Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
SF
veteran
veteran

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de SF » 25 Oct 2018, 12:11

tdum scrie:
25 Oct 2018, 10:46
Plasticul, zaionul, ci4 sau ncrt-ul se poate crăpa sau forfeca foarte uşor, sau se uzează rapid în punctul în care braţul de pickup pivotează pe aripa de rotor şi mulineta începe să aşeze firul tot mai prost şi jocurile şi uzurile tot cresc. E mult mai ,,sănătos"metal pe metal (aluminiu, nu magneziu) şi infinit mai rezistent în timp. Diferenţele de masă între un rotor de metal şi unul ,,inovator" nu mi se par semnificative nici justificate ca să merite o alegere mult mai dezavantajoasă din alte puncte de vedere.

Fiecare din noi facem alegeri după anumite criterii. Îmi pare rău pentru aceia care aleg o masă mică sau foarte mică în detrimentul rezistenţei în timp a produsului. O păţesc şi apoi se plâng...

Rew.
Nu vad sa se uzeze rapid , crapa , forfeca foarte usor , cred ca exagerezi :? , si oricum nu vad cum aseaza mai prost firu daca se uzeaza bratu de pickup , ar trebui sa se miste galetu din pozitie , in sus sau in jos ca sa puna firu in alt fel , poate sa puna firu prost din alte cauze da nu din asta , nu-mi explic o uzura care sa modifice pozitia galetului in felu asta .

Cred ca esti putin alarmist , nu-s chiar asa negre treburle cu plasticele , daca nu as trece de 15 lb si naluci de 30 , max 40 soft plus jig , as pescui doar cu scule usoare , din plastic cum ii spunem pe aici :) zaion , c14 si ce o fi .

Daca te porti cum trebui zic eu , nu ai probleme , insa cunosc multi care rup manivele , sa nu zic ca au buza tamburului plina de lovituri , firu franjuri mult mai rapid , inele crapate la bete si altele , insa nu depinde de material ci de cum te porti , nu-i vorba sa le tratezi ca pe oua , insa pescuind doar de pe stanci daca dupa 5 ani inca nu ti-ai dat seama ca nu tre sa pui batu in asa fel incat buza tamburului sa atinga piatra putin ramane de facut , nimic nu tine si cumperi in continuare .

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 25 Oct 2018, 17:00

SF scrie:
25 Oct 2018, 12:11
nu vad cum aseaza mai prost firu daca se uzeaza bratu de pickup , ar trebui sa se miste galetu din pozitie , in sus sau in jos ca sa puna firu in alt fel
Întotdeauna în sus! Fiindcă îl împinge arcul! Şi va pune firul spre buza tamburului.

Nu vedeţi cum? Nu e greu să vă imaginaţi ce se petrece într-o articulaţie uzată, dacă chiar nu aţi citit în topicul cu reparaţii. Am expus pe larg şi am reluat de mai multe ori acolo subiectul, cu poze şi detalii, dar dacă n-aţi citit... Asta e.... Asta se datorează probabil, aşa cum aţi declarat, faptului că dumneavoastră nu reparaţi mulinetelele ci le aruncaţi.

Haideţi că vă ajut cu două poze:
Imagine
Imagine

Acuma vedeţi? In prima poză galetul e mai sus (articulaţie uzată), iar în a doua, e mai jos, (articulaţie reparată) ca la o mulinetă nouă. Am dat afară şi şaiba înălţătoare (de pe masă), fiindcă nu mai era necesară sub tambur.

Dacă n-ar fi aşa, atunci cum se explică faptul că o mulinetă nouă aranjează bine firul, apoi după o vreme are nevoie de o şaibă înalţătoare şi după un timp de încă una? Oare ce se uzeză? Şi de ce aşează firul prost? Nu ştiţi? ,,Prietenii ştiu de ce"
SF scrie:
Cred ca esti putin alarmist , nu-s chiar asa negre treburle cu plasticele
Poate atent, cel mult exigent. Altfel, n-am discuta aici. Alarmist... Poate par aşa, doar pentru cineva superficial.

Rew.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 25 Oct 2018, 18:41

tdum scrie:
25 Oct 2018, 17:00

Nu vedeţi cum? Nu e greu să vă imaginaţi ce se petrece într-o articulaţie uzată, dacă chiar nu aţi citit în topicul cu reparaţii. Am expus pe larg şi am reluat de mai multe ori acolo subiectul, cu poze şi detalii, dar dacă n-aţi citit... Asta e.... Asta se datorează probabil, aşa cum aţi declarat, faptului că dumneavoastră nu reparaţi mulinetelele ci le aruncaţi.
Sa nu-mi spui ca scrii de pe acelasi monitor cu Gigi :) Era un sfat care l-am dat , si-l ,mentin , mai bine ii dai un sut la tomberon unui mosor ciudat decat sa-l repari ,chiar strans matisat :) , si-ti cumperi unu bun , deocamdata nu am aruncat mosoare , vandut la second da , sau chiar daruit . Ii drept ca nici nu mi-am luat ciudatenii , am doua maricele de 10-15 euro bucata ca sa-mi schimb firu mai usor , insa alea nu vad malu :)

