Lansete “custom” v.s lansete “de firma”

Designul lansetelor a evoluat constant catre performante care nu pareau imaginabile cu zeci de ani in urma, in zorii epocii grafitului. Problemele legate de durabilitatea blank-urilor si rafinarea actiunii au fost rezolvate de producatorii care au investit mult in rezolvarea fiecare aspect implicat in pescuit.

Actiunile au devenit progresive iar prin transferul controlat al puterii pe fiecare sectiune a blank-ului, s-a diminuat efortul de lansare Rafinarea actiunilor a avut un efect pozitiv asupra specializarii lansetelor. Designerii au diminuat efectul negativ de rigiditate in zonele de imbinare sau acolo unde se face modificarea de coniciate pe blank. Consistenta si controlul puterii lansetei au atins o precizie nemaintalnita. Ultimele generatii de rasini au permis obtinerea unor blank-uri high-modulus extrem de usoare, mai rezistente si in acelasi timp mai flexibile.

Conceptul de “Rezerva de putere” a fost rafinat de G.Loomis pentru lansetele de spinning iar lansetele Sage RPL Xi si RPL+ si-au dovedit eficienta in lanseu si drill.
Cele mai avansate tehnologic si versatile in pescuit sunt lansetele de musca care trebuie sa lansezecu efort minim la distante mici, dar sa fie capabile prezente cu acuratete la 20-25 de metri. Firma Scott foloseste “Flex rate sistem” pentru controlul puterii pe fiecare sectiune a blank-ului utilizand grafit cu modul variabil mixat cu diferite tipuri de scrim (sticla sau grafit) si rasini de ultima generatie(G Power-Ply, Eclipse, SupR-Ply sau Tactical). Acest concept a fost folosit intr-o forma simplificata si de Redington sau G.Loomis (Trilogy) intr-o maniera mai simpla construind 3 tronsoane cu modul variabil: varful un intermediate modulus cu rasini care confera elasticitate, tronsonul 2 un intermediate modulus mai inalt si tronsonul inferior din high modulus. Lansetele moderne construite din grafit cu un singur modul au splinul pozitionat la 180 de grade pe partea superioara (1/4 sa 1/3) fata de restul blank-ului pentru a obtine peformante maxime de lansare pentru toata plaja de greutati.

Toate aceste s-au intamplat sincron cu aparitia unor materiale superioare de constructie a inelelor. Acestea au devenit mai usoare deoarece piciorul de sustinere al inelui este construit din aliaje de otel sau titan. Noile materiale sunt mai bine finisate asigurand un coeficient minim de frecare si o disipare optima a caldurii in timpul drilului pentru asigura integritatea firului pentru mai mult timp. Inelele Fuji Concept au imbunatatit performantele de lansare(inertie minima, incarcare progresiva, acuratete, controlul nalucii) si sensibilitate(usurarea varfului si apropierea firului de blank usureza detectatrea celor mai fine atingeri).

Multe din aceste performante sunt regasite in cateva din lansetele actuale de spinning sau fly, high-end.

Designul final al lansetei include atentia pentru toate detaliile care pot influenta performantele lansetei.

Lansetele performante sunt construite ca sisteme unice chiar daca au caracteristici identice la prima vedere. Deoarece tehnologia moderna nu permite ca blank-urile sa fie absolut identice, fiecare lanseta va fi montata intr-un mod unic. Puterea reala si actiunea indiferent daca lanseta este de fly sau spinning sunt foarte apropiate de cele inscrise pe talon. Datorita caracteristicilor unice de flexare pozitia inelelor va fi personalizata pe blank-uri de aceeasi lungime si putere. Acest lucru costa cat pretul unei lansete bune(150-200 $) de serie. Aceste aspecte sunt integrate in design-ul celor mai bune lansete de fly sau spinning:

1. Pozitionarea corecta a inelelor pe splin pentru, echilibru in timpul lansarii, torsiuni minime in timpul lanseului si in drill.
2. Inele de cea mai buna calitate ca greutate, elasticitate(fly), coeficient de frecare, rezistenta. Numarul si dimensiunile optime ale inelelor sunt alese cu atentie in raport cu puterea sau clasa lansetei
3. Dimensiunea minerului este corect dimensionata in raport cu lungimea si puterea lansetei pentru a fi comoda in pescuit.
4. Rasinile de montaj sunt depuse in straturi multiple foarte subtiri pentru a diminua greutatea totala a lansetei. Sunt folosite rasini elastice care nu influenteza elasticitatea blank-ului si nu se deterioreaza in drill.
5. Ata de montaj este corect dimensionata in raport cu puterea blank-ului, pentru a minimaliza greutatea prin depunerea rasinilor.

