Cicada … o naluca pe cat de ciudata pe atat de eficace!

S-a intamplat sa vad prima data aceste naluci intr-o revista romaneasca de profil, si initial am privit foarte circumspect acest tip de naluca care se numeste cicada!

Practic este o lamela din metal cu plumb cap pt. lestare, o naluca care vibreaza excelent pe recuperare continua dar care este indicata de producator a fi pescuita asemanator twisterelor…cu jocuri pe fundul apei, in “dinti de fierastrau”! A urmat aparitia lor pe un site romanesc www.bertilure.ro si m-am decis, daca tot am prin cutii aproape toate tipurile de naluci existente, sa-mi iau si cateva cicade! Comanda la BerTi si dupa vreo 10 zile mi-au ajuns acasa…gramada pe apa sa vad cum merg, cum se lanseaza, cum pot fi jucate, etc, etc…

Cateva partide de pescuit si deja imi pierdusem speranta in cicade, pana cand intr-o zi de februarie ma decid cu un prieten sa mergem in cautarea cleanului pe Olt! Dupa vreo cateva ore de lansat incontinuu vobler dupa vobler in cautarea cleanului, ma decid ca si asa timpul e pierdut, sa dau de cateva ori cu cicada…prima data am pescuit-o in larg, pe mijlocul Oltului…dupa vreo 50-60 de lansari…nimic! Schimb tactica si pescuiesc in zona malului in dreptul unui mic gropan, lasand cicada sa atinga substratul si recuperand-o in dinti de fierastrau cu mici jerk-uri din varful vergii…dupa cateva minute…tac, tac in fir…intep scurt si simt greu…aduc relativ usor la suprafata un salau de 2,2 kg…s-a dovedit a fi un mascul cu burta umflata de lapti…deci am dat in cuibul de salai ma gandesc si dupa poza de rigoare, lansez exact in acelasi loc…pauza mai lunga putin si istoria se repeta, aduc la suprafata un alt salau sarit si acesa de 2,8 kg…pescuiam cu un Cabela’s XML de 8’6″, Medium, 3/8-3/4 oz, Fast! Au urmat si alte lansarit, dar pauza pana la sfarsitul zilei! Folosisem o cicada BerTi nr. 1, alba cu cap rosu!

Trece primavara si cicadele s-au odihnit in trusa…mi-aduc aminte de ele la o partide de avat la inceputul verii in fata unui baraj de pe Olt, la nici 50 de m de turbine…curent puternic, apa putin tulbure si crescuta…dupa mai multe incercari nereusite cu diverse tipuri de voblere cautand prin ditamai gentoiu’ cu naluci dau de cicade si ma apuc sa le lansez perpendicular pe curent foarte departe cu speranta la avati…cativa prieteni imi confirmasera ca in afara de salau si biban(pt. ei au fost create in special cicadele), prinsesera si avat cu ele la Dunare! Zis si facut…schimb in decurs de 1 ora cateva culori diferite: Nickel, Fire Tiger, Alb si ajung la aceeasi culoare alba cu cap rosu…la nici a 3 lansare cu ea pe super-curent se opreste-n loc…intep hotarat si amplu si incepe drill-ul…prietenul cu care eram face deja estimarile de avat…la mal constat ca este un salau de toata frumusetea peste 2,2 kg si acesta! Continui sa insist cu ea si vine si al doilea de data acesta atacul a fost mai finut cu mici tacuri…

Ceea ce se remarca la cicada este vibratia extrem de pronuntata, dar cu amploarea mai marunta, in genul unui vobler Rattling dar putin mai tare decat un Rattling vibreaza! Foarte versatila putand fi pescuita si pe recuperat continuu si pe stilul Jig-ing! Se lanseaza extrem de bine la distante mari atunci cand pestele se afla la distante mari datorita lestlui de plumb din cap si datorita faptului ca este foarte subtire si opune putina rezistenta in aer in timpul lanseului!

O naluca mai putin uzitata pe la noi dar care poate aduce satisfactii atunci cand parca nimic altceva nu da rezultate!