Daca ai zbor de cules la livada sau orice sursa de polen din natura nu le mai da decit miere lichida,in punga deasupra ramelor , sau direct in hranitor, la familiile puternice. Reteta de mai sus e buna , poate, pentru perioada de lipsa de cules de polen din natura.Cind apare polenul din natura nu prea mai papa turta proteica.Laptele praf trebuie sa fie din ala degresat, iar drojdia de bere inactivata.Pentru palatabilitatea produsului trebuie macar 20% din proteina sa provina din polen.Dar daca ai cules din natura nu mai trebuie turta proteica.Spun poate, referitor la turte cu inlocuitor de polen, pentru ca soia provine de obicei , din Brazilia, Ecuador, etc, si are reziduuri serioase de erbicid, gen glifosat, iar laptele praf din China, cu alte probleme.Astea se repercuteaza direct asupra longevitatii si starii de sanatate a albinelor.Pentru colegii care se intreaba ce e Protofilul , este un extract alcoolic din plante.Fara alte substante in el, medicamente gen antibiotice.Mai trebuie sa ai grija la restringerea cuibului , sa fie bine incalzit, fara umezeala, deci fara folie de plastic deasupra ramelor.Interventiile trebuie sa fie rare si scurte, fara a umbla decit in lateralul cuibului.audumbre scrie:pikeman scrie:baga la miere combinatie saiasa turte proteice
. La 10kg de miere pun 1kg lapte praf, 500g drojdie de bere, 20g apicomplex si 250ml protofil.
,ai grav cu schimbarile de temperatura, acum trebuie tinute in frau
Stiuca, nu stiu cine te-a invatat dar aia nu e turta.
Prea putina substanta uscata in amestec. La 10kg de miere ar trebui sa ai minim 5kg substanta uscata.
La ora asta protofilul e de forma.
Am citit ca ai doar 6 stupi. Nu te complica aiurea, rasneste 3kg de zahar, 500gr drojdie de bere si pune miere pana ai aluat ca de paine.
Le doare-n patine p'lea de apidraci si protofil. Hrana sa aiba destula si fereste-i de umezeala(condens).
Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Revenim la oile noastre, acum fierb un cocos de la Cislau, pentru o supa cu galuste.De doua saptamini am dat peste un magazin care are un automat cu lapte crud de vaca , o firma din Vilcea, Am luat laptele si am pus peste el, in sticla, cam doua degete de lapte batut de la Nucet.Dupa doua zile de stat la caldură medie obtineti un lapte batut foarte gustos.Laptele pasteurizat sau UHT nu se preteaza la obtinerea laptelui batut.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
audumbre si kleniac, merci de ponturi , intr-adevar proteica a fost bagata inainte sa inceapa culesul de polen, din pacate prietenul meu nu a finalizat un proiect inceput cu mine , am cumparat iuta bio si am facut perne pe care trebuia sa le umplem cu fan si sa le bagam dupa diafragma, nu am apucat si am avut ceva umezeala dar acum e ok, trebuie studiat fenomenul in functie de diferentele de temperaturi, acum doua sapt am strans ramele si descapacit miere dupa diafragma , momentan nu am mai umblat pentru ca temperaturile nu au permis
-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Nu este necesar fin sau papura.Mult mai simplu este sa le faci cuibul pe mijloc, intre doua diafragme de scindura, cu urdinisul deschis pe tot spatiul ocupat de cuib, bine etansat sus, la podisor.Cind incepe depunerea de puiet restringi urdinisul la 4-5 cm .Asta pentru stupi cu fundul plin.Nu ai mucegai sau umezeala, fara plastic sub podisor.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Iata un dichis!edâ„¢ scrie:jumeri la vara
A taiat acum "purcelasul" si prajeste jumerile la vara...de retinut!
Unde tineti soriciul ramas(ma rog.. shorlicul ca suntem in Transilvania) ca sa vorbim cu stra-stranepotul lui Al Capone sa va rezolve "lada'????
Re: Gastronomie si alte dichisuri


-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Citi carnati poti sa faci dintr-un calcan de asta mare



Re: Gastronomie si alte dichisuri
Vreau sa cumpar o vitrina frigorifica care poate sa faca intre 0 si 1 grad Celsius. Vreau sa maturez carne de vita si de porc.
Stice cineva vre-un model? am vazut vitrine in magazine dar nu stiu exact ce temperatura pot face.
A incercat careva sa matureze carne prin dry aging?
Stice cineva vre-un model? am vazut vitrine in magazine dar nu stiu exact ce temperatura pot face.
A incercat careva sa matureze carne prin dry aging?
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!
Re: Gastronomie si alte dichisuri
ma intereseaza si pe mine problema ,din cate stiu. carnea se matureaza in camere frigorifice in care poti regla usuor temperatura la limita inghetului . mai studiez problema mai ales ca ,maturarea carnii in atare conditii , da rezultate absolut incredibile.