Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
edâ„¢
veteran
veteran
Mesaje: 1803
Membru din: 04 Iul 2005, 23:46
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de edâ„¢ » 28 Ian 2014, 20:07

@nuke mersi frumos de informatie,habar nu am de unde a fost mai era si platica afumata,a venit cineva si a adus, locuia pe langa babadag intru-n sat si a fost cu ceva ani in urma

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 29 Ian 2014, 13:26

Ce-mi place vremea asta! Provizii sa ai si restul este tihna. Nu cred ca mai putem afuma muschiuletii si vor sta in bait pana cand ne vom putea ocupa de ei. Poate par putin deplasat dar,sunt specializat sa actionez pe vreme ca asta(vorbim de alpinism),am fost in padure cu cainele,asa ca o slaba consolare ca nu pot merge la munte,inca...
>eda< anghila afumata am gasit la Metro,revin la parerea mea,zarganul afumat este suprem.In delta am servit o gramada de afumaturi dar, niciodata anghila(este destul de rara).Am mancat anghila rasol.
Ma scuzati,tocmai am niste prieteni cu care gatesc...

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 856
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Spring » 31 Ian 2014, 10:55

sorinB scrie:Stie cineva o reteta buna de salam de casa?
Multumesc.
Daca te mai intereseaza o sa iti dau eu o reteta de specialitate culinara care se face doar in Tara Hategului, noi ii spunem SANJERETE dar nu cu sange, e un salam de casa uscat, cu carne multa, usturoi si cimbru. ;)
cine in gusta nu il mai uita niciodata!
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
sorinB
veteran
veteran
Mesaje: 14732
Membru din: 25 Ian 2007, 00:06
Localitate: sibiu

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de sorinB » 31 Ian 2014, 10:59

Spring scrie:
sorinB scrie:Stie cineva o reteta buna de salam de casa?
Multumesc.
Daca te mai intereseaza o sa iti dau eu o reteta de specialitate culinara care se face doar in Tara Hategului, noi ii spunem SANJERETE dar nu cu sange, e un salam de casa uscat, cu carne multa, usturoi si cimbru. ;)
cine in gusta nu il mai uita niciodata!
Oricand ma intereseaza ceva bun :)
Deci chiar te rog, hai cu reteta si raman dator :bere:
Mersi, numa' bine si sanatate!

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 856
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Spring » 31 Ian 2014, 11:10

sorinB scrie:
Spring scrie:
sorinB scrie:Stie cineva o reteta buna de salam de casa?
Multumesc.
Daca te mai intereseaza o sa iti dau eu o reteta de specialitate culinara care se face doar in Tara Hategului, noi ii spunem SANJERETE dar nu cu sange, e un salam de casa uscat, cu carne multa, usturoi si cimbru. ;)
cine in gusta nu il mai uita niciodata!
Oricand ma intereseaza ceva bun :)
Deci chiar te rog, hai cu reteta si raman dator :bere:
Mersi, numa' bine si sanatate!
ok, o sa revin maine cu reteta (ca trebuie sa ma consult cu macelarul) si o sa pun si poze. ;)
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
sorinB
veteran
veteran
Mesaje: 14732
Membru din: 25 Ian 2007, 00:06
Localitate: sibiu

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de sorinB » 31 Ian 2014, 11:13

Of, Of,... iar poze...iar salivari... :lol:

D2O
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 177
Membru din: 23 Feb 2012, 22:24

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de D2O » 01 Feb 2014, 20:10

ok, o sa revin maine cu reteta (ca trebuie sa ma consult cu macelarul) si o sa pun si poze. ;)

asteptam cu interes reteta de salam ! :respekt:

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 856
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Spring » 01 Feb 2014, 22:08

Reteta "sanjerete" sau salam Tara Hategului.

Se face din carne rosie de porc, fara prea multa grasime, cum e spata.

Se da carnea prin masina de tocat, prin ciurul cel mai mare, sau daca aveti rabdare in reteta originala se toaca carnea cu barda.
Se adauga sare dupa gust, piper, cimbru cat cuprinde, putin usturoi (putin la propriu!) si ceapa data prin masina sau tocata marunt(cam 3-4 cepe potrivite la 5 kg de carne), se amesteca bine cu mana, se gusta de sare si se baga pe mat. Noi il facem si pe mat subtire de carnat si pe mat gros. Cel subtire se mananca primul si cel gros mai tarziu cand se usca in deajuns. Anul acesta am facut si pe cutisin si a iesit chiar ok.
Atentie la sare deoarece el se va usca.
Se pune la afumatoare si se afuma cu 2-3 fumuri reci pe zi. Se tine in afumatoare intre 8 si 14 zile pana se usca. Daca e ger se usca mai repede. Se poate tine la congelator sa isi pastreze umiditatea ca altfel se face piatra si nu mai poate fi mancat decat fiert cu varza in sarmale sau facut cu tocanita de cartofi, unde este demential.
E o reteta simpla si foarte veche. Batranii nostri il faceau uscat bine pentru ca statea pana dupa postul pastelui si il fierbeau in varza.
Este un salam foarte consistent. Are un gust foarte placut si bogat, desi reteta e simpla! Se poate felia subtire pentru sanwich-uri cu paine integrala si cu unt.
Eu tot timpul l-am considerat o delicatesa. :elkgrin:

Imagine
Imagine
Imagine
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
sorinB
veteran
veteran
Mesaje: 14732
Membru din: 25 Ian 2007, 00:06
Localitate: sibiu

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de sorinB » 01 Feb 2014, 22:13

Super, @Spring, multumim :bere:
Matele tot de porc, nu?

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 856
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Spring » 01 Feb 2014, 22:17

Da de porc. dar eu recomand cutisinul de salam luat din comert pentru ca are o grosime standard care nu il lasa sa se uste prea mult si ramane mai moale la mijloc. Pe matul gros de porc se usca pe margine si la mijloc ramane crud, si daca il lasi sa se uste si la mijloc se intareste prea tare pe margine. ;)
pofta mare.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Scrie răspuns