Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 06 Feb 2012, 22:26

@deltaic Da, in poza e pitica mea si din greseala sunt doua imagini care se dubleaza si ar fi trebuit sa apara poza cu ei copti Imagine
Merg bine cu o mancare de varza acra si carne de porc proaspata (torosh) reteta o sa o pun daca mi-o da sotia :wink:
Carnati cu vin:
ingrediente: carne de porc (folosesc pulpa pt ca e nevoie de putina grasime), sare, piper proaspat macinat si vin alb sec.
Carnea trebuie sa fie bine scursa (agatata la rece 24H pt a iesi din ea zeama).
Se amesteca carnea cu piper si sare, dupa gust si se pune vinul. Cantitatea de vin ideala este de 0.75-1Litru la 50kg de carne, la cantitati mai mici dupa gust (io asa fac) :wink:
Pana beti un paharel de vin amestecul odihneste. Musai pus in mate (intestine) de porc -sunt in magazine de vanzare si pot fi pastrate in sare pe tot parcursul anului.
Carnatii is foarte buni prajiti pe gratar cu legume sau cartofi ca in poza de mai sus si un vin.
Pofta buna

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 07 Feb 2012, 10:58

>T.Adrian >>"Momentan am descoperit vodca mea preferata si anume Hortita VIP, vodca care bate Finlandia, Smirnoff si ce se mai gaseste la noi pe piata."
Nu am putut sa beau niciodata vodka ca atare.Am urmat sfaturile prietenilor sa o congelez,sa o asociez cu tot felul de aperitive,nu pot si pace!
Am incercat tot felul de marci chiar si "Diva"(producatoru celei mai scumpe game de vodka din lume) si tot nu mi-a placut.
" Hortita" este o vodka produsa in Rep.Moldova,daca tin bine minte. Incearca "Nemiroff" si "Belvedere" sunt deosebite,asa imi spun prietenii.
Fiind o importanta baza pentru coctailuri,in postura asta se schimba total datele problemei. Unul dintre cele mai bune coctailuri(din seria marilor clasice) este "Cosmopolitan". Reteta: stabilim baza de calcul la 40 cl; 1 1/2 masura citron vodka (folosesc "Absolut"); 1 mas."Cointreau"; 11/2 mas.suc de merisoare (cranberry),mare atentie la alegerea sucului,sunt firme producatoare specializate numai pentru coctailuri; 1/4 suc lime.Toate se agita in shaker cu 5-6 cuburi de gheata.Se serveste in pahar de coctail(tip "Martini")si se decoreaza cu fidea din coaja de portocala.
>luci_t> la pranz voi prepara reteta de cartofi drept garnitura. Vezi cum rezolvi problema cu reteta promisa.

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 07 Feb 2012, 10:59

deltaic scrie:>T.Adrian >>"Momentan am descoperit vodca mea preferata si anume Hortita VIP, vodca care bate Finlandia, Smirnoff si ce se mai gaseste la noi pe piata."
Nu am putut sa beau niciodata vodka ca atare.Am urmat sfaturile prietenilor sa o congelez,sa o asociez cu tot felul de aperitive,nu pot si pace!
Am incercat tot felul de marci chiar si "Diva"(producatorul celei mai scumpe game de vodka din lume) si tot nu mi-a placut.
" Hortita" este o vodka produsa in Rep.Moldova,daca tin bine minte. Incearca "Nemiroff" si "Belvedere" sunt deosebite,asa imi spun prietenii.
Fiind o importanta baza pentru coctailuri,in postura asta se schimba total datele problemei. Unul dintre cele mai bune coctailuri(din seria marilor clasice) este "Cosmopolitan". Reteta: stabilim baza de calcul la 40 cl; 1 1/2 masura citron vodka (folosesc "Absolut"); 1 mas."Cointreau"; 11/2 mas.suc de merisoare (cranberry),mare atentie la alegerea sucului,sunt firme producatoare lime.Toate se agita in shaker cu 5-6 cuburi de gheata.Se serveste in pahar de coctail(tip "Martini")si se decoreaza cu fidea din coaja de portocala.

>luci_t> la pranz voi prepara reteta de cartofi drept garnitura. Vezi cum rezolvi problema cu reteta promisa.

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 07 Feb 2012, 11:04

Nu stiu ce naiba am facut de apare mesajul in dublu exemplar. Din neatentie cred ca m-am citat singur.

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 09 Feb 2012, 11:58

@ deltaic incerc sa-mi platesc datoria :wink:
Torosul (carnea cu varza) e o mancare traditionala in vestul tarii, care se gateste la taierea porcului. Pt mine nu-i taiat de porc daca nu mananc toros si nici nu are acelasi gust daca-l mananc altadata. Se foloseste carne din diverse parti ale porcului: coaste cu puuutina grasime (musai sa fie ceva cu os), pulpa, carne macra... cate putin din toate dar fara foarte multa grasime. Si daca se ia carnea direct de pe carcasa fara a mai fi spalata, parca e mai gustos.
Varza daca e foarte acra se spala si se lasa sa stea in apa pt a lua din acreala.
Am mancat si cu bulion, boia, ceapa calita, marar, leustean, cimbru...
Sunt mai multe variante, dar va dau reteta care-mi place mie in care se simte gustul proaspat al carnii si varza:

Toros

1kg varza murata
1kg carne de porc
sare, piper boabe, foi dafin, "vegeta"
Se pune carnea in oala si se caleste. Dupa ce s-a calit putin adaugam apa, sare, si o lasam sa fiarba incet sub capac... daca scade mai adaugam apa ca sa nu se prajeasca. Cand carnea e aproape gata se varza o foaie-doua de dafin, vegeta si se completeaza cu apa. Se fierbe incet pana scade apa.

