Mulinete moderne de spinning

Nu voi face o descriere generala a claselor de mulinete in functie de aplicatie si a tuturor tipurilor de mulinete, eventual diferentiate prin tipul de frana sau materialul folosit la constructia corpului.

Mult mai important mi se pare a fi portretul mulinetei moderne performante, care include inovatiile din ultimii 10 ani, care au conturat imaginea unei generatii total diferite de mulinete.

Cum poate fi definita o mulineta performanta? – prin insusi faptul ca vei uita de ea (adica de toate problemele care le pune o mulineta obisnuita).

Am sa notez importanta acestor caracteristici, in functie de influenta pe care le au asupra cresteri eficacitatii si gradului de relaxare in pescuit, si nu din punct de vedere al performantelor tehnologice in sine care ii poate interesa doar pe ingineri.

O mulineta moderna corect proiectata si executata este un mecanism care ajuta pescarul in situatiile obisnuite de pescuit dar este capabila in acelasi timp sa faca fata situatiilor limita, (drill prelungit, firul nu vrileza dupa mai multe zile de pescuit,pastreazafinetea rotatiei in urma unor eforturi serioase). O mulineta moderna este capabila sa fie pescuita indelungat fara sa puna probleme in pescuit, sa ridice probleme tehnice legate de scaderea fiabilitatii mecanismului la oboseala sau prin suprasolicitare in drill.

Este recomandabil ca o mulineta sa detina cat mai multe din caracteristicile care definesc o mulineta moderna ca sistem perfect integrat necesitatilor pescarului.

Nota 
I1 – importanta principala si de neinlocuit
I2 – este importanta dar poate fi inlocuita prin alta tehnologie

a – I1 permite lansarea cu usurinta a firului fara a creea obisnuitele peruci specifice mulinetelor de spinning. Pentru a indeplinii aceasta conditie o mulineta trebuie sa fie dotata cu un sistem precis de oscilatie lenta indiferent daca este cu surub fara sfarsit sau oscilatie cu excentric. Cu cat viteza de oscilatie este mai mica si mai precisa riscul ca mai multe spire sa plece deodata scade simtitor.

a1 – sistemul de oscilatie -surub fara sfarsit – este cel mai precis dar se pare ca are comparativ un grad de uzura mai mare decat a celor bazate pe sistem de oscilatie cu excentric(Ex. Daiwa TDZ,TDX,TDS, Emblem X,S).

a2 – sistemul de oscilatie cu excentric folosit in prezent de Daiwa denumit super slow oscilation (ex. Shimano Symetre model 2004)se apropie de performantele mulinetelor cu surub fara sfarsit si in acelasi timp au avantajul unei sensibilitati mai mari absolut necesara in pescuitul cu naluci soft sau in pescuitul de finete. Deasemenea fiabilitatea mecanismului le face recomandabile pentru pescuitul cu fire multifilament , cu fire mono subtiri sau cu naluci portante.

b – I1 raportul de multiplicare defineste aplicatitiile (tipul de naluci)pentru care este construita mulineta si speciiile pentru care este ideala. Daca in trecut firme celebre foloseau raporturi mici (3:1 sau 4:1) de recuperare specifice nalucilor de atunci (oscilante sau voblere) acum producatori pot spune ca exagereaza cu folosirea unor rate mari de multiplicare, care sunt foarte specializate (pentru de dimensiuni naluci mici sau pentru specii de pesti rapizi). Puterea mecanismului scade proportional cu cresterea raportului de multiplicare ceea ce are un efect negativ asupra mulinetelor care folosesc un raport de multiplicare mai mare de 5,3:1 facindu-le inadecvate pentru aplicatii ca spinnerbait, crankbait sau oscilante care opun o rezistenta marita. Raportutul de multiplicare mediu (folosit de Daiwa) intre 4,7 si 5,3 :1este universal ca aplicatii si mult mai apropiat de un ritm natural de tractare a naluciilor pentru specii la care viteza de prezentare este ideal sa fie mica.

Dezavantajele unei mulinete cu viteza mare de recuperare sunt legate de lipsa de putere in timpul drilului si o gama redusa a aplicatiilor si a dimensiunii nalucilor.

c – I2 Designul general al mulinetei urmareste obtinerea unei forme ideale cu tambur cu diametru mare si un volum mic al corpului (cu ergonomie maxima a angrenajului, care trebuie insa sa fie corect dimensionat) care gazduieste angrenajul si in acelasi timp obtinerea unei forme cat mai compacte a mulinetei care sa nu creeze un moment mare de inertie la intepare sau lansare.

Mulinetele moderne au ajuns la o forma ideala care este putin posibil sa se modifice in sens major.

d – I1 Materialele folosite in constructi mulinetelor anului 2004 sunt aliaje de duraluminiu si au magneziu care garanteaza rigiditatea corpului mulinetei si rotorului , inertie minima a rotorului precizie in turnare si nu in ultimul rand greutati minime pentru categoria din care fac parte. Noile tenologii care folosesc aliaje de aluminiu sunt introduse de marii producatori si la modelele cu pret mediu sub 100 de dolari Daiwa(Hardzbody), Shimano(Unflexing body), Quantum(ThinLine body) ,Ryobi , Pinnacle (Metal body)etc

f – I1 tehnologia ABS(Antibalistic sistem) a tamburului dezvoltata de firma Daiwa si preluat de alte firme ca Shimano, Ryobi sau Pinnacle garanteaza lanseuri mai lungi, acuratete in lansare si o asezare corecta a firului in spire mult mai largi comparativ cu o mulineta clasica.

