Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
deltaic
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 15 Feb 2012, 16:59

>T.Adrian< La noi in casa se gatesc frecvent 8 reteta de scoici.Daca ai ceva noutati sunt binevenite !
Va rog sa ma scuzati acum,am gasit, in cotloanele tenebroase ale congelatorului, un somn(portionat) primit din delta si vreau sa-l transform in jumari(este cam mare si gras).

rosu r.
veteran
veteran

Mesaj de rosu r. » 15 Feb 2012, 17:06

Io inteleg ca ati pus poze cu midiile alea da reteta de preparare k poate unii nu stim ce si cum . Eu zic ca ar fi binevenita macar o reteta din cele opt .
Si acuma cu atac direct la persoana :D : @deltaic tu dormi linistit noaptea ? nu sughiti ? auzi la el jumari de somn ?

T.Adrian
veteran
veteran

Mesaj de T.Adrian » 15 Feb 2012, 17:36

O reteta care imi place mie in mod deosebit, de fapt atat de mult incat sug midiile pana fac rani la buze :lol: , este asa numita reteta "moules a la moutarde", pe romaneste, scoici cu sos de mustar.

Reteta, simpla de fel ar suna asa:
- se cumpara cam 2-2.5 kg de midii
- se spala bine, eventual chiar frecate cu peria
- se arunca cele care sunt deja deschise
- se smulge pe cat posibil mizeria de care era scoica prinsa de stanca
- se pun intr-o oala mare (ca cele de ciorba)
- se pune jumatate sau chiar mai putin masura apa (optional) la o masura vin alb sec (pentru cantitatea asta cam 250ml)
- se pune la foc pana incepe zeama sa fiarba, dupa care se acopera cu capac etans si se lasa la foc mediu-mic cam 10-15 minute (cand midiile se deschid frumos)

- intre timp, separat, se iau cam 300 de grame de smantana in care se pun 1-2 linguri mustar musai Dijon, se sareaza putin si se pune in oala cand sunt scoicile aproape gata si cat sa dea si smantana intr-un clocot usor(1-2 minute) si sa lege crema

- cand e gata, se amesteca cu usurel continutul (cu capacul pus), cat sosul sa ajunga cam pe toate scoicile.

Acum treaba e gata. Se portioneaza si se servesc cu cartofi prajiti din belsug si vin alb.
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

rosu r.
veteran
veteran

Mesaj de rosu r. » 15 Feb 2012, 17:50

Promit sa probez cat de curand . Multumesc mult de reteta .

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 15 Feb 2012, 19:53

Sa traiesti Adriane ! O incerc cu prima ocazie.
>nuke< m-ai zdruncinat cu retetele tale ! Suna al naibi de bine ce ai scris tu acolo.
> rosu r.< Inca nu mi-am revenit dupa jumari. Procesul tehnologic:
Somn mare si gras; se taie cuburi pe cat posibil cam de 4 cm;se incinge untura;se pun viitoarele jumari;se rumenesc;se scot si se arunca intr-un bol plin cu mujdei(trebuie sa sfaraie intens la contactul cu zeama);se mananca cu mamaliga. Nu am inteles niciodata de ce somnul nu se prinde la mamaliga cand este asa bun asociat cu aceasta. Exista o varianta de jumari cu bucatile de carne tavalite in faina si ou(ceva gen pane).Untura(porc) este esentiala,aia de gasca sau rata este greu de gasit dar este si mai buna. Si uite asa am terminat si ultima sticla de Mustoasa de Maderat.

rosu r.
veteran
veteran

Mesaj de rosu r. » 15 Feb 2012, 20:39

Promit k la urmatoarea intalnire iti fac cadou o solnita . Nu de alta da sa nu mai pui sare pe rana cu mana goala .

Lasand gluma la o parte ft tare treaba cu jumarile de somn . Prima data am mancat la niste meseriasi in delta si am ramas "fidea" acestei retete . :respekt:

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 15 Feb 2012, 21:21

ma uit la ce scrieti aci si invariabil mi se pune un zambet .....
si imi dau seama ca se strecoara pe aci si oameni care nu au ca interes doar vanzarea de scule, etalarea lor sau galceava inutila. Si tot asa ma gandesc asa....ca o fantezie intr-o noapte de iarna la o intalnire cu oamenii astia. Toti. La un loc, sau pe rand ....Pe mal de balta, cu tucii aproape si focul intetit, cu palinca in plosca de lemn si vinul in carafa, direct de la bidonasul de 20 lasat la racit in apa de olt, mures, siret, bistrita sau dunare....

Si imi mai torn un pahar de cornata facuta de mine, si zambesc din nou la gandul asta....

poate ar trebui sa ne miscam in vara intr-o directie din asta....ca maluri mai avem, ceaune se gasesc, si rachiu si vin , slava Domnului, inca se mai face in tara asta :lol:

:respekt:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 15 Feb 2012, 21:32

...pastreaza niste cornata...totusi.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 15 Feb 2012, 21:38

iashte coane, iashte :D
sh-o visinata buna, numa sa se dea drumul la pescuit odata ca daca mai stau mult in casa.... :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 15 Feb 2012, 21:39

MuskMd scrie: La un loc, sau pe rand ....Pe mal de balta, cu tucii aproape si focul intetit, cu palinca in plosca de lemn si vinul in carafa, direct de la bidonasul de 20 lasat la racit in apa de olt, mures, siret, bistrita sau dunare....

Si imi mai torn un pahar de cornata facuta de mine, si zambesc din nou la gandul asta....

poate ar trebui sa ne miscam in vara intr-o directie din asta....ca maluri mai avem, ceaune se gasesc, si rachiu si vin , slava Domnului, inca se mai face in tara asta :lol: :respekt:
dap, prezent! :D

Scrie răspuns