Lansetele intre realism si idealism

De-a lungul secolelor, omenirea a transferat de multe ori puteri magice uneletelor pe care le construia (vezi sabia Excalibur). Acest lucru poate avea acoperire doar daca sunt indeplinite doua conditii, si anume: unealta sa fie cat mai potrivita scopului pentru care e folosita iar omul care o foloseste sa poata folosi la maximum calitatile uneltei in conditii diferite.

Daca ne-am urca la volanul unui monopost de Formula 1, cei mai multi dintre noi nu am face decat sa conducem mediocru, sau sa ne accidentam. Acelasi lucru este perfect valabil si in cazul lansetei de pescuit. Sunt pescari care se descurca foarte bine cu o lanseta modesta si altii care nu fac nici o branza cu superlansete (vezi “sa dea saracii cu ieftinatati?!”). Asta dintr-un simplu motiv, de prea multe ori uitat astazi (din motive pur comerciale) – omul este masura tuturor lucrurilor.

Lasind insa la o parte consideratiile generale de a intelege scopul unei lansete, sa trecem la aspectele practice si analitice care descriu calitalile lansetelor pentru pesti rapitori.

Scopurile unei lansete sunt:
1. de a trimite o anumita greutate cat mai departe si/ sau cat mai precis cu efort minim.
2. de a controla impreuna cu mulineta, evolutia pe care dorim sa o imprimam nalucii.
3. de a simtii pe cat posibil ce se intapla cu naluca, inclusiv cand este “gustata” sau “muscata” de un peste.
4. de a raspunde corect miscarii de intepare imprimata.
5. de a putea controla pestele in timpul drill-lui

Pentru a efectua toate aceste lucruri cat mai bine, exista o conditie ce nu poate fi definita sub forma de formula matematica (de aceea nu stiu cei de la St.Croix sa faca lansete). Constructia unei lansete performante se poate baza doar pe simturi, intuitie, si doar o experienta vasta poate da raspunsul corect. Este vorba de cum este incarcat blank-ul (cu inele, mandrina, maner si locul lor), astfel incat energia care este aplicata fie de mana noastra asupra nalucii, fie de peste, sa fie transferata sau inmagazinata optim in functie de diferitele tipuri de lanseuri sau muscaturi ale pestelui.

Dau doua exemple – o lanseta care amortizeaza semnalele trimise de naluca este buna? Sau o lanseta o lanseta care imi transmite toate zmuciturile pestelui, contactul dur cu obstacolele subacvatice in incheieturile mainii sau in coloana, este buna?

Se pot monta lansete care pescuiesc foarte bine pe blank-uri modeste de 20-30$ sau lansete proaste pe blank-uri de 200 – 300$.

Acesta esete motivul pentru care au aparut rodbuilderii.
Rolul lor nu este numai de a face un matisaj decorativ sclipicios, sau cu pene de papagal norocoase ( se pare ca e reala).

Nu sunt deloc impotriva infrumusetarii lansetelor, personalizarea aduce dupa sine si o placere mai mare in folosire, plus mandria de a avea ceva unic (macar dintr-un punct de vedere).

Toatea acestea pot aduce pana la urma acel lucru atat de superfluu care este increderea – acesta se castiga greu si se pierde foarte usor.

Scopul final este de a obtine pentru fiecare blank, o relatie optima cu pescarul si pestele, fara de care o lanseta nu este lanseta( adica nu isi face treaba).

Ce domle stiu astia sa faca o lanseta mai bine decat Shimano, Daiwa sau St. Croix?

Raspinsul e: de multe ori da, si in orice caz lanseta va fi designata mult mai precis pentru aplicatia pe care o vizam. Datorita cerintelor comerciale, calitatea si precizia sunt diluate de multe ori in conditiile in care seriile de lansete au 20-30 de tipo dimensiuni. Ce ar insemna daca fiecare ar avea alt numar de inele (sau dimensiuni) alta lungime de maner? Ar aparea hibrizi si mutanti, datorita erorilor de montaj care pot fi vazute si in conditiile minimizarii diversitatii de componente.

Sa luam de exemplu seria XML de la Cabela’s : o serie foarrte reusita de blank-uri hi-tec designate si realizate de Loomis, inele si mandrine de calitate Fuji, pluta portugheza.
Dar toatele modelele de la 6′ la 7’6”ft. cu puteri de la UL la MH au aceeasi lungime de maner si cam aceeasi marime de inele. La unele merge perfect la altele, nu prea.

Ceea ce vreau sa spun e ca totul conteza la facerea unei lansete, de la blank-ul chiar de firma care poate fi scurtat, echilibrat, potrivit scopului cautat, la cate si ce inele folosim (citeste greutatea lor), locul in care le matisam (incarcarea blank-ului), locul unde trebuie sa fixam mulineta, (citeste locul de aplicare al fortelor de catre mana noastra sau de pestele agatat in carlig). Toate trebuiesc privite prin prisma scopurilor de utilizare a lansetei.

La un pescuit la care animarea nalucii se face aproape exclusiv din mulineta: linguri, voblere, swiming baits, plastice moi, lanseta trebuie tinuta cu varful in jos, sa aiba o actiune cat mai lenta pentru a crea un moment cat mai mare la intepare. La un pescuit la care animarea nalucii se face exclusive din varga: jerking cu voblere, linguri (jigging spoons), jig-uri jucate pe verticala sau zmucite energic de pe fundul apei, lanseta trebuie sa fie “semeata”, astfel incat doar o mica smucitura sa o faca naluca sa se ridice.

Din pacate sau din fericire, nu exista o lanseta buna la toate, asa ca e bine nu numai sa avem acasa o intrega panoplie de lansete, ci sa si luam cu noi 2-3 lansete diferite, pentru a ne putea adapta diferitelor conditii aparute pe parcursul unei partide de pescuit.