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 25 Oct 2018, 18:48

tdum scrie:

Haideţi că vă ajut cu două poze:
Imagine
Imagine

Acuma vedeţi? In prima poză galetul e mai sus (articulaţie uzată), iar în a doua, e mai jos, (articulaţie reparată) ca la o mulinetă nouă. Am dat afară şi şaiba înălţătoare (de pe masă), fiindcă nu mai era necesară sub tambur.

Dacă n-ar fi aşa, atunci cum se explică faptul că o mulinetă nouă aranjează bine firul, apoi după o vreme are nevoie de o şaibă înalţătoare şi după un timp de încă una? Oare ce se uzeză? Şi de ce aşează firul prost? Nu ştiţi? ,,Prietenii ştiu de ce"

De ce nu arati piesa cu uzura si cum ai reparat-o ? Ar fi mai clar ? Ce s-o uzat , gaura prin care trece surubu sau ce ?

Nu stiu cum ii aia cu pus saiba inaltatoare , la ale mele nu am avut deocamdata problema , si astea vad malu , mai putin in ultima vreme , insa unele au trecut de 10 ani , si nu-s probleme cu saiba , ii acolo in cutie , ca nici nu stiu de ce le mai tin .

La Slammeru asta ce l-am luat recent , nu punea firu bine , adica mie imi place sa-l puna drept sau putin conic cu baza mare in sus , il punea cu baza mare in jos , foarte putin . Am pus o saiba , mai grav , am luat doua , aproape , am mai luat una , perfect , usor con cu baza mare sus , super . Avea 3 saibe montate pe ax plus vreo 3 in cutie . Ma indoiesc ca va trebui sa-i pun degraba saiba ,is curios cand va fi .

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 25 Oct 2018, 19:03

tdum scrie:

SF scrie:
Cred ca esti putin alarmist , nu-s chiar asa negre treburle cu plasticele
Poate atent, cel mult exigent. Altfel, n-am discuta aici. Alarmist... Poate par aşa, doar pentru cineva superficial.

Rew.
Da , cel mult exigent , odata ce se termina mosoarele full metal , stocku din alea bune rau si care nu se mai fabrica ,pescuitu nu mai are rost ca nu faci altceva decat sa nenorocesti mosoare , nimic nu tine , vai ce grav . Exagerez desigur , un pic insa :wink: , ca-n rest , daca vrea sa-si cumpere unu un mosor modern , dupa tine , rapid ajunge in servis , asa mai bine se apuca de altceva :lol:

Pe partea cealalta ii Gigi , care cumpara mosoare de somn dupa cat fir intra , si dupa aia da light cu ele , dupa ani de pescuit o atins parerea ca ii mai bine sa le cumperi pe alea ieftine , ca oricum se strica , desi plasticu tine la fel ca metalu :shock: , zicea , acuma , no , m-am obisnuit cu el :lol: :lol:

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 25 Oct 2018, 19:19

SF scrie:
nu vad cum aseaza mai prost firu daca se uzeaza bratu de pickup , ar trebui sa se miste galetu din pozitie , in sus sau in jos ca sa puna firu in alt fel
Acum, dupa fotografii si explicatii suplimentare, speciale pentru dumneavoastra, ati inteles legatura dintre uzura articulatiei bratului de pickup si modul in care se aseaza firul pe tambur???

Sau nici acum nu ,,vedeti"??? Ori nu ma intelegeti??? Eu va inteleg foarte greu, ca si cum am vorbi limbi diferite... gigi(tot respectul pentru dumnealui)... monitoare... mosoare... Am intrebat simplu, daca intelegeti...

Mai explic inca o data pentru dv. Cei interesati, au aflat demult, au inteles si au aplicat in mulinetele lor ideea. Deci, pentru ultima data, ca pentru copii:

Poza1: Articulatia este uzata, se vede surubul descentrat, se vede arcul in spatiul ivit sub brat, se vede bratul rotit spre stanga, galetul mai sus decat normal, impreuna cu bratul, pickupul neparalel cu buza tamburului. Toate acestea din cauza ovalizarii orificiului din bratul de pickup si ovalizarii butucului de pe aripa de rotor pe care pivoteaza bratul. Frecare, tocire.

Reparatia am expus-o in topicul de reparatii de mai multe ori nu o mai fac aici ca nu e locul. Ca idee se rotunjeste gaura si butucul si se monteaza o bucsa compensatoare in spatiul rezultat.

