Lansete de musca – Reloaded

Firma Orvis (www.orvis.com) este un producator cu traditie, care concepe lansete specializate pentru pescuitul cu musca. Intrucat varietatea lansetelor reprezinta o necesitate determinata de varietatea conditiilor de pescuit, Orvis a venit în ajutorul pescarilor începatori sau avansati printr-un ghid clar de selectare a lansetei potrivite, in concordanta cu situatiile de pescuit sau cu stilul personal de lansare.

Ghidul, citat si comentat mai jos, este numit “Select the rod that’s right for you in 4 easy steps”.

Etapa 1

Alegeti clasa de pescuit potrivita pentru stilul si conditiile de pescuit alese . În general, clasa de pescuit este determinata de marimea maxima a mustelor care pot fi lansate cu usurinta si precizie, precum si marimea pestilor pe care îi vizati. Marimea claselor variaza intre 1 si 14 , dar acestea mai pot fi împartite în:
– Light 1-clasele 1-4
– Medium clasele 5-7
– Medium heavy clasele 8-10
– Heavy clasele 11, 12 si 14.

Categoria light are aplicatii pentru salmonide si alte specii de talie mica, atunci cand prezentarea delicata a mustelor este obligatorie, în situatiile în care se pescuieste pe paraie mici.
Atunci cand abordati rauri sau pescuiti în mediu marin este bine sa va orientati catre lansetele medium sau medium heavy, care pot lansa muste de dimensiuni mari si pot face fata unor “big boys”.

Etapa 2

Alegeti lungimea lansetei în functie de tipul de apa pe care pescuiti cel mai frecvent. Pentru paraiele mici acoperite de pomi, cea mai buna alegere este o lanseta foarte scurta 6-7 ft. (1,80-2,10m), pentru a controla lanseul restrictionat de tunelurile de vegetatie. Lansetele lungi ne ajuta atunci cand avem nevoie sa controlam firul pe apa si în aer (sa obtinem un lanseu detensionat, atunci cand vrem sa obtinem o prezentare cat mai lunga fara dara sau, cand lansam transversal, pentru a controla un mal inaccesibil deplasandu-ne prin apa)
Pentru pescuitul de pastrav pe rau pescarii pot alege lansete cu lungimi care variaza de la 7 la 9 ft, în raport cu marimea apei in care pescuiesc.

Etapa 3

Alegeti actiunea lansetei care o doriti în raport cu situatia de pescuit. Indexul Oris va arata avantajele fiecarui tip de actiune si de ce o actiune este preferabila alteia.

Exemple. Alegerea lansetei în raport cu speciile de pesti

a. Aplicatia: Pastravi de talie mica
Specia: Pastrav de talie mica
Numele lansetei: Supperfine Tippet
Lungimea: 71/2 ft (2.26 m)
Clasa: 3
Tipul de flexiune: slow (full 4.5)

b. Aplicatia: pentru pâraie mici
Specia: Pastrav
Numele lansetei: Supperfine Ultra Fine
Lungimea: 7-9 ft (2.33 m)
Clasa: 2
Tipul de flexiune: slow (full 5.5)

c. Aplicatia pentru pâraie medii
Specia: Pastrav
Numele lansetei: Trident TL865
Lungimea: 81/2 ft (2.60 m)
Clasa: 5
Tipul de flexiune: medium (mid 6.5)

d. Aplicatia pentru rauri sau lacuri
Specia: Pastrav
Numele lansetei: Trident TL906
Lungimea: 9 ft (2.75 m)
Clasa: 6
Tipul de flexiune: fast (tip 9.5) etc.

Etapa 4

Alegeti aceea serie de lansete in functie de ce suma vreti sa investiti.

Ce este flex indexul?

Sunteti derutat de termenul “Rod action”?
Acest sistem, dezvoltat în multi ani, a fost creat pentru a ajuta diverse categorii de pescari si a fost creat împreuna cu designerii lansetelor. Fiecare lanseta trece printr-un control de calitate prin care se masoara electronic indicele de flexare, ca o garantie a exactitatii si consistentei actiunii. Noi îl putem descrie, mai simplu, pentru ca acesta sa fie inteles de toata lumea.

Sistemul Flex Index va arata cum actioneaza o lanseta, Astfel, puteti decide cum vreti sa lanseze noua voastra lanseta.

