...este o zona recunoscuta pentru tzuici, mai pune un Bertea, un Stefesti, etc...Am avut si eu ocazia sa beu una chiar mai veche de 8 ani. Alt mendez....manubabanu scrie: Am avut ocazia sa gust o tuica de pruna tinuta 8 ani,in zona Valenii de Munte,mai exact Alunis
Alcool
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Re: Alcol
-
manubabanu
- junior

- Mesaje: 83
- Membru din: 11 Iun 2006, 19:33
- Localitate: bucuresti
- Contact:
Re: Alcol
Poti sa o compari cu un sortiment de wisiki?D_ali scrie:...Am avut si eu ocazia sa beu una chiar mai veche de 8 ani. Alt mendez....manubabanu scrie: Am avut ocazia sa gust o tuica de pruna tinuta 8 ani,in zona Valenii de Munte,mai exact Alunis
A pescui in crescatorie,este ca si cum ai vana in gradina zoologica...
Ne-am obişnuit prea mult să ne transformăm scalvii corpului şi minţii, găsindu-ne din ce în ce mai greu sufletul, de care unii nici măcar nu sînt conştienţi că-l au.
Ne-am obişnuit prea mult să ne transformăm scalvii corpului şi minţii, găsindu-ne din ce în ce mai greu sufletul, de care unii nici măcar nu sînt conştienţi că-l au.
Re: Alcol
Facem simplu distilata la 32-34 de grade si dublu distilata la 50-55.old_radu scrie:...la cate grade o "scoateti" ?Spring scrie:...
Bunicul meu mi-a tras o livada de pruni de toata frumusetea si facem multa tuica in familie. ...
mai nou am inceput sa facem si la 40-45.
Acum depinde de aroma. Prunii stanley produc mult dar nu au forta pt alcol pe care o au cei autohtoni. Mai am si zaharosi(Darjan) dar nu le place zona. Bistritele sau prunele moi sau coadesele dau cea mai placuta aroma si tarie mai multa desi nu au glucoza mai multa ca soiurile astea noi de pepiniera.
De preferinta ar fi sa scot samburii sa fac slibovica dar e prea mult de lucru. Danful ala nasol de pruna puturoasa vine din sambure la unele soiuri si de la procedeul de fermentatie. Partea de sus de pe borhot, vreo 30 cm, o arunc. Se mai poate scoate sa ramana aroma fina daca se opreste tuica la 50 de grade si se indoaie cu apa de izvor de piatra tare de munte. Cea mai buna ar fi din retezat care e aproape de mine. Ce ramane se baga la redistilat si iese aia tare.
Calitatea se controleaza si de la cules, sa nu fie iarba, pamant, prune cu mucegai. Pe urma fruntea se arunca si tuica o tinem o luna in niste vase mari cu un manunchi de lemne din inima de dud. Asta o coloreaza frumos si o limpezeste bine+ ca ii da putin tanin care o rafineaza. Pe urma o bag la butoi intre 2 si 4 ani, Butoiul de stejar ii da o culoare rosiatica iar cel de salcam o culoare galbena pai.
Intradevar dupa 4 an ide stat in butoi isi pierde aroma si ia gust mult de tanin din lemn si nu se mai simte nici taria, te fura
Am observat ca cea tinuta intr-un butoi unde mai demult fermentam vinul, are o aroma mai nobila. Si bauturile distilate din cereale se tin tot in butoaie de porto in care s-au facut vinuri. Singlemalt-urile, in mare parte, de acolo isi iau aroma si culoarea.
Reteta bunicului meu e : o lingura de miere, 50 de grame de ceai de tei cu o frunza de gutui+200g de tuica de 55. e mortal, si la propriu si la figurat.
Eu pe aia tare o prefer cu shot-ul dupa ce a fost tinuta la congelator, si aia mai slaba fiarta cu putin zahar.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!
