Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>T.Adrian< La noi in casa se gatesc frecvent 8 reteta de scoici.Daca ai ceva noutati sunt binevenite !
Va rog sa ma scuzati acum,am gasit, in cotloanele tenebroase ale congelatorului, un somn(portionat) primit din delta si vreau sa-l transform in jumari(este cam mare si gras).
Va rog sa ma scuzati acum,am gasit, in cotloanele tenebroase ale congelatorului, un somn(portionat) primit din delta si vreau sa-l transform in jumari(este cam mare si gras).
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Io inteleg ca ati pus poze cu midiile alea da reteta de preparare k poate unii nu stim ce si cum . Eu zic ca ar fi binevenita macar o reteta din cele opt .
Si acuma cu atac direct la persoana
: @deltaic tu dormi linistit noaptea ? nu sughiti ? auzi la el jumari de somn ?
Si acuma cu atac direct la persoana

Re: Gastronomie si alte dichisuri
O reteta care imi place mie in mod deosebit, de fapt atat de mult incat sug midiile pana fac rani la buze
, este asa numita reteta "moules a la moutarde", pe romaneste, scoici cu sos de mustar.
Reteta, simpla de fel ar suna asa:
- se cumpara cam 2-2.5 kg de midii
- se spala bine, eventual chiar frecate cu peria
- se arunca cele care sunt deja deschise
- se smulge pe cat posibil mizeria de care era scoica prinsa de stanca
- se pun intr-o oala mare (ca cele de ciorba)
- se pune jumatate sau chiar mai putin masura apa (optional) la o masura vin alb sec (pentru cantitatea asta cam 250ml)
- se pune la foc pana incepe zeama sa fiarba, dupa care se acopera cu capac etans si se lasa la foc mediu-mic cam 10-15 minute (cand midiile se deschid frumos)
- intre timp, separat, se iau cam 300 de grame de smantana in care se pun 1-2 linguri mustar musai Dijon, se sareaza putin si se pune in oala cand sunt scoicile aproape gata si cat sa dea si smantana intr-un clocot usor(1-2 minute) si sa lege crema
- cand e gata, se amesteca cu usurel continutul (cu capacul pus), cat sosul sa ajunga cam pe toate scoicile.
Acum treaba e gata. Se portioneaza si se servesc cu cartofi prajiti din belsug si vin alb.

Reteta, simpla de fel ar suna asa:
- se cumpara cam 2-2.5 kg de midii
- se spala bine, eventual chiar frecate cu peria
- se arunca cele care sunt deja deschise
- se smulge pe cat posibil mizeria de care era scoica prinsa de stanca
- se pun intr-o oala mare (ca cele de ciorba)
- se pune jumatate sau chiar mai putin masura apa (optional) la o masura vin alb sec (pentru cantitatea asta cam 250ml)
- se pune la foc pana incepe zeama sa fiarba, dupa care se acopera cu capac etans si se lasa la foc mediu-mic cam 10-15 minute (cand midiile se deschid frumos)
- intre timp, separat, se iau cam 300 de grame de smantana in care se pun 1-2 linguri mustar musai Dijon, se sareaza putin si se pune in oala cand sunt scoicile aproape gata si cat sa dea si smantana intr-un clocot usor(1-2 minute) si sa lege crema
- cand e gata, se amesteca cu usurel continutul (cu capacul pus), cat sosul sa ajunga cam pe toate scoicile.
Acum treaba e gata. Se portioneaza si se servesc cu cartofi prajiti din belsug si vin alb.
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Promit sa probez cat de curand . Multumesc mult de reteta .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Sa traiesti Adriane ! O incerc cu prima ocazie.
>nuke< m-ai zdruncinat cu retetele tale ! Suna al naibi de bine ce ai scris tu acolo.
> rosu r.< Inca nu mi-am revenit dupa jumari. Procesul tehnologic:
Somn mare si gras; se taie cuburi pe cat posibil cam de 4 cm;se incinge untura;se pun viitoarele jumari;se rumenesc;se scot si se arunca intr-un bol plin cu mujdei(trebuie sa sfaraie intens la contactul cu zeama);se mananca cu mamaliga. Nu am inteles niciodata de ce somnul nu se prinde la mamaliga cand este asa bun asociat cu aceasta. Exista o varianta de jumari cu bucatile de carne tavalite in faina si ou(ceva gen pane).Untura(porc) este esentiala,aia de gasca sau rata este greu de gasit dar este si mai buna. Si uite asa am terminat si ultima sticla de Mustoasa de Maderat.
>nuke< m-ai zdruncinat cu retetele tale ! Suna al naibi de bine ce ai scris tu acolo.
> rosu r.< Inca nu mi-am revenit dupa jumari. Procesul tehnologic:
Somn mare si gras; se taie cuburi pe cat posibil cam de 4 cm;se incinge untura;se pun viitoarele jumari;se rumenesc;se scot si se arunca intr-un bol plin cu mujdei(trebuie sa sfaraie intens la contactul cu zeama);se mananca cu mamaliga. Nu am inteles niciodata de ce somnul nu se prinde la mamaliga cand este asa bun asociat cu aceasta. Exista o varianta de jumari cu bucatile de carne tavalite in faina si ou(ceva gen pane).Untura(porc) este esentiala,aia de gasca sau rata este greu de gasit dar este si mai buna. Si uite asa am terminat si ultima sticla de Mustoasa de Maderat.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Promit k la urmatoarea intalnire iti fac cadou o solnita . Nu de alta da sa nu mai pui sare pe rana cu mana goala .
Lasand gluma la o parte ft tare treaba cu jumarile de somn . Prima data am mancat la niste meseriasi in delta si am ramas "fidea" acestei retete .
Lasand gluma la o parte ft tare treaba cu jumarile de somn . Prima data am mancat la niste meseriasi in delta si am ramas "fidea" acestei retete .