In Salaj se serveste cu pireu de cartofi langa, la noi (Arad) cu paine.

Pofta buna!

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 12 Feb 2012, 19:35

>luci_t< sa vezi ce s-a bucurat amicul" h2o"(care din motive neelucidate inca nu se poate loga) de reteta ta. Miercuri sunt invitat la el la un Toros.

Ajuns acasa dupa lungi peregrinari,aveam pofta ,nejustificata pe frigul asta,de o "Ruby Rita" ,un coctail pe baza de tequila. Profit de dispozitie sa scriu cate ceva despre:
Tequila-"libertad para Mexico". Bautura traditionala a Mexicului are ca ingredient fundamental agavele.Nu exista nici o bautura din cactus cum gresit s-a crezut. Numai Mexicul are dreptul de a folosi denumirea de origine.Eticheta sticlei cu licoare de calitate trebuie sa contina specificatia "Hecho en Mexico". Taria bauturii nu depaseste de regula 40*alc. si mitul cu taria tequilei cade.
Ca in cazul multor bauturi comercializate in Romania,preturile sunt puse aiurea si nu denota neaparat calitatea produsului.La whisky-uri de exemplu,nu neaparat punctajul(de care unii comercianti nici nu au habar)sau raritatea produsului sunt criterii in stabilirea pretului. Aceleasi principii se reflecta si in pretul tequilei.De cele mai multe ori marketingul primeaza in ciuda calitatii. Exista mixuri aparute care pot fi mai scumpe decat reteta pura.
Folosita pe scara larga ca baza pentru coctailuri(cel mai celebru Margarita cu variantele de rigoare)nu are totusi savoarea combinatilor pe baza de rom sau vodka(parere personala). Bauta din shot-uri cu sare presarata pe mana,intre degetul mare si index,cu felia de lime din care se suge zeama dupa ingurgitarea licorii,tequila isi dezvaluie adevarata personalitate.

"Ruby Rita"- 40 cl baza de calcul a masurii. 1 1/4 suc proaspat de grapefruit; 1 1/4 tequila gold; 3/4 Cointreau;gheata. Se combina toate in shaker si se toarna strecurat in pahar cilindric.Paharul se glazureaza inainte cu sare si se adauga 5 cuburi de gheata peste care se toarna amestecul.Se decoreaza cu feli de grapefruit.

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 12 Feb 2012, 19:57

tineti aproape. mai am putin si termin o reteta bogata in legume si piept de pui. foarte simplu de preparat , foarte gustoasa si foarte sanatoasa! :wink:

ps: cu poze, sa va lingeti pe degete!

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 12 Feb 2012, 20:19

ranga scrie:tineti aproape
ps: cu poze, sa va lingeti pe degete!
he he...
Ma bag si eu la niste creveti la plita'ncinsa ingropati in sare de mare..... si la niste midii al vapor....cu usturoi din belsug :shock:
p.s.: se lasa tot cu poze :twisted:
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 12 Feb 2012, 20:27

Ingrediente:

-ciuperci
-morcov
-mazare
-ceapa
-3,4 catei de usturoi
-cartofi
-brocoli sau conopi(z)da
-sare, piper si cimbru
-piept de pui
-ardei kapia
-ulei masline
-bulion

Se pun cantitatile dorite de fiecare, cum ii place. Eu am folosit 6 ciuperci mari, 4 cartofi, un buchet de brocoli, o ceapa, usturoi, un morcov, un ardei kapia, 400gr mazare, 500gr piept de pui.

Se spala toate legumele si se toaca dupa preferinte. Se unge tigaia cu ulei de masline si se aseaza ciupercile, morcovul, ceapa, usturoiul, carnea, cartofii, mazarea si ardeiul.
Se adauga o cescuta de apa si se pune pe foc. Musai sa fie tigaia acoperita, sa se inabuse bine.
Cand s-au fiert bine, se adauga brocoli, 2-3 linguri de bulion, sarea si piperul. Se mai lasa 5-10min si masa e gata! Totul dureaza ~45minute.

Atentie: nu se mesteca cu lingura in mancare. Se ia tigaia de pe foc si se agita in mana dar fara sa intoarceti legumele, ca se farama si nu mai intelegeti nimic din ele.

Imagine
Imagine

Pofta buna!
Imagine

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 12 Feb 2012, 21:10

Mai sa fie !!! Daca are brocoli ,pentru sotia mea este buna prin definitie. Tocmai am citit impreuna reteta si, spre groaza copiilor,asta gatim maine.
Acum tocmai am savurat o ciorba de burta...devastatoare! Ma simt ca si cum sfarsitu' ar fi aproape dar...vorba aia inteleapta: "Decat sa-ti para rau, mai bine sa-ti fie rau ! "

"Nemernic" ce vroiai sa spui cu crevetii aia...?

Scrie răspuns