Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Merci de pont"rine"! Maine plec la "pescuit",la Billa. Nu mai apuc sa-i fac dupa reteta "pensionarului",luni incepe postul,optez pentru varianta cu sos de mustar.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Sa incepeti postul cu ceva care sa va bucure sufletul..bine ca puteti posti...eu
O salata de telina cu stafide si linte verde.
Dichisul:
1. luati suc de mere si puneti stafidele(o mana buna) si aduceti la fierbere apoi lasati sa se raceasca in suc...
2.fierbeti lintea verde(cam 400 grame) sau luati o conserva-fierberea la linte e intotdeauna fara sare si piper,doar stiti asta,numai cu ceapa pe care o aruncati apoi..
3.Telina taiata betisoare sau rasa dupa cum preferati(rasa e mai pregnanta dar eu asa o prefer)
4.Amestecati,puneti sucul racit de mere cu stafide cu tot,sarati piperati si puneti un pic de otet de mere dupa gustul fiecaruia.
5.frunzela de la telina taiate si puse deasupra....la fel,dupa gust..
6.1 ora la frigider.
Numai bine!

O salata de telina cu stafide si linte verde.
Dichisul:
1. luati suc de mere si puneti stafidele(o mana buna) si aduceti la fierbere apoi lasati sa se raceasca in suc...
2.fierbeti lintea verde(cam 400 grame) sau luati o conserva-fierberea la linte e intotdeauna fara sare si piper,doar stiti asta,numai cu ceapa pe care o aruncati apoi..
3.Telina taiata betisoare sau rasa dupa cum preferati(rasa e mai pregnanta dar eu asa o prefer)
4.Amestecati,puneti sucul racit de mere cu stafide cu tot,sarati piperati si puneti un pic de otet de mere dupa gustul fiecaruia.
5.frunzela de la telina taiate si puse deasupra....la fel,dupa gust..
6.1 ora la frigider.
Numai bine!
Re: Gastronomie si alte dichisuri
De la "Gogol"citire:
Limba de vita cu sos alb
Ingrediente pentru 5 portii:
limba de vita - 1 kg
morcovi - 100 g
1 cub MAGGI de vita
telina radacina - 100 g
ceapa - 100 g
unt - 100 g
faina - 100 g
oua - 3 galbenusuri
smantana - 100 g
orez - 300 g
patrunjel verde - 1 legatura
sare dupa gust
lamaie/sare de lamaie - 100 g/3 g
cartofi 1 kg
Mod de preparare
Pentru limba de vita cu sos alb carnea se spala,
se opareste si se spala din nou cu apa rece.
Morcovii, telina si ceapa se curata, se spala si se cresteaza.
Cartofii se spala, se curata, se taie si se fierb in apa cu sare.
Orezul se alege de impuritati, se spala si se scurge de apa.
Lamaia se spala si se extrage sucul. Patrunjelul se spala si se taie marunt.
Limba de vita se pune la fiert in apa rece cu sare,
se indeparteaza spuma, se adauga ceapa, morcovi, telina si se fierb impreuna.
Cand este fiarta, limba se scoate intr-un vas cu apa rece,
se curata de pielita si se taie felii.
Separat, se prepara un sos din unt incalzit,
faina dizolvata in supa in care a fiert limba (500 ml),
smantana, cubul MAGGI, sare si galbenusuri.Eu pasez si legumele fierte si le
amestec cu celelalte ingrediente.
Sosul se adauga peste bucatile de limba si se fierbe 10 minute.
Se adauga suc de lamaie sau sare de lamaie dizolvata in putina apa.
Orezul se fierbe in apa in care a fiert limba.
Limba de vita cu sos alb se serveste calda, cu sos si garnitura de orez,
cartofi natur si patrunjel verde deasupra.
Gogol
Limba de vita cu sos alb
Ingrediente pentru 5 portii:
limba de vita - 1 kg
morcovi - 100 g
1 cub MAGGI de vita
telina radacina - 100 g
ceapa - 100 g
unt - 100 g
faina - 100 g
oua - 3 galbenusuri
smantana - 100 g
orez - 300 g
patrunjel verde - 1 legatura
sare dupa gust
lamaie/sare de lamaie - 100 g/3 g
cartofi 1 kg
Mod de preparare
Pentru limba de vita cu sos alb carnea se spala,
se opareste si se spala din nou cu apa rece.
Morcovii, telina si ceapa se curata, se spala si se cresteaza.
Cartofii se spala, se curata, se taie si se fierb in apa cu sare.
Orezul se alege de impuritati, se spala si se scurge de apa.
Lamaia se spala si se extrage sucul. Patrunjelul se spala si se taie marunt.
Limba de vita se pune la fiert in apa rece cu sare,
se indeparteaza spuma, se adauga ceapa, morcovi, telina si se fierb impreuna.
Cand este fiarta, limba se scoate intr-un vas cu apa rece,
se curata de pielita si se taie felii.
Separat, se prepara un sos din unt incalzit,
faina dizolvata in supa in care a fiert limba (500 ml),
smantana, cubul MAGGI, sare si galbenusuri.Eu pasez si legumele fierte si le
amestec cu celelalte ingrediente.
Sosul se adauga peste bucatile de limba si se fierbe 10 minute.
Se adauga suc de lamaie sau sare de lamaie dizolvata in putina apa.
Orezul se fierbe in apa in care a fiert limba.
Limba de vita cu sos alb se serveste calda, cu sos si garnitura de orez,
cartofi natur si patrunjel verde deasupra.
Gogol
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Eu deocamdata sunt in post si nu pot decat sa salivez la citirea retetei lui Gogol si sa trec la rugaciuni si auto-flagelare pentru indepartarea gandurilor pacatoase. Sotia mi-a dat comanda pentru maine sa caut limba de vita...,mie-mi ramane cratita de urzici pentru delectare si purificare...
Sper sa renunte Gogol la decizia de a nu mai scrie pe forum.
Sper sa renunte Gogol la decizia de a nu mai scrie pe forum.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Adi g-cum faci blatul de pizza? Aici este cheia
am un mare rasol de vita,o idee de gatit...?
am un mare rasol de vita,o idee de gatit...?
Re: Gastronomie si alte dichisuri
simplu, cantitati nu stiu sa-ti dau, eu pun dupa ochi asa... dar am sa-ti spun cum procedez io.D2O scrie: Adi g-cum faci blatul de pizza? Aici este cheia
dizolv cam o treime dintr-un cubulet de drojdie proaspata, intr-o jumatate de cana cu apa calda, de la canal, impreuna cu un praf de zahar. pun "zeama" asta intr-un castron, o lingura de ulei (de care iti place tie) si un praf de sare.... adaug faina treptat, cate putin, cate putin.... cat "cere" lichidul asta.... framant si adaug faina pana nu se mai lipeste de maini. cam atat...
dupaia, bineinteles, il lasi vreo juma de ora la dospit, intr-un loc mai cald, pe langa cuptor pe undeva... mie imi "inghite" cam in juru la vreo 200g de faina... cred, si imi ajunge pentru 2 blaturi de pizza foarte subtiri

