Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Marcel1980
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 9
Membru din: 06 Feb 2011, 23:08

Mesaj de Marcel1980 » 07 Mar 2011, 19:09

[quote="Adytta"][quote="Marcel1980"][quote="Adytta"]chiar as vrea niste poze ..sunt foarte pasionat de balti :D[/quote]
Incearca asta daca vrei
http://www.google.ro/images?q=pond&oe=u ... 64&bih=559[/quote]
nu balti in genul asta :) cu crapi koy sau cva de genu' ..o sa excavez si eu un heleste cam de marimea helesteului tau :)
Si multumesc pt. poze :D[/quote]

Nu ai pentru ce, daca te pot ajuta cu ceva scriemi pe forum.

Adytta
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 23
Membru din: 02 Ian 2011, 21:53

Mesaj de Adytta » 07 Mar 2011, 19:12

Cu siguranta,of..de abia astept sa se topeasca zapada sa sap helesteul :roll:

bawbaw
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 3
Membru din: 22 Mar 2011, 13:53

Mesaj de bawbaw » 22 Mar 2011, 14:11

Salutare.Am urmarit cu interes discutiile vostre despre iazuri, si mi s-au parut interesant.Am si eu un iaz de 10 pe 10 metri si acum l-am marit cu inca 10 cu 10.Am bagat crap, caras si cativa bibani....asa sa mai faca curatenie intre pestii care nu sunt in forma:)).Primul iaz il am de 3 ani....numai ca am o mica problema....pe uni pesti, carasii sunt cei vizati au apraut unele bubite rosii....din cate am citit ar fi o boala sau mai bine spus un parazit.De murit nu a murit decat un crap de vre-o 3 kg, pe care l-am bagat asta toamna, probabil ca nu i a priit mediul si nici iarna.Sursa de apa o am de la 2 izvoare.....unul care curge pe un uluc....de la 2 metri inaltime si imi agita apa....si unul din perete.Mai sunt si alte izvoare pe fundul iazului.Problema mea e ca asi vrea sa dau in apa cu albastru de metil sau alta solutie sa curat putin balta de paraziti, dar nu pot sa scot pestii:))...Imi puteti da un sfat cam ce solutie sa dau si in ce cantitate ca sa scap de paraziti.Adancimea apei este de 1 metru si 50, 50 de centimetri cred ca este mal.Ca si pesti am 9 crapi de peste 2 kg fiecare, cel mai mare are 4 kg poate mai bine, si carasi peste 50, bibani vre-o 10, si ce o mai fi puiet, ca vad ca au aparut pestisori mai mici care umbla in banc cu crapii, de carasi nu stiu ca stau mai mult ascunsi.
Cel de al 2-lea iaz pe care l-am facut este despartit de un mal de primul, dar trebuie sa il mai adancesc cu 50 de centimetri ca sa dau de panza freatica. Am dat de ea ca am sapat 2 gropi sa vedem unde dau de apa, dar trebuie sa uniformizez.O sa le unesc probabil in primavara asta dupa ce o sa se umple cu apa cel de-al doilea iaz, cu ocazia asta o sa pot sa scot malul din primul:D.Astept sfaturi de la voi.

Avatar utilizator
mihai hammer
junior
junior
Mesaje: 88
Membru din: 20 Dec 2010, 18:29
Localitate: Arges

Mesaj de mihai hammer » 31 Mar 2011, 08:27

Legat de panza freatica: nu cred ca este bine sa ne bazam pe ea ca sursa principala de apa, stiut fiind ca in verile secetoase nivelul panzei freatice poate scadea cu 1-2 metri.
Verificarea nivelului panzei freatice ar trebui efectuata exact in aceste veri secetoase.

bawbaw
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 3
Membru din: 22 Mar 2011, 13:53

Mesaj de bawbaw » 31 Mar 2011, 08:39

mihai hammer scrie:Legat de panza freatica: nu cred ca este bine sa ne bazam pe ea ca sursa principala de apa, stiut fiind ca in verile secetoase nivelul panzei freatice poate scadea cu 1-2 metri.
Verificarea nivelului panzei freatice ar trebui efectuata exact in aceste veri secetoase.


nu ma bazez pe panza freatica.....am un izvor care curge la suprafata exact ca la robinet..de la doi metri inaltime direct in balta..am fantana la 5 metri mai sus de iaz...si o sa fac o scurgere ca surplusul de apa sa vina tot in iaz.....si inca un izvor tot la suprafata cu un volum mai mic....oricum balta nu a ramas fara apa nicioadata...tot timpul a fost sus si s-a scurs din ea......:)


am dat 100 de ml de albastru de metil.....acum 1 saptamana....si vad ca acum apa este mai curata....aparea in general in zilele calduroase o panza de verdeata pe luciul apei....era cam uleioasa.....acum vad ca a disparut....:)....de pesti nu prea se mai arata la fata...doar vre-o 3 carasi la 700 de gr am vazut ca se plimbau...crapii care se jucau la scurgerea din izvor stau ascunsi.....poate din cauza albastrului d emetil....de murit nu a murit niciunul...ca daca era asa trebuia sa fie cu cracii in sus la suprafata:)