In acelesi timp capacitatea totala a tamburului a fost diminuata pentru a nu irosii fir si timp.

g – I1 – Quantum a introdus un sistem revolutionar de picap denumit Bi-Magnetic (care nu foloseste energie mecanica stocata in arcuri cala mulinetele clasice) care foloseste perechi de magneti cu o durata de utilizare incomparabil mai mare decat a mecamismelor clasice cu arc. Pe langa acest sistem Quantum a introdus o noua genertie de rulmenti cu un nou tip de lubrifiant si care ca si mai noii rulmenti de la Shimano(Anti Rust) sau Daiwa (CRRB) sunt mult mai rezistenti la coroziune datorita unei depuneri de crom in stratul superficial al bilelor.

h – I1 – raportul de multiplicare are influente fundamentale asupra aplicatiilor de pescuit. Daca in trecut se foloseau rapoarte de multiplicare mici 1:3 sau 1:4 in prezent aproape toate firmele folosesc un pic cam mari pentru aplicatii ca jigging la salau sau pescuit cu linguri sau voblere la stiuca. Exista doua inconveniente majore ale raportului mare de multiplicare : practic s-a dovedit ca o mulineta cu raport prea mare nu este fiziologic natural la fel de pescuibila cu una care beneficiaza e un raport mai mic de recuperare a firului deoarece specii de pesti ca stiuca sau salaul si in multe cazuri (atunci cand nivelul deactivitate este diminuat) bibanul sau cleanul prefera viteze mici sau medii ale nalucilor.

Puterea mulinetei scade proportional cu crestera raportului de multiplicare deci cu o mulineta rapida este imposibil sa tractam naluci reactive(oscilante, voblere, rotative sau spinnerbait-uri) chiar daca sunt de dimensiuni medii. Comparativ cu Shimano Daiwa a pastrat un raport de recuperare ce variaza intre 4,7 si 5:1 ceea ce le confera versatilitate in a acoperii toate aplicatile de pescuit si capacitatea de a se adapta in pescuitul tuturor speciilor de pestii rapitori.

i – I1 introducerea recenta si a sistemului Infinite AntiReverse aduce avantaje care se reflecta atat in eficienta inteparii pestilor dar si in protejarea angrenajului mulinetei care nu mai suporta socurile pe care le incasau mulinetele de generatie anterioara. Este aproape imposibil sa mai poti pescui relaxat si eficient fara rulmentul instant.

j – I1 solutia constructiva de tip consola sau cu sprijinul axului in partea anterioara a mulinetei este o problema putin discutata de pescari desi influenteaza durata de functionare a mulinetelor. Desi sistemul de spirjin al axului a fost folosita pentru multi ani de producatori ca Shakespeare, Mitchell sau Penn SS care este inca in oferta dar este depasite moral, firme ca Daiwa sau Shimano nu le-au introdus( stiu ei de ce). Totusi firme care au un cuvant de spus ca Ryobi(Applaause) , sau Pinnacle(Zester Metal) au introdus acest sistem pentru a imbunatatii fiabilitatea si puterea mulinetelor. Influenta negativa a solutiei consola se rasfrange asupra uzurii mai rapide a surubului fara sfarsit si a pastrarii paralelismului axelor mulinetei in timpul drilului.

Consideratii speciale

Mulinete micro desi usoare au marele inconvenient de a fi prea lente si nu permit in acelasi timp asezarea lejera si in spire largi a firelor subtiri..

Mulinetele cu tambur fix au revolutionat pescuitul cu naluci deoarece comparativ cu mulinetele de casting au marele avantaj de a putea lansa naluci mai usoare de 5 g , viteza nalucii in timpul lanseului este mult mai mare ceea ce o face mai putin vulnerabila la vant lateral ceea ce le face imbatabile in pescuitul cu naluci usoare si in conditii de vant puternic. Comparativ cu mulinetele de casting sunt mult mai usor de utilizat in cele mai multe aplicatii de pescuit cu naluci.

Limite

In sens pozitiv mulinetele moderne de spinning au totusi limite care rezulta din caracteristicile functionale specifice.

Clasele in care mulinetele de spinning sunt incomparabil superioare sunt UL, L, ML puteri pentru care se folosesc fire subtiri , sunt ideale pentru prezentari de finete si se poate pescui in conditii de vant moderat cu greutati mai mici de 5 grame.

Mulinte cu mecanism surub fara sfarsit sunt recomandabile pentruaplicatii in care avem nevoi de lanseuri lungi cu greutati mici sau cand folosim fire multifilament.
In pescuitul cu naluci soft baits pozitia naturala(sub lanseta) a mulinetelor de spinning ofera o priza si un control superior comparativ cu sistemul casting care este mult mai obositor datorita prizei specializate pentru naluci reactive.

Viteza de deplasare a nalucilor este mult mai mare pentru mulinetele de spinning ceea ce face ca pescuitul sa fie mult mai relaxant cand vantul bate lateral sau frontal.

Fiabilitatea mecanismului mulinetelor de spinning este evident mai mica decat a mulinetelor de casting care sunt dotate cu un angrenaj cu dinti fata in fata. Totusi rulmentii tamburului(la casting) necesita o ingrijire speciala ca si intreg mecanismul care sunt mult mai expuse riscului de a fi invadate de agenti abrazivi.

Ca aplicatii ideale daca folositi spinningul, pescuitul cu naluci mici sau medii si prezentarile de finete raman hard core-ul. Pentru naluci de dimensiuni mari sau medii care opun rezistenta la tractiune e bine sa va ganditi la un ansamblu de casting.