grija ca se umbla cu zaharuri, pacat ca forjeaza albina degeaba "mierea" e pasteurizata din zahar daca nu se zahariseste in maxim doua saptamani clar e fiertura. au fost zile de cules dar au adus 800 gr plus si peste noapte a scazut la 1.2kg cantarul, semn ca a fost apa multa si putin nectar! atentie daca si de unde cumparati! nu va pacaliti cu salcamul anul asta dpmdv , plec in suedia duminica si am ciupit cu greu 2 kile de salcam de anul trecut de la cineva de incredere pentru un prieten, zic atentie mare ! nici de la fanteata nu iese cantarul pe plus din pacate
A mers binisor salcîmul 1, la 2 au dat putin înapoi, anul trecut am scos cam 10 kg media pe 20 de stupi, anul ăsta cu 29 de stupi de producţie abia am scos 100 kg , cam galbuie, de la urmele de rapita si livadă, care se simt in granule fine depuse pe fundul bidoanelor.A venit si 1 zi de cules la sălcioară, care coloreaza tot in galben salcîmul.Plus aproape 20 de roi, ca botci trăgeau de la sfîrsitul livezii.Eu sînt destul de amărît ca am bagat 300 de rame de cat la cladit şi ma aşteptam la rezultate mult mai bune.Pe de altă parte anul trecut am pierdut o clientă veche pe motiv ca voia salcim mai incolor, de la F40 iese probabil mai incolor, eu o prefer mai colorată si fara zahăr industrial.Daca vrei o poza cu o rama de cat căpacită spune-mi ca e în bucătărie, îmi fac curaj sa o tai :lol: .

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 02 Iun 2016, 16:33

Pune nene poza daca n-ai facut operația sa ma holbez si eu. Și eu cautam în ignoranță mea ,ca numai tipul asta consum ,miere de salcam cat mai incolora ca aia e mai pura si ca d'aia nu se zahariseste, habar nu aveam ca se poate obtine transparenta caracteristică, artificial. Găsesc foarte interesant schimbul vostru de impresii :respekt:

kleniacul
veteran
veteran

Mesaj de kleniacul » 03 Iun 2016, 06:45

rine scrie:Pune nene poza daca n-ai facut operația sa ma holbez si eu. Și eu cautam în ignoranță mea ,ca numai tipul asta consum ,miere de salcam cat mai incolora ca aia e mai pura si ca d'aia nu se zahariseste, habar nu aveam ca se poate obtine transparenta caracteristică, artificial. Găsesc foarte interesant schimbul vostru de impresii :respekt:
Daca te duci la magazinele apicole vei vedea in sticle de 10 l un lichid incolor, ca apa , de fapt e sirop de zahar, hidrolizat de porumb,denumit dupa concentraţie F40, F30, etc.Acesta nu cristalizeaza, cel mai concentrat fiind la densitate ca mierea de concentrat, adica 1,44.Deci 1l de miere cîntareşte 1,44 kg.In fermele industriale apicole de afară, Canada, America, Italia, se stimuleaza la greu cu hidrolizat de porumb, la crăpari denumit sirop de porumb dulce, SPD, se adaugă in nadă.Tot in afara Europei se permite tratarea preventiva cu antibiotice, in Europa nu , acesta fiind iar un motiv pentru care ar trebui sa consumaţi miere din Europa, nu din afara ei.Zaharisirea mierii este dată de raportul fructoză/glucoză, salcîmul are fructoza majoritar, cristalizează în 2 ani, rapiţa in 25-30 zile maxim, de multe ori cristalizează în faguri, de aceea mulţi apicultori fără experienţa extrag rapiţa prea devreme , inaintea maturării ei, şi mierea fermenteză în borcane.Teiul cristalizeaza în maxim 6 luni, floarea soarelui in 2-3 luni.Viteza de cristalizare a mierii precum si modul de cristalizare depinde de procentul de apă din miere şi temperatura de pastrare.Cele mai chimizate culturi sînt rapiţa si floarea soarelui, de aceea cel mai bine consumaţi miere de padure sau de fîneaţă.Am citit pe internet ca au inventat chinezii o raşină care curăţa mierea de antibiotice, sa nu iasă in analize la export în UE.Am facut poze la fagure, nu ştiu sa le pun pe site.Ajutaţi-mă cu un sfat sa le pun aici, pe topic.

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 08 Iun 2016, 11:10

rine scrie:Am facut poze la fagure, nu ştiu sa le pun pe site.Ajutaţi-mă cu un sfat sa le pun aici, pe topic.
La cat de interesante si utile sunt relatarile colegilor apicultori , putin ajutor din partea celor priceputi , este binevenit .

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 08 Iun 2016, 15:05

cont pe http://photobucket.com/ cu fb cel mai rapid,pozele ptr rapitori.ro le aduci la marimea de 800 pixeli sa fie vizibile in pagina, le modifici cu programul de vazut poze pe care il are fiecare pe orice PC,nu uitati sa le salvati cu alt nume intr-un fisier nou,apoi le dai upload in contul de pe photobucket,acolo ai optiunea la fiecare poza in partea stanga sus de share,dai pe ea si se deschide o fereastra,acolo bifezi din partea dreapta jos IMG si se salveaza automat,iar cu clic dreapta si paste poti adauga sa se vada poza in orice text.o zi buna sa aveti

Scrie răspuns