Adytta
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 23
Membru din: 02 Ian 2011, 21:53

Mesaj de Adytta » 01 Apr 2011, 12:42

Dupa cate am citit cred ca este foarte frumos iazul tau :) .Poti pune niste poze cu el , te rog? :D

Avatar utilizator
dori
senior
senior
Mesaje: 333
Membru din: 18 Dec 2009, 00:00
Localitate: Tg-Jiu
Contact:

Mesaj de dori » 01 Apr 2011, 17:44

Salut!

Am citit si eu ceva, din intamplare, pe un forum strain cum ca aveau aia un baraj care, treptat treptat a pierdut din margini (maluri) in favoarea riveranilor. Spuneau acolo ceva de genul: "Pierderea malurilor si, implicit, a apei mici a determinat disparitia vegetatiei de la maluri si, implicit, a disparitiei bratacienilor (broastelor). Disparitia vegetatiei a determinat si mai putine locuri de cuibarit pentru pasari si pesti precum si mai putine ressurse de hrana."

Intrebarea e urmatoarea: la un lac/balta malurile sunt intotdeauna "mici" sau... asta depinde de fonduri si de "bunavointa"?

Spor la treaba si numai bine!
Prin natura omul este posesiv, dar prin incultura ce devine, egoist ?

Avatar utilizator
Maver
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 4
Membru din: 07 Apr 2011, 15:40
Localitate: Pitesti

Help!

Mesaj de Maver » 07 Apr 2011, 15:52

Salutare

O mica problemna... de o saptamana am facut si eu ca tot omu' o mica balta in spatele casei.... evident pt. pescuit.
Problema apare ca nu tine apa :cry: , nu este betonata, are 1,5 m adancime cu 5 sau 6 m lungime iar latimea variaza... o alimentez cu pompa din put cam la 5 m distanta... pamantul in zona e saturat de apa si este argilos, acum multa vreme trecea Argesul prin zona asta, ca amplasament este situata la 150/200 m de barajul Budeasa.... nu intentionez sa betonez sau sa montez folie. Poate aveti cateva sugestii referitoare la imbunatatirea situatiei!

Stima

Avatar utilizator
mihai hammer
junior
junior
Mesaje: 88
Membru din: 20 Dec 2010, 18:29
Localitate: Arges

Mesaj de mihai hammer » 07 Apr 2011, 17:41

Din datele pe care le-ai oferit deduc ca pondul este sapat in fosta lunca a Argesului.
Asta inseamnand ca la o oarecare adancime solul este permeabil (nisipos-prundos).

Probabil ca in put ai oglinda apei la cativa metri, iar apa pompata de tine in pond ajunge mintenas in panza freatica, mai ales ca ai fantana aproape (este chiar posibil ca apa sa se intoarca in put).

Nu ai decat sa gasesti solutia optima pentru anvelopare-izolare chiar daca nu-ti convine (doua variante le-ai mentionat deja).

Avatar utilizator
Maver
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 4
Membru din: 07 Apr 2011, 15:40
Localitate: Pitesti

Mesaj de Maver » 07 Apr 2011, 19:26

Incerc maine sa pun cateva poze sa-ti dai seama exact despre ce e vorba.

Ideea cu "pondul" mi-a venit de la cativa prieteni din Poiana Lacului care au ceva asemanator, fara sa betoneze sau sa puna folie - totul natural.
Cativa prieteni suneau ca in timp se formeaza mal pe fundul lacului care nu mai permite apei sa se infiltreze. Asa este?
Putul din care alimentez este in pivnita... si luciul apei este zilnic la 1m + inaltimea camerei inca 1,8/2m. Apa nu se intoarce inapoi in put deoarece lacul este situat putin in panta, la o inclinatie de 10/15 grade spre baraj iar locatia este pe partea cu drumul spre Curtea de Arges (Dobrogostea).
Ideea initiala a fost sa fac ceva mai mare... dar am incercat cu ceva mai mic in cazul in care nu tine apa sa nu trag la cazma pana ma ofilesc :lol:

Timp de o saptamana, zilnic am alimentat cu apa... iar pana a doua zi aproape dispare apa... prin zona nu am auzit pe nimeni sa aiba lac sau ceva de genu' ...
Spune-mi te rog mai multe detalii despre "anvelopare-izolare" cam ce anume ai recomanda sa fie eficient si economic.

Scrie răspuns