Echipamentul de casting

Scurt istoric

Echipamentul de casting s-a dezvoltat prin doua revolutii importante ale mulinetelor.Intr-o prima faza prin aparitia mecanismului de multiplicare care a transformat mulinetele de musca in multiplicatoare si apoi prin aparitia primei frane centrifugale performante care a extins aplicabilitatea mulinetelor de casting in clasele medii de pescuit si a permis lansarea unor naluci pana atunci lansate doar de echipamentele de spinning.

Aceste inventii au transformat-o intr-o mulineta populara in majoritatea aplicatiilor de pescuit bass-ul din S.U.A. Deoarece majoritatea pescarilor de la noi pescuiesc la specii din apele dulci, nu ma voi referii la acele echipamente care sunt specifice pescuitului marin (desi sunt asemanatoare – difera puterea de lansare si dimensiunile multiplicatoarelor).

Lansetele s-au imbunatatit cu aparitia noilor materiale ca: fibra de sticla moderna, grafitul, materialele compozite sticla-grafit/bor (care sunt ideale pentru nalucile care opun o rezistenta mare in apa ). Aceste materiale au marit eficienta inteparilor, au marit distanta de lansare si micsorat semnificativ greutate comparativ cu generatiile anterioare de materiale.

Mulineta – Diferente, avantaje si dezavantaje

Deoarece piesa net diferita intre cele doua stiluri este mulineta, datorita principiului de functionare, influenteaza aplicatiile de pescuit in care este folosita, analiza se va orienta in mod natural catre aceasta.
Au existat mai multe directii de dezvoltare care au condus la aparitia mulinetelor moderne de casting.

Sistemul de franare

Imbunatatirea sistemului de franare a permis dezvoltarea unei viteze superioare in prima faza imediat dupa lansare si marirea timpului de rotatie. Aceste doua efecte au inflentat atat scaderea greutatii necesare pentru lansare cat si marirea distantei de lansare. Primul sistem revolutionar de franare a fost Variable Brake Sistem, patentat de Shimano si care echipeaza acum mulinetele Shimano, Quantum, Pinnacle etc.( daca vrem sa-i numim pe cei mai importanti care folosesc sistemul).

Acest sistem se afla in umbra celui mai eficient sistem de franare, magforce 5, brevetat de Daiwa (o frana hibrid magnetica-centrifugala) si care asigura performante maxime atat la viteza initiala de lansare(controlata de frana centrifugala) cat si la timpii de rotatie ai tamburului(care au fost imbunatatiti de performantele franei magnetice).

Frana centrifugala beneficiaza de o ajustare limitata la 2,3, 4 sau 6 pini(greutati), comparativ cu versatilitatea franei magnetice care ofera 10, 12 pozitii posibile de setare.

Avantajele se datoreaza atat principiului care este superior in sine, cat si flexibilitatii setarii franei magnetice care o face mult mai prietenoasa si adaptabila la conditiile de pescuit.Cu acest tip de reglaje, pescuitul nalucilor de 5 grame (soft baits, voblere, sau oscilante cu portanta redusa) a devenit o realitate.

Se poate lansa cu usurinta la 20-25m folosind un echipament MLight sau Light si un multiplicator Daiwa din clasa medie de pret (putin peste 100$).

Design

Imbunatatirea design-ului a cautat sa usureze greutate totala a mulinetei prin folosirea aliajelor de aluminiu sau acelor de magneziu pentru mulinetele de top. Mulinetele s-au specializat in functie de aplicatii dar au aparut si mulinete personalizate cu forme ergonomice pentru cei care lanseaza cu mana stanga sau dreapta.

Forma si greutatea tamuburului a suferit modificari importante, prin scaderea greutatii datorita folosirii aliajelor moderne de aluminiu sau magneziu si perforarii acestora.

Tamburul “low profile” echipeaza mulinetele care au aplicatii in pescuitul de finete, este mult mai putin adanc, are o greutate redusa si o inertie diminuata comparativ cu forma clasica de tambur folosita pe mulinetele cu profil rotund.

Sistemul infinit antireverse a fost aplicat mai intai pe mulinetele de casting (deoarece sunt in primul rind mulinete de forta si secundar mulinete de finete) ceea ce le confera o durabilitate potentata de angrenajul cu dinti fata in fata.

