Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
edâ„¢
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de edâ„¢ » 22 Feb 2014, 22:24

biban solzos,cimbru face minuni la porc,pentru vita am vazut ca merge mai bine cimbrisorul mai am cate ceva de probat pana sa imi dau verdictul,ai avut dreptate cu rachiu,am facut rost de o instalatie la vreo 80l si mi-am facut singur rachiul ptr coniac si a iesit lacrima inca de la prima fierbere nu a mai trebuit intors doar cel de mere l-am intors si e medicament....am auzit ca este la obi asa o intalatie dar scumpa si nu cred ca imi mai iau mai ales acum ca vecinu are si m-am pus bine,o sa imi fac acasa asa cum trebuie.....

ghenadie sa iti spun la ce merge bine la Calarasiul ala,am bagat o mamaliga cu carne si carnatz de la garnita si o salata de varza murata cu marar uscat,pe urma am facut un ceai de merisor planta si fruct cu afin planta si fruct si cateva macese,am dat la racit si am adaugat cateva cuburi de gheata si langa coniacul,e belea....ma ling pe bot ca matzu dupa fiecare gura luata .....

spring,ideea era ca sunt destule plante si fructe pe care le aveam la fiecare pas,am uitat sa le culegem si sa le folosim,am intrat in hora impusa de altii si incet uitam adevaratul gust pe care poate sa il aiba carnea si alte preparate si asa mergem in directia impusa de cei care fac fel si fel de prafuri ca doamne multe sunt,cel mai important e ca nu le fac pentru mine sa traiesc 100ani ci ptr ficamea,e de munca dar se merita cand vad ca atunci cand da prima data morcovu e pe el de nici nu se face bine si e la rontaiala prin gradina urmeaza castraveti mici si pe urma rosile,porumbul fiert,cartofi noi fierti in coaja...

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 22 Feb 2014, 23:23

[quote="biban solzos

Te-as intreba ceva de tarhon, da' daca-mi zici si tu sa-l tai cubulete , mai bine facem pancetta ![/quote]

ce?

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 23 Feb 2014, 06:28

Spring scrie: Asa ma bucur ca am gasit pe forumul asta pasiuni comune....de fapt sta este Romania, diversitatea bunatatilor pamantului. Nu suport diferentierile de gen oltean/ardelean/moldovean cum sunt ideile unora. Sunt oameni in banat care cred ca i-au invadat oltenii dar uita ca fara olteni ar fi vorbit ungurseste si multe alte prejudecati false care ma lasa rece. Trebuie sa realizam ca suntem romani si ca Romania e a noastra de pe bega pana pe prut si nistru, de pe tisa si somes pana pe dunare.
Romania a facut prima reforma agrara din lume cu improprietarirea taranilor si sa nu uitam de coperativa agricola facuta de Ion Mihalache sau de elita politica promovata de Bratieni. Avem deficientele noastre dar avem si valori pe care altii le-au pierdut definitiv. Noi inca avem "omenia" pe cand altii mai au doar...bani, pe care nu ii poti manca. Gustul carnii de porc amestecat cu cimbru de gradina e peste tot ce au altii cu tot cu politica lor de "low fat/colesterol". La noi iarna tine 4 luni si avem nevoie si de grasimi. Taranii traiau 100 de ani si erau fericiti cu cat aveau pentru ca stiau ce e modestia, intelepciunea, respectul si gustul.

Si iar v-a veni vremea cand ne vom ridica din genunchi si vom cere ce e al nostru si vom implini sufletul romanesc. Acesta se va ridica din lucrurule marunte cum sunt retetele postate de noi aici, nu din vre-un lider carismatic. Sa nu uitam asta.

Si daca va veni vremea, si va veni curand, cand o sa fim imbracati in camuflaj dar nu vom merge la pescuit, si o sa fiu primul care ia un glont, am sa fiu impacat cu mine si mandru ca am facuto pentru romanii mei!

