Despre voblere si pescuit

Esti la pescuit. La crap normal. Si langa tine sar avatii. Da multi si mari. Si azi si la urmatoarea partida. Si sar. Si incepi sa te gandesti: da pe ei cum ii prind?. Si incepi sa citesti pe forumuri, sa intrebi printre pescari. Iar mai citesti, iar mai intrebi. Ok. Te-ai lamurit cumva.

Incropesti o lanseta de spining. Dupa buget. Si Hai dupa avat. Cu putin noroc il prinzi. Dupa vreo luna de incercari si cautari. Si incepe sa iti placa. Da chiar sa iti placa. Mult, mult de tot. Crapul a incetat sa existe. Visezi doar avat, clean stiuca… si iar stiuca, avat si clean. Poate si salau. Sau nu. Eu fara salau. Salaul nu-mi place. Cum spuneam incropesti o laseta de spin, iti iei un fir de spin, o mulineta (cea mai mica din trusa… care seamana cu una de spin vazuta pe forum si mult laudata). Asa. Apoi naluci. Belea. Sunt scumpe. Si multe. Si te duci la pescuit si te intorci fara ele. Ok,esti la inceput iti spui. Cumperi altele: oscilante, rotative… si poate si ceva voblere. Dupa buget din nou. La mine voblere mai putine…si oleaca mai tarziu.

Asa. Voblere. Toata lumea le lauda. La ele prinzi orice. Si oricand. La inceput iti par super atragatoare, super ochioase. Si totusi pentru multi dintre noi nu chiar accesibile… Cel putin nu cate ne-am dori (adica toate din catalog: si mari si mici si pentru stiuca si pentru clean si pentru avat.. cum am spus toate). Cumperi unul doua… mai cumperi unul incepi sa prinzi cu ele. Capeti incredere, si mai cumperi. Si apoi iar le pierzi. Cate unul, doua… sau dupa cum ti-e norocul. Si iar cumperi. Intr-o zi primesti un link. Click pe el, normal. Si acolo vezi cum se face un vobler. Principial ma rog. Incepe sa se aprinda un beculet: cum ar fi daca…??? Eii! Ar fi fain! Foarte fain. Si incepi iar sa cauti pe forum ,pe net,pe unde poti…afli ca sunt destui care fac voblere. Aha. Deci se poate. Bun. Deci tre sa pot si eu. si mai bine. dar e greu sa incepi. ca peste tot ,inceputul e cel mai greu…pana intr-o zi ..cand gasesti o scandura pe jos…o bucata,nu chiar o scandura.O ridici ,o invarti pe toate partile si te gandesti: “ar iesi un vobler!” Da. o iei cu tine. Te apuci de lucru obisnuit la birou… ca de obicei …dar nu ai pace…ceva te roade. Asa. Tare.Nu mai rezisti. Faci rost de un cuter, tai o bucata de scandura si incepi.Incet incet. Te tai la mana. Ok. Te pansezi si continui.Iar te tai. Uff, nu-i chiar simplu.Desenezi usor forma voblerului pe bucatica de lemn pregatita. Si incepi sa cioplesti.Incet incet si incepe sa capete contur.Parca nu seamana cu un vobler!sau da? normal ca seamana. Te incurajezi singur. Si continui. Si… incepe sa semene. Cu un vobleras.

Ajungi la o forma cat de cat si te opresti din cioplit. iei niste hartie abraziva si incepi sa-l netezesti.cu o hartie mai mare si apoi cu una mai fina (granulatia ei normal…) Este gata. Seamana bine acuma cu un vobler.

Asa. il tai pe burta. cu o panza de fierastrau. Apoi pregatesti armatura.din ce ai la indemana. Agrafe de birou. Faci ochetii,Cositoresti…Ca sa nu se desfaca cumva daca e pestele mare :)) , Bagi armatura in sant,asa. Acum lestul . Ai citit de el.Oare cat se pune ? Si unde? Ok. Cauti iar. Si gasesti. Plumb nu ai. Nu-i bai . Ai fludor.70% plumb . destul, si mai usor de modelat. Zis si facut. Lestezi cu fludor.Mai verifici odata si apoi acoperi santul cu o rasina epoxidica( gen Bizon,Uhu…) lasi la uscat. Iti admiri munca. Da . E fain. Daca nu merge il fac breloc.Mda.Cam mult de lucru pentru un breloc.!!

Acum apare alta problema. Vopsitul. Nu mai e asa de simplu ca pana acuma.Citesti iar pe net. sprayuri,lacuri… prea complicat si nu e la indemana. Ok…. Te gandesti. Si intre timp vezi un marker. Negru. Aha! Asta e ! Evrika! Mai faci rost de cateva markere permanente si inapoi la lucru.Asa. Reusesti sa il vopsesti. Ca intodeauna primul si primele ies mai naspa. Totul e sa perseverezi. Si o sa iasa. Bine. In final chiar foarte bine.

Urmeaza lacuitul. Dupa unii ar urma barbeta. Daca e vobler cu barbeta. La mine nu, barbeta mai tarziu un pic. Mai acusi. Deci sa revenim. La lacuit. Un lac de mobila , de parchet, de barci. De care gasesti. Dai un strat. Se usuca, mai dai unul si inca unul… cat mai multe. Sase sapte macar.

Acum straluceste. Marfa. Si ajungi la barbeta . Bun. Din ce o faci? Alta problema. Cauti ca de obicei printre materialele care le ai la indemana. Un soi de plastic transparent, destul de usor de modelat si totusi sa nu fie casant. Elimini pe rand cateva variante. Pana la urma gasesti ceva.( care normal n-o sa fie bun .. dar ai sa vezi mai tarziu dupa ce o sa se rupa….). Faci santul pentru barbeta. Pui barbeta. N-o fixezi inca. Intii o proba in apa.daca ai lestat bine…o sa stea corect pe apa. Daca nu , asta e. Poti incerca sa corectezi eroarea( de obicei e simplu) sau il faci breloc. Si treci la urmatorul. Gata. De acum nu mai ai scapare. Ti-ai mai gasit o ocupatie.

Cum spuneam inceputul e mai greu…