Poza2: Articulatia este reparata, se vede surubul centrat in articulatie, nu se mai vede arcul de actionare fiindca spatiul acela a disparut, se vede bratul rotit spre dreapta, in pozitie normala, ca la o mulineta noua si implicit galetul mai jos si se vede si pickupul paralel cu buza tamburului. Cum am spus, ca si la o mulineta noua. Si aranjeaza firul din nou bine, ca si o mulineta noua.

Acum ati inteles? Raspundeti va rog doar cu ,,da" sau cu ,,nu" la intrebarea aceasta simpla si apoi adaugati ce mai considerati de cuviinta. Sincer, nu ma astept la vreun ,,multumesc" si nici nu am pretentii ca sa adere cineva la ceea ce spun sau la ceea ce e valabil pentru mine. Fiecare dintre noi, ne alegem ceea ce ne dorim.

Rew.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 25 Oct 2018, 21:22

S-a gasit sa vorbeasca SF , unu' care nu o desfacut in viata lui o mulineta...Poate ,poate gaseste o iexplicatie cum de o decedat Fuego 4000 LT , tragand o iarba..daca tragea de un somn??

Refritor la pick-up SF, nu are nevoie de acest accesoriu inutil,,,dupa el e buna si o sarma indoita))
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 26 Oct 2018, 10:00

@ semlecangheorghe
semlecangheorghe scrie:
25 Oct 2018, 21:22
S-a gasit sa vorbeasca SF , unu' care nu o desfacut in viata lui o mulineta...
Da stimate domn, asta e situaţia şi pot doar să apreciez faptul că e ,,sincer". Chiar dacă nu înţelege anumite chestiuni şi face prostii, le expune cu nonşalanţă. Exemplu:
SF scrie:
25 Oct 2018, 18:48
La Slammeru asta ce l-am luat recent , nu punea firu bine , adica mie imi place sa-l puna drept sau putin conic cu baza mare in sus , il punea cu baza mare in jos , foarte putin . Am pus o saiba , mai grav
Cam acesta a fost raţionamentul său: ,,Clar, tamburul e poziţionat prea sus, fiindcă firul se bobinează prea jos. Ia să-i mai pun dedesubt o şaibă... " A pus şaiba, a rebobinat firul, si...
tdum scrie:
25 Oct 2018, 19:19
Am pus o saiba , mai grav
Concluzia îi aparţine:
SF scrie:
25 Oct 2018, 19:03
Nu stiu cum ii aia cu pus saiba inaltatoare
Acum, să vedem dacă a înţeles cum depinde depănarea (bobinarea) firului de poziţia braţului de pickup şi implicit a galetului, că nu vedea legătura, după cum a recunoscut:
SF scrie:
nu vad cum aseaza mai prost firu daca se uzeaza bratu de pickup
Am făcut un mic efort ca să-i arat. Poate că userul ,,SF" încă procesează informaţia... Să recunoaştem că e mai subtilă decât cea cu şaiba înălţătoare!

Ceva îmi spune însă că nu va fi un răspuns de genul: ,, Am înţeles acum, mulţumesc..."

Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 26 Oct 2018, 13:14

@ semlecangheorghe
semlecangheorghe scrie:
25 Oct 2018, 21:22
S-a gasit sa vorbeasca SF , unu' care nu o desfacut in viata lui o mulineta...
Da stimate domn, asta e situaţia şi pot doar să apreciez faptul că e ,,sincer". Chiar dacă nu înţelege anumite chestiuni şi face prostii, le expune cu nonşalanţă. Exemplu:
SF scrie:
25 Oct 2018, 18:48
La Slammeru asta ce l-am luat recent , nu punea firu bine , adica mie imi place sa-l puna drept sau putin conic cu baza mare in sus , il punea cu baza mare in jos , foarte putin . Am pus o saiba , mai grav
Cam acesta a fost raţionamentul său: ,,Clar, tamburul e poziţionat prea sus, fiindcă firul se bobinează prea jos. Ia să-i mai pun dedesubt o şaibă... " A pus şaiba, a rebobinat firul, si...
SF scrie:
Am pus o saiba , mai grav
Concluzia îi aparţine:
SF scrie:
Nu stiu cum ii aia cu pus saiba inaltatoare
Acum, să vedem dacă a înţeles cum depinde depănarea (bobinarea) firului de poziţia braţului de pickup şi implicit a galetului, că nu vedea legătura, după cum a recunoscut:
SF scrie:
nu vad cum aseaza mai prost firu daca se uzeaza bratu de pickup
Am făcut un mic efort ca să-i arat. Poate că userul ,,SF" încă procesează informaţia... Să recunoaştem că e mai subtilă decât cea cu şaiba înălţătoare!