Pentru lansete care au un pret de 60-150$ in 2005, blank-ul este corect construit in raport cu aplicatia dorita si lanseta beneficiaza de inele de calitate Concept. Problema obtinerii unor performante maxime intervine din pierderea din vedere a unor aspecte foarte importante.

Marimea si numarul inelelor nu sunt alese in raport cu actiunea, puterea, aplicatiile(naluci soft sau reactive) si dimensiunile firului folosit. Pozitionarea pe splin nu este intotdeauna un deziderat urmarit in aceasta clasa de pret de toate firmele. Surprize exista si acolo unde manufacturierul isi propune sa urmareasca acest aspect.

Manerul este cateodata potrivit, dar de cele mai multe ori este mult prea lung in raport cu partea activa a lansetei.
Numarul si dimensiunea inelelor sunt alese in raport cu puterea sau actiunea blank-urilor. De la montarea unui numar mic de inele masive care de cele mai multe ori supraincarcau blank-ul, s-a trecut la montarea automata a unui numar si unor dimensiuni standard de inele Concept. Pentru o anumita lungime a lansetei se aleg inele fara sa se tina cont de diferenta de puterea blank-ului (de ex 8 inele +tip pentru o lanseta de 7 ft.- 210 m), actiunea acestuia sau dimensiunea firul folosit in aplicatii specializate. De aceea incarcarea dinamica nu este optimizata, si lanseta ne lasa impresia de “cam rigida” sau “prea elastica” pentru stilul de pescuit recomandat si puterea de lansare inscriptionata.

Incepand cu manerul atasarea mandrinei este o operatie importanta datorita fortelor mari care apar in timpul lansarii sau in drill. Rasina este obligatoriu sa faca priza intre blank si mandrina, nu doar pe suprafata arborilor. Punctele de sprijin folosite de firme sunt deobicei doar la capatul mandrinei. Procedura de montare corecta indica un spatiu de 2-3 mm intre arbori pentru a avea o suprafata cat mai mare de contact cu mandrina si mai multe puncte de prindere intre mandrina si blank prin intermediul rasinilor.

Cele mai multe din blank-uri au deobicei o calibrare in plus a puterii si pentru a obtine o plaja de lansare apropiata de cea inscriptionata folosesc inele supradimensionate. Acesta urmareste obtinerea unei rezistente sporite a blank-ului pentru a diminua numarul de lansete care se rup in conditii de usor abuz in pescuit.

Dezavantajele sunt evidente. Lanseta este prea puternica pentru specia si stilul de pescuit vizate. In acelasi timp lanseta va fi mai grea decat una precis calibrata. Blank-ul este mai greu si inele cantaresc cel putin dublu fata de cele care erau necesare pentru a incarca un blank de putere potrivita. Inele mai grele afecteaza distanta de lansare datorita vibratiilor din timpul lanseului. La intepare lanseta va fi mai lenta in reactii afectand eficienta in pescuitul cu naluci soft.

“Concept custom rods” s-au dezvoltat din dorinta de a construi lansete care sa incorporeze principiile si designul performant al unor firme ca Scott, Sage sau Winston si care sa aiba un pret accesibil. Pentru seriile standard Silver IM6 si Platinium XML folosesc blank-uri Cabela’s Fish Eagle IM6 si Fish Eagle XML, inele Fuji Concept Hardloy si respectiv Alconite, mandrine Pacific Bay sau Fuji, ata de montaj Coats cu diametru redus si rasini Fex Coat Regular sau Lite.

Modul în care aceste componente de calitate sunt montate respecta principiile si designul expus mai sus.

Pentru cei care doresc lansete personalizate pot folosii orice tip de blank-uri, mandrine sau inele intr-o combinatie care conduce la cresterea performantelor in pescuit.

Cristian Ene
cristian.ene@montero.ro