Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
kleniacul
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de kleniacul » 19 Mar 2016, 14:32

audumbre scrie:
pikeman scrie:baga la miere combinatie saiasa turte proteice
. La 10kg de miere pun 1kg lapte praf, 500g drojdie de bere, 20g apicomplex si 250ml protofil. ;)

,ai grav cu schimbarile de temperatura, acum trebuie tinute in frau

Stiuca, nu stiu cine te-a invatat dar aia nu e turta.
Prea putina substanta uscata in amestec. La 10kg de miere ar trebui sa ai minim 5kg substanta uscata.
La ora asta protofilul e de forma.

Am citit ca ai doar 6 stupi. Nu te complica aiurea, rasneste 3kg de zahar, 500gr drojdie de bere si pune miere pana ai aluat ca de paine.
Le doare-n patine p'lea de apidraci si protofil. Hrana sa aiba destula si fereste-i de umezeala(condens).
Daca ai zbor de cules la livada sau orice sursa de polen din natura nu le mai da decit miere lichida,in punga deasupra ramelor , sau direct in hranitor, la familiile puternice. Reteta de mai sus e buna , poate, pentru perioada de lipsa de cules de polen din natura.Cind apare polenul din natura nu prea mai papa turta proteica.Laptele praf trebuie sa fie din ala degresat, iar drojdia de bere inactivata.Pentru palatabilitatea produsului trebuie macar 20% din proteina sa provina din polen.Dar daca ai cules din natura nu mai trebuie turta proteica.Spun poate, referitor la turte cu inlocuitor de polen, pentru ca soia provine de obicei , din Brazilia, Ecuador, etc, si are reziduuri serioase de erbicid, gen glifosat, iar laptele praf din China, cu alte probleme.Astea se repercuteaza direct asupra longevitatii si starii de sanatate a albinelor.Pentru colegii care se intreaba ce e Protofilul , este un extract alcoolic din plante.Fara alte substante in el, medicamente gen antibiotice.Mai trebuie sa ai grija la restringerea cuibului , sa fie bine incalzit, fara umezeala, deci fara folie de plastic deasupra ramelor.Interventiile trebuie sa fie rare si scurte, fara a umbla decit in lateralul cuibului.

kleniacul
veteran
veteran

Mesaj de kleniacul » 19 Mar 2016, 14:48

Revenim la oile noastre, acum fierb un cocos de la Cislau, pentru o supa cu galuste.De doua saptamini am dat peste un magazin care are un automat cu lapte crud de vaca , o firma din Vilcea, Am luat laptele si am pus peste el, in sticla, cam doua degete de lapte batut de la Nucet.Dupa doua zile de stat la caldură medie obtineti un lapte batut foarte gustos.Laptele pasteurizat sau UHT nu se preteaza la obtinerea laptelui batut.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 19 Mar 2016, 19:48

audumbre si kleniac, merci de ponturi , intr-adevar proteica a fost bagata inainte sa inceapa culesul de polen, din pacate prietenul meu nu a finalizat un proiect inceput cu mine , am cumparat iuta bio si am facut perne pe care trebuia sa le umplem cu fan si sa le bagam dupa diafragma, nu am apucat si am avut ceva umezeala dar acum e ok, trebuie studiat fenomenul in functie de diferentele de temperaturi, acum doua sapt am strans ramele si descapacit miere dupa diafragma , momentan nu am mai umblat pentru ca temperaturile nu au permis

kleniacul
veteran
veteran

Mesaj de kleniacul » 20 Mar 2016, 07:37

Nu este necesar fin sau papura.Mult mai simplu este sa le faci cuibul pe mijloc, intre doua diafragme de scindura, cu urdinisul deschis pe tot spatiul ocupat de cuib, bine etansat sus, la podisor.Cind incepe depunerea de puiet restringi urdinisul la 4-5 cm .Asta pentru stupi cu fundul plin.Nu ai mucegai sau umezeala, fara plastic sub podisor.

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 20 Mar 2016, 11:41

Poate sa vina vara.vreo 35m de carnati,slanina cubulete ptr jumeri la vara cu rosii si carne de gratar in serile lungi de vara....
Imagine

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 20 Mar 2016, 16:07

edâ„¢ scrie:jumeri la vara
Iata un dichis!
A taiat acum "purcelasul" si prajeste jumerile la vara...de retinut!
Unde tineti soriciul ramas(ma rog.. shorlicul ca suntem in Transilvania) ca sa vorbim cu stra-stranepotul lui Al Capone sa va rezolve "lada'????

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 20 Mar 2016, 16:38

:) Da, il inghetz la lada in punga zip,se pastreaza bine,defapt asa am liniste cand se mai aude vreo pofta...oricum ptr mine baza sunt carnati, am o slabiciune iar ptr fica-mea muschi de pe spate afumati si uscati in sandwich-ul ptr scoala :)

kleniacul
veteran
veteran

Mesaj de kleniacul » 20 Mar 2016, 22:24

edâ„¢ scrie:Poate sa vina vara.vreo 35m de carnati,slanina cubulete ptr jumeri la vara cu rosii si carne de gratar in serile lungi de vara....
Imagine
Citi carnati poti sa faci dintr-un calcan de asta mare :lol: Nu sint pofticios, nici invidios pe cambula asta, ma ajuta sa trec peste poza asta de post un cadou cu muschi de purcelus cam ca ala din poza , plus sorici si o oratanie de tara, crescute eco la Cislau.La supa de cocos de acum doua zile a facut sotia o smecherie furata de la o prietena, a tinut compozitia pentru galuste la frigider la rece si i-au iesit pufoase si bune.O admir pentru staruinta, dupa aproape 17 ani a reusit sa faca galuste mai bune decit ale mele. :lol: Ca sa incheiem intr-o nota de post am sa bag miine seara la fript niste cirnati de Plescoi, marca inregistrata.De cind cu pozele astea si musulmanii au trecut la dreapta credinta a carnii de porc.Argument:am luat de la Carrefour Brasov Simbata trecuta carne de porc la promotie , ceafa si piept de porc, ajung la Bucuresti si se uita sotia pe una din pungi , origine Afganistan scrie pe eticheta.Si porcii fug de razboi si vin in Europa se pare.Daca stiam ca nu e romaneasca, nu luam, asa imi trebuie sa casc ochii alta data. :cry:

Spring
veteran
veteran

Mesaj de Spring » 21 Mar 2016, 00:32

Vreau sa cumpar o vitrina frigorifica care poate sa faca intre 0 si 1 grad Celsius. Vreau sa maturez carne de vita si de porc.

Stice cineva vre-un model? am vazut vitrine in magazine dar nu stiu exact ce temperatura pot face.

A incercat careva sa matureze carne prin dry aging?
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

D2O
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de D2O » 10 Apr 2016, 19:28

ma intereseaza si pe mine problema ,din cate stiu. carnea se matureaza in camere frigorifice in care poti regla usuor temperatura la limita inghetului . mai studiez problema mai ales ca ,maturarea carnii in atare conditii , da rezultate absolut incredibile.

Scrie răspuns