Actiunea slow – full-flex 2.5-5.5

1. Lanseta este usor de folosit în apropiere si lanseaza delicat.
2. Protejeaza tippet-urile subtiri datorita capacitatii superioare de a flexa pe cea mai mare parte din lungime
3. Reactioneza la încacari minime cu fir indiferent de clasa
4. Actiune traditionala

Actiunea moderat/moderat-fast – mid-flex 6.0-9.0

1. Performante excelente pentru conditii variate de pescuit si stiluri de lansare.
2. Cele mai multe lansete au actiuni moderate si moderat rapide
3. Acest tip de actiune este o combinatie excelenta intre forta tronsonului inferior al lansetei pentru lupta cu pestele, capacitatea de a lansa la distanta si elasticitatea varfului pentru a lansa cu usurinta în apropiere.
4. Asigura protejarea firelor subtiri în lupta cu pesti de talie mare.
5. O alegere excelenta pentru pescarii care vor o singura lanseta pentru o varietate de conditii si tehnici de pescuit.

Actiunea fast – tip 9.5-12.0

1. Forma aerodinamica a buclei pentru a lansa la distanta
2. Unghi mic de miscare al antebratului pentru efort minim si lansare rapida
3. Îmbunatateste precizia lanseurilor la distanta
4. Miscarile scurte opun o rezistenta minima si micsoreaza efortul de lansare la distanta
5. Lanseta are o greutate totala mai mica si un echilibru static si dinamic mai bun datorita conicitatii blank-ului.
6. Putere superioara de lupta cu pestii datorita constructiei…. blank-ului.

Cabela’s este un important distribuitor de lansete de musca si are în portofoliu nume celebre precum Scott, Sage, G.Loomis, Diamondback, St.Croix, Redington etc. dar si lansete proprii proiectate de specialistii de brand si realizate de producatori ca G.Loomis sau Daimondback.

Deoarece marea majoritate a pescarilor cumpara on-line sau prin comanda telefonica din catalogul dedicat pescuitului la musca, este foarte important ca descrierea produselor- fie lansete, fie blank-uri – sa fie cat mai apropiata de nevoile si dorintele pescarilor. Pentru a reduce numarul pescarilor nemultumiti de propria alegere, Cabela’s pune la dispozitia acestora un sistem simplu si clar de alegere a lansetelor de musca.

Criteriile de selectie

Criteriul 1 – Lungimea lansetei

Lansetele mai scurte de 8 ft.(2.44m) sunt folosite în mod obisnuit în locuri înguste, acoperite de vegetatie pe paraiele de mici dimensiuni. Lungimile de la 8 la 8.6 ft (2.44-2.60m) sunt recomandate pentru paraie cu largimi mici sau medii sau atunci cand lanseurile lungi sunt o exceptie. Lansetele cu lungimi de 9 ft. (2.70m) sau mai lungi sunt excelente atunci cand pescuim frecvent la distanta sau avem nevoie sa controlam cu usurinta firului.

Criteriul 2 – Clasele de pescuit

Clasele 2-4 (light )sunt recomandate pentru pescuitul cu muste de dimensiuni mici si atunci cand prezentarile delicate definesc pescuitul.

Lansetele de clasa 5 sau 6 sunt foarte versatile deoarece sunt capabile sa lanseze toate tipurile de muste pentru pastrav (uscate, nimfe, streamere si poppere de dimensiuni mici).

Aplicatiile pentru clasele 7 si 8 vizeaza specii de apa dulce, ca smallmouth sau largemouth bass sau steelhead si bonefish pentru apele putin adanci marine. Lansetele sunt capabile sa lanseze muste portante poppere sau streamere lestate de dimensiuni medii la distante apreciabile în conditi de vînt puternic.

Clasele 9-10 se adreseaza pescuitului stiucilor, somonilor si în ape marine, pestilor de talie mare.

Criteriul 3 – Actiunea

Fast – Lansetele Fast se îndoaie puternic în prima patrime, ceeea ce confera o viteza superioara de circulatie a firului si capacitatea de a lansa la distanta cu efort minim. Cu acest tip de actiune se lanseaza cu usurinta muste portante sau fire cu varf scufundator. Sunt ideale pentru pescarii avansati care vor miscari economice cand lanseaza la distanta, cu precizie.

Moderat-fast – Deoarece acest tip de lanseta flexeaza puternic în treimea superioara si combina calitatile actiunii fast si moderat, fac din acest hibrid o lanseta versatila, capabila sa lanseze cu usurinta si delicatete atat la distante mici (datorita varfului delicat), cat si la distante apreciabile( datorita rezervei de putere din tronsonul inferior).

Moderat – Este o alegere ideala pentru pescarii avansati cu un ritm de pescuit relaxat sau care vor tehnici superioare de casting cu muste uscate. Exceleaza în roll-casting, mending(asezarea si controlul firului) si protejeaza firele subtiri datorita capacitatii de flexare.
Se încarca cu usurinta pe distante scurte, dar sunt capabile sa lanseze cu usurinta la distante medii.
Deasemenea este o lanseta recomandata începatorolor deoarece ofera un plus de “sensibilitate” a procesului de încarcare deasarcare a firului si corecteaza deficientele de lansare datorita constructiei blank-ului.

Alegere buna! Pescuit relaxat!