rasolu de vita... nu stiu, is satul acum, n-am nici o idee

Re: Gastronomie si alte dichisuri
D2O scrie: am un mare rasol de vita,o idee de gatit...?
Ce pot sa spun ? … posezi o mica “comoara”. Cu 3 zile inainte de inceperea postului am gatit rasol de vita si este un preparat de care nu ma pot satura.
Rasol de vita:
>1buc. rasol aprox.1,5-2 kg;
> otet cam 40 ml.;
> dafin ;
> 2 radacini de patrunjel;
> sare+piper boabe ,dupa gust.
Se spala rasolul, se pune intr-o oala cu apa cat sa-l acopere,se tine la foc mic si se spumuieste.Se scoate cand nu mai apare spuma,se spala si se pune in oala cu cca.2 l. apa rece,sare,piper,dafin,radacinile de patrunjel si otet.Eu il las sa fiarba 3-4 ore. Pentru cine poate(eu ma numar printre ei)maduva este buna calda,intinsa pe o felie mare de paine prajita ,frecata cu usturoi si presarata sare grunjoasa. Scriu si inghit in sec (Doamne iarta-ma !).
Rasolul pregatit astfel,se poate servi cu mai multe feluri sosuri , eu il voi indica pe cel ce-mi place cel mai mult.
Sos de hrean:
>1 galbenus de ou;
>1 lingurita otet;
>1 lingura zdravana de hrean ras;
>1 lingura smantana;
>sare si piper proaspat macinat.
Intr-o craticioara se freaca galbenusul cu smantana,se adauga hreanul ras,sare,piper si otet.Se tine la foc intr-un alt vas cu apa fierbinte ,amestecandu-se din cand in cand. Tot spilul este sa se mentina sosul cald(spre fierbinte)fara sa se inchege oul. Se mentine cald pana la servire. Cantitatile sosului sunt orientative,eu la o masa consum de 3 ori cantitatea indicata.
Pe un platou se scoate rasolul,se taie fasii de carne si zgarciuri si se balacesc in sos…
Tot ce mai trebuie este un cutit bun si BERE RECE ! Mancat in stil barbar este mai savuros.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Dichisuri adiacente..daca vreti supa gustoasa(cat o mai ramane) puneti rasolul in apa rece....daca vreti ca rasolul sa fie mai gustos puneti in apa fierbinte..deltaic scrie: Se scoate cand nu mai apare spuma,se spala si se pune in oala cu cca.2 l. apa rece,sare,piper,dafin,radacinile de patrunjel si otet.Eu il las sa fiarba 3-4 ore.
Daca vreti si un gust mai pregnant al carnii...parpaliti rasolul in tigaie 2 minute pe fiecare parte apoi urmati instructiunile "deltaicului"!
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Intrebare cu surub:
Cu ce as putea inlocui cafeaua de dimineata? Nu vreau pepsi/coca sau grade
Am reinceput sa beau cafea dimineata (dupa o pauza de doi-trei ani) si nu-mi mai prieste
deal ar fi ceva natural, iar daca se consuma proaspat sa dureze putin prepararea
Multumesc
Cu ce as putea inlocui cafeaua de dimineata? Nu vreau pepsi/coca sau grade
Am reinceput sa beau cafea dimineata (dupa o pauza de doi-trei ani) si nu-mi mai prieste

Multumesc

Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k