Lanseta de musca

Sa incepem prin demascarea unor mituri care induc în eroare pe o buna parte din pescarii care doresc performante de la o lanseta de musca.

Firme cu renume încep aproape invariabil un mesaj publicitar concentrat asupra caracteristicilor tehnologice care definesc performanta. Un mare distribuitor de articole de pescuit din USA atentioneaza asupra mitului construit în jurul cifrelor care definesc generatia de grafit si a modului în care aceasta poate actiona în favoarea pescarului. Bunele intentii ale consilierilor indica factorii care determina sau influenteaza constructia unei lansete de musca.

GENERATIA DE GRAFIT
NUMAR egal CALITATE?

Densitatea grafitului folosit în constructia lansetelor este importanta mai ales în zona inferioara si medie a lansetei cu influenta mai ales asupra capacitatii de lansare la distanta si a vitezei de circulatie a firului(partea superioara este indicat de catre toti constructorii sa fie intotdeauna blînda)

RASINILE FOLOSITE
BLANDA sau REA?

Impregnarea blank-urilor cu rasini de calitate este în cele mai multe cazuri mai importanta decat generatia de grafit folosita. Se obtin lansete cu o elasticitate controlata (si dorita) în raport cu stilul de pescuit.

DESIGNUL LANSETEI
OBOSITOARE? Nu. Exista doar lansete potrivite la o situatie sau alta.

Designul lansetei este cel putin la fel de important ca genertia de grafit si rasinile folosite. Schimbarile diametrelor blank-ului si a grosimilor acestuia influenteaza direct specializarile si perforrmantele în raport cu aplicatia dorita (actiune moderat-slow , taper progresiv,specializata pentru pescuit la distante mici si prezentari delicate :actiune modetata, tehnici superioare de casting, taper progresiv, pescuit la distante mici-medii etc)

CONCLUZII

Pentru pescuitul pe rauletele noastre cu pastraviori si lipanusi unde este nevoie în cele mai multe din cazuri este nevoie de lanseuri de cativa metri nu este snobism sa platesti pe materiale,performante si nume pe care nu ai cum sa le folosesti daca este vorba de casting sau dimensiuni de pesti? (poate la alte specii sau pe lac la pastravi … cine pescuieste frecvent?).

Generatiile 1, 2, 3 de grafit (care se pescuiesc excelent si sunt mai potrivite în multe cazuri pentru pescuitul de salmonide) si care beneficiaza de un design si rasini potrivite se materializeaza in lansete performante al carui pret reprezinta o fractie din costul unei lansete de multe sute de $.

Daca vorbim de pescuit (în special la salmonide) si nu de casting o lanseta smooth (blanda) este întotdeauna superioara unei lansete stiff (rigida).

Constructia lansetei este mai importanta decat materialul in sine.

In pescuit si în special în cel cu musca locul de pescuit si pescarul sunt limita si aproape niciodata lansetele.

Lansetele obiecte de adoratie, snobism? … O dorinta subconstienta de putere si recunoastere?

Un pescar nu devine automat mai bun prin accesul la noutatea tehnologiei. Cumparam întotdeauna nume si renume totusi si marii producatori care creeaza superlansete lanseaza pe piata mediocritati dopate cu reclama si marketing (si care nu sunt reprezentative pentru produsele care i-au facut celebrii) …

Exista combinatii ideale de clasa, actiune si lungime.

… si acum ce spun marii producatori despre caracteristicile lansetelor. Ce spun – SCOTT / ORVIS / ALL STAR / CABELA’S – Este totusi bine sa fie adaptat la conditiile de aici!

Voi lua în discutie doar lansetele care se adreseaza acelor specii autohtone care sunt relevante ca mod de hranire în raport cu pescuitul cu musca. (sa eliminam… muschi? nervi? la stiuca sau crap, este interesant… dar cam mult efffort … biban fite dragute de primavara … mmda … cleanul facil, simpatic, cateodata daca este mai aratos si … musculos … alti pestisori ehh experimente … mai bine sa uitam). Ce ramane? Pastravii, lipanii si … avatii – adevaratii parteneri de fly fishing.