Ceva îmi spune însă că nu va fi un răspuns de genul: ,, Am înţeles acum, mulţumesc..."

Greu... Doar cu poze color şi cu explicaţii în limba română...

Cred că putem trece peste asta şi să mergem mai departe. Se pare că a fost degeaba.

Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 26 Oct 2018, 13:45

Stimaţi colegi de forum, în postările viitoare de pe acest topic şi de pe altele, am să încerc o uşoară schimbare de abordare a subiectelor şi mă voi limita la a prezenta anumite informaţii fără a mai formula însă concluzii. Convingerile personale dobândite în urma experienţelor cu care vin în contact (în urma cazuisticii inerente), le voi discuta doar în cadru privat, cu cei interesaţi, (pe mesageria privată sau la telefon, cu cei pe care îi cunosc) nu pe forum. Las formularea de concluzii în seama acelora dintre dumneavoastră care sunt interesaţi de subiectele discutate şi nu-mi voi mai face publice impresiile personale. Aş fi mult mai interesat să aflu concluziile altora decât să-mi împărtăşesc impresiile personale, care pot fi subiective şi nu sunt general valabile. Cred că e mult mai constructivă această variantă interactivă pe care o propun. Încercăm un ,,episod pilot" ???

Fiind un topic despre Daiwa, am să vă prezint câteva date şi imagini care ar putea dovedi o intenţie vădită, o direcţie, ,,o politică" sau de ce nu, onestitatea celebrei firme, încă de acum 8 sau 9 ani în urmă. Vă voi ruga pe dumneavoastră să formulaţi concluziile în urma informaţiilor.

INFORMAŢIA:

În anul 2009, existau pe piaţă printre altele, două modele Daiwa full metal made in Japan. Certate 2000 şi Infinity Q 2000, identice ca alcătuire. Între cele două exista doar o mică diferenţă de preţ şi o diferenţă de culoare. Ulterior, s-a dovedit ca griul de pe Infinity nu se cojea precum albastrul de pe Certate. Am ales pentru mine, Infinity Q 2000 şi utilizez şi în ziua de azi această mulinetă.

Următoarea mea achiziţie a fost o Daiwa Bradia 2500R. O mulinetă de 250 de euro. Corpul, angrenajele, pickupul si manivela, inspirate de mulinetele de mai sus. Rotorul însă şi braţul de la pickup au fost însă cele de plactic, folosite la Excelerul din aceeaşi perioadă. Foarte bună mulinetă! I-am mai motat trei rulmenţi.

În anul 2010, a fost lansat modelul Daiwa Infinity Q 2500 Custom, la pretul de 300 de euro. Având deja Infinity Q de 2000, mi l-am dorit şi pe acesta de 2500. Ulterior l-am găsit şi l-am cumpărat de nou. Când am primit însă mulineta, am avut surprize gen dezamăgiri dar nu legate de funcţionarea sau performanţele mulinetei, care e grozavă, ci legate de prezentarea produsului. Am să le împărtăşesc cu dv. în cele ce urmează:

Această Daiwa Infinity Q 2500 Custom, este de fapt o Bradia de 2500 vopsită în altă culoare, La care japonezii nu i-au mai montat piuliţa aceea din aluminiu cu rulment care fixează rotorul şi ajută floating shaftul, ci au montat o piuliţă din bronz, fără rulment. Deci, mulineta are ca atare un rulment mai puţin decât Bradia.

Au montat pe ea un tambur cu fustă de carbon (de 40g) mai uşor cu 8 grame decât cel de Bradia, pe care au scris cu nonşalanţă Infinity Q 2500 Custom, deşi mulineta era de fapt Bradia sadea (cu un rulment minus), Nu are rotor si brat de pickup de metal precum Infinity-ul 2000. E clar, o Bradia vopsită altfel! I-am mai montat eu 4 rulmenţi. Pe masă se vad bucşele eliminate.
1) La floating shaft
2)Sub tambur
3)În galet
4)În knobul manivelei
Imagine

Acesta e tamburul customizat:
Imagine

Surori bune:
Imagine

Două mulinete care merită să fie pescuite intensiv, de un tânăr cu multă viaţă de pescar în faţă. Aşa am gândit când le-am înstrăinat către un prieten cu peste 20 de ani mai mic, pe care l-am iniţiat în pescuitul de şalău şi în custodia căruia îşi vor face de acum datoria.
Imagine

Acestea sunt datele, care pot fi doveditoare pentru direcţia în care a ales câteodată firma Daiwa să-şi propage ,,povestea" şi aşa cum v-am propus, aştept acum cu interes postări cu concluziile dumneavoastră în urma acestor informaţii. Concluzii, comparaţii, preţuri justificate sau nu, corectitudine sau nu din partea firmei, încântare sau tradare pentru fani, etc. Vă rog...

Rew.

Scrie răspuns