Re: Gastronomie si alte dichisuri
ma uit la ce scrieti aci si invariabil mi se pune un zambet .....
si imi dau seama ca se strecoara pe aci si oameni care nu au ca interes doar vanzarea de scule, etalarea lor sau galceava inutila. Si tot asa ma gandesc asa....ca o fantezie intr-o noapte de iarna la o intalnire cu oamenii astia. Toti. La un loc, sau pe rand ....Pe mal de balta, cu tucii aproape si focul intetit, cu palinca in plosca de lemn si vinul in carafa, direct de la bidonasul de 20 lasat la racit in apa de olt, mures, siret, bistrita sau dunare....
Si imi mai torn un pahar de cornata facuta de mine, si zambesc din nou la gandul asta....
poate ar trebui sa ne miscam in vara intr-o directie din asta....ca maluri mai avem, ceaune se gasesc, si rachiu si vin , slava Domnului, inca se mai face in tara asta

si imi dau seama ca se strecoara pe aci si oameni care nu au ca interes doar vanzarea de scule, etalarea lor sau galceava inutila. Si tot asa ma gandesc asa....ca o fantezie intr-o noapte de iarna la o intalnire cu oamenii astia. Toti. La un loc, sau pe rand ....Pe mal de balta, cu tucii aproape si focul intetit, cu palinca in plosca de lemn si vinul in carafa, direct de la bidonasul de 20 lasat la racit in apa de olt, mures, siret, bistrita sau dunare....
Si imi mai torn un pahar de cornata facuta de mine, si zambesc din nou la gandul asta....
poate ar trebui sa ne miscam in vara intr-o directie din asta....ca maluri mai avem, ceaune se gasesc, si rachiu si vin , slava Domnului, inca se mai face in tara asta


Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
...pastreaza niste cornata...totusi.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
iashte coane, iashte 
sh-o visinata buna, numa sa se dea drumul la pescuit odata ca daca mai stau mult in casa....

sh-o visinata buna, numa sa se dea drumul la pescuit odata ca daca mai stau mult in casa....

Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
dap, prezent!MuskMd scrie: La un loc, sau pe rand ....Pe mal de balta, cu tucii aproape si focul intetit, cu palinca in plosca de lemn si vinul in carafa, direct de la bidonasul de 20 lasat la racit in apa de olt, mures, siret, bistrita sau dunare....
Si imi mai torn un pahar de cornata facuta de mine, si zambesc din nou la gandul asta....
poate ar trebui sa ne miscam in vara intr-o directie din asta....ca maluri mai avem, ceaune se gasesc, si rachiu si vin , slava Domnului, inca se mai face in tara asta![]()
