Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 12 Feb 2012, 23:56

@deltaic
Va doresc pofta buna tuturor!
Miercuri o sa fiu in Romania :cooler: si o sa manac primul toros adevarat (din dec2010 nu am mai mancat) ca ma asteapta tata cu un porc numa' bun de gustat.
@ranga
Daca tot se taie un porc, asa traditional, nu poate lipsi carnea pe pat de sare.
Ingrediente: carne proaspata de porc, sare grunjoasa mare, eventual un praf de piper si neaparat o plita din aia de fonta adevarata. Se taie cateva bucati de muschi, ceafa, pulpa - dupa preferinte, se pune sarea pe plita incinsa si dupa ce s-a infierbantat bine asezam bucatile de carne. Impreuna cu fumul gros se ridica cele mai placute mirosuri care pot gadila papilele gustative. Si e totodata cel mai simplu mod de a gati carnea.
De consumat cu un vin de butuc, din pivnita lu tata...
P.S. e musai sa duceti carnea la analize daca sacrificati un porc in curte, pt a se evita surprizele neplacute. La mine intotdeauna se analizeaza carnea, doar ca pe cand vin rezultatele am mancat deja soric...

mircioneolt
veteran
veteran

Mesaj de mircioneolt » 13 Feb 2012, 09:29

in sorici nu se instaleaza trichinela aspiralis si eu fac la fel :D

Zuckala
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zuckala » 13 Feb 2012, 13:43

Daca tot il faci cand tai porcul, la toros mai poti pune pentru gust putin amestec proaspat de carnati.

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 13 Feb 2012, 14:19

>Zuckala!!!< Am asteptat reteta aia de mistret de mi-sa acrit ! Ti-am dat si un mp si....nimic ! Poate mai dezvalui ceva din minunata bucatarie ardeleneasca,asa ca.... compensatie(glumesc).

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 13 Feb 2012, 14:47

Ma pune necuratu' si,starnit de langustinele lui "Nemernic" ,incerc sa plec la Metro sa-mi cumpar pentru maine.Mare tampenie am facut ! Doua ore si jumatate m-am chinuit sa misc masina din intersectia in care am ramas si am reusit sa o blochez. Ramane pe altadata. Azi gatesc reteta lui "ranga".

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 13 Feb 2012, 15:03

Zuckala scrie:Daca tot il faci cand tai porcul, la toros mai poti pune pentru gust putin amestec proaspat de carnati.
Torosul nu o sa-l gatesc io, la asa ceva nu ma bag... o sa-l faca sotia cum a invatat de la mama, care la randul ei a invatat de la bunica, care... :wink:
Am mancat si cu pasta de carnati, am mancat si cu bulion + unspe feluri de ierburi/condimente... dar parca e mai bun asa simplu (imi aminteste de bunica care era o bucatareasa desavarsita) E o mancare care in zona se gateste dintotdeauna si in functie de preferintele bucatarului a primit imbunatatiri.
Personal il prefer imbunatatit cand carnea e cumparata sau de la congelator.
Am uitat sa spun ca merge foarte bine cu ardei iuti murati; din pacate nu stiu ceva bun de baut dupa. Inainte de toros merge o palinca.
Aproppo stiti vre-o reteta de bogracs? Asa ca schimb de experienta...

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 13 Feb 2012, 20:49

Ce va sa fie > bogracs<? Nu am auzit niciodata de asa ceva. Am nevoie de explicatii suplimentare.

"ranga" chiar buna reteta ta.

"kleniacul" Fazanii,in afara de supa,ciulama si clasica friptura la cuptor, sunt buni cu sos de smantana. Nu-i tin neaparat la fezandat. Se ia fazanul curatat,se fierbe cu mirodenii cam 45-60 min.Il scoti din zeama in care a fiert,il piperezi si sarezi in interior,il asezi in tava(inalta de preferinta), pe fasii de costita sa nu se arda,desfacut,cu spatele in sus. Separat faci un sos de smantana(500 g) cu boia iute(moderat),piper, sare si marar,din abundenta,tocat marunt,o cana din supa in care a fiert sa se mai dilueze sosul.Torni minunatia asta peste fazan si-l bagi la cuptor.

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 13 Feb 2012, 20:53

"bogracs" este un fel de ceaun ... retete de tocanite o sa trimit mai incolo spre weekend...

kleniacul
veteran
veteran

Mesaj de kleniacul » 13 Feb 2012, 20:55

deltaic scrie:Ce va sa fie > bogracs<? Nu am auzit niciodata de asa ceva. Am nevoie de explicatii suplimentare.

"ranga" chiar buna reteta ta.

"kleniacul" Fazanii,in afara de supa,ciulama si clasica friptura la cuptor, sunt buni cu sos de smantana. Nu-i tin neaparat la fezandat. Se ia fazanul curatat,se fierbe cu mirodenii cam 45-60 min.Il scoti din zeama in care a fiert,il piperezi si sarezi in interior,il asezi in tava(inalta de preferinta), pe fasii de costita sa nu se arda,desfacut,cu spatele in sus. Separat faci un sos de smantana(500 g) cu boia iute(moderat),piper, sare si marar,din abundenta,tocat marunt,o cana din supa in care a fiert sa se mai dilueze sosul.Torni minunatia asta peste fazan si-l bagi la cuptor.
Deja fazanii sint la solar,impanati cu usturoi,acoperiti cu slaninuta,pe pat de cartofi,morcovi si ciuperci,le mai dau 15 minute ,apoi so pe ei.

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 13 Feb 2012, 20:56

Astept cu nerabdare ! Ma bucur ca s-au activat ardelenii,poate mai aflam cate ceva din retetele lor fascinante.

Scrie răspuns