Specii si intervalul de clase optim

PASTRAV & LIPAN pescuit usor clasa 2,3,4

Lansete specializate, pentru prezentari delicate în ape linistite si clare, dedicate pescuitului cu muste uscate.

Clasele 2 si 3 sunt destinate exclusiv pescuitului cu muste uscate pentru pescari avansati, ideale de folosit în conditii de vreme calma. Universala pentru pescuitul salmonidelor în torentii de la noi clasa 4 este suficient de puternica pentru a lansa mustele de marime standard, usor de utilizat în conditii normale de vreme.

PASTRAV – medium si alte specii – clasa 5 & 6.
Lansete universale bune în oice conditii.

Consider ca universala clasa 5 (care face trecerea la alte specii) este buna acolo peste ocean la … pastravii lor, sau pentru cei care vor o singura lanseta pentru rau, lac, salmonide clean, avat ma rog … o singura lanseta … bine si asa … este buna. Buna si pe un vant mai taricel, poate pescui cuusurinta atat muste uscate cat si nimfe, streamere sau poppere.

Pentru perfectionisti clasa 6 este cea mai versatila cand pescuiesc în spatii deschise si folosesc muste portante sau lestate. Probabil cea mai buna alegere pentru pastrav de lac, avat si cleni de orice dimensiune.

Pentru cei care vor sa se aventureze în zonele superioare de clasa si viseaza stiuci si alti pesti exotici le doresc calatorie placuta, muschi antrenati si geamantanul plin cu tehnici de casting( altfel am vazut destui colectionari sau visatori).

Stop! Ce spuneti de clasa 15 !!!!

ÎNTRE FAST SI SLOW

MODERAT-SLOW – specializata

1. constructie ideala pentru clasele 1 – 4 si lungimi 6 1/2 – 8 ft.
2. prezentare delicata si precisa la distante mici, cu efort minim
3. ideala pentru pescuitul cu muste uscate pe rauri mici, dificile sau pe rauri acoperite cu vegetatie
4. protejeaza excelent tipeturile cele mai fine( 0,08 – 0,12) mm
5. timing relaxat care ofera timp pentru tehnici avansate de casting

MODERATA – specializata

1. constructie ideala pentru clasele 1-6 si lungimi 6 1/2 – 9 ft.
2. exceleaza in prezentarile la distante mici si medii cu muste uscate (clasa 1-4) sau universala clasa 5-6
3. ofera control superiorpentru tehnici avansatede casting (+ roll casting si mending)
4. combinatie ideala intre rezerva de putere pentru lupta cu pestele , efort minim pentru lanseuri la distante mici-medii si protectia tipeturilor subtiri
5. ideala pentru pescuitul cu muste uscate pe rauri mici-medii, în conditii dificile sau pe rauri acoperite cu vegetatie.
6. indicata atat pescarilor avansati cat si începatorilor

MODERAT-FAST – universala

1. constructie ideala clasa 3-8 si lungimi 7-9 1/2 ft
2. excelenta pentru toate distantele si tehnicile de pescuit
3. putere pentru pescuit la distanta si protectie eficienta a tippeturilor
4. ofera control si prezentari delicate la toate distantele
5. acuratete la distante mici medii
6. puterea din partea inferioara si medie ajuta la scoaterea pestilor mari
7. versatila pentru tehnici avansate de pescuit, favorizeaza roll casting si mending

FAST – specializata

1. constructie ideala clasa 5 – 12 si lungimi 8 1/2 – 11 ft
2. recomandabila pentru pescuit la distanta sau în locatii caracterizate de vant
3. specializata pentru fire scufundatoare si muste portante sau lestate
4. efort minim pentru a lansa la distanta cu acuratete
5. recomandabila pescarilor avansati
6. poate supune pestele la presiune dar nu protejeaza firele subtiri