A4 – Dura–Loc TM pinion gear este o inovatie Daiwa, preluta doar de concurentul serios Shimano, prin care pinionul si tamburul sunt total dezangajate. In acest fel creste distanta de lansare, si scade greutatea minima care poate fi lansata cu 2-3 grame comparativ cu modele fara pinion supper free.

Mulinetele de casting dedicate pescuituliui cu naluci au cateva calitati care le diferentiaza net de cele de spinning.

Avantaje

– influenta asupra distantei de pescuit este foarte mica in intervalul 0.25 – 0.35 mm, atat cat masoara cele mai folosite diametre de fir
– controlul si prezentarea nalucilor este imbunatatita de viteza mica pe care o are naluca la sfarsitul lanseului.
– forta mare de tractare(raportata la greutatea mulinetei) a nalucilor si viteza mica de recuperare le recomanda ca mulinete ideale(sau unice) pentru pescuitul cu voblere, linguri spinnerbait-uri de dimensiuni medi sau mari.
– fiabilitatea in aplicatiile in pescuitului cu naluci heavy acolo unde spinningul nu mai poate face fata.
– nu rasuceste firul indiferent daca este monofilament sau multifilament

Dezavantaje

– nu pot lansa cu usurinta greutati mai mici de 5 grame chiar si in lipsa vantului
– nu se pot folosii fire mai subtiri de 0.22mm deorece probabilitatea de aface peruci este mult mai mare
– vantul lateral cu intensitate medie sau mare influenteaza precizia lanseului (indiferent de greutatea folosita si performantele mulinetei)
– pozitia de echilibru instabil si sensibilitatea redusa a angrenajului o face mai putin eficienta in pescuitul cu naluci soft

Lansetele de casting

Lansetele de casting au un design diferit comparativ cu lansetele de spinning prin prezenta tragaciului si prin pozitionarea inelelor pe parte superioara a lansetei. Blank-urile au conicitati diferite de cele de spinning (exista si blank-uri care se pot folosii la ambele stiluri) si sunt in general mai conice si puternice in partea superioara pentru a flexa mai putin in impul lanseului.

Actiunile cu aplicatiile cele mai potrivite pentru acest stil de pescuit sunt fast – pentru pescuit cu naluci soft sau oscilante, moderat – fast sau moderat pentru naluci reactive ca spinnerbait, voblere minnow sau crank si oscilante care disloca multa apa.

Aplicatii

Aplicatiile pentru pecuitul de la noi sunt legate direct de folosirea nalucilor reactive din clasa medium si medium heavy.

Stiuca este pestele pentru care castingul aduce avantaje evidente datorita fortei mulinetei si posibilitatile de a folosi fire mai groase fara ca lanseul sa fie restrictionat. Este recomandabil un multiplicator clasic cu profil rotund mai robust si cu un raport de multiplicare cat mai mic (intre 4 sau 5:1)

Avantaje

– mulineta cantareste mai putin(cu 50-100 de grame) decat o mulineta din acceasi clasa de spinning si fiind mai puternica este recomandabila pentru aplicatii MH,H cu naluci portante de mari dimensiuni
– se pot folosii monofilamente groase fara sa influenteze distanta de lansare
– ideala pentru pescuitul din barca pentru precizie si
– raportul de multiplicare mic are influente pozitive asupra imbunatatirii prezentarii nalucii cat si a micsorarii efortului la recuperare.

Dezavantaje

– grosimea firelor influenteaza precizia lanseurilor,care sunt sensibile la vant lateral puternic.
– este posibil ca unii pescari sa nu se obisnuieasca cu stilul de lansare si pozitia mulinetei.
– lanseul poate fi restrictionat de vegetatia de pe maluri sau de numarul de pescari din barca.

La avat sau pastrav de lac se pot folosi lansete din categoria ML (3,5 – 18 grame ), cu actiune moderat-fast pentru oscilante si moderata pentru voblere. Se pot folosi fire mai subtiri 0,22 – 0,23 pentru aplicatiile de finete in conditiile unei ape linistite si extrem de transparente. Este foarte important ca malul sa permita executarea lanseurilor fara a le restrictiona ca amplitudine.