Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@nuke mersi frumos de informatie,habar nu am de unde a fost mai era si platica afumata,a venit cineva si a adus, locuia pe langa babadag intru-n sat si a fost cu ceva ani in urma
Ce-mi place vremea asta! Provizii sa ai si restul este tihna. Nu cred ca mai putem afuma muschiuletii si vor sta in bait pana cand ne vom putea ocupa de ei. Poate par putin deplasat dar,sunt specializat sa actionez pe vreme ca asta(vorbim de alpinism),am fost in padure cu cainele,asa ca o slaba consolare ca nu pot merge la munte,inca...
>eda< anghila afumata am gasit la Metro,revin la parerea mea,zarganul afumat este suprem.In delta am servit o gramada de afumaturi dar, niciodata anghila(este destul de rara).Am mancat anghila rasol.
Ma scuzati,tocmai am niste prieteni cu care gatesc...
>eda< anghila afumata am gasit la Metro,revin la parerea mea,zarganul afumat este suprem.In delta am servit o gramada de afumaturi dar, niciodata anghila(este destul de rara).Am mancat anghila rasol.
Ma scuzati,tocmai am niste prieteni cu care gatesc...
Daca te mai intereseaza o sa iti dau eu o reteta de specialitate culinara care se face doar in Tara Hategului, noi ii spunem SANJERETE dar nu cu sange, e un salam de casa uscat, cu carne multa, usturoi si cimbru.sorinB scrie:Stie cineva o reteta buna de salam de casa?
Multumesc.

cine in gusta nu il mai uita niciodata!
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!
Oricand ma intereseaza ceva bunSpring scrie:Daca te mai intereseaza o sa iti dau eu o reteta de specialitate culinara care se face doar in Tara Hategului, noi ii spunem SANJERETE dar nu cu sange, e un salam de casa uscat, cu carne multa, usturoi si cimbru.sorinB scrie:Stie cineva o reteta buna de salam de casa?
Multumesc.

Deci chiar te rog, hai cu reteta si raman dator

Mersi, numa' bine si sanatate!
ok, o sa revin maine cu reteta (ca trebuie sa ma consult cu macelarul) si o sa pun si poze.sorinB scrie:Oricand ma intereseaza ceva bunSpring scrie:Daca te mai intereseaza o sa iti dau eu o reteta de specialitate culinara care se face doar in Tara Hategului, noi ii spunem SANJERETE dar nu cu sange, e un salam de casa uscat, cu carne multa, usturoi si cimbru.sorinB scrie:Stie cineva o reteta buna de salam de casa?
Multumesc.
Deci chiar te rog, hai cu reteta si raman dator![]()
Mersi, numa' bine si sanatate!

Of, Of,... iar poze...iar salivari... 

ok, o sa revin maine cu reteta (ca trebuie sa ma consult cu macelarul) si o sa pun si poze. 
asteptam cu interes reteta de salam !

asteptam cu interes reteta de salam !

Reteta "sanjerete" sau salam Tara Hategului.
Se face din carne rosie de porc, fara prea multa grasime, cum e spata.
Se da carnea prin masina de tocat, prin ciurul cel mai mare, sau daca aveti rabdare in reteta originala se toaca carnea cu barda.
Se adauga sare dupa gust, piper, cimbru cat cuprinde, putin usturoi (putin la propriu!) si ceapa data prin masina sau tocata marunt(cam 3-4 cepe potrivite la 5 kg de carne), se amesteca bine cu mana, se gusta de sare si se baga pe mat. Noi il facem si pe mat subtire de carnat si pe mat gros. Cel subtire se mananca primul si cel gros mai tarziu cand se usca in deajuns. Anul acesta am facut si pe cutisin si a iesit chiar ok.
Atentie la sare deoarece el se va usca.
Se pune la afumatoare si se afuma cu 2-3 fumuri reci pe zi. Se tine in afumatoare intre 8 si 14 zile pana se usca. Daca e ger se usca mai repede. Se poate tine la congelator sa isi pastreze umiditatea ca altfel se face piatra si nu mai poate fi mancat decat fiert cu varza in sarmale sau facut cu tocanita de cartofi, unde este demential.
E o reteta simpla si foarte veche. Batranii nostri il faceau uscat bine pentru ca statea pana dupa postul pastelui si il fierbeau in varza.
Este un salam foarte consistent. Are un gust foarte placut si bogat, desi reteta e simpla! Se poate felia subtire pentru sanwich-uri cu paine integrala si cu unt.
Eu tot timpul l-am considerat o delicatesa.

Se face din carne rosie de porc, fara prea multa grasime, cum e spata.
Se da carnea prin masina de tocat, prin ciurul cel mai mare, sau daca aveti rabdare in reteta originala se toaca carnea cu barda.
Se adauga sare dupa gust, piper, cimbru cat cuprinde, putin usturoi (putin la propriu!) si ceapa data prin masina sau tocata marunt(cam 3-4 cepe potrivite la 5 kg de carne), se amesteca bine cu mana, se gusta de sare si se baga pe mat. Noi il facem si pe mat subtire de carnat si pe mat gros. Cel subtire se mananca primul si cel gros mai tarziu cand se usca in deajuns. Anul acesta am facut si pe cutisin si a iesit chiar ok.
Atentie la sare deoarece el se va usca.
Se pune la afumatoare si se afuma cu 2-3 fumuri reci pe zi. Se tine in afumatoare intre 8 si 14 zile pana se usca. Daca e ger se usca mai repede. Se poate tine la congelator sa isi pastreze umiditatea ca altfel se face piatra si nu mai poate fi mancat decat fiert cu varza in sarmale sau facut cu tocanita de cartofi, unde este demential.
E o reteta simpla si foarte veche. Batranii nostri il faceau uscat bine pentru ca statea pana dupa postul pastelui si il fierbeau in varza.
Este un salam foarte consistent. Are un gust foarte placut si bogat, desi reteta e simpla! Se poate felia subtire pentru sanwich-uri cu paine integrala si cu unt.
Eu tot timpul l-am considerat o delicatesa.

Super, @Spring, multumim
Matele tot de porc, nu?

Matele tot de porc, nu?
Da de porc. dar eu recomand cutisinul de salam luat din comert pentru ca are o grosime standard care nu il lasa sa se uste prea mult si ramane mai moale la mijloc. Pe matul gros de porc se usca pe margine si la mijloc ramane crud, si daca il lasi sa se uste si la mijloc se intareste prea tare pe margine. 
pofta mare.

pofta mare.