din fazan se face cea mai buna supa (nu acrita cu bors)... daca e cu galuste de gris.
deltaic scrie:Ce va sa fie > bogracs<? Nu am auzit niciodata de asa ceva. Am nevoie de explicatii suplimentare.
Bograci-ul, asa se pronunta, e o mancare traditionala ungureasca (tocana de cartofi cu carne) la origini iute, care se gateste in aer liber, la ceaun de fonta si e mai gustoasa daca e facuta de barbati
Unde m-am nascut bogracs-ul nu face parte din bucataria traditionala, e adus de "vinitura" de sotie a mea:lol: L-am gatit dupa nunta pt un grup mare de prieteni si a prins... unii prieteni si nu numai au ajuns specialisti.
Gata cu povestile... o sa trec la ingrediente si metoda de gatire, cantitatile raman la aprecierea voastra... personal le pun ochiometric, dar risc ceva cantitati asa aproximative
Ingrediente:
Carne de porc cu os si putina grasime, dar si carne macra aprox 1kg - taiata cubulete
Carne de vita 1kg tot la fel taiata cubulete
In loc de vita se poate folosi pui(aripioare, pulpe, piept) tot 1kg - portionata
cartofi cam 1.5-2kg - taiati cubulete
ceapa 1kg- taiata fidelute
morcovi pana in juma de kil, putina telina - rondele
ardei gras rosu 2-3buc - taiat fidelute
Boia iute/dulce
pasta de gulyas (guias) dulce/iute sau Eros Pista/Edes Anna - in functie de preferinte
Patrunjel verde proaspat - tocat marunt daca va place sa-l vedeti in farfurie; daca nu legat.
untura de porc - daca se foloseste, carnea ar fi bine sa fie fara grasime
Se mai pot adauga vegeta sau amestec de legume facute in casa (mama face ceva pt tocanite) la borcan
Se pun ceapa si, morcovii la calit pe fundul ceaunului in cateva linguri de untura la foc domol sa nu se arda. Dupa ce s-au calit putin adaugam ardeii si carnea (spalata si stoarsa de apa) care necesita un timp mai mare de gatire si le calim impreuna. Condimentam cu sare si o lingurita de boia. Aveti grija sa nu se arda boiaua

Adaugam apa, guiasul, amestecul de legume conservate si putem face focul mai puternic, pana incep sa fiarba, dupa care il lasam sa bolboroseasca. Cand vita (porcul) sunt gata pe jumatate, adaugam carnea ramasa si potrivim de condimente si apa cat sa-i acopere daca e nevoie. Cartofii ii adaugam cand e aproape gata carnea pt a nu-i fierbe exagerat. adaugam apa doar daca e musai. Bogracs-ul trebuie sa fie destul de gros. Cand sunt gata cartofii il luam de pe foc, presaram patrunjel verde taiat, il lasam 10minute sa odihneasca si bogracs-ul e gata.
Condimentele iuti (boia, ardei, guias) pot fi inlocuite de variantele lor dulci. Avand copil mic nu exagerez cu "viteza" Cine prefera mancarea picanta poate sa puna in farfurie pasta de gulas iute.
Pasta de gulas, Eros Pista (ardei iuti tocati) si Edes Anna (ardei dulci tocati) le gasiti aici:
http://www.univer.ro/products.php?pcid=1 Sper sa nu fie considerate reclama, dar sunt ingredientele care dau savoare bograciului.
PS Cand il gatiti e bine sa nu va grabiti, dureaza cam patru ore, dar timpul zboara daca esti inconjurat de prieteni