Re: Alcol
la cazanul meu de 130 de l, arunc primele 200g care ies.rine scrie:de ce? am mai auzit treaba asta..niste bistriteni mi-au zis ca ei o vindeau la un plafar.Spring scrie: Pe urma fruntea se arunca
de ce nu-i buna pentru consum?
pe langa etilen, in fermentatie se mai produce si metilen si alte substante usoare, dar putin cam toxice, care se evapora primele datorita densitatii mai mici.
asta tulbura tuica si ii strica tot gustul.
dar e bune la frectie. are 98 de grade
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!
Re: Alcol
http://www.ziare.com/articole/consum+alcool+romania
ma duc sa-mi cumpar 2 beri
Doza maxima 4 beri , de 2 ori pe an trec de asta cu anumite ocazii , probabil echivalentu a 3 litri de bere pe saptamana , cateodata mai putin .
Insa , azi 4 beri miine alergam 4 km minim, si nu combin mancare cu alcool , rar beau la masa si foarte putin cantitativ .
ma duc sa-mi cumpar 2 beri
Doza maxima 4 beri , de 2 ori pe an trec de asta cu anumite ocazii , probabil echivalentu a 3 litri de bere pe saptamana , cateodata mai putin .
Insa , azi 4 beri miine alergam 4 km minim, si nu combin mancare cu alcool , rar beau la masa si foarte putin cantitativ .
-
manubabanu
- junior

- Mesaje: 83
- Membru din: 11 Iun 2006, 19:33
- Localitate: bucuresti
- Contact:
Re: Alcol
Iarta-ma ca nu te cred,dupa 6 luni este buna de consum,dar vechimea face diferenta.Spring scrie: Intradevar dupa 4 an ide stat in butoi isi pierde aroma si ia gust mult de tanin din lemn si nu se mai simte nici taria, te fura. Dar asta nu e nici o smecherie. Daca se face de la inceput cum trebuie e foarte buna si dupa 6 luni .
![]()
.
A pescui in crescatorie,este ca si cum ai vana in gradina zoologica...
Ne-am obişnuit prea mult să ne transformăm scalvii corpului şi minţii, găsindu-ne din ce în ce mai greu sufletul, de care unii nici măcar nu sînt conştienţi că-l au.
Ne-am obişnuit prea mult să ne transformăm scalvii corpului şi minţii, găsindu-ne din ce în ce mai greu sufletul, de care unii nici măcar nu sînt conştienţi că-l au.
Re: Alcol
Depinde in ce sens. Mai am ~250gr de tuica tinuta in butoi de dud,ceruit. Are fix 29 de ani! Cu dovada! Aroma de pruna nu mai are, e un fel de alcool cu gust de lemn. Ca si culoare, seamana cu rom-ul. O sa mai iau, ca mai are butoiul(inca) licoare.manubabanu scrie: Iarta-ma ca nu te cred,dupa 6 luni este buna de consum,dar vechimea face diferenta.
A fost pastrata pentru un unchi de'al meu. Imaginati-va ce au baut taranii(la propriu) la o nunta.
Prin fundul beciului mai exista un butoi, aceeasi licoare, dar care are doar 15ani vechime. Acela e pastrat pentru mine. Sper sa-l desfac la anul.
Re: Alcol
...n-as putea-o compara, nu-s nici un fin cunoscator, insa asa cum spunea si Ranga exact ca in descrierea lui numa' ca a "noastra" avea 33 de ani. Eu zic ca tuica e bine sa aiba macar vreo 2 ani vechime si obligatoriu din pruna, restul sunt detalii de finetze...manubabanu scrie:Poti sa o compari cu un sortiment de wisiki?D_ali scrie:...Am avut si eu ocazia sa beu una chiar mai veche de 8 ani. Alt mendez....manubabanu scrie: Am avut ocazia sa gust o tuica de pruna tinuta 8 ani,in zona Valenii de Munte,mai exact Alunis
