....muskmd,gugalu imi dadea paducel de aia intrebam deci nu ii nimik de ras,sti cum e cu denumirilea astea pe la noi prin romania,de paducel stiu ca se face si dulceata eu nu am incercat,o sa fac likior, chiar azi am cules de aici de langa mine,daca apesi pe ele is ca o pasta si in mijlok un singur sambure la gust nu sunt stralucite zici ca mananci o para foarte moale si fara aroma,sunt greu de uscat ptr ceai marea majoritate se strica,am renuntat de mult,multa lume nu prea da importanta acestui fruct mai ales ca e rosu cum spui tu si de acolo interesu meu mai ales ca am auzit ca niste cunostinte le folosesc,sigur maine o sa merg sa intreb si o sa gust........porumbele stiu ce gust au ca fruct si ca sirop.......iar de actiunile terapeutice ale paducelului nu ma apuc eu sa vb e plin netul de ele iar de bauturi care mai de care mai pompoase de prin alte tari m-am cam saturat am probat destule vroiam ceva de la noi care sa nu aiba legatura cu jack,jager,unicum sau alte denumiri facute la scara industriala,vroiam ceva ce poti face tu in casa dar care sa si te ajute (mai natural)ca nu ma apuc acum sa consum fara a ma putea ridica de la masa,vroiam ceva sa gust in fiecare seara si sa nu fie visinata sau afinata.....
....biban solzos sigur o facut caterinca de tine cu merisoarele si agatatu lor pe ata,prima data m-am intalnit cu ele in apuseni cand mergeam in vacante,nu le foloseau, nici acum nu le folosesc,prejudecati....de baza era afinata si dulceata,cele mai bune erau alea mai rosiatice aducea la gust cu macrisul,acrisor prima oara si urmat de dulceag,probabil si in functie de orintarea lor spre soare,tigani au inteles valoarea lor de cativa ani asa cum catina lipsea de pe tarabe acum toata lumea are,catina o gaseai mai mult pe la busteni si nu prea cumpara lumea.....tuica asa se zice pe la noi si cu asta is obisnuit, nu pot sa ii spun palinca ca nu ma mai regasesc trebuie sa ma dau cu unguri si slovacii daca ii spun rachiu ma dau cu turcii iar daca zic de horinca ma dau cu maramuresu nu e bine nicicum deci o tuica e mai pe romaneste spus,oricum ai zice-o strainilor le place la nebunie chiar si celor mai sceptici......
...acum savurez un coniak sa va spun si reteta ca poate se gaseste vreunul si are pofta de asa ceva...
...tuica o fac din vin curat fara drojdie il fierb la cazanu vecinului lasata sa fiarba la foc domol nu la rapiditati de astea noi care iti dau direct dublu rafinata si fara aroma,am patit-o,tuica nu o mai distilez a doua oara ca iese prea tare si nu ma omor dupa grade,sa fie undeva pe la 35-40gr,in functi de cat de frig e afara ,multi lasa si prima tuica sa iasa mai tare ca sa o poata indoi cu apa de izvor ca sa iasa mai multa, otca si ce da prima oara le pun deoparte si le distilez a doua oara impreuna cu ce iese de pe mere si drojdia de la vin,ala e rachiul de dat degeaba si plocon ca nu apuca sa se invecheasca....
...o las cam o saptamana sa se linisteasca si pe urma ma apuc de ea,o mai strecor inca o data(tifon inpaturit in 4,6,hartie ptr filtru de cafea vata fiecare cu ce il doare) si ii dau seminte de strugure prajite la cuptor sa pocneasca in dinti ca samburele de floarea soarelui si baton de vanilie burbon cam cinci linguri de seminte la 2 litri si o bucata de baton de vanilie,las la macerat o luna cred sau si mai mult nu am tinut cont de asta pana incepe sa prinda culoare tuica,scot samburii si batonul si adaug zahar vanilat si o bucata de lemn de stejar ca nu am inca butoi de stejar,cam 2 pliculete la 5l ca nu imi place prea tare gustul de zahar vanilat,las tot asa cam o luna pana prinde culoarea aramie si scot lemnul,important e sa gusti tot timpul ca sa iti dai seama de cum vrei sa iasa si cum ai vrea sa fie aroma,aici e discutia importanta cand te pui sa degusti ce are celalalt.....in rest sa avem sanatate sa putem gusta sau bea dupa preferinte ce ne facem prin casa
... cand faci tuica si o degusti(nu bei ca majoritatea) musai sa aveti si ceva de ale guri prin preajma ca va mai ia de cap si vaporii si daca stai cu burta goala te cam faci,acum nu ciorba sau pilafuri o bucata de carne facuta la jar cu niste muraturi ii numai buna sau daca ai taiat porcu niste jumeri cu carnatz si poti sta linistit toata noaptea langa cazan