Traiasca gastronomia romaneasca!
Bravo frate roman!
Merita ce ai scris sa fie oricand un editorial..Trebuie sa reinvatam ca aici sunt radacinile noastre si ca stramosii nostri se uita cu tristete la ce este(deocamdata..)in tara.Dar am speranta ca nu este totul naruit si de aceea nu am plecat desi puteam sa o fac de mult.
Cand apari prin Bucuresti/Sibiu te invit cu drag la un vin bun,o Feteasca Neagra,""invechita"" de mine..

@biban-bine ai revenit...

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 23 Feb 2014, 09:28

rine scrie:[quote="biban solzos

Te-as intreba ceva de tarhon, da' daca-mi zici si tu sa-l tai cubulete , mai bine facem pancetta !
ce?[/quote]

N-am avut treaba cu nici o "verdeata" , chiar le folosesc des, de la frunza de patrunjel, la frunzele de usturoi salbatic, ala ce creste ca nebunul, dar cu tarhonul nu pricep :!: :shock: ...Am luat verde din piata ,nimic! Am luat eu cu mana mea din tarla ! Nimic . Am luat "plice" din magazine, cam dela toate firmele . Ocarina mea nu-l "pricepe " si pace ! Am avut "momente romantice " si-n fan (iarba cosita si uscata ) . Pt mine,mirosul tarhonului e mult sub mirosul fanului uscat . Chiar asa defecte sa-mi fie setarile pe tarhon ? Sau nu stiu de unde sa-l iau? Sau i-si da "drumul " doar in mancarea gatita ? Asta nu pricep !!

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 23 Feb 2014, 09:33

@ spring
:respekt:

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 23 Feb 2014, 09:39

Spring scrie:@deltaic

eu recomand ca produsele de porc sa se afume cu lemn de fag(se gaseste si in peco la sectiunea carbune/gratar) de preferinta sa fie si un lemn verde printre ele.

Asa ma bucur ca am gasit pe forumul asta pasiuni comune....de fapt sta este Romania, diversitatea bunatatilor pamantului. Nu suport diferentierile de gen oltean/ardelean/moldovean cum sunt ideile unora. Sunt oameni in banat care cred ca i-au invadat oltenii dar uita ca fara olteni ar fi vorbit ungurseste si multe alte prejudecati false care ma lasa rece. Trebuie sa realizam ca suntem romani si ca Romania e a noastra de pe bega pana pe prut si nistru, de pe tisa si somes pana pe dunare.
Romania a facut prima reforma agrara din lume cu improprietarirea taranilor si sa nu uitam de coperativa agricola facuta de Ion Mihalache sau de elita politica promovata de Bratieni. Avem deficientele noastre dar avem si valori pe care altii le-au pierdut definitiv. Noi inca avem "omenia" pe cand altii mai au doar...bani, pe care nu ii poti manca. Gustul carnii de porc amestecat cu cimbru de gradina e peste tot ce au altii cu tot cu politica lor de "low fat/colesterol". La noi iarna tine 4 luni si avem nevoie si de grasimi. Taranii traiau 100 de ani si erau fericiti cu cat aveau pentru ca stiau ce e modestia, intelepciunea, respectul si gustul.

Si iar v-a veni vremea cand ne vom ridica din genunchi si vom cere ce e al nostru si vom implini sufletul romanesc. Acesta se va ridica din lucrurule marunte cum sunt retetele postate de noi aici, nu din vre-un lider carismatic. Sa nu uitam asta.

Si daca va veni vremea, si va veni curand, cand o sa fim imbracati in camuflaj dar nu vom merge la pescuit, si o sa fiu primul care ia un glont, am sa fiu impacat cu mine si mandru ca am facuto pentru romanii mei!

Traiasca gastronomia romaneasca!

:respekt: :respekt: :bere:

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 23 Feb 2014, 09:42

biban solzos scrie: dar cu tarhonul nu pricep :!: :shock: ...
Nu pot sa cred ca ai avut ghinionul sa gasesti numai tarhon rusesc(iarba f.putin aromata) si nu pe cel frantuzesc(foarte aromat,"baza"" ciobelor cu otet).
Daca reusesc butasirea la SB iti pot remite o tufa ca din seminte f.rar il ""ghicesti"" pe cel francez...

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 23 Feb 2014, 09:54

edâ„¢ scrie:biban solzos,cimbru face minuni la porc,pentru vita am vazut ca merge mai bine cimbrisorul mai am cate ceva de probat pana sa imi dau verdictul,ai avut dreptate cu rachiu,am facut rost de o instalatie la vreo 80l si mi-am facut singur rachiul ptr coniac si a iesit lacrima inca de la prima fierbere nu a mai trebuit intors doar cel de mere l-am intors si e medicament....am auzit ca este la obi asa o intalatie dar scumpa si nu cred ca imi mai iau mai ales acum ca vecinu are si m-am pus bine,o sa imi fac acasa asa cum trebuie.....
M-am lamurit cu cimbrul ! La orice "porcarie " o sa fac (mai putin aici pe forum :wink: ) nu va mai lipsi cimbrul :!:
Ma bucur ca ti-a iesit "cristalina" ! Da' cand o sa ai timp, ce coniac faceti voi ?

La cartofii noi, fierti asa, in apa cu niste sare , cu o idee de piper daca accepta junioara , incearca un fir, doua de usturoi salbatic ( asa-i zicem noi ) ...Tocat marunt si pus peste cartofii noi, cu cativa stropi de ulei bun , amestecat bine ...
Sa nu uiti sa pui in gradina si macrici . E planta perena, nepretentioasa, dar nu-i copil sa-i reziste ! Si o bucatareasa buna (gen deltaic :wink: ) o sa-i gaseasca imediat locul in preparate, mai ales primavara....

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 23 Feb 2014, 10:30

nuke scrie:
biban solzos scrie: dar cu tarhonul nu pricep :!: :shock: ...
Nu pot sa cred ca ai avut ghinionul sa gasesti numai tarhon rusesc(iarba f.putin aromata) si nu pe cel frantuzesc(foarte aromat,"baza"" ciobelor cu otet).
Daca reusesc butasirea la SB iti pot remite o tufa ca din seminte f.rar il ""ghicesti"" pe cel francez...
Ia fii atent ! Ti-am zis ca am si cules cu mana mea, de la un prieten . Eu mi-am luat o mana zdravana, el vreo doi snopi , in aceeasi zi, ora si nivel deasupra marii! El l-a pus pe unul in sufrageria animalelor (grajd e urat spus pe topicul asta ) , pe celalalt intr-un shopron, agatat . Al meu a stat pret de-o cafea si-o tigara la umbra, apoi vreo 20 de minute pe drum . Apoi pus la uscat cum usuc toate cele : soc, urzici, busuioc, etc ...Doar aerul l-a deranjat . Cand ajung din nou la amicul agricol, in sufrageria gloabelor se simtea tarhonul . Snopul din sopron, idem . Verificat biban, garantat Vanghelie ! Ajung acasa, si direct la tarhonul luat de la amicul agricol . IARBA ORDINARA !!!...O fi facatura? O fi extraterestri ? O fi pe baza de picior uscat de broasca raioasa, ingropat sub clar de luna la radacina de plop de cinci ani ? Habar n-am ! Io nu ma mai risc . Daca stii vreo fabricuta care-l da la plic, bine....Altfel, e sters...

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 23 Feb 2014, 10:56

Tarhonul aromat il obtii aproape exclusiv pe cale vegetativa.La seminte, procentul de reusita tinde catre zero.Ia de la amicul tau crengute de 10 cm si pune-le vara in pamant bun,udat bine dar drenat,loc insorit.Iarna il acoperi cu fan